Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 27 Φεβρουαρίου

4 Μαρτίου 2011

Έναρξη απογραφής δικαιούχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2011 στο Ν. Αττικής

Έναρξη απογραφής δικαιούχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2011 στο Ν. Αττικής

Αρχίζει την Τετάρτη 9 Μαρτίου στην Αττική η κατ' αλφαβητική σειρά απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2011.Το νέο τοπίο των εργασιακών σχέσεων: Προκλήσεις για τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

Το νέο τοπίο των εργασιακών σχέσεων: Προκλήσεις για τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

(άρθρο Δρ. Κωνσταντίνος Τασούλης, καθηγητής, Graduate School του DEREE)

Οι εργασιακές σχέσεις και η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού (ΔΑΔ) στην Ελλάδα βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Σε ένα πλαίσιο, όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε περίοδο «ισχνών αγελάδων», το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό και η ανεργία διογκώνεται, το εργασιακό τοπίο τελεί υπό διαμόρφωση.

Πώς θα χειριστούν οι επιχειρήσεις τις νομοθετικές ρυθμίσεις (π.χ. ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας) που τους προσφέρουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας τους; Σε ποιο βαθμό θα διαρραγεί η ασπίδα των σωματείων από τις πιέσεις σε βασικούς άξονες των εργασιακών σχέσεων (π.χ. μισθοί, αποζημιώσεις, ευέλικτες μορφές απασχόλησης); Πώς θα αλλάξουν ο ρόλος, οι πολιτικές και τα συστήματα ΔΑΔ;

Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο, είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε σε σχετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν σε βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες και να αναλογιστούμε «τα του οίκου μας».

Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τις εργασιακές σχέσεις στη ΔΑΔ
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη ΔΑΔ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, συμβαδίζοντας με τα τεκταινόμενα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Στα περισσότερα από αυτά τα κράτη σημειώθηκε πτώση του συνδικαλισμού και περιορισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
• Στις ΗΠΑ, η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία σημειώνει σχεδόν σταθερή πτώση από τη δεκαετία του 1960, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν περιοριστεί σε λίγους κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές.
• Στη Μεγάλη Βρετανία, η κατά μέτωπο επίθεση της κυβέρνησης Θάτσερ προς τα σωματεία στη δεκαετία του 1980 οδήγησε στο δραστικό περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων όσο και στη μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων στα σωματεία.
• Στη Γαλλία η συμμετοχή στα σωματεία ποτέ δεν έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, και επίσης μειώνεται σταδιακά από τη δεκαετία του 1970, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένες.
• Στη Γερμανία, ήδη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα εργασιακά συμβούλια (work councils), τα οποία αποτελούνται αποκλειστικά από εργαζόμενους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διοίκηση των επιχειρήσεων.

Οι τάσεις αυτές επηρεάστηκαν σαφώς από το πολιτικό σκηνικό κάθε χώρας και ήταν εντονότερες στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία και στη Γαλλία, και λιγότερο στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου τα σωματεία εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αποδυνάμωση των σωματείων και ο περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων συνοδεύτηκαν από αυστηρούς νόμους, οι οποίοι προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων (νόμος για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας, νόμος για τους Αμερικάνους με αναπηρίες, κλπ.).

Παράλληλα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε σταδιακά από τις εργασιακές σχέσεις προς τη ΔΑΔ. Σε αυτό συνετέλεσε η απελευθέρωση των αγορών, η ενίσχυση του διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς και η δημιουργία επιχειρήσεων παγκόσμιας εμβέλειας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν ισχυρότερο ανταγωνισμό, αλλαγές στη σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού (ΑΔ), πιέσεις για υψηλότερα κέρδη αλλά και για επιβίωση.

Σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων και των σωματείων, η ΔΑΔ ήρθε στο προσκήνιο. Πλέον, παράγοντες όπως η εναρμόνιση της επιχειρησιακής στρατηγικής με τη ΔΑΔ, η παρακίνηση και η ανάπτυξη των εργαζομένων και η επιχειρησιακή ευελιξία θεωρούνται ως κρίσιμοι για την επίτευξη υψηλής επιχειρησιακής απόδοσης και συνολικά για την πρόοδο κάθε εθνικής οικονομίας.

HR Professional

Ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε. σχετικά με την επέκταση της άδειας του λογιστή - φοροτεχνικού

Ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε. σχετικά με την επέκταση της άδειας του λογιστή - φοροτεχνικού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του Ν3912/2011, άδεια λογιστή φοροτεχνικού θα χορηγείται και στους πτυχιούχους των τμημάτων Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής και Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και συγκεκριμένα:

• Χορηγείται άδεια λογιστή φοροτεχνικού Γ’ τάξης στους πτυχιούχους των τμημάτων Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής και Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) που ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή –Φοροτεχνικού επί διετία από τη λήψη του πτυχίου τους .

• Χορηγείται άδεια λογιστή φοροτεχνικού Β’ τάξης στους πτυχιούχους των τμημάτων Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής και Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής της Σχολής Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) που ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού Γ΄ τάξης επί πέντε συναπτά έτη.

• Δικαιούνται να εγγραφούν ως μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας οι πτυχιούχοι των τμημάτων της Λογιστικής, Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής και Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην οικονομική επιστήμη των ελληνικών Α.Ε.Ι. ή ισότιμου μεταπτυχιακού διπλώματος της αλλοδαπής και χρησιμοποιούν το πτυχίο τους ή το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης για την κατάληψη θέσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

3 Μαρτίου 2011

Ειδήσεις για την Αμερικάνικη οικονομία

Συνολικά 217.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε το Φεβρουάριο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της ADP. Τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 170.000 θέσεις εργασίας. Στον κλάδο των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 202.000 ενώ στη βιομηχανία σημείωσαν άνοδο κατά 15.000. Εξ' αυτών οι μικρές επιχειρήσεις (έως 49 υπαλλήλους) προσέθεσαν 100.000, οι μεσαίες (50 έως 499) 104.000 και οι μεγάλες (άνω των 499) 13.000.
Καλύτερα των προσδοκιών τα νέα της αμερικάνικης οικονομίας
Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει στις αρχές του 2011, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώθηκαν, αναφέρει η Federal Reserve στην τελευταία έκθεση των οικονομικών συνθηκών (Beige Book). Στην έκθεση της η Fed σημειώνει ότι και οι 12 περιφερειακές τράπεζες ανέφεραν επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι λιανικές πωλήσεις, ημαντικός δείκτης των καταναλωτικών δαπανών, σημείωσαν άνοδο στις περισσότερες περιφέρειες, σημειώνεται σχετικά, ενώ και ο μεταποιητικός κλάδος γνώρισε ανάπτυξη. Η έκθεση προετοιμάστηκε από την Atlanta Fed και εξετάζει τις οικονομικές συνθήκες για το διάστημα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ - Μισθοδοτικός και ασφαλιστικός χειρισμός

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ -  Μισθοδοτικός και ασφαλιστικός χειρισμός

Τι ισχύει γενικά;

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των υποχρεωτικών ημερών αργίας. Επομένως η λειτουργία των επιχειρήσεων και η εργασία των εργαζομένων κατ’ αυτή είναι ελεύθερη και νόμιμη. Σε όσους μισθωτούς επομένως απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή ούτε αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ τι ισχύει μισθολογικα;

 

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις;

Στον παραπάνω γενικό κανόνα, υπάρχουν εξαιρέσεις. Ειδικότερα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στις οποίες υπάρχει σχετικός όρος, οι εργαζόμενοι που υπάγονται σ’ αυτές εφόσον εργασθούν κατά την ημέρα αυτή θα τους καταβάλλεται προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους, όπως δηλαδή εφαρμόζεται προκειμένου για την εργασία τους κατά τις Κυριακές και τις λοιπές υποχρεωτικές ημέρες αργίας του έτους.

