Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 14 Μαρτίου

17 Μαρτίου 2010

Ευρωπαίκή Νομισματική Ένωση - Ελλάδα

Άμα θες να φύγεις, φύγε…

Ειλικρινά, στην κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή ως κράτος θα πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας το ερώτημα :
Θέλουμε να μείνουμε σε μια ΕΕ με τους όρους που εκείνη έχει θέσει;
Από ομιλία κ. Nicolette Kressl, Υφυπουργού Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας : «Τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος έγιναν γρήγορα ορατά – και αισθητά:
i. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να βελτιωθούν σημαντικά οι χρηματοδοτικοί και πιστοληπτικοί όροι σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και να σημειωθεί σημαντική άνοδος των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Τα επιτόκια των νομισμάτων όλων των κρατών της ευρωζώνης συνέκλιναν προς το χαμηλότερο επιτόκιο και όχι – όπως είχαν προβλέψει μερικοί – προς τον αριθμητικό μέσον όρο όλων των επιτοκίων.
ii. Παράλληλα παρατηρήθηκε μια εκτεταμένη εναρμόνιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλέψεων για τον πληθωρισμό σε ένα επίπεδο το οποίο φάνταζε προηγουμένως ανέφικτο για πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης.
iii. Το κοινό νόμισμα κατέστησε δυνατή την εντατικοποίηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, οι πληρωμές απλοποιήθηκαν, ενώ απαλείφθηκαν τα έξοδα και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις μετατροπές νομισμάτων.
iv. Πέραν αυτών το ευρώ εδραιώθηκε την τελευταία δεκαετία ως δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα μαζί με το δολάριο ΗΠΑ.
v. Αλλά και η κατάσταση της απασχόλησης σημείωσε σημαντική βελτίωση μέχρι το 2008.»
Στην πράξη κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι κάποιο από αυτά τα πλεονεκτήματα ισχύει για την χώρα μας.

Κι άμα θες να κάτσεις, κάτσε…

…και η κ. Nicolette συνεχίζει «Σκοπός της υιοθέτησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν να τεθούν τα θεμέλια για υγιή και στέρεα δημόσια οικονομικά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην ευρωζώνη. Το σύμφωνο συνοδευόταν από τη ρήτρα „no-bail-out“ της Συνθήκης ΕΚ που προβλέπει πως τα μεμονωμένα μέλη και η Κοινότητα δεν φέρουν ευθύνη για τα χρέη άλλων κρατών μελών. Σκοπός της είναι με αυτόν τον τρόπο να απαλειφθούν τα όποια κίνητρα για ανάρμοστη εθνική διαχείριση, όπως για παράδειγμα η υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών χωρίς μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη ότι η οικονομική εποπτεία και ο συντονισμός δεν πραγματοποιήθηκαν με τον βέλτιστο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Η κρίση βέβαια δεν θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιπτώσεις της δεν θα ήταν τόσο σοβαρές σε ορισμένες χώρες.
Από τις απαρχές της κρίσης παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη των πρόσθετων επιβαρύνσεων λόγω κινδύνου για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό των κρατών μελών της ευρωζώνης. Οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στη διαφορετική αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών της ευρωζώνης από τις χρηματοοικονομικές αγορές. Στο σημείο αυτό υπάρχει σαφής συνάφεια με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που σε πολλές περιπτώσεις έχουν σωρευτεί μέσα στα προηγούμενα χρόνια και δεν προέκυψαν τώρα λόγω της κρίσης.
www.kepp.gr/kepp/Ομιλία%20κ.%20Nicolette%20Kressl.doc

Ο Ελληνικός λαός βρισκόμενος από την μία μεριά, μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα και από την άλλη μεριά αποχαυνωμένος στην Συβαριτική απόλαυση της ψεύτικης πολυτέλειας που του παρείχαν οι πιστοληπτικές ευκολίες των τραπεζών και των παχυλών μισθών του Δημοσίου από την άλλη, ξέχασε πως θα έπρεπε να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις, πάντα με γνώμονα το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ κι όχι το προσωπικό όφελος καθενός.

Να γκρινιάζεις μόνο πάψε…

Τώρα βέβαια θα πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο ο λαός! Όσον αφορά τα «δημοσιονομικά ελλείμματα» συμφωνώ και εξάλλου δεν μπορεί να τα καλύψει κανείς άλλος παρά εγώ και εσύ. Οι αθώοι…Όχι και τόσο αθώοι βέβαια αν σκεφτείς ότι κι εμείς δεν συνεισφέραμε ΠΑΝΤΑ στην ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων στα ταμεία του κράτους. Ας μην πω ότι εσύ κι εγώ αποκρύπταμε έσοδα αλλά απλά ότι δεν ζητάγαμε από τους άλλους να τα δηλώσουν. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές απλά «συμφωνούσαμε» να μας κόψουν το ΦΠΑ και να μην κόψουν απόδειξη! Όλοι κερδισμένοι! Όλοι; «δημοσιονομικά ελλείμματα» κάπως έτσι δημιουργούνται.
«και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών»;
Λοιπόν, ξέρω το γαμπρό της ξαδέρφης της γυναίκας μου, αποθηκάριο σε super, που έχει αγοράσει ένα καταπληκτικό 4χ4. Ο ίδιος επίσης, κάθε φορά που τον βλέπω μοστράρει το κορυφαίο κινητό τηλέφωνο. Με τον μισθό του; Με δάνειο; Πάντως με ένα χοντρικό υπολογισμό 30.000€ το αμάξι και από 1.000€ το κάθε κινητό, ταξιδεύουν είτε στην Άπω Ανατολή είτε στις Σκανδιναβικές χώρες. Δυστυχώς θα μπορούσα να συνεχίσω το παράδειγμα μου επί μακρώ προσθέτοντας τα κλιματιστικά μας, τις λευκές συσκευές μας, τα laptop μας, τα εξωτικά ταξίδια μας…
Τα χρήματα αυτά τα φτυαρίζουμε βιαστικά έξω από τα σύνορα μας. Γιατί; Τίποτε από τα προαναφερόμενα δεν κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που παράγει αυτή η χώρα είναι ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Τουριστικές ως επί το πλείστον, αμφιβόλου ποιότητας -ψιθυρίζουμε μεταξύ μας- συγκρίνοντας τες με τις αντίστοιχες βαλκανικές που είναι και πάμφθηνες.

Σαν και ‘μένα καμιά…

Μοναδική λύση παραμονής στα επίπεδα διαβίωσης που έχουμε αυτή την στιγμή είναι να αλλάξουμε τροπάρι. Εγώ και εσύ! Αρκετά κράτησε ο αμανές μας. Ας το καταλάβουμε, μας πήρανε χαμπάρι!
Ψήφισε κυβερνήσεις που κι αν δεν είναι ευχάριστες δεν θα επιβαρύνουν κι άλλο την κατάσταση του Δημοσίου. Αντιπολιτεύσεις που θα ψάχνουν να βρουν τα σκάνδαλα όχι για να συμμετέχουν αλλά για να τα καταγγείλουν.
Μην αγοράζεις με τόση ευκολία! Το ευρώ έχει αξία. Στέρησε το από αυτούς που πουλάνε ακριβά. Μην το ξεφορτώνεσαι τόσο εύκολα από την τσέπη σου και μην το ζητάς με τόση ευκολία!
Αν συμφωνήσουμε στο παραπάνω, θα σου ζητήσω κάτι ακόμα. Δώσε δουλειά σε μένα και εγώ θα δώσω σε εσένα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