Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 23 Ιανουαρίου

27 Ιανουαρίου 2011

Payroll Outsourcing: Η μισθοδοσία δεν είναι απαραίτητη

Οι νόμιμες καταβολές μισθών και αμοιβών στους εργαζόμενους με ακρίβεια και συνέπεια, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για μία εταιρεία προκειμένου να λειτουργεί κανονικά και να επιτυγχάνει τους φιλόδοξους στόχους της. Η διαδικασία, ωστόσο, που απαιτείται για να πραγματοποιούνται αυτά με ομαλότητα και σταθερότητα δεν είναι τόσο απλή. Μία πιο προσεκτική ματιά στη μισθοδοσία αποκαλύπτει πόσο σύνθετη λειτουργία είναι.
Η πολυπλοκότητα αυτής της λειτουργίας, όπως και οικονομικοί και άλλοι λόγοι, έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες στην ανάθεσή της σε εξωτερικό συνεργάτη.
Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη μίας εταιρείας συνήθως γνωρίζουν λίγα πράγματα για τη μισθοδοσία και σπάνια αισθάνονται την ανάγκη να μάθουν περισσότερα από τη στιγμή που όλοι πληρώνονται έγκαιρα και με ακρίβεια. Η λειτουργία της μισθοδοσίας εντούτοις αποτελείται από μία σειρά επαναλαμβανόμενων και τυποποιημένων εργασιών που έχουν ως στόχο την απόδοση των αμοιβών σε τακτική βάση σύμφωνα με ένα καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο.

Η παραδοξότητα της μισθοδοσίας
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η λειτουργία της μισθοδοσίας είναι μία περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί τη διαχείριση ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών. Οι ειδικοί της μισθοδοσίας το επιβεβαιώνουν: «η ποσότητα των δεδομένων που πρέπει να συλλεχθούν και να υποβληθούν σε επεξεργασία προκειμένου οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τις νόμιμες και συμφωνημένες αμοιβές τους είναι εντυπωσιακά μεγάλη.»

Από την πλευρά του εργαζόμενου, η μισθοδοσία βρίσκεται στο επίκεντρο της σχέσης με την εταιρεία καθώς αποτελεί το κυριότερο-αν όχι το μόνο- απτό μέρος της ανταμοιβής της εταιρείας για τις δεξιότητες που διαθέτουν και για ότι προσφέρουν σ’ αυτήν. Η ορθή διαχείριση της μισθοδοσίας επομένως έχει, συν τοις άλλοις και συμβολική σημασία και θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών που αναπτύσσονται εντός της εταιρείας και την εσωτερική σταθερότητα.

Από την πλευρά της επιχείρησης πρόκειται για κάτι παραπάνω από μία απλή νομική υποχρέωση και για τους εργαζόμενους αποτελεί αιτία δέσμευσης. Η μισθοδοσία είναι μία διαδικασία που διαθέτει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις διάφορες διοικητικές εργασίες και μοιάζει συχνά σαν μία αρμοδιότητα που μπορούν να «τρέξουν» τα διοικητικά στελέχη. Έτσι, σε πολλές επιχειρήσεις, με την ευθύνη αυτής της λειτουργίας επιφορτίζονται στελέχη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται για εργασίες που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες και εμπειρία καθώς και εις βάθος κατανόηση των ειδικών κανόνων που ισχύουν για τη διαχείριση διαφόρων συνισταμένων. Σε αυτό το σημείο είναι που έγκειται και η παραδοξότητα της μισθοδοσίας καθώς την ώρα που αναμένεται από τα στελέχη του τμήματος HR να διαχειρίζονται αυτό το θέμα, παράλληλα καλούνται να επικεντρωθούν σε θέματα πραγματικά στρατηγικής σημασίας που έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο δυναμικό.
Πηγή: HR management

Αναπτυξιακός νόμος 2011 το κείμενο του

Το κείμενο του επενδυτικού νόμου του 2011 μπορείτε να το δείτε εάν συνδεθείτε εδώ :
Επενδυτικός νόμος 2011

Προσεχώς θα γίνει και σχολιασμός του σε άλλο άρθρο.

Παράταση προθεσμιών υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και ανακεφαλαιωτικών πινάκων.

Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση των προθεσμιών υποβολής των περιοδικών δηλώσεων και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων
[ακολουθεί η Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΠΟΛ 1014/26.1.2011]
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι:
1. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που υποβάλλονται για τις φορολογικές περιόδους του τετάρτου τριμήνου του 2010 και του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2011.
Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

2. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών που υποβάλλονται για την ημερολογιακή περίοδο του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 27η Ιανουαρίου 2011.
Η υποβολή των ανακεφαλαιωτικών πινάκων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

3. H υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο και καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιανουαρίου 2011 δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι και την ημερομηνία αυτή.
Υπουργείο Οικονομικών 26/1/2011.

26 Ιανουαρίου 2011

Το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 οικ. έτους 2011

Το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 οικ. έτους 2011

Το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 οικ. έτους 2011
Το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 οικ. έτους 2011

Το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 οικ. έτους 2011

Επισημάνσεις:
 • Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων από όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα καθώς και από κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, του οποίου όμως η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Θέλετε να προωθήσετε την επιχείρηση σας στο Internet;

Εάν είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, μπορεί να έχετε πάρει τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα. Εάν όμως η ιστοσελίδα σας δεν χρησιμοποιείται ως e-shop, το πιθανότερο είναι ότι θα παραμένει η ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα! Κάτι τέτοιο δεν θα σας συνέφερε μιας και οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, ανταμείβουν τις δυναμικές ιστοσελίδες –όταν δηλαδή εντοπίσουν σταθερή ανανέωση στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, θα στείλουν περισσότερους πιθανούς πελάτες σε σας. Οι στατικές ιστοσελίδες απλώς δεν έχουν νόημα. Το πρόβλημα ωστόσο με μια κανονική ιστοσελίδα είναι ότι ίσως χρειαστεί να πληρώσετε έναν webmaster για να πραγματοποιεί τις αλλαγές. Αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα.
Πως κερδίζουμε από το Blog;
Σας έχω ένα καλό νέο: μπορείτε να κάνετε αλλαγές και να εμπλουτίζετε σταθερά την ιστοσελίδα σας με νέο περιεχόμενο απλά και μόνο με την προσθήκη ενός blog. Κάθε μικρή επιχείρηση πρέπει να έχει ένα blog σαν κεντρικό άξονα της κοινωνικής της δικτύωσης. Ένα blog είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που σας παρέχει τεράστια ευελιξία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τμήμα marketing της NEXUS, το οποίο σας παρέχει -με μικρό κόστος- τη δυνατότητα δημιουργίας blog. Μπορείτε να εισάγετε και να διαγράψετε πληροφορίες, να προσθέσετε βίντεο, εικόνες, και podcasts που να διαφημίζουν την εταιρεία σας και να προωθούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ BLOG:

 • περιέχει όλες τις πληροφορίες που είχατε στην παλιά ιστοσελίδα σας,
 • μπορείτε να κάνετε εύκολα αλλαγές ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία σας.
 • διοχετεύετε σημαντικές πληροφορίες απευθείας στο Facebook, το Twitter, το LinkedIn, και πολλές άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι πελάτες σας σχηματίζουν κοινότητες.

το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (προσχέδιο)

Οι σημαντικότερες αλλαγές :
 • Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών.
 • Αυξάνεται ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές σε 0,2%.
 • Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων.
 • Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25% που διενεργείται με παρακράτηση στο νομικό πρόσωπο.
 • Ακόμα θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.
 • Η μη αποδοση ΦΠΑ θεωρείται διαρκές αδίκημα.
 • Ο ΦΠΑ μπορεί να καταβληθεί σε τρεις δόσεις
 • Καθιερώνεται οικονομικός εισαγγελέας

25 Ιανουαρίου 2011

Το αφορολόγητο και οι αποδείξεις που χρειαζόμαστε

Το «χτίσιμο» του αφορολόγητου γίνεται με αποδείξεις δαπάνης

Το αφορολόγητο ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000 για μισθωτούς) ευρώ ισχύει, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.

Πόσες αποδείξεις χρειάζονται;

Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, με βάση το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα του φορολογουμένου, ανά κλίμακα, ως εξής:
1.       για ατομικό εισόδημα μέχρι δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) αυτού και
2.       για ατομικό εισόδημα πάνω από δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, για το τμήμα αυτού μέχρι δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) και για το τμήμα αυτού πάνω από τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) αυτού.
Αποδείξεις, αποδείξεις, αποδείξεις...
3.       Όταν το ατομικό εισόδημα είναι μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις δαπανών.