Σε ποιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υπάρχει τέτοιος όρος;

Οι εργοδότες υποχρεούνται στην καταβολή μόνο προσαυξήσεως του ημερομισθίου τους σε όσους απασχοληθούν σε επιχειρήσεις :
1.       Ιδιωτικών Κλινικών,
2.       Αναψυκτικών ποτών,
3.       Παραγωγής γάλακτος,
4.       Εμπορικών επιχειρήσεων, επισιτιστικών κλπ. καταστημάτων,
5.       Μεταλλουργικών επιχειρήσεων,
6.       Συνεταιριστικών Οργανώσεων,
7.       Οδηγών φορτηγών κλπ. αυτοκινήτων κλπ.
Εάν η επιχείρηση κλείνει κατ’ έθιμο ;
Αν όμως η αργία της επιχειρήσεως και η ανάπαυση των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί με επιχειρησιακή πρακτική, δεν οφείλεται μεν το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής στους με ημερομίσθιο αμειβόμενους, στους δε με μηνιαίο μισθό αμειβόμενους θα καταβληθεί κανονικά ο μισθός τους χωρίς περικοπή, επειδή κατά την νομολογία των δικαστηρίων μας ο μηνιαίος μισθός των εργαζομένων αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός.

Εάν η επιχείρηση φέτος κατ’ εξαίρεση αποφασίσει να μη λειτουργήσει ;
 Εάν τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά ΕΝΩ φέτος αποφασίζεται να μη λειτουργήσει, οφείλει τόσο το ημερομίσθιο των με ημερομίσθιο αμειβομένων χωρίς αυτοί να εργασθούν όσο και τον μηνιαίο μισθό των με μισθό αμειβομένων μισθωτών του χωρίς περικοπή. Ο εργοδότης μπορεί να απαλλαγεί της υποχρέωσης αυτής και των δύο κατηγοριών εργαζομένων, μόνο εάν καταρτισθεί συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεως για αναστολή της εργασίας των μισθωτών της για μια ημέρα.

Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

«…με την αναπροσαρμογή έως και 60% που ανακοίνωσε για τις τιμές των ακινήτων του Ψυχικού, μας προδιαθέτει το υπουργείο Οικονομικών,  για  τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όλης της χώρας…»

Μπροστάρης, το Ψυχικό, σε αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυξάνονται στα επίπεδα των 4.500 - 10.000 ευρώ το τ.μ. για όλες τις ζώνες του πρώην δήμου Ψυχικού, από 3.250 - 6.250 ευρώ, που είχαν καθοριστεί στις 27/2/2007. Με την αναπροσαρμογή έως και 60% που ανακοίνωσε για τις τιμές των ακινήτων του Ψυχικού, μας προδιαθέτει το υπουργείο Οικονομικών,  για  τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όλης της χώρας.
Στο αιτιολογικό της υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 3/11/2010, ακυρώθηκε η τιμή των 5.150 ευρώ ανά τ.μ., που είχε καθοριστεί για τη β΄ ζώνη του Ψυχικού και η τιμή των 4.100 ευρώ ανά τ.μ., που είχε καθοριστεί με προηγούμενη υπουργική απόφαση, στις 30/12/2005, όμως οι τιμές των υπόλοιπων ζωνών παρέμεναν στα επίπεδα που είχαν καθοριστεί την 27η/2/2007.

Έτσι, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλο το Ψυχικό κατά ποσοστά κλιμακούμενα από 23,28% έως 60%. Αν ληφθεί υπόψη η παλαιότερη τιμή της β΄ ζώνης, η οποία ανερχόταν σε 4.100 ευρώ, τότε η νέα τιμή είναι αυξημένη κατά 95,1%!

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων !

Τι σημαίνει «Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων» για την τσέπη μας;

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που πρόκειται να ανακοινωθούν, θα σημάνουν ανάλογες αυξήσεις σε πάνω από 10 φόρους που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, όπως :
  1. τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων,
  1. τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την υπαγωγή των ιδιοκτητών ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες τους,
  1. τον συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων,
  1. τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων,
  1. τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών, τον φόρο κληρονομιάς ακινήτων,
  1. τον φόρο δωρεάς ακινήτων,
  1. τον φόρο γονικής παροχής ακινήτων,
  1. τον φόρο ακίνητης περιουσίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας,
  1. τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων, τα δικαιώματα υπέρ υποθηκοφυλάκων, που επιβάλλονται κατά τη μεταγραφή των συμβολαίωνΗ νέα αντικειμενική αξία στο Ψυχικό ανά τετραγωνικό καθορίστηκε στα 10.000 ευρώ, για τη γραμμική ζώνη που περιλαμβάνει τμήματα των εξής οδών:

-Στεφάνου Δέλτα (από Χάουλαντ μέχρι Κων/πόλεως) αριστερά.
-Διαδόχου Παύλου (από Θεοτόκη μέχρι Αχ. Παράσχου) αριστερά.
-Δρυάδων (από Αχ. Παράσχου μέχρι Όριο Σχεδίου Πόλεως) αριστερά.
-Κορυτσάς (από Μπιζανίου μέχρι Διαδόχου Παύλου) αριστερά.
-Κωνσταντινουπόλεως (από Στεφ. Δέλτα μέχρι Μπιζανίου) αριστερά.
-Μπιζανίου (από Κωνσταντινουπόλεως μέχρι Κορυτσάς) αριστερά.
2 Μαρτίου 2011

Πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, αντικείμενο του οποίου υπήρξαν οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, με αιχμή την πορεία του δημοσίου χρέους, τη χορήγηση εγγυήσεων του Δημοσίου, το ασφαλιστικό σύστημα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στο πλαίσιο της πρώτης επίσης συνεδρίασης του Συμβουλίου αποφασίστηκε η διάθεση στις τράπεζες των πρόσθετων κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, το σχέδιο απεξάρτησής τους από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή του επάρκεια
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος
Το Συμβούλιο συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτη Θωμόπουλου, του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλη Ράπανου, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστάσιου Γαβριηλίδη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Ζανιά, και του διευθυντή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της ΤτΕ, Γιώργου Γούσιου.
Στόχος του Συμβουλίου
Ο στόχος του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας είναι να παρακολουθεί τη σχέση και δυναμική μεταξύ των συστημάτων της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις κεφαλαιαγορές, το τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, τη ρευστότητα, το δημόσιο χρέος και τις κρατικές εγγυήσεις και την προληπτική δράση κατά ακραίων καταστάσεων, ασταθειών και κρίσεων.
Επίσης, τη χρηματοοικονομική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών και τη διασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εθνικών ανεξάρτητων εποπτικών αρχών του χρηματοοικονομικού τομέα για το συντονισμό της χρηματοοικονομικής πολιτικής του υπουργείο Οικονομικών.

H Standard & Poor's εξηγεί ότι η πιστοληπτική ικανότητα Ελλάδας και Πορτογαλίας πιθανόν να υποβαθμιστεί

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση διατηρεί η Standard & Poor’s τις αξιολογήσεις της για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, εξαιτίας των ανησυχιών για την επίδραση που θα έχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης στους κατόχους χρέους των δύο χωρών.

