Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 02 Ιανουαρίου

7 Ιανουαρίου 2011

Θα φορο-παρακολουθούνται και θα ελέγχονται μέσω του Elenxis οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας

Οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας θα φορο-παρακολουθούνται και θα ελέγχονται μέσω του Elenxis.

Επιτηδευματίες που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ: Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι προσωρινοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την απόδοση του ΦΠΑ. Όσοι «ξεχνούν» να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ, καλούνται τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην εφορία προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον φόρο.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Διευκολύνσεις στο ΦΠΑ και επαναφορά των δόσεων !

Το σχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ.
Ενέσεις ρευστότητας στην αγορά που πλήττεται από την κρίση επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις στην καταβολή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι:

1. Επαναφορά της ρύθμισης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου με ορισμένες αλλαγές. Η νέα «έκδοση», σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτρέπει την υποβολή της δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή μέρους (π.χ. 30%) του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση Παπαθανασίου έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης να καταβάλουν το 30% του οφειλόμενου ποσού και το υπόλοιπο 70% να το πληρώσουν σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1%.

2. Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, βεβαίωση του φόρου και καταβολή του φόρου σε δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων το ΦΠΑ που θα έχει να λαμβάνει κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αφού χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν όχι μόνο καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο εντοπίστηκαν 68.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δηλώνοντας αδυναμία καταβολής του φόρου.

«Με τις αλλαγές στο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ, θα ξέρουμε τουλάχιστον ποιος μας χρωστάει και πόσα και θα δίνουμε ένα χρονικό περιθώριο να μας τα αποδώσει» αναφέρει στην «Η» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση πάντως που κάποια επιχείρηση δεν υποβάλει τη δήλωση ΦΠΑ, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα, πολλαπλάσια του οφειλόμενου φόρου. Η νέα ρύθμιση είναι πιθανόν να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.


Πηγή Ημερησία

Ποιοί να περιμένουν επίσκεψη από την Εφορία;

Οπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται:
-          Οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν «γυρίσει την πλάτη» στην περαίωση οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους.  Οι έλεγχοι θα γίνουν βάση συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», τόνισε  ο κ. Κουσελάς   προσθέτοντας πως στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι  παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

-          Χιλιάδες μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων έκρυψαν από την Εφορία τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους για να μην πληρώσουν το ΦΜΑΠ.

     -    Οι  ιδιοκτήτες offshore που δεν μεταβίβασαν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα.

Πηγή Ημερησία

Τι αλλάζει με την εφαρμογή του ν. 3842/2010 στη φορολογία εισοδήματος, Φ.Π.Α., Κ.Β.Σ. σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και από πότε ισχύει; (3)


Μέσα από μια πλειάδα αλλαγών η ψήφιση του ν.3842/2010 προτίθεται να «αποκαταστήσει την φορολογική δικαιοσύνη, και να  αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή»… Προσθέτοντας και κάποιες επιπλέον διατάξεις.
Προκειμένου να βοηθήσουμε στην αποφυγή παρανοήσεων –οι οποίες είναι εύκολο να συμβούν- σε ότι αφορά το τι ακριβώς ισχύει και από πότε, παραθέτουμε το παρόν άρθρο.


Από την 1η Ιανουαρίου 2011:
i.      Ο συντελεστής του φόρου προστιθέμενης αξίας ορίζεται σε είκοσι τρία τοις εκατό (23%) στη φορολογητέα αξία.
ii.    Κατ' εξαίρεση, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος, ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε δεκατρία τοις εκατό (13%).
iii.   Εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή, ο οποίος διαμορφώνεται στο 6,5%, στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:
- Τα φάρμακα και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου
- Τα βιβλία με εικόνες για παιδιά
- Τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα
iv.   Ο συντελεστής Φ.Π.Α. που ορίζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ δεν εφαρμόζεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της παραγράφου 13 του άρθρου 14.
v.    Ακολούθως, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 15%, 8% και 4% αντίστοιχα.
vi.   Οποιοδήποτε στοιχείο εκδίδεται από την 01.01.2011 και εφεξής, θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α., ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά πιστωτικό τιμολόγιο, συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.
vii. Στην περίπτωση έκδοσης «Ειδικού Ακυρωτικού Στοιχείου» ο Φ.Π.Α. θα υπολογίζεται με τον συντελεστή που εφαρμόσθηκε κατά την έκδοση του προς ακύρωση στοιχείου, με δεδομένο ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.
viii.          Ειδικά για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται λόγω εκπτώσεων επί κύκλου εργασιών επισημαίνεται ό,τι για πωλήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν ή μετά από οποιαδήποτε μεταβολή συντελεστών (αύξηση ή μείωση), μπορούν να εκδίδονται πιστωτικά τιμολόγια με περισσότερους του ενός συντελεστές Φ.Π.Α.