Ποιοι δεν υποχρεούνται στην συλλογή αποδείξεων;

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή και τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του Κ.Φ.Ε., όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, οι φυλακισμένοι και οι κάτοικοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους, δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων.

Ποιες δαπάνες δεν περιλαμβάνονται;

Στις πιο πάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται αυτές που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 8 και 9, οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 17, οι δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 23, οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.

Τι επιπτώσεις υπάρχουν εάν δεν έχουμε τις απαιτούμενες δαπάνες;

·         Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσοστού, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) επί της διαφοράς.
·         Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών υπερβαίνει το ποσοστό αυτό εκπίπτει από το συνολικό φόρο, που προκύπτει με βάση την πιο πάνω κλίμακα, φόρος, που υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) επί της διαφοράς.

Υπάρχει όριο στις αποδείξεις που προσκομίζουμε;

Το ποσό των δαπανών για την επιβολή ή την έκπτωση φόρου, σύμφωνα με τα δύο προηγούμενα εδάφια, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για τον υπόχρεο και τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ για συζύγους. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην αρχική δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της αρχικής δήλωσής τους, αφού προηγουμένως καλυφθεί το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού.
Παράδειγμα : Όταν ο ένας σύζυγος δηλώνει εισόδημα μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ, οι αποδείξεις που προσκομίζονται καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό του άλλου συζύγου, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.
εισόδημα
%
αποδείξεις
12.000,00
0,10
1.200,00
26.904,00
0,30
8.071,20
38.904,00
Σύνολο
9.271,20Παράδειγμα : Έστω ότι μισθωτός δηλώνει εισόδημα 38.904,00€. Θα χρειαστεί αποδείξεις συνολικής αξίας 9.721,20€, για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των 12.000€.

Παρακράτηση φόρου εισοδήματος για το 2011 (από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις)

ΠΟΛ.1188/21.12.2010
Παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβληθούν στους δικαιούχους κατά το ημερολογιακό έτος 2011.


Κλιμάκιο Εισοδήματος
(ευρώ)
Φορολογικός Συντελεστής
%
Φόρος Κλιμακίου
(ευρώ)
Σύνολο Εισοδήματος
(ευρώ)
Σύνολο Φόρου
(ευρώ)
12.000
0
0
12.000
0
4.000
18
720
16.000
720
6.000
24
1.440
22.000
2.160
4.000
26
1.040
26.000
3.200
6.000
32
1.920
32.000
5.120
8.000
36
2.880
40.000
8.000
20.000
38
7.600
60.000
15.600
40.000
40
16.000
100.000
31.600
Υπερβάλλον
45


Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μισθωτών-συνταξιούχων 2011 όπως αυτή θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν.3842/2010 προκειμένου για τον υπολογισμού του φόρου αυξάνεται ως εξής:

Κατά 1.500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.
Κατά τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ εάν έχει
δύο τέκνα που τον βαρύνουν.
Κατά έντεκα χιλιάδες πεντακόσια (11.500) ευρώ εάν έχει
τρία τέκνα που τον βαρύνουν.
 Κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ,
για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.

Η γλώσσα του σώματος στην υπηρεσία της επικοινωνίας


 Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι πελάτες δεν αγοράζουν τα προϊόντα μας, τις υπηρεσίες μας ή το εμπορικό μας σήμα. Αγοράζουν εμάς. Είτε διαπραγματευόμαστε με προμηθευτές ή το προσωπικό είτε ερχόμαστε σε επαφή απευθείας με τους πελάτες, είναι σημαντικό να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της γλώσσας, της κινησιολογίας μας και του μηνύματος που στέλνουμε, ούτως ώστε ο ακροατής μας να λαμβάνει τα σωστά σήματα από εμάς. Αν το κάνετε επιτυχώς, θα θέσετε γερά θεμέλια ώστε η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και η εντιμότητα στη συναλλαγή να συνιστούν την βασική δυναμική των επιχειρηματικών σας σχέσεων. Ακολουθούν οι τρεις πιο σημαντικές συμβουλές για τη γλώσσα του σώματος, ώστε να σας βοηθήσει να δομήσετε τη σχέση που επιθυμείτε με τον πελάτη σας:
Η γλώσσα του σώματος μεταφέρει καλύτερα το μύνημα!