Πιθανή υποβάθμιση από τη Standard & Poor's σε Ελλάδα και Πορτογαλία
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Standard & Poor's, βασικός κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο χωρών είναι η έκβαση των συζητήσεων γύρω από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ταυτόχρονα οι αναλυτές διευκρινίζουν, ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση δεν θα είναι μεγαλύτερη των δύο βαθμίδων.
Επιπλέον η Standard & Poor's εξηγεί ότι η πιστοληπτική ικανότητα Ελλάδας και Πορτογαλίας πιθανόν να υποβαθμιστεί εάν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης οδηγήσει τους δανειολήπτες σε αναδιάρθρωση του χρέους τους και ενδεχομένως επιβαρύνει τους ομολογιούχους.
Σε ανακοίνωσή του, η Standard & Poor's αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για το ελληνικό χρέος διατηρείται στο "BB+", σε αρνητικό creditwatch, όπως εξάλλου έχει ανακοινωθεί από την S&P στις 2 Δεκεμβρίου. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Standard & Poor's, όπως τονίζεται, παρακολουθεί με προσοχή την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών της μεταρρυθμίσεων.
Αντίστοιχα η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Πορτογαλίας διατηρείται στο "Α-" και η βραχυπρόθεσμη στο "Α2". Ωστόσο η Standard & Poor's επικαλείται τη μεγάλη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης της Πορτογαλίας και τους περιορισμένους πόρους χρηματοδότησης.
Οι αναλυτές της Standard & Poor's αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Πορτογαλία προχώρησαν σε μειώσεις μισθών και αύξηση της φορολογίας, προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να περιορίσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους, τονίζει ο οίκος.
Σε ότι αφορά ειδικά την Πορτογαλία αναφέρεται ότι, αν και η κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες, η χώρα ενδεχομένως να αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης.
πηγή ΕΜΕΑ

1 Μαρτίου 2011

Αντιπρόταση από την Ε.Ε. στον γαλλογερμανικό άξονα

Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της πολεμικής που έχει ξεσπάσει μεταξύ ορισμένων εταίρων και του γερμανογαλλικού άξονα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο πρόεδρος των «27» Χέρμαν Βαν Ρομπέι υπέβαλε χθες στις χώρες της ευρωζώνης τις προτάσεις που επεξεργάστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οι προτάσεις αυτές, που θα βρεθούν στο τραπέζι των ηγετών των «17» της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, είναι πιο ευέλικτες σε σχέση με το αρχικό γερμανικό σχέδιο και αφήνουν περισσότερα περιθώρια κινήσεων στα κράτη - μέλη. Βέβαια, πολλά πράγματα πρέπει να αποσαφηνιστούν στις διαβουλεύσεις που θα προηγηθούν της συνόδου και φυσικά η τύχη των προτάσεων Βαν Ρομπέι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει απέναντί τους το Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των «27» Χέρμαν Βαν Ρομπέι υπέβαλε χθες στις χώρες της ευρωζώνης τις προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας


Τα βασικά σημεία των προτάσεων του προέδρου των «27» είναι τα εξής:

1. Διατηρείται η γερμανική πρόταση, η οποία προβλέπει τον καθορισμό ενός ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Με την πρόταση αυτή αντιδρούν οι χώρες που έχουν χαμηλό συντελεστή και ιδίως η Ιρλανδία (12,5%).

2. Εγκαταλείπεται η γερμανική πρόταση για κατάργηση της αυτόματης προσαρμογής των μισθών με τον πληθωρισμό (ΑΤΑ), σε όσες χώρες ισχύει το μέτρο. Η σχέση παραγωγικότητας-μισθών θα αξιολογείται με διαφορετικό τρόπο.

3. Η πρόταση της Γερμανίας για συνταγματική δέσμευση των κρατών - μελών στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αφήνει τη θέση της σε μία απλή νομοθετική δέσμευση.

4. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να τηρούν μία σειρά από δείκτες που θα αφορούν τους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της συνταξιοδότησης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Θα τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα παρακολούθησης με βάση τους δείκτες για τη σχέση μισθών και παραγωγικότητας και τη συνταξιοδότηση. Σε περίπτωση π.χ. υψηλής ανόδου των μισθών, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν αυτή την τάση. Επίσης, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δεν καθορίζεται στα 67 χρόνια, όπως προβλέπει το γερμανικό σχέδιο, αλλά θα εξαρτάται από το δημογραφικό πρόβλημα και τη γήρανση του πληθυσμού. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επαγρυπνούν για το σύστημα χρηματοδότησης των συντάξεων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του. Οι προτάσεις προβλέπουν τον καθορισμό δεικτών και για τη μείωση της ανεργίας, ιδίως στους νέους.

5. Τον έλεγχο για την εφαρμογή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο του γερμανογαλλικού άξονα προέβλεπε ότι ο έλεγχος θα γίνεται από τα κράτη - μέλη.

Οι προτάσεις Βαν Ρομπέι αφορούν φυσικά τις χώρες της ευρωζώνης αλλά αφήνεται ανοικτή η πόρτα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης των «27». Η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών της ευρωζώνης θα γίνει στη μονοήμερη σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου. Η συνέχεια θα δοθεί στην εαρινή σύνοδο (24-25 Μαρτίου), στην οποία οι «27» θα πρέπει να συμφωνήσουν επί του συνολικού πακέτου.
Πηγή: www.express.gr

28 Φεβρουαρίου 2011

Έντυπο φορολογικής δήλωσης 2011

Το έντυπο της φορολογικής δήλωσης για το 2011 (Ε1) μπορείτε να βρείτε εδώ:
φορολογική δήλωση για το 2011 (Ε1)

Η σημασία των freebies για την εξασφάλιση επαναλαμβανόμενων πωλήσεων.

Τι είναι ένα προωθητικό freebie; Ένα προωθητικό freebie είναι κάτι που μπορείτε να δώσετε στους πελάτες, τους επισκέπτες ή στους συνδρομητές σας. Είναι ένα άριστο εργαλείο marketing. Μπορεί να φέρει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο κατάστημά σας, να υποβοηθήσει την συμπληρωματική πώληση περισσότερων προϊόντων/υπηρεσιών, και να χτίσει την εμπιστοσύνη που οι καταναλωτές θα έχουν προς εσάς. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται η προσφορά freebies για αύξηση του πελατολογίου της επιχείρησής σας:
1. Δωρεάν δώρα σε όλους τους νέους πελάτες
2. Kάθε πελάτης που πραγματοποιεί αγορές πάνω από ορισμένο ποσό χρημάτων παίρνει ένα δωρεάν δώρο.
3. Δωρεάν προϊόντα σε πελάτες οι οποίοι παραπέμπουν εσάς ή την επιχείρησή σας σας σε νέους πελάτες.
4. Δωρεάν προϊόντα για όλους τους επισκέπτες του website σας.
5. Προσφορές προϊόντων στους πρώτους 5 ανθρώπους που σας στέλνουν μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι τι μπορεί να δοθεί σαν δώρο στους καταναλωτές για να τους υπενθυμίσει τις υπηρεσίες/προϊόντα που προσφέρετε όταν σας χρειαστούν και για να ενθαρρύνουν την επανάληψη των αγορών τους από εσάς. Παρακάτω παρατίθενται σχετικά παραδείγματα:
1. Ελεύθερα δείγματα των προϊόντων φυσικά που εσείς διαθέτετε στο κατάστημά σας.
2. Διαφημιστικές κούπες, μπλούζες, μαγνητικές επαγγελματικές κάρτες, καπέλα κλπ. Όλα αυτά φυσικά με τα στοιχεία της επιχείρησής σας να αναγράφονται πάνω τους.
3. E-books, αυτή η κατηγορία δώρων είναι μια από τις καλλίτερες επιλογές όταν μια επιχείρηση διαλέγει να προσφέρει freebies.
4. Ελεύθερο πιστοποιητικό δελτίων/δώρων.
5. Ελεύθερος ιστοχώρος μελών Προσφέρετε μια ελεύθερη ιδιότητα μέλους στον ιστοχώρο μελών σας. Ενημερώστε τους τι κοστίζει κανονικά για τους ανθρώπους που δεν αγοράζουν.
Είναι σημαντικό ότι έχετε ένα αρκετά υψηλό περιθώριο κέρδους έτσι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να δώσετε στους καταναλωτές δωρεάν προϊόντα. Μερικά freebies μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς πολλή δαπάνη όπως τα προϊόντα ηλεκτρονικών πληροφοριών.
Μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις πωλήσεις και τα κέρδη με την προσφορά freebies στους ανθρώπους που αγοράζουν το κύρια προϊόν ή την υπηρεσία σας. Οι πελάτες σας αισθάνονται ότι παίρνουν περισσότερα για λιγότερα.
Πηγη: messagiamo                 

