Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 17 Απριλίου

21 Απριλίου 2011

Παράταση Ε5, των δηλώσεων Νομικών Προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εκκαθαριστική ΦΠΑ β' κατ.

Παράταση Ε5, των δηλώσεων Νομικών Προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εκκαθαριστική ΦΠΑ β' κατ.

Παράταση Ε5, ΝΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εκκαθαριστική ΦΠΑ β' κατ.


Σας ενημερώνουμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. για υποκείμενους που τηρούσαν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ, παρατείνεται μέχρι και τις 27/04/2011 10/5/2012.

ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Ε5, καθώς και των δηλώσεων Νομικών Προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,  μέχρι 29/4/2011 18/5/2012ενώ η χειρόγραφη υποβολή των δηλώσεων αυτών παραμένει ως έχει, δηλαδή μέχρι τις 30/04.


Διαβάστε το ενημερωμένο άρθρο:

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2012, με χρονολογική σειρά.

20 Απριλίου 2011

Δελτίο τύπου από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με τις προθεσμίες των δηλώσεων

Δελτίο τύπου από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με τις προθεσμίες των δηλώσεων

Wednesday April 20, 2011 02:00 PM
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42 - 46 - ΑΘΗΝΑ 104 34
ΤΗΛ: 210 82 53 445 - FAX: 210 82 53 446 - Ε - Μail: pofee@otenet.gr
ΑΠ.ΑΝΑΓ. ΠΟΛ.ΠΡΩΤ.ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ.ΚΑΤ. 545/4787/94


ΑΘΗΝΑ 20-04-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών και του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημητρίου Κουσελά τόσο στην υλοποίηση της σύγκλισης της 12ης Ολομέλειας των Προέδρων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στις 18/4 όσο και στην κοινοποίηση των αιτημάτων της, για νέες καταληκτικές ημερομηνίες, στις 19/4.

Αρχικά ζήτησε συνάντηση με το Δ.Σ. για 19/4 στις 13.00 αλλά λόγω αντικειμενικής αδυναμίας από την πλευρά μας η συνάντηση προσδιορίσθηκε και πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11.00.
   
Παρόντες στην συνεδρίαση, διάρκειας 1,50 ώρας, ήταν εκ μέρους του Υπουργείου ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτριος Κουσελάς, ο Γεν. Γραμματέας Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων κ. Γιάννης Καπελέρης, ο Γενικός Διευθυντή Φορολογίας κ. Δημήτριος Σταματόπουλος και ο σύμβουλος του Υφυπουργού κ. Αντ. Καραβοκύρης ενώ την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εκπροσώπησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Καμπάνης, ο υπεύθυνος τύπου κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΦΕΕ Αττικής κ. Νικόλαος Αυλωνίτης και ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης κ. Δημήτριος Τσαμόπουλος.
   
Το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν η ανάλυση των προβλημάτων που δημιουργούν οι ασφυκτικές ημερομηνίες και τα εμπόδια που παρατηρούνται κατά την ηλεκτρονική υποβολή (ήδη σήμερα «έπεσαν» 2 από τους server της ΓΓΠΣ) και η εξεύρεση κοινά αποδεκτών και υλοποιήσιμων προθεσμιών ώστε, κατά το δυνατόν, να ικανοποιηθούν οι στόχοι όλων των πλευρών και να αποφευχθούν οι δίκαιες αντιδράσεις των Συναδέλφων.
   
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου μας διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν πολύ σύντομα σε οριστικοποίηση και δημοσιοποίηση νέων καταληκτικών προθεσμιών ενώ οι εκπρόσωποί μας δήλωσαν ότι θα αναμένουν την δημοσιοποίησή τους για να τις αξιολογήσουν μαζί με όλους τους Συναδέλφους.

Ενημερωτικά ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Καμπάνης συμμετέχει σήμερα στις 13.00 και στην αρμόδια ομάδα εργασίας για την κατάργηση του Κ.Β.Σ..