-Επιδιώξτε μια ουσιαστική επικοινωνία με τα μάτια. Το να αποφεύγετε την οπτική επαφή μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη δυσφορίας από πλευράς σας και δύσκολα θα μπορέσετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του πελάτη σας. Η άμεση οπτική επαφή υποδηλώνει πλήρη δέσμευση και διευκολύνει την συναισθηματική σύνδεση με τον συνομιλητή σας. Αν αρχίζει να μοιάζει αφύσικο, αποτραβήξτε το βλέμμα σας για μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα αποκαταστήστε την οπτική επαφή για να δείξετε στον συνομιλητή σας ότι έχει την απόλυτη προσοχή σας.

-Ανοίξτε τις παλάμες των χεριών σας. Ο τρόπος που κινείτε τα χέρια σας σάς βοηθά να δώσετε έμφαση στην ομιλία σας. Το άπλωμα των χεριών με τις παλάμες ανοιχτές προς τα επάνω δείχνει αποδοχή, ενώ καλωσορίζει τον ακροατή σε μια αμφίπλευρα φιλική συζήτηση. Η κίνηση των χεριών είναι πολύ αποτελεσματική σε τετ α τετ συναντήσεις και βοηθά ιδιαίτερα την ομιλία σας όταν απευθύνεστε σε μεγαλύτερο κοινό από το κέντρο μιας αίθουσας.

-Αξιοποιείστε τις αποστάσεις. Το να χρησιμοποιείτε τον προσωπικό σας χώρο είναι ένας ισχυρός τρόπος να επικοινωνήσετε ένα μήνυμα. Όταν θέλετε να δείξετε το ενδιαφέρον σας κινηθείτε προς το 'κοινό' σας (είτε πρόκειται για ένα άτομο, είτε για είκοσι) μειώνοντας την απόσταση μεταξύ σας. Αν αρχικά απέχετε μερικά μέτρα από τον συνομιλητή σας κάντε λίγα βήματα προς την κατεύθυνσή του. Αν πάλι κάθεστε αντίκρυ στο ίδιο τραπέζι, γείρετε ελαφρώς προς τα μπροστά. Έχετε διαρκώς στο νου σας ότι το να απομακρύνεστε από κάποιον μπορεί να είναι ένδειξη αμηχανίας ή ανειλικρίνειας, αν και το να γέρνουμε στην καρέκλα μας προς τα πίσω με άνεση και φυσικότητα αποπνέει αυτοπεποίθηση.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματός σας είναι η συνοχή που πρέπει πάντα να υπάρχει μεταξύ των λόγων και των κινήσεών σας. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί απλώς να μιλάτε με αυτοπεποίθηση, το σώμα σας θα πρέπει να προβάλει ακριβώς το ίδιο. Για κάποιους αυτό είναι εύκολο ενώ για άλλους απαιτεί εξάσκηση. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε τεχνικές μπροστά στον καθρέφτη ή να βιντεοσκοπήσετε τον εαυτό σας, ούτως ώστε να είστε σίγουροι πως το σύνολο των κινήσεων του σώματός σας συνοδεύει αρμονικά τα μηνύματα που μεταδίδει ο λόγος σας.

23 Ιανουαρίου 2011

Επιμελητήρια


ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 7, 106 71 Αθήνα
3602411-19
3604815-19
3627337(Ευρωθυρίδα)
fax: 3616464
3607897(Ευρωθυρίδα)
Tlx: 215707 EBEAGR
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Ακαδημίας 18, 106 71 Αθήνα
3635313-9
3680700
3630253
3623830 (Πρ)
3630254
3638036
fax: 3614726
Tlx: 210976 VEA
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Πανεπιστημίου 44, 106 79 Αθήνα
3601651-3
3633080 (Πρόεδρος)
fax: 3619735
Tlx: 224317

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣ/
ΝΙΚΗΣ
Τσιμισκή 29, 546 24 Θεσσαλονίκη
031 275341 220920 275983 273496
fax: 230237 Tlx: 412115 CHCI GR
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Αριστοτέλους 27, 546 24 Θεσσαλονίκη
031 241668 241689 241158
fax: 232667 281635
Tlx: 410798
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Αριστοτέλους 27, 546 24 Θεσσαλονίκη
031 275255
232636
271340
220050
271448 (Πρ)
223879 (Δ/ντή)
fax: 271649
Tlx: 410691