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των βιαστικών κινήσεων στο marketing των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την γνώμη πολλών marketers, είναι το γεγονός ότι μια προωθητική ενέργεια που αποσκοπεί σε άμεσα οφέλη και άμεση αύξηση κερδών μπορεί να βλάψει ουσιαστικά την μικρομεσαία επιχείρηση μακροπρόθεσμα. Σχετικά παραδείγματα κακών προωθητικών πολιτικών είναι τα ακόλουθα:
Κοστολόγηση: Συμβιβάζεστε, όσον αφορά την τιμολογιακή σας πολιτική, για να προσελκύσετε έναν καινούριο πελάτη ή πελάτες με τους οποίους θέλατε να συνεργαστείτε εδώ και αρκετό καιρό και έτσι μειώνετε τις τιμές σας. Επιπλέον, αποφασίζετε ότι η αλλαγή αυτή στις τιμές σας είναι  εξαίρεση και μόνο για τον συγκεκριμένο πελάτη και μάλιστα του το αναφέρετε αυτό. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι καταναλωτές έχουν “επιλεκτική ακοή” και έτσι είναι αναμενόμενο να περιμένουν ότι θα τύχουν μειωμένης τιμής κάθε φορά που πρόκειται να αγοράσουν από εσάς.
Από την στιγμή λοιπόν που οι πελάτες σας μαθαίνουν ότι μπορούν να αγοράζουν από εσάς σε χαμηλότερο κόστος είναι δύσκολο να μεταπειστούν. Μακροπρόθεσμα μπορούν να αποτελέσουν πηγή σημαντικής μείωσης των εσόδων για εσάς.
Δραστηριότητες: Αποφασίζετε να οργανώσετε μια αιφνιδιαστική προωθητική κίνηση για την επιχείρησή σας και των προϊόντων/υπηρεσιών σας με το να κάνετε σχόλια σε πολλά blogs, δημιουργώντας πολλές σελίδες σε sites κοινωνικής δικτύωσης (Facebook,Twitter κλπ.) και παίρνοντας μέρος σε συζητήσεις στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να έγινε επειδή συνειδητοποιείτε ότι οι υπάρχοντες πελάτες σας δεν αγοράζουν αρκετά συχνά. Ωστόσο μια τέτοια προωθητική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο αν ξέρετε ακριβώς τι σκοπεύετε να πετύχετε και πώς αυτό θα υποβοηθήσει ο brand name της επιχείρησής σας μακροπρόθεσμα.
Αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές είναι ότι οι επιχειρήσεις εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο αρχικά και κατόπιν εξαφανίζονται το ίδιο γρήγορα όπως εμφανίστηκαν. Αυτό οι πελάτες στην πλειοψηφία τους το εκλαμβάνουν σαν μια προσπάθεια να αντλήσετε απλά κέρδη  γρήγορα και είναι λογικό να χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε εσάς. Συνεπώς θα είναι πολύ πιο διστακτικοί την επόμενη φορά που θα επιχειρήσετε ένα τέτοιο βήμα.
Οι marketers προτείνουν ότι οι επιχειρηματίες είναι προτιμότερο να εστιάζουν στα sites εκείνα τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για το brand name της επιχείρησής τους και να ασχολούνται με αυτά σε βάθος χρόνου.
Προσφορές: Οι προσφορές είναι  ένας καλός τρόπος να φέρετε πελατεία στο κατάστημά σας αλλά πρέπει να τις χειρίζεστε με προσοχή. Πολλές προσφορές και σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν  να πείσουν τους πελάτες σας ότι είναι καλλίτερο να περιμένουν την επόμενη προσφορά για να αγοράσουν σε χαμηλό κόστος και να αποφύγουν να αγοράσουν ξανά από εσάς για πολλές βδομάδες.
 Στόχος της Nexus είναι η οργάνωση σωστών προωθητικών ενεργειών ώστε να επιτυγχάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την μικρομεσαία επιχείρηση σε βάθος χρόνου.
Πηγή: bx.businessweek.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος για το 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος για το 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος για το 2011
Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς
Αύριο 1η Μαρτίου και το υπουργείο οικονομικών μόλις ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2011 και του Ε9 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων:
με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του ν. 2238/1994 (ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όσους απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από κινητές αξίες, από ακίνητα, τους κατόχους ΕΙΧ κ.λπ. χωρίς εισοδήματα, κ.λπ.), που λήγει την 1η Μαρτίου 2011 και ορίζεται η 4η Απριλίου 2011.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σχετικά με διαφημιστική καταχώρηση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, που αφορά "στην καθυστέρηση του ΟΠΑΔ για την πληρωμή των υποχρεώσεών του..."

Το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε κατά την απορρόφηση των αδιάθετων χρημάτων που μεταφέρθηκαν από τη χρήση του 2010 και που εστάλησαν για την πληρωμή των ιατρών στις 17 Ιανουαρίου 2011, οφείλεται στην ανάγκη προσαρμογής σε έναν νέο τρόπο διαχείρισης πόρων από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό επιβάρυνε χρονικά την όλη διαδικασία, ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Οργανισμού και, στη βάση αυτής, να βελτιωθεί ο τρόπος αποζημίωσης των προμηθευτών του. Δεδομένου ότι το εν λόγω θέμα διευθετήθηκε, εκτιμάται ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους άμεσα.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης

Ειδικότερα, όσον αφορά στους εργαστηριακούς ιατρούς, η καθυστέρηση που προέκυψε οφείλεται στον προγραμματισμένο από τον ΟΠΑΔ διαχωρισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από τα μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα, προκειμένου αυτοί να αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα και μαζί με τους υπόλοιπους ιατρούς. Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό της Διοίκησης του ΟΠΑΔ, με την πρώτη δόση της επιχορήγησης του 2011 η οποία έχει ήδη αποδεσμευτεί από το Υπουργείο μας και στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα είναι στη διάθεση του ΟΠΑΔ, θα δοθεί προτεραιότητα στους εργαστηριακούς ιατρούς, προκειμένου να καλυφθεί διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
Η τροποποίηση του Κανονισμού Παροχών του ΟΠΑΔ έγινε σε συμφωνία με τον Οργανισμό και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της σχέσης του με τους συμβεβλημένους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, όπως συμβαίνει στα άλλα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Είναι δε απαραίτητη, καθώς ο ΟΠΑΔ χρησιμοποιεί σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών για εξετάσεις και έχει ήδη ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, εφαρμογές στις οποίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση μη συμβεβλημένοι φορείς. Υπογραμμίζεται ότι όποιος ιατρός ή άλλος φορέας επιθυμεί, μπορεί να συμβληθεί με τον ΟΠΑΔ και να αποζημιώνεται απ’ ευθείας χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασφαλισμένος. Επιπλέον, έχει ήδη εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από τη Διοίκηση του ΟΠΑΔ με την οποία διευθετούνται τυχόν προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν συμβάσεις (πχ οδοντιατρική περίθαλψη).
Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας με πολλά προβλήματα που όλοι οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας έχετε βιώσει, ο ΟΠΑΔ μετατρέπεται σε ασφαλιστικό ταμείο, με το Υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύεται για την πληρωμή εισφορών σε μηνιαία βάση, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την έγκαιρη αποζημίωση όλων όσων συμβάλλονται με τον ΟΠΑΔ. Επίσης, έχουμε ήδη αναλάβει την υποχρέωση να ρυθμίσουμε τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ μέχρι και τις 31/12/2010. Για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ρύθμισης, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση εντός της εβδομάδος.
Τέλος, τόσο οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ όσο και οι συμβεβλημένοι φορείς πρέπει να γνωρίζουν ότι, ο Οργανισμός βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης, με τη δαπάνη του 2010 να έχει περιοριστεί κατά 300 περίπου εκατομμύρια € σε σχέση με το 2009. Με αφετηρία αυτό το γεγονός, η προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από τα Υπουργεία εποπτείας όσο και από τη Διοίκηση του Οργανισμού, είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση της φερεγγυότητας του Οργανισμού κατά τα διαχείριση των υποχρεώσεών του και κυρίως, η βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των μελών του.

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” και στην ιστοσελίδα "Capital.gr" και στους δημοστιογράφους Γιάννη Αγγέλη και Μαρίνα Μάνη

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι συνέπειες θα έχει για την Ελλάδα το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό είναι να έχουμε ξεκάθαρο με τι ακριβώς ταυτίζουμε το συμφέρον της χώρας μας. Η Ελλάδα περιμένει την οριστική μορφή μια απόφασης που έχει ήδη ληφθεί, που έχει να κάνει με την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης. Όμως, έχουμε εκφράσει και τις θέσεις μας και τις απόψεις και για τα δύο άλλα ζητήματα που είναι η συνολική – λεγόμενη – λύση για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό, αλλά και για την πιο πρόσφατη εξέλιξη που αφορά στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Πέρα, λοιπόν, από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δικού μας δανείου η συμφωνία που πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί στο τέλος Μαρτίου μας αφορά και μας επηρεάζει άμεσα στο βαθμό που διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο προστασίας και στήριξης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και ένα νέο πλαίσιο απαιτήσεων και δεσμεύσεων των κρατών-μελών στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τη συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στη σημερινή κρίση, προφανώς, θα έχουν ανάλογο αρνητικό αντίκτυπο στην περίπτωση, που υπάρξει αποτυχία οριστικής συμφωνίας - κάτι που, όμως, δεν πιστεύω. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση και ειδικά ο Πρωθυπουργός δίνουν με τις δυνάμεις που διαθέτουμε τη δική τους μάχη, για να κλείσει με επιτυχία αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων και συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνω αισιόδοξος για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη, η εφαρμογή του Μνημονίου για να αντιμετωπισθεί η εγχώρια κρίση χρέους;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής είναι η πανάκεια για κάθε είδους πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αυτό που έχουμε επιδιώξει να κάνουμε και αυτό που επιδιώκουμε σε κάθε αξιολόγηση και επικαιροποίησή του είναι η μέγιστη δυνατή συνέπεια και συνάφεια με τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το Πρόγραμμα επιχειρεί να δώσει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική απάντηση στο δημοσιονομικό πρόβλημα και στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά προφανώς υπάρχουν και πτυχές πολύ σχετικές με την κρίση που βιώνει η χώρα μας και που δεν καλύπτονται από αυτό. Για παράδειγμα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η ανάπτυξη και η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος προφανώς έχουν σχέση με δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά η πολιτική μας δεν εξαντλείται – ούτε θα μπορούσε – να εξαντλείται σε αυτές. Όπως και η εικόνα και η θέση της χώρας μας συνολικά στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, μπορεί να επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από τις οικονομικές μας επιδόσεις, αλλά έχει να κάνει και με την εξωτερική μας πολιτική, την διπλωματία και τις επαφές και τις σχέσεις μας με άλλες χώρες και με τους διεθνείς μας εταίρους. Εκεί που η χώρα συμμετέχει αξιοποιώντας πολιτικές δυνάμεις που δεν εξαντλούνται στην οικονομία, αλλά που ενισχύουν την φωνή μας και τη θέση μας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ευρώπης για παράδειγμα, και το νέο πλέγμα θεσμών που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη και που θα επηρεάσουν, ελπίζουμε, θετικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είναι το συνολικό πακέτο μέτρων που θα πρέπει να δρομολογηθεί μεσοπρόθεσμα (2012 – 2014);

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με βάση το νέο δημοσιονομικό νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα θα εκπονήσει το πρώτο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα – το πρώτο σχέδιο πολυετούς προϋπολογισμού – φέτος και θα περιλαμβάνει τους στόχους και τον οδικό χάρτη για να τους επιτύχουμε ως το 2015. Το 2010, καταφέραμε πραγματικά μια θεαματική μείωση του ελλείμματος, κατά έξι μονάδες του ΑΕΠ – από το 15,4% ή τα 36 δισ. ευρώ στο 9,4% του ΑΕΠ ή στα περίπου 22 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια αυτή, όλοι γνωρίζουμε ότι, στηρίχθηκε και σε επώδυνα μέτρα και σε θυσίες που ζητήθηκε να γίνουν από όλους τους πολίτες. Για το 2011, ο στόχος μας είναι μια προσαρμογή δύο ακόμη μονάδων, δηλαδή να φτάσουμε στο 7,4% του ΑΕΠ ή στα 17 δισ. ευρώ, που θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στις αποδόσεις μέτρων, που θεσπίστηκαν το περασμένο έτος, αλλά και σε διαθρωτικά μέτρα σε τομείς όπως η υγεία, οι ΔΕΚΟ και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Από εκεί και πέρα, ως το 2015, χρειάζεται να προχωρήσουμε, σταδιακά, αλλά και σταθερά σε μια κατάσταση ελαχίστων ελλειμμάτων ή ακόμη και πλεονασμάτων στον Προϋπολογισμό μας, ή αλλιώς σε μια κατάσταση, που θα οδηγεί σε μείωση των χρεών που επιβαρύνουν τη σημερινή και τις μελλοντικές γενιές. Η προσπάθεια για τα τέσσερα χρόνια από το 2012 έως το 2015 υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 8 με 10 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πει ότι και αυτό θα είναι εμπροσθοβαρές όσο αφορά το σκέλος των δαπανών. Ποιους τομείς θα αφορά αυτή την φορά;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η κατεύθυνση την οποία δίνουμε για το πρόγραμμα προσαρμογής είναι αυτή που διεθνώς έχει αποδειχτεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος προσαρμογής, δηλαδή μια προσπάθεια και μια προσαρμογή περισσότερο από το σκέλος των δαπανών και λιγότερο από το σκέλος των εσόδων. Η αναλογία που πρακτικά έχουμε θέσει ως στόχο είναι δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων. Άρα αν μιλάμε για ένα πρόγραμμα περίπου 20 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, αυτό σημαίνει περίπου 12 δισ. ευρώ εξοικονόμηση δαπανών και περίπου 8 δισ. ευρώ έσοδα. Πάνω σε αυτό νομίζω ότι είναι αναγκαίες κάποιες επισημάνσεις, γιατί τα νούμερα μας τρομάζουν πολλές φορές αν δεν έχουμε τη συνολική εικόνα. Μιλώντας με τα στοιχεία του 2010, το εισόδημα της χώρας συνολικά είναι περίπου 235 δισ. ευρώ και από αυτά περισσότερο από τα μισά, περίπου 120 δισ. ευρώ αποτελούν δημόσια δαπάνη. Τα έσοδα από την άλλη μεριά είναι λιγότερα από 100 δισ. ευρώ. Η διαφορά είναι το έλλειμμα που μας περισσεύει παρά το τεράστιο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόστηκε πέρυσι. Νομίζω δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πως θα μειωθεί αυτό το έλλειμμα χωρίς προσπάθεια και στα δύο σκέλη των προϋπολογισμών του Δημοσίου.

