Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 14 Νοεμβρίου

19 Νοεμβρίου 2010

Παράταση μέχρι τις 29/11/2010 για την περαίωση

Παράταση μέχρι τις 29/11/2010 για την περαίωση


Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τον προϋπολογισμό του 2011. Αυτή την εξέλιξη είχε προβλέψει η NEXUS management consultants σε προηγούμενη ανάρτηση στο blog (http://nexushellas.blogspot.com/2010/11/blog-post_16.html).

16 Νοεμβρίου 2010

Φπα αυτοπαράδοσης στις Οικοδομές!

Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, εάν οι κατασκευαστές μέσα σε μία πενταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα ακίνητά τους, πληρώνουν ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, επειδή το κράτος θεωρεί ότι κάνουν χρήση αυτών.

Λόγω της επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από 1.1.2006 και ύστερα, εκατοντάδες τεχνικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν ΦΠΑ 23% επί της αντικειμενικής τους αξίας.

Αν και πάνω από 1.000 τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες έχουν βάλει "λουκέτο" από την αρχή της χρονιάς, η ελληνική ομοσπονδία κατασκευαστών εκτιμά πως πολλαπλάσιος αριθμός θα αναστείλει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2010. Το σημερινό αδιέξοδο των τεχνικών εταιρειών οφείλεται, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του χώρου, όχι μόνο στην οικονομική κρίση και τις λανθασμένες κινήσεις που πραγματοποίησε μερίδα κατασκευαστών, αλλά σε ένα βαθμό στη φοροεπιδρομή στα ακίνητα.
Παρ’ όλα αυτά, σημαντική μερίδα κατασκευαστών ακόμη και τώρα αρνείται να ρίξει τις τιμές προκειμένου να αναθερμανθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ ακίνητα με έκπτωση πωλούνται, ως επί το πλείστον, από κατασκευαστές που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Εν μέρει δικαιολογημένα, οι κατασκευαστές έχουν φουσκώσει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν από το 2011 λόγω του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης με σκοπό να πετύχουν είτε την προσωρινή αναστολή του είτε την πλήρη κατάργηση του καθεστώτος ΦΠΑ. Σήμερα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός τεχνικών εταιρειών δεν έχει κατασκευάσει ούτε ένα ακίνητο με άδεια που απέκτησε το 2006. Με άδειες που αποκτούσαν έως τα τέλη του 2005, κατασκεύαζαν κατοικίες τα χρόνια που ακολουθούσαν και κυρίως τη διετία 2006-2008» σημειώνει κατασκευαστής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.


http://nexushellas.blogspot.com/

Παράταση των προθεσμιών για την υπαγωγή στην περαίωση;

Όπως είναι γνωστό, οι εφορίες περίμεναν να ανέβει στο on line σύστημα το πρόγραμμα του ΚΕΠΥΟ, που θα επέτρεπε στους εφοριακούς να προχωρήσουν
• σε διορθώσεις για τα λανθασμένα εκκαθαριστικά, αλλά και
• σε υπολογισμό του φόρου της νέας ρύθμισης,
καθώς πλέον όλα έχουν περάσει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στα χέρια των Δ.Ο.Υ. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι των εφοριών μπορούν μόνο να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταβολές για τις περιπτώσεις, όπου τα στοιχεία των εκκαθαριστικών είναι λάθος. Αν κάποιος δεν έχει λάβει σημείωμα περαίωσης, αλλά –παρ΄ όλα αυτά– επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, τότε η εφορία δεν έχει τη δυνατότητα να του υπολογίσει το φόρο, γιατί το πρόγραμμα αυτό δεν υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία! Ακόμα και στις περιπτώσεις, όπου γίνονται οι διορθώσεις, οι φορολογούμενοι φεύγουν από τις εφορίες χωρίς να πάρουν κάποιο χαρτί στα χέρια είτε ο μηχανισμός στις περισσότερες Δ.Ο.Υ., δεν δίνουν τη δυνατότητα εκτύπωσης των νέων –διορθωμένων– σημειωμάτων!

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δεδομένο ότι ο στόχος είσπραξης των 700 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ για φέτος από τη ρύθμιση αυτή είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Έτσι, όλα δείχνουν πως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, ότι το υπουργείο οικονομικών θα προχωρήσει σε παράταση των προθεσμιών για την υπαγωγή στη νέα περαίωση. Η γενική προθεσμία λήγει μεθαύριο, Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου και αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Από την πλευρά τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες ζητούν προθεσμία μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να μην χρειαστεί να καταβάλουν την πρώτη δόση μέσα στο 2010.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