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Λουδοβίκου 1 Πλ. Ρούσβελτ, 185 31 Πειραιάς
4177241-5
4179480
fax: 4178680
Tlx: 212970 EBEPGR
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Καραίσκου 111, 185 32 Πειραιάς
4174152 4174765 4110443 4116750 4121298 4176147 fax: 4179495 4174152 Tlx: 241581
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αγίου Κωνσταντίνου 3, 185 31 Πειραιάς
4126917 4179065 4121503
fax: 4122790 Tlx: 213943

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Κ.Ε.Ε.)
Ακαδημίας 7
3637184 fax: 3622320

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Βενιζέλου 64 (Θεσ/νίκη)
031 278817

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Κάνιγγος 27
3810879

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκης 11
3231230 fax: 3240296

ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Ακτή Μιαούλη 85
4293827

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Σταδίου 24
3310022 fax: 3225449

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Λ. Συγγρού 188
9523330

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Καρ. Σερβίας 4
3254590-9

ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ &
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Λ. Κηφισίας 180-182
6726882

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Βαλαωρίτου 17
3618420

ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Λ. Βασ. Σοφίας 7Α
3625544 fax: 3638106

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Μεσογείων 109
6993559 fax: 6985686

ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Λ. Βασ. Σοφίας 25
7210493 fax: 7218751

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Δορυλαίου 10-12
6444502-03

ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ
Βεντήρη 5
7213219 fax: 7213212

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Αναγνωστοπούλου 30
3630820

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Παπαστράτου 53 & Σμύρνης, 301 00 Αγρίνιο
0641 22525
58178
fax: 22590
Tlx: 342151ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Κορίνθου 23, 212 00 Άργος
0751 67216
66968
27216
fax: 24595
Tlx: 0298142

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
25ης Μαρτίου & Πανός 21, 221 00 Τρίπολη
071 227141-42
237123
fax: 233738
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ
Μ. Γραικού & Φλέμιγκ, 471 00 Άρτα
0681 28728 fax: 78654

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ Μιχαλακοπούλου 58, 261 10 Πάτρα
061 277779
277679
fax: 276519
Tlx: 312179 CCIP
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Λ. Κουτσοπετάλου 1, 321 00 Λιβαδειά
0261 28281
21347
fax: 21347

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Εμμανουήλ Παπά 7, 511 00 Γρεβενά
0462 85501-3
85504                  (Δ. Προϊστ.)
85505                        (Προέδρου)
fax: 80310 Tlx: 432350
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Λ. Λαμπριανίδου 40, 661 00 Δράμα
0521 22750
22392
22346
fax: 25835
Tlx: 456120 EBED GR
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Γρ. Λαμπράκη 8, 851 00 Ρόδος
0241 22281
22282
24675
fax: 22283
Tlx: 292346
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ
Λ. Δημοκρατίας 307, 681 00 Αλεξανδρούπολη
0551 26223
26537
fax: 23253
Tlx: 466113

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ Ελ. Βενιζέλου 12, 341 00 Χαλκίδα
0221 23510
22885
20955 (Προέδρου)
fax: 80918
Tlx: 272189

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Νικολάου Τσιαμπούλα 5, 361 00 Καρπενήσι
0237 24777
23628
fax: 80440

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αντ. Μακρή 2, Μικρό Διοικητήριο, 291 00 Ζάκυνθος
0695 23135
41940
fax: 23135
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων, 271 00 Πύργος
0621 22541
34154
fax: 31791ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ Κεντρικής 3, 591 00 Βέροια
0331 25470
fax: 25330
Tlx: 442375

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Κορωναίου 9, Τ.Θ. 1154-71202 Ηράκλειο
081 229091
229013
285829
342134
fax: 222914
Tlx: 262186
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Κυρά Βασιλικής 13 (1ος ορ.), 461 00 Ηγουμενίτσα
0665 25529
26769
fax: 25223
Tlx: 25223

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τρικούπη & Οπλ. Πουτέτση 14, 453 32 Ιωάννινα
0651 26273
22387
22389
24709 (Δ/ντή)
fax: 25179
Tlx: 322306