Στην χώρα μας υπάρχει η τάση την περικοπή δαπανών να την ονομάζουμε «άγρια λιτότητα» και την αύξηση των εσόδων την ονομάζουμε «φοροεπιδρομή», ενώ ταυτόχρονα όλοι θέλουμε να γιατρέψουμε τον «μεγάλο ασθενή», δηλαδή το μεγάλο και ελλειμματικό μας κράτος. Λοιπόν, η πραγματικότητα για αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που θα έκανε ο κάθε πολίτης, αν είχε το ίδιο πρόβλημα στο σπίτι του: αυτό που επιδιώκουμε είναι να περικόψουμε δαπάνες εκεί που περισσεύουν, εκεί που υπάρχει σπατάλη ή η δαπάνη δεν εξυπηρετεί ουσιαστικές ανάγκες, να κάνουμε πιο οικονομική τη λειτουργία του κράτους, αξιοποιώντας στο μέγιστο τους πόρους που διαθέτουμε – ανθρώπινους και κεφαλαιακούς – αλλά και σύγχρονες μεθόδους προμηθειών για να μειωθεί η τιμή σε οτιδήποτε αγοράζουμε και να αντικαταστήσουμε χρηματοδότηση αναγκών με χρηματοδότηση άλλων που είναι πιο επιτακτικές ή δεν μπορούμε να αποφύγουμε, γιατί κάποιες δαπάνες, όπως αυτές για συντάξεις λόγω γήρανσης του πληθυσμού, για μισθούς λόγω ωρίμανσης και για τόκους λόγω της αύξησης του χρέους θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτά από την πλευρά των δαπανών.