Τι αλλάζει με την εφαρμογή του ν. 3842/2010 στη φορολογία εισοδήματος, Φ.Π.Α., Κ.Β.Σ. σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και από πότε ισχύει; (2)


Μέσα από μια πλειάδα αλλαγών η ψήφιση του ν.3842/2010 προτίθεται να «αποκαταστήσει την φορολογική δικαιοσύνη, και να  αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή»… Προσθέτοντας και κάποιες επιπλέον διατάξεις.
Προκειμένου να βοηθήσουμε στην αποφυγή παρανοήσεων –οι οποίες είναι εύκολο να συμβούν- σε ότι αφορά το τι ακριβώς ισχύει και από πότε, παραθέτουμε το παρόν άρθρο.

Αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ. 186/1992) :

1.    H απόδειξη παροχής υπηρεσίας των ελεύθερων επαγγελματιών εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. Όταν δε η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας εκδίδεται κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται και η προγενέστερη έκδοσή της, εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου, για υπηρεσία βεβαία και εκκαθαρισμένη.
                                                     i.     Εξαίρεση αποτελεί η παροχή υπηρεσιών από τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα προς το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου η απόδειξη εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη.
                                                   ii.     Επί εκτελέσεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου ή εγκατάστασης που ανήκει σε ιδιώτη, η απόδειξη εκδίδεται κατά την παράδοση του έργου ή της εγκατάστασης.
2.     Για συναλλαγές που εκδίδονται ή συντάσσονται φορολογικά στοιχεία ή λοιπά έγγραφα αντί φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας άνω των
                                                     i.     χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού και με επιταγές. και
                                                    ii.     τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, μεταξύ επιτηδευματιών εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών του εκδότη. Οι τραπεζικές κινήσεις διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου για την διενέργεια άμεσων διασταυρώσεων των σχετικών συναλλαγών.
                                                  iii.     Καθιερώνεται η ευθύνη και η διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων των εκδοτών φορολογικών στοιχείων και από τους λήπτες αυτών.
                                                  iv.     Θεσπίζονται εξουσιοδοτικές διατάξεις και παρέχεται αρμοδιότητα στον Υπουργό Οικονομικών με Αποφάσεις του, να ρυθμίσει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.

Τι αλλάζει με την εφαρμογή του ν. 3842/2010 στη φορολογία εισοδήματος, Φ.Π.Α., Κ.Β.Σ. σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και από πότε ισχύει;

Αλλαγές σε φορολογία εισοδήματος

Μέσα από μια πλειάδα αλλαγών η ψήφιση του ν.3842/2010 προτίθεται να «αποκαταστήσει την φορολογική δικαιοσύνη, και να  αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή»… Προσθέτοντας και κάποιες επιπλέον διατάξεις.
Προκειμένου να βοηθήσουμε στην αποφυγή παρανοήσεων –οι οποίες είναι εύκολο να συμβούν- σε ότι αφορά το τι ακριβώς ισχύει και από πότε, παραθέτουμε το παρόν άρθρο.