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Ομονοίας 50Α, 653 02 Καβάλα
051 223325
223328
222657
222212
839502 (Προέδρου)
fax: 835946
Tlx: 452200 EBEKGR
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 431 00 Καρδίτσα
0441 22334
22301
fax: 22238
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Μητροπόλεως 60, 521 00 Καστοριά
0467 26926 (Λογιστήριο)
28981 (Πρ)
29528 (Δ/ντή)
fax: 22442
Tlx: 432170
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Καποδιστρίου & Αριστοτέλους 2, 491 00 Κέρκυρα
0661 39813
39814
31998
fax: 40088
Tlx: 332338
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ Διαδόχου Κων/νου 50 – Λιθόστρωτο, 281 00 Αργοστόλι
0671 22253
24959
fax: 22253

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ Γ. Καπέτα 11, 611 00 Κιλκίς
0341 24580
24581
fax: 20924
Tlx: 410520 EBEK GR
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ Ι. Φαρμάκη 2, 501 00 Κοζάνη
0461 34669
26839
41693 (Δ/ντή)
fax: 26839
Tlx: 432261ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ερμού 2, 201 00 Κόρινθος
0741 26403
26404
21173
41693
24464 (Δ/ντή)
fax: 26893

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Κωνσταντινουπόλεως 1, 841 00 Σύρος
0281 82346
80246
87403
fax: 86555

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ξανθάκη, 232 00 Γύθειο – Λακωνίας
0733 22279
fax: 22008
Tlx: 432350

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παπακυριαζή 44, 412 22 Λάρισα, Τ.Θ.: 1102-41110 Λάρισα
041 536452-3
532447
536900 (Δ/ντής)
254738
255388
fax: 257522
Tlx: 295183
295551

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ι. Κουνδούρου 17, 721 00 Αγ. Νικόλαος Κρήτης
0841 22231
27140
27150
fax: 23831
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
Π. Κουντουριώτη 71, 811 00 Μυτιλήνη
0251 28431
28564
29217
fax: 23275
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Δ. Μακρή 5, 311 00 Λευκάδα
0645 22381 fax: 22381

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Δημητριάδος 176, 382 21 Βόλος
0421 25680
23271
23766
23261 (Δ/ντή)
fax: 31211
Tlx: 282162

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αριστομένους & Χρ. Κουμάντου 6,    241 00 Καλαμάτα
0721 62200 fax: 62229
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Βασ. Κωνσταντίνου 1, 671 00 Ξάνθη
0541 25105
22533
72878
fax: 25987
Tlx: 452174 EBEXGR
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΛΛΑΣ Πέρδικα 15, 582 00 Έδεσσα
0381 26555-6
fax: 29029
Tlx: 422189

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Γ. Ολυμπίου 1 – Πλ. Ελευθερίας, 601 00 Κατερίνη
0351 23211
24311
25124
fax: 25124
Tlx: 418399 CHPIGRΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Δωδώνης 47, 481 00 Πρέβεζα
0682 29414 fax: 29283

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Εμμ. Πορτάλιου 23, 74100 Ρέθυμνο
0831 22214 fax: 55086

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΡΟΔΟΠΗΣ
Βασιλέως Γεωργίου 2β, 691 00 Κομοτηνή
0531 22831
36831
fax: 26714
Tlx: 462104
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΡΟΔΟΠΗΣ
Καβείρων 12, 691 00 Κομοτηνή
0531 22547
34006
fax: 25866
Tlx: 412104

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΜΟΥ Κουντουριώτη 19, 831 00 Σάμος
0273 27332
27242
fax: 22784
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Π. Κωστοπούλου 2, 621 22 Σέρρες
0321 22558
55994
55996 (Προέδρου & Δ/ντή)
fax: 55330
Tlx: 482157 EVESGR

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Βενιζέλου 1, 421 00 Τρίκαλα
0431 27493
24989
74720 (Δ/ντή)
fax: 38945
Tlx: 295497

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Όθωνος 3, 351 00 Λαμία
0231 22112
21395
fax: 30985
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Μεγαρόβου 19, 531 00 Φλώρινα
0385 22466
22334
fax: 28020

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΩΚΙΔΑΣ Γιδιγιάννου 3, 331 00 Άμφισσα
0265 28697
23651
fax: 22185

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Νικηφόρου Φωκά 3, 631 00 Πολύγυρος
0371 24200 fax: 24200

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ελευθερίου Βενιζέλου 4, 731 10 Χανιά Κρήτης
0821 52329
45349
fax: 28307
Tlx: 291220

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ Φιλίππου Αργέντη 8, 821 00 Χίος
0271 44330-1 fax: 44332


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