Από την πλευρά των εσόδων, όλοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο που κάνει κάποιος που βρίσκεται σε οικονομική στενότητα είναι να κυνηγήσει αυτούς που του χρωστάνε ή αυτούς που δεν τον πληρώνουν. Και αυτό κάνουμε μέσα από τη ριζική αναδιοργάνωση του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού που υλοποιούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, από φέτος και για τα επόμενα χρόνια οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια θα ξεπερνούν το 50% των δημοσίων εσόδων. Πώς μπορεί μ΄ αυτούς τους όρους να μιλάει κανείς για έξοδο από την κρίση του χρέους ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί το βλέπετε έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτά είναι τα στοιχεία, εκτός αν κάνετε κάποια αναδιάρθρωση και μειώσετε τόκους και χρεολύσια...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι. Κοιτάξτε, πράγματι οι τόκοι αυξάνονται και γι΄ αυτό πρέπει να μειώσει κανείς περισσότερο τις πρωτογενείς δαπάνες για να μειώσει έτσι και τις συνολικές. Αλλά εδώ το κύριο ζήτημα είναι ότι χρειαζόμαστε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, με ένα μέσο κόστος εξυπηρέτησης χρέους περί το 5%. Έτσι το πρόγραμμα είναι βιώσιμο και επιτρέπει την αποκλιμάκωση του χρέους μετά το 2013. Προφανώς, πρέπει να ισχύσουν αυτά τα τρία μαζί και εγώ αισθάνομαι αρκετά ασφαλής ότι θα ισχύσουν. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι δεν έχει τόση σημασία το πόσο ασφαλής αισθάνομαι εγώ, όταν οι αγορές εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν αυτό θα επαρκέσει. Βέβαια εδώ θα βοηθήσει πολύ η επιμήκυνση του χρέους και των όρων δανεισμού, αν καταφέρουμε να είναι αυτό στο πακέτο που συζητάμε στην Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας από αυτούς τους τρεις παράγοντες, όμως, αν λείψει θα μπορούσε να ανατρέψει αυτό το “τρίγωνο” προϋποθέσεων, όπως λόγου χάρη οι εξελίξεις στην Β. Αφρική και οι επιπτώσεις τους στις τιμές των καυσίμων.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ισχύει, όμως, και το αντίστροφο, γιατί για παράδειγμα μια ονομαστική ανάπτυξη που θα είναι πάνω από το 2 – 2,5% θα μπορέσει να βοηθήσει σε μια πολύ πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του χρέους. Επιπρόσθετα ενα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που θα φέρει σημαντικά έσοδα την επόμενη πενταετία θα βοηθήσει κι αυτό να φύγει ένα μέρος από το χρέος. Τα ρίσκα δηλαδή δεν είναι μόνο προς την μία πλευρά, έχουμε και δυνατότητες να πάμε καλύτερα από ότι πιστεύουμε. Το σενάριο βάσης είναι βιώσιμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανάπτυξη που αναφέρετε από που θα προέλθει όταν το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινώνεται;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το συνολικό εξωτερικό πλαίσιο δεν είναι δυσμενέστερο γιατί έχουμε την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία να επανακάμπτει σιγά σιγά. Βεβαίως έχεις κινδύνους π.χ. από το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα, αλλά ως προς το δικό μας το εσωτερικό, αν όλα αυτά τα οποία κάνουμε, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το fast track για τις επενδύσεις, αν όλα αυτά λειτουργήσουν σαν ένα αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία, τότε οι προοπτικές είναι πολύ θετικές. Σκοπός είναι με αυτό το πλαίσιο να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να αυξήσουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Και όλα αυτά πέρα από την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα επηρεασθεί το σκέλος των δημόσιων δαπανών από το νέο μισθολόγιο; Θα εφαρμοσθεί μέσα στο 2011 παρά το ότι δεν έχουν ενταχθεί οι πληρωμές του 100% των υπαλλήλων στον ενιαίο φορέα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι δημόσιες δαπάνες στο σκέλος του μισθολογίου στα επόμενα χρόνια θα επηρεαστούν από την πολιτική μας στις προσλήψεις και στην εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για την μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. Στόχος του νέου μισθολογίου δεν είναι η περικοπή των μισθών, αλλά η δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος αμοιβών στο δημόσιο μακριά από τον σημερινό παραλογισμό και τις αδικίες που δημιουργεί η δομή του μισθολογίου με τα δεκάδες διαφορετικά επιδόματα, αλλά και η διαδικασία εξέλιξης των εργαζόμενων του Δημοσίου στις διαφορετικές υπηρεσίες που οδηγεί ανθρώπους με ίδια προσόντα και ίδια εμπειρία να καταλήγουν με απίστευτες αποκλίσεις στους μισθούς τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει έτοιμη λίστα κινητών και ακίνητων αξιών που θα υποστηρίξει το πακέτο των 50 δισ. ευρώ; Πότε υπολογίζετε ότι θα “τρέξει” η πρώτη “αποεπένδυση” της λίστας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα συμφωνήσω με τον όρο αποεπένδυση, ειδικά όταν μιλάμε για περιουσιακά στοιχεία που όχι απλώς δεν αξιοποιούνται, αλλά αποτελούν και σε αρκετές περιπτώσεις κόστος για το Δημόσιο – και φυσικά δεν εννοώ αξίες και συμμετοχές που συνδέονται με την παροχή δημοσίων αγαθών. Υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης που έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο όργανο της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει από τις συμμετοχές σε επιχειρήσεις, τις δυνατότητες επέκτασης και σύναψης συμβάσεων παραχώρησης σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, αλλά και την αξιοποίηση 15 μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου, εκ των οποίων το ένα είναι το «Ελληνικό», για το οποίο προχωράει μέσα από διάταξη νόμου η δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού για την αξιοποίησή του. Άρα, ήδη, έχουμε ένα αρκετά μεγάλο πακέτο αξιοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων και έως τον Ιούνιο θα υπάρχει και μια εκτενής καταγραφή της συνολικής ακίνητης περιουσίας του Δημόσιου – ένα έργο που γίνεται για πρώτη φορά. Τέλος, όσο για τον χρόνο που θα λάβει χώρα η κάθε πράξη προφανώς είναι καθοριστικής σημασίας οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά σε κάθε περίπτωση και οι προσφορές που υπάρχουν. Για το 2011, ο στόχος που είχαμε θέσει είναι αρκετά συγκρατημένος, 1 δισ. ευρώ, αλλά θεωρούμε ότι θα τον ξεπεράσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πακέτο αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. θα μπορούσε να μειώσει το χρέος 20% την κρίσιμη διετία 2014 – 2015, αλλά και πάλι θα παραμείνει στο 140% του ΑΕΠ, που δεν είναι είναι διατηρήσιμο...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
: Όχι δεν είναι έτσι γιατί θα έχει μία τάση αποκλιμάκωσης η οποία θα είναι ταχύτερη αν η ανάπτυξη πάει πιο γρήγορα. Να μη ξεχνάμε το εξής. Τον Οκτώβριο οι αγορές είχαν πειστεί οτι το πρόγραμμα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Τον Νοέμβριο εξ αιτίας της κρίσης στην Ιρλανδία και τον συστημικό φόβο οι αγορές γύρισαν ανάποδα πάλι. Όπως γύρισαν ανάποδα έτσι μπορούν να γυρίσουν σε θετική κατεύθυνση με μια θετική ευρωπαϊκή προοπτική και με την συνέπεια που εμείς πρέπει να έχουμε στο Πρόγραμμά μας. Τίποτα δεν κερδίζεται εκ των προτέρων, πρέπει να πείθουμε συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι τα πρώτα στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα πρώτα που έχουμε μπροστά μας είναι η πώληση της ΔΕΠΑ, είναι η επέκταση της σύμβασης με το «Ελ. Βενιζέλο», η μετοχοποίηση των «Λαχείων» και δεν σου λέω τα μικρά όπως π.χ. η πώληση των αεροσκαφών που έχουμε , το καζίνο κλπ. Όλα αυτά μέσα στο 2011.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την ΔΕΠΑ θα πωληθεί και η ΔΕΣΦΑ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα το δούμε αυτό, υπάρχουν διάφορες εκδοχές τις οποίες μελετάμε με τους Συμβούλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι ο ΟΠΑΠ μέσα στο πακέτο του 2011;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, θα δούμε τι θα κάνουμε αργότερα, αλλά πρώτα πρέπει να ρυθμισθεί αυτή η αγορά και μετά θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει μετά την “αποτυχία” της πρότασης της Εθνικής στην Alpha Bank. Εσείς επιθυμείτε συνέχεια ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ευχόμαστε και αυτό ήταν το νόημα της ανακοίνωσης της Παρασκευής. Και αυτό δεν αφορά μόνο σε εμάς, στην ίδια κατεύθυνση είναι η ΤτΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στις κοινές τους τοποθετήσεις έχουν μιλήσει για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτή περνάει και μέσα από συγχωνεύσεις. Και στο επικαιροποιημένο κείμενο του Προγράμματος που ανακοινώθηκε υπάρχει παράγραφος που προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες σε συγχωνεύσεις είτε με ελληνικές είτε με ξένες τράπεζες. Εδώ ήταν η πρώτη πράξη όπως πιστεύουμε ενός έργου που θα παιχτεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως θα δούμε στην συνέχεια πολλά .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Δημόσιο όμως είναι μέτοχος σε όλες τις τράπεζες. Τι θα κάνει γι΄ αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι τράπεζες πρέπει να λάβουν μόνες τους τις αποφάσεις. Οι μέτοχοί τους πρέπει να αποφασίσουν. Το Δημόσιο έχει ένα ενδιαφέρον για τις κινήσεις αυτές. Δεν θα εμπλακούμε όμως σε μία συγκεκριμένη διαπραγμάτευση για να ορίσουμε αν το τίμημα είναι σωστό ή όχι γιατί αυτό αντίκειται σε βασικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Έτσι κι αλλιώς το δημόσιο εκφράζεται μέσα από τους αντιπροσώπους του στα Δ.Σ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίπτωση της Alpha Bank τι έκανε ο αντιπρόσωπός σας ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο εκπρόσωπος μας ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει την προσφορά και δεν θεώρησε πρόσφορο να υπάρξει μια τόσο γρήγορη απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Δημόσιο έχει παραχωρήσει (μεγάλο μέρος τους έχει κατανεμηθεί ήδη) εγγυήσεις 83 δισ. ευρώ. Σχεδόν όσο και το μέγεθος του δανείου από την Ε.