 

Αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος (ν. 2238/1994) :

1ο.   Ως γνωστόν από το άρθρο 31 του ν. 2238/1994 για τον «Λογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος» των επιχειρήσεων αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα, τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής του προσωπικού, εφόσον έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ι.Κ.Α. ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού.
Όταν η υπηρεσία που διεξάγει τον έλεγχο διαπιστώσει ότι δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν αναγνωρίζει τη δαπάνη μισθοδοσίας ΚΑΙ οφείλει να ενημερώσει τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.
Ο λογιστής παραθέτει αναλυτικά κατάσταση με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται και την συνυποβάλλει με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Οι νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρίες και εταιρίες περιορισμένης ευθύνης πρέπει να αναφέρουν στο πιστοποιητικό που εκδίδουν, αν έχουν αποδοθεί ή όχι οι οφειλόμενες εισφορές, καθώς επίσης πρέπει  να ενημερώνουν και  τον ασφαλιστικό φορέα.

2ο.   Οι δαπάνες μισθοδοσίας θα αναγνωρίζονται μόνο αν έχουν εξοφληθεί μέσω επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης ή επιταγής που εξοφλείται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Η διαδικασία της εξόφλησης των δαπανών μισθοδοσίας, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Βέβαια με το ν. 3863/2010, άρθρο 40, παράγραφο 2 ορίστηκαν τα παρακάτω:
Από 1.7.2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα και μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, αντίστοιχα.
Η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

3ο.   Από 1/1/2011 και μετά, με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων. (Μειώθηκε από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (27-5-2009) μέχρι 31-12-2010 σε ένα τοις εκατό (1%), σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 του ν. 3763/2009.) 

4ο.   Χρόνος κτήσης του εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες από τον ελεύθερο επαγγελματία. Όταν πρόκειται για παροχή υπηρεσιών διαρκείας, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που καθίσταται απαιτητό κάθε επί μέρους τμήμα της αμοιβής για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Κατ’ εξαίρεση, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν εισόδημα από παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χρόνος κτήσης του εισοδήματός τους θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του.

5ο.    Στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών.
Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν για συναλλαγές που γίνονται από 1/1/2011 και μετά.

6ο.   Η υποχρέωση που υπάρχει για υποβολή οριστικής δήλωσης απόδοσης  φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους υπόχρεους σε παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, επεκτείνεται και επί των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και επί του εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις. οριστική δήλωση απόδοσης φόρου που παρακρατήθηκε από εισοδήματα
οριστική δήλωση η οποία περιλαμβάνει
Πότε
Μισθωτών υπηρεσιών
· το ονοματεπώνυμο
· τη διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου,
· τον αριθμό φορολογικού μητρώου του,
· το ποσό των αμοιβών,
· το ποσό του φόρου που αναλογεί επ’ αυτών
· το ποσό του φόρου που οφείλεται μετά την έκπτωση που αναλογεί
· το φόρο που παρακρατήθηκε για κάθε μισθωτό ή ημερομίσθιο ή συνταξιούχο κατά περίπτωση, καθώς και
· το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου
μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους,
αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα
· το ονοματεπώνυμο
· διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου,
· τον αριθμό φορολογικού μητρώου του,
· το ποσό των και το ποσό του φόρου
μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Απριλίου κάθε έτους,
εμπορικές επιχειρήσεις
· ονοματεπώνυμο
· διεύθυνση κατοικίας δικαιούχου,
· τον αριθμό φορολογικού μητρώου του,
· το ποσό του εισοδήματος
· και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε
μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαΐου κάθε έτους,
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο των πιο πάνω οριστικών δηλώσεων, ο τρόπος υποβολής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Η υποχρέωση επίδοσης των  πιο πάνω  οριστικών δηλώσεων για αμοιβές από ελευθέρια επαγγέλματα και για εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της έδρας τους, αρχίζει από το οικονομικό έτος 2011 και μετά, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο έτος 2010 και μετά.
για εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα
μία μόνο βεβαίωση σε κάθε δικαιούχο
αναγράφει το σύνολο των αμοιβών
εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις
μία μόνο βεβαίωση σε κάθε δικαιούχο
αναγράφει το σύνολο του εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις
μισθωτών υπηρεσιών,

Τα πλήρη στοιχεία που περιλαμβάνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών,

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