Ε. Κανένα τμήμα αυτού όμως – παρά τις σχετικές δηλώσεις - δεν συνδέεται με την χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας. Γιατί;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καθένας κατανοεί ότι στις συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα και με δεδομένο ότι οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων έκλεισαν όχι μόνο για το Δημόσιο, αλλά και για τις τράπεζες η άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες απαιτούσε εγγυήσεις. Παρά την στενότητα, οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν με οριακά θετικούς ρυθμούς την οικονομία και ταυτόχρονα να καλύπτουν τις πρόσθετες ανάγκες εγγυήσεων στις οποίες οδηγεί η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. Συνεπώς, η παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στην οικονομία, στο βαθμό που συνεχίζεται η δανειοδότηση και κυρίως υπάρχει πλήρης διασφάλισης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτήν την κατεύθυνση ενισχύουμε με το «σύμφωνο ρευστότητας» ως αντιστάθμισμα των εγγυήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τρόικα μιλά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης. Πώς περιμένει η τρόικα να βρεθεί κοινωνική συναίνεση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η κοινωνική συναίνεση είναι πιο εύκολη από το να μπορέσουν κάποια πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουν τη μικροπολιτική και να μπουν σε μία ανοικτή συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε συγκλίσεις. Παρά το γεγονός ότι το 2010 ήταν μία πολύ σκληρή χρονιά για πάρα πολλούς Ελληνες, τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, όσο και από την εικόνα που έχουμε όλοι μας, εξακολουθεί να υπάρχει μία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση. Και υπάρχει σίγουρα ανοχή απέναντι σε πολιτικές που είναι δυσάρεστες, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι οι μοναδικές που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταγράφονται όμως μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης, οργής, πεποίθησης ότι οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο και ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όταν είσαι στη μέση του τούνελ δυσκολεύεσαι να δεις το φως. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτή τη στιγμή είμαστε και ως προς την κατάσταση της Οικονομίας και ως προς την ψυχολογική πλευρά, σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία. Ο κόσμος έχει υποστεί το πρώτο κύμα των μέτρων, έχει καταλάβει ότι δεν ήταν απλώς μία παρένθεση ενός έτους και αντιλαμβάνεται ότι θα χρειαστούν αναγκαίες προσαρμογές σε όλους τους τομείς. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτυπώνεται στην απαισιοδοξία που βιώνει σήμερα ο πολίτης – και μπορεί να “γυρίσει” πολύ γρήγορα. Αν έχουμε μία καλή ευρωπαϊκή απόφαση που θα αλλάξει λίγο το διεθνές κλίμα απέναντι σε όλες τις χώρες της περιφέρειας, και στην Ελλάδα, θα ξαναφέρει εμπιστοσύνη, καταναλωτική και επενδυτική στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που λέτε πώς μπορεί να τα υποδεχθεί ένας άνεργος; Πόσο μάλλον ότι η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία φτάνει στο 14%...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι εύκολο να απαντήσεις στην αγωνία ενός ανέργου και δύσκολα μπορείς να δώσεις άμεσες απαντήσεις. Αλλά ούτε πρέπει να δώσεις ψεύτικες υποσχέσεις. Θέσεις εργασίας δημιουργούνται ότι η Οικονομία παίρνει πάλι μπροστά. Η Οικονομία παίρνει μπροστά, όταν ξανάρχεται η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη ξανάρχεται όταν υπάρχουν χρήματα, όταν οι τράπεζες αρχίσουν πάλι να αιμοδοτούν την Οικονομία. Οι τράπεζες μπορούν να το κάνουν αυτό όταν κι οι ίδιες μπορούν να δανειστούν από τις διεθνείς αγορές. Κι οι διεθνείς αγορές δανείζουν όταν βλέπουν ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται. Είναι ένας κύκλος, όχι ορατός για έναν άνεργο, που καταλήγει στο να του δώσει καλύτερες προοπτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μέχρι τότε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μέχρι τότε προσπαθείς να τον βοηθήσεις, να του δώσεις ευκαιρίες μέσα από διάφορα προγράμματα. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας. Βεβαίως, προσπαθείς να προστατεύσεις θέσεις εργασίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως κάναμε με τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φτάσατε κοντά στην παραίτηση μετά τη τελευταία συνέντευξη Τύπου της τρόικας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
: Η παραίτηση δεν μου πέρασε από το μυαλό. Αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν το ακριβώς αντίθετο από το να το βάλω στα πόδια. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα που άνοιξε και να προχωρήσουμε δίνοντας τις απαραίτητες εξηγήσεις στους πολίτες. Και αυτό κάναμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας κατηγορούν Υπουργοί ότι τους αφήνετε “στο σκοτάδι” για όλα τα επικαιροποιημένα μνημόνια...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κανένας από τους Υπουργούς δεν θεωρώ ότι έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Κάθε Υπουργείο συζητά τις δράσεις που έχει υλοποιήσει και τον προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες, τα αποτελέσματα αποτυπώνονται σε κείμενα που περνούν από τους αρμόδιους υπουργούς, καταλήγουμε σε ένα τελικό κείμενο, υπογράφεται από εμένα και στέλνεται για συνυπογραφή στα εμπλεκόμενα μέρη της δανειακής συμφωνίας. Καμία σχεδόν δράση δεν υλοποιείται αν δεν νομοθετηθεί από την Βουλή, που σημαίνει ότι και το Κοινοβούλιο συμμετέχει στην έγκριση και, πολλές φορές, στην οριστική διαμόρφωση των παρεμβάσεων. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται αναγκαστικά σε ελάχιστες εβδομάδες καθώς κάθε τρίμηνο πρέπει να υλοποιήσουμε εκατοντάδες ενέργειες. Δουλεύοντας με τόσο πιεστικά χρονοδιαγράμματα είναι πολλές φορές αναπόφευκτο να γίνονται και λάθη, όμως τηρουμένων των αναλογιών τα σφάλματα που έγιναν είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Αυτό είναι απόδειξη μιας καλής συνεργασίας κι όχι το αντίθετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα στην Κυβέρνηση είναι ο συντονισμός ή ότι, από δόση σε δόση, δυσκολεύει η διαπραγμάτευση και η υλοποίηση των όρων;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
: Αν πρέπει να βρούμε αναγκαστικά ένα πρόβλημα, αυτό είναι ο ελάχιστος χρόνος μέσα στον οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο οικονομικό ζήτημα και να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Δεν ισχυριστήκαμε όμως ποτέ ότι θα είναι μια εύκολη πορεία για την Κυβέρνηση που ανέλαβε μια τέτοια ευθύνη. Από εκεί και πέρα, όσους καταφεύγουν σε αυτή την πολύ εύκολη κριτική τους παραπέμπω στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του τελευταίους 16 μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η “βόμβα” Στρος Καν στο γαλλικό ντοκιμαντέρ επιτείνει τις απορίες για τη “καθυστέρηση” στη λήψη μέτρων – τον Δεκέμβριο του 2009, δηλαδή, τότε που ο πρωθυπουργός συζητούσε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, και ταυτόχρονα ψηφίζατε το επίδομα αλληλεγγύης...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
: Αυτή η θεωρία που ακούμε τις τελευταίες μέρες και ο τρόπος που επιχειρεί να συνδυάζει τα γεγονότα αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ας σοβαρευτούμε! Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που θα ήθελαν να είχαν βρεθεί στην θέση του σημερινού Πρωθυπουργού και των Υπουργών, να υπερασπίζονται την πατρίδα τους και να αγωνίζονται διεθνώς για το αυτονόητο, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της ελληνικής πολιτείας; Το χειρότερο είναι ότι σε αυτού του είδους τις θεωρίες στέκονται περισσότερο οι κατεξοχήν υπαίτιοι του διασυρμού και της κρίσης αξιοπιστίας της χώρας, πολλά στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κι αυτό είναι θλιβερό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Αισθάνεστε “σάκος του μποξ”;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό που αισθάνομαι είναι περισσότερο το βάρος της ευθύνης να κάνω καλά τη δουλειά μου και να σταθώ αντάξιος των προσδοκιών των πολιτών και του Πρωθυπουργού για το έργο που μου έχει αναθέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ ζητά επιμόνως την παραίτησή σας και δεν αποκλείει την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον σας. Νοιώθετε άβολα μ΄ αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ΝΔ κάθε τόσο ζητά την παραίτηση ενός Υπουργού της Κυβέρνησης ανάλογα με την επικαιρότητα. Καλύτερο θα ήταν να είχε ζητήσει ένα συγγνώμη από τους πολίτες για τα πεπραγμένα και τα τραγικά της σφάλματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2012-2015 ξεπερνά τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης. Απαιτείται νέα λαϊκή εντολή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν σχεδιάζει για τα πρώτα χρόνια της θητείας της. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα κατέθετε και ψήφιζε ούτε καν Προϋπολογισμό εάν δεν ήξερε ότι θα μπορούσε να τον εκτελέσει αυτή. Έχουμε την υποχρέωση, ασχέτως μνημονίου, κατάρτισης πολυετών Προϋπολογισμών και με βάση αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο μέχρι το 2015.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα δεν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές – και ξέρω ότι θα πείτε πως οι πρόωρες δεν προαναγγέλλονται...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα σας έδινα ποτέ αυτή την απάντηση, διότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως υπεκφυγή ή υπονοούμενο. Όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, έχει πολύ δουλειά μπροστά της και θα κριθεί στο τέλος της θητείας της. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι εκλογές θα έκαναν κακό στον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόλις υπογράψατε το τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Πιστεύετε ότι θα φτάσετε μέχρι το 12ο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι θα φέρουμε σε πέρας το δυσκολότερο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα. Οι δόσεις δίνονται στο βαθμό που η Κυβέρνηση το εφαρμόζει με συνέπεια. Και πιστεύω ότι έτσι θα πάμε.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