Με εκτίμηση
για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                            
Πανίδης  Αβραάμ                                                          

Ο Γενικός Γραμματέας
Πατέλης Γ. Νικόλαος

19 Απριλίου 2011

Η Aμοιβή της εργασίας κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα


Η Aμοιβή της εργασίας κατά τη διάρκεια των Εορτών του ΠάσχαΜ. Παρασκευή: Είναι εργάσιμη ημέρα κι όταν πραγματοποιηθεί εργασία δεν οφείλεται καμία προσαύξηση των αποδοχών. Σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων[1] έχει καθιερωθεί η ημέρα αυτή ως ημέρα αργίας και οφείλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής προσαυξημένο κατά 75%.

Το Μ. Σάββατο: Είναι εργάσιμη ημέρα (εκτός αν με βάση κλαδική Σ.Σ.Ε. έχει καθιερωθεί ως αργία)

Κυριακή του Πάσχα: Σε όποιους εργασθούν οφείλεται προσαύξηση 75% και χορηγείται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.

Η Δευτέρα του Πάσχα: Είναι υποχρεωτική αργία για όλους, εκτός από αυτούς που εργάζονται νομίμως κατά την Κυριακή.


[1] όπως π.χ. φροντιστήρια, κλινικές, κ.λπ.

Σενάρια αναδιάρθρωσης… από δηλώσεις υπουργού!


Η απόδοση των τριετών ομολόγων ξεπέρασε χθες και το 20%, υποδηλώνοντας βεβαιότητα της αγοράς για κάποιο «πιστωτικό γεγονός» στην Ελλάδα. Συνέχεια του αρνητικού κλίματος από την Die Welt και το Reuters, δίνεται με τις δηλώσεις-σοκ του «ανώνυμου» Έλληνα υπουργού!
Πάντως, η αναταραχή στις αγορές προκαλεί εκ των πραγμάτων, τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να πάρουν αποφάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τρία σημεία-κλειδιά για να προχωρήσουν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση:
1.     Να οριστικοποιηθεί το «πακέτο» διάσωσης της Πορτογαλίας,
2.     Να διασφαλισθεί, ότι η Ισπανία έχει «θωρακισθεί» από πιθανή μετάδοση της κρίσης.
3.     Να ολοκληρωθεί το τεστ αντοχής στο ελληνικό χρέος,
Με δήλωσεις του στη γερμανική Die Welt μη κατονομαζόμενος υπουργός της κυβέρνησης, εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αναφέρει ότι από τις αρχές του 2010 «εκκρεμεί» αίτημα της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αναδιάρθρωση του χρέους! Η είδηση προδημοσιεύθηκε χθες βράδυ από το πρακτορείο Reuters, ενώ η Welt κυκλοφορεί σήμερα με το επίμαχο ρεπορτάζ.
 «Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση» φέρεται να δηλώνει το «βαθύ λαρύγγι» της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Εξάλλου η κυβέρνηση ζητούσε να συνδυασθεί η χρηματοδότηση με αναδιάρθρωση πριν ακόμη αποφασισθεί το δάνειο των 110 δις. ευρώ, όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν αρνητικές, κρίνοντας πως χρειάζεται χρόνος για να σταθεροποιηθεί συνολικά η κατάσταση στην Ευρωζώνη πριν γίνει λόγος για αναδιάρθρωση. Η στάση των Βρυξελλών ήταν πως, μέχρι να «ανάψει πράσινο» για την αναδιάρθρωση, η Αθήνα θα έπρεπε να αποδείξει πως μπορεί να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και δομικών μεταρρυθμίσεων.
Άλλος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα φέρεται να έχει χαρακτηρίσει ως πιθανή μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, με μείωση των επιτοκίων. Μια δεύτερη προσέγγιση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «να πούμε σε όσους αγόρασαν ελληνικά ομόλογα στο 90% της ονομαστικής αξίας τους μετά το ξέσπασμα της κρίσης: "θα πάρετε μόνο το 80%, και μάλιστα αργότερα"»

18 Απριλίου 2011

Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής


Οι 10 ρηξικέλευθες αλλαγές που αγγίζουν την τσέπη μας σύμφωνα με το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.Ριζικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο αποκαλύπτει η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.
Οι 10 ρηξικέλευθες αλλαγές που αγγίζουν την τσέπη μας. Ριζικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο αποκαλύπτει η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, πέραν των δημοσιονομικών μέτρων, περιλαμβάνεται σειρά καινοτομιών στη λειτουργία του κράτους, από τις εφορίες και τους δήμους έως τα αστυνομικά τμήματα και τα νοσοκομεία. Εάν πραγματικά εφαρμοστούν αυτές, η χώρα θα πλησιάσει σε μεγάλο βαθμό τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς εισφορές και φόροι θα αντιμετωπίζονται κατά τρόπο ενιαίο!

Η εφημερίδα το κέρδος κωδικοποιεί παρακάτω τις επερχόμενες αυτές αλλαγές. Αναλυτικότερα:

  • Δημοτική ενημερότητα: Θεσπίζεται δημοτική ενημερότητα, δηλ, εάν κάποιος έχει χρέη στον Δήμο, τότε αυτός δεν θα του παρέχει ενημερότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα. .

  • Φοροαπαλλαγές: Τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών, των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων με το εισόδημα προωθεί η κυβέρνηση. Το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οι φοροαπαλλαγές θα οριστεί γύρω από τα 60.000 -70.000 ευρώ, ενώ σε αυτό θα προσμετρώνται και περιουσιακά στοιχεία.

  • Επιδόματα: Με ανάλογα εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα (ανεργίας, προνοιακά, οικογενειακά, ΕΚΑΣ, στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κ.λπ.), με στόχο να χορηγούνται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

  • Καταργήσεις φορέων: Μετά τον «Καλλικράτη», η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση αστυνομικών τμημάτων, εφοριών, νοσοκομείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση ενός νομαρχιακού νοσοκομείου κατά νομό, με παράλληλη διατήρηση των Κέντρων Υγείας και κατάργηση των υπόλοιπων νοσοκομείων του νομού, κατάργηση περισσοτέρων από 100 εφοριών και τελωνείων αλλά και δεκάδων ΤΕΙ. Η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων θα γίνεται στα πρότυπα των ΚΕΠ, οι έλεγχοι θα καθορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και θα διενεργούνται με φορητούς υπολογιστές μακριά από τις έδρες των επιχειρήσεων.


  • Εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές: έκπτωση θα δίνεται στις επιχειρήσεις που προεξοφλούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Οσες μάλιστα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών θα απαλλάσσονται από τις αυξήσεις των εισφορών για μία τριετία. Οι επιχειρήσεις που από 1/7/2011, θα εγκαταστήσουν ηλεκτρονική κάρτα εργασίας µε την οποία θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου,στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, θα απολαμβάνουν έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.


  • Νοσήλια ανάλογα με τα περιστατικά: Στην υιοθέτηση των ιατρικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων (τα λεγόμενα DRG's, Diagnosis Related Groups) ανά θεραπευτικές κατηγορίες ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να εξορθολογήσει τις τεράστιες υγειονομικές δαπάνες και αφετέρου να δώσει λύση στα χρέη των νοσοκομείων προς τις επιχειρήσεις.
  • Αδειες άνευ αποδοχών στο Δημόσιο και μερική απασχόληση: Στη δυνατότητα να δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και παράλληλα να μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα κατατείνει η κυβέρνηση.

Πηγή Κέρδος -  Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Εργασίες αναβάθμισης υπηρεσιών TAXISNet 16:30-18:00

Εργασίες αναβάθμισης υπηρεσιών TAXISNet 16:30-18:00 για την προσθήκη εφαρμογής Δηλώσεων Εισοδήματος Ν.Π. (Ε5)

Monday April 18, 2011 06:45 AM


TAXISnet                   

18.04.2011


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, Δευτέρα 18/04/2011 και από ώρα 16:30 έως 18:00, οι υπηρεσίες του TAXISnet (Εγγραφή νέων χρηστών, υποβολή  δηλώσεων Φ.Π.Α., προσωρινής δήλωσης Φ.Μ.Υ., δηλώσεων εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Οριστικής Δήλωσης Φ.Μ.Υ.) δεν θα είναι διαθέσιμες, λόγω εργασιών αναβάθμισης που απαιτούνται για την εγκατάσταση της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής Δηλώσεων Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (έντυπο Ε5).

Η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων θα λειτουργεί κανονικά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, Υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ΟυάσινγκτονΓ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως όλοι γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε, χθες, τα βασικά στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο Πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε πως το δημοσιονομικό είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που κάνει η χώρα, για να βγει από την κρίση, να έχουμε ανάπτυξη, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, η οικονομία, οι θεσμοί στην Ελλάδα....
17 | 04 | 2011

Συνεντευξιαζόμενος

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως όλοι γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε, χθες, τα βασικά στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο Πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε πως το δημοσιονομικό είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που κάνει η χώρα, για να βγει από την κρίση, να έχουμε ανάπτυξη,  να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο  λειτουργεί το κράτος, η οικονομία, οι θεσμοί στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για την μείωση του ελλείμματος, το 2010, και ανακοινώθηκαν χθες παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία δισ. είναι για να βεβαιωθούμε ότι οι στόχοι του 2011 για την μείωση του ελλείμματος θα ισχύσουν. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο βασίζεται κυρίως στην συγκράτηση των δαπανών και σε λιγότερο βαθμό στην αύξηση των εσόδων.
Ως προς την συγκράτηση των δαπανών, είναι ένα πρόγραμμα που δεν στηρίζεται σε «οριζόντια μέτρα», όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές  δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Ως προς το σκέλος των εσόδων, είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα αυτό με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών ανά Υπουργείο θα ενσωματωθούν σε ένα κείμενο που θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο στην Βουλή, μέχρι τις 15 Μαίου.
Ταυτόχρονα, χθες, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου - που ίσως είναι  το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, αυτού του τύπου, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Με  παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία, για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν,  και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάπτυξη. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, μέσα από αυτό το πρόγραμμα ελπίζουμε να έχουμε έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015 και να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα.
Με βάση αυτά πορευόμαστε, αυτή είναι η πορεία της Κυβέρνησης που ξεκινήσαμε. Δεν είναι εύκολη πορεία, σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που έχουν αρχίσει έστω και δειλά, έστω και δύσκολα να φαίνονται, αλλά με την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει και με μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς προχωράμε και δεν αλλάζουμε πορεία, γιατί θεωρούμε πως μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.
θ. Τσίτσας: Πριν από λίγο καιρό είχατε δηλώσει πως «εάν χρειαστούν νέα μέτρα αυτό θα σημαίνει πως εγώ προσωπικά έχω αποτύχει». Θέλω να σας ρωτήσω αν είσαστε έτοιμος να παραιτηθείτε και αν όχι μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα έχετε την στήριξη του πρωθυπουργού από την στιγμή που βάλλεστε πανταχόθεν τόσο εσωκομματικά όσο και στο ενδοκυβερνητικό επίπεδο;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν ξυπνούσα κάθε πρωί, με το άγχος της ερώτησης σας, δεν θα μπορούσα να κάνω την δουλειά μου. Εγώ κάνω την δουλειά μου, όπως την καταλαβαίνω, δεν κάνω μια προσωπική μου δουλειά, αλλά εκφράζω την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της Οικονομίας, όπως κάνει ένας Υπουργός Οικονομικών. Και θα το κάνω, για όσο μου έχει ανατεθεί αυτό το έργο. Μιλήσατε για εμένα. Είναι άλλο πράγμα να κάνει κανείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, άλλο να περιορίζει τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και άλλο να συγκρατεί το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα μέσα από μια πολιτική μίας  πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, άλλο πράγμα να μειώνει καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, και άλλο να επιχειρεί να διευρύνει την φορολογική βάση χωρίς να αυξάνει τον ΦΠΑ. Αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε, αυτήν την στιγμή, είναι να μειώσουμε τα ελλείμματα. Γιατί σε αυτήν την χώρα, όσο δεν μειώνονται τα ελλείμματα το χρέος θα αυξάνεται.
Γι’ αυτό, όποιος θέλει να ρωτήσει αν αποτυγχάνει ή επιτυγχάνει η οικονομική πολιτική και όχι ο συγκεκριμένος Υπουργός, θα πρέπει να έρθει να μας πει, με ποιο άλλο τρόπο και με ποιες άλλες παρεμβάσεις η χώρα θα σταματήσει να ξοδεύει κάθε χρόνο 20 με 25 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα έχει. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη στις επόμενες γενιές. Και εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε.
θ. Τσίτσας: Κύριε Υπουργέ, χθες καλλιεργήσατε μεγάλες προσδοκίες για τα μέτρα που ανακοινώσατε, όμως εισπράξατε μεγάλη αποδοκιμασία τόσο από τις αγορές όσο και από το Χρηματιστήριο. Τα spreads ανέβηκαν – αναρωτιέμαι πως μπορείτε να προχωρήσετε με τέτοια αποδοκιμασία;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μήπως βιάζεστε λίγο; Μήπως βιάζεστε να ερμηνεύσετε πώς κινούνται οι αγορές, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, όταν οι αγορές δεν έχουν δει καν όλο το πρόγραμμα και αντέδρασαν - όπως δυστυχώς και πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία - πάνω στην γενική τοποθέτηση που έγινε δημοσίως από τον Πρωθυπουργό, χωρίς να δουν τα κείμενα και τις επιμέρους παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν; Αλίμονο αν η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης εξαρτιόταν από την καθημερινή μεταβολή στις αγορές. Εμείς έχουμε έναν στόχο και είναι πολύ καθαρός. Θα μειώσουμε τα ελλείμματα, θα ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην χώρα και θα την βγάλουμε από την κρίση.
Όποιος θέλει, ας έρθει να εξηγήσει σε εμάς και στους Έλληνες πολίτες, με ποιο άλλο  τρόπο μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτή την στιγμή, η πορεία που ακολουθούμε είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, πολλοί, απλώς οδηγούν στην χρεοκοπία, στην περιθωριοποίηση της χώρας και εμείς αυτούς τους δρόμους δεν θα τους πάρουμε.
μ. Ιγνατίου: Κύριε Υπουργέ ένα ερώτημα: Γιατί δεν πιστεύει κανείς τις διαψεύσεις για την αναδιάρθρωση και τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι οι υποτιμήσεις και οι αναδιαρθρώσεις απλά δεν ανακοινώνονται;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πέρυσι, πάρα πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν την διάλυση της Ευρώζωνης. Πέρυσι, πάρα πολύ αναλυτές προεξοφλούσαν την χρεοκοπία της χώρας. Κι άλλες χώρες, στο παρελθόν, έχουν περάσει αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα και μια πλειοψηφία αναλυτών έλεγαν, και τότε, ότι οι χώρες θα πτωχεύσουν, ότι δεν θα τα καταφέρουν και διαψεύσθηκαν.
Θέλουμε να κριθούμε με βάση αυτά που κάναμε, με τις όποιες υστερήσεις και καθυστερήσεις μπορεί να έχουμε, και κατά πόσο αυτά που κάνουμε οδηγούν κάπου. Εξηγώ: υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δημιουργούμε έχοντας ήδη μειώσει τα πρωτογενή ελλείμματα, σχεδόν μέχρι μηδενισμού φέτος, και ξεκινώντας να δημιουργούμε και να αυξάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πλεονάσματα άνευ των τόκων, από του χρόνου. Το έχουμε ξανακάνει στη χώρα και μπορούμε να το επαναλάβουμε. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης - επίσης το έχουμε ξανακάνει. Και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές  που κάνουμε σε αυτό οδηγούν να μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και βέβαια, χαμηλότερο κόστος δανεισμού, στο οποίο βοηθούν και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης.
ΑΘ. Ελλις: Είστε αντίθετος, είτε επειδή αυτό συμβαίνει είτε επειδή έτσι πρέπει - και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό – στη δημοσιοποίηση μια αναδιάρθρωσης εάν ή όταν αποφασισθεί; Όταν λέμε αναδιάρθρωση τι εννοούμε; Διότι δεν νομίζω ότι είστε αντίθετος, εάν έχω καταλάβει καλά κάποια σχόλια σας, στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου, εφόσον χρειαστεί, όπως έχει γίνει και στο δάνειο από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.. Είμαστε δηλαδή αντίθετοι στο «κούρεμα» και ενδεχομένως εάν χρειαστεί θα συζητούσαμε κάποια άλλη μορφή (αναδιάρθρωσης);
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα. Είναι άλλο πράγμα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ και είναι άλλο πράγμα ο ιδιωτικός τομέας. Στον ιδιωτικό τομέα, δεν συζητάμε κάτι αυτή τη στιγμή και η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, δυστυχώς, η δημόσια συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα κάνει κακό στη χώρα.
αΘ. Ελλις: Επ αυτού, πώς σχολιάζεται την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ξαναπώ αυτό που είπα, ότι η δημόσια συζήτηση για το ζήτημα αυτό δεν βοηθά τη χώρα.
μ. Ιγνατίου: Θα θέλατε να μας πείτε τι συζητήσατε με τον κ. Geithner και εάν στη συζήτηση έγινε καμία αναφορά στις φήμες για την αναδιάρθρωση;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον κ. Geithner, τον οποίο συναντώ, κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ. Ήταν εξαιρετικά θετικός για την πορεία που έχουμε χαράξει τον τελευταίο καιρό. Τα ακριβή του λόγια ήταν «έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός». Επιπλέον, εκφράστηκε η απόλυτη συμπαράσταση της Αμερικανικής Κυβέρνησης στην πορεία μείωσης των ελλειμμάτων, της συγκράτησης του χρέους και των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα ξαναφέρουν ανάπτυξη.
θ. Δημάδης: Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η τρόικα είχε έρθει στην Αθήνα και είχε εισηγηθεί ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είχατε βγάλει εσπευσμένα μια ανακοίνωση, βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, λέγοντας ότι τέτοια τα πράγματα δεν συζητούνται, αντιδράσατε τέλος πάντων  παρά πολύ αρνητικά σε αυτή την εισήγηση του ΔΝΤ και συνολικά της τρόικας. 4-5 εβδομάδες μετά έχουμε την Κυβέρνηση να ανακοινώνει αυτό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 15 και 50 δισ. ευρώ. Για ποιο λόγο έγινε λοιπόν η τότε  επικοινωνιακή διαχείριση από τη στιγμή που ξέρατε ότι θα πάτε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι πληροφορίες από το ΔΝΤ λέγανε ότι έχει συζητηθεί αυτό το πράγμα σε παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις που είχατε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τίποτα παρασκηνιακό δεν υπάρχει στις επαφές που κάναμε με τους διεθνείς Οργανισμούς. Και είναι λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την αντίδραση μας τότε, πριν από μερικές εβδομάδες. Η αντίδρασή μας είχε να κάνει με το γεγονός ότι το αυτό είναι πρόγραμμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση είχε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, γιατί αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις είχαν υπάρξει πριν, βεβαίως, τις όποιες ανακοινώσεις έγιναν εκείνες τις ημέρες. Εναπόκειτο, λοιπόν,  στην Ελληνική Κυβέρνηση, δεδομένου ότι ήταν δική της απόφαση και δικό της πρόγραμμα, να το ανακοινώσει με τους δικούς της όρους και στο δικό της χρόνο. Αυτό ήταν το νόημα της τότε ανακοίνωσης μας.
Από εκεί και πέρα, έχουμε πει, επανελειμμένα, ότι δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί πραγματικά σπατάλη, τη στιγμή, που ζητάμε θυσίες από τον Ελληνικό λαό και του ζητάμε, όσα του έχουμε ζητήσει, τον τελευταίο χρόνο, και για αυτό επείγει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, πάντα με όρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Και ακόμα, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο εξακολουθούμε να διατηρούμε ένα δημόσιο ρόλο σε κρίσιμες υποδομές, είναι κάτι το οποίο υπήρξε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, πολιτική της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
θ. Δημάδης: Πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις, υπάρχουν άλλες τέτοιες κόκκινες γραμμές που δεν επιτρέπουν στην τρόικα να παρεμβαίνει αλλά αφορούν αποκλειστικές αποφάσεις της κυβέρνησης που η ίδια θα πρέπει να ανακοινώσει;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να γίνει κάτι απολύτως σαφές, το πρόγραμμα που υλοποιούμε είναι πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, βεβαίως, μαζί με την τρόικα και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της δανειοδότησης της χώρας με 110 δισ. ευρώ. Τις επιλογές, όμως, εμείς τις κάναμε, και όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες επιλογές, όπως οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων που θα προτιμούσαμε να μην χρειαστεί να τις κάνουμε. Αυτό έγινε γιατί ήμασταν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ήταν ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η αξιοπιστία της χώρας και να υπάρξει μια γρήγορη μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων. Αλλά, είπαμε από τότε ότι θα τις είχαμε αποφύγει, αν μας είχε δοθεί ο χρόνος. Δυστυχώς, δεν μας δόθηκε ο χρόνος.
Τώρα, έχουμε το χρόνο να κάνουμε τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας, να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι επίσης μεγάλη, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αυτά κάνουμε με το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή.
Θ. Τσίτσας: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα σε αυτούς μέσα στο κόμμα και στην Κυβέρνηση που θεωρούν ότι έχετε αποτύχει στην πολιτική σας;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βλέπω μεγάλη επιμονή στο ζήτημα της αποτυχίας. Ένας Υπουργός Οικονομικών κρίνεται καθημερινά. Και κρίνεται, προφανώς, από τους Έλληνες πολίτες για το τι κάνει, τι πετυχαίνει και τι δεν δεν πετυχαίνει, και βεβαίως κρίνεται ανά πάσα στιγμή από τον Πρωθυπουργό. Λοιπόν, δεν έχω να στείλω κανένα μήνυμα και σε κανέναν. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Γιατί επαναλαμβάνω δεν είναι δικιά μου δουλειά. Εκφράζω την πολιτική μιας Κυβέρνησης, που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να είναι στημένη στον τοίχο, που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει, και η οποία απέναντι σε κάθε αντίσταση που υπάρχει, απέναντι σε κάθε συμφέρον που την αντιμάχεται και απέναντι σε κάθε λαϊκίστικη φωνή που δείχνει παραδείσους που δεν υπάρχουν και δήθεν άλλους δρόμους, χωρίς πόνο και χωρίς πρόβλημα, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, γιατί είναι το μόνο που θα φέρει αποτέλεσμα.
Μ. Ιγνατίου: Αν δηλαδή σας προτείνανε οι δανειστές μας μεγάλη επιμήκυνση με μείωση επιτοκίου για όλο το χρέος θα λέγατε όχι;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε θεωρητικές ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Το θέμα δεν τίθεται.
Θ. Δημάδης: Για το μνημόνιο, ο κ. Lipski είπε ότι ενδεχομένως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση του προγράμματος και μετά το 2013. Εσείς λετε ότι το 2011 θα βγείτε στις αγορές και τώρα λέμε ότι το 2012 θα έρθει ανάπτυξη. Υπάρχει προοπτική να συνεχισθεί το μνημόνιο και να επεκταθεί αυτή η συμφωνία που έχουμε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο για το 2010 μέχρι το 2013. Το 2013 τελειώνει το μνημόνιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις μετά. Έχουμε υποχρεώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσον αφορά στην υποχρέωση να μειώνουμε το χρέος και να κρατάμε χαμηλά ελλείμματα και πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι και δεν υπάρχει κάτι άλλο ή κάποια άλλη συζήτηση.
Ευχαριστώ πολύ.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων και διάθεσής τους στο αποταμιευτικό κοινό

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων και διάθεσής τους στο αποταμιευτικό κοινό

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ 13 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

Την Τρίτη 19 Απριλίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 22 Ιουλίου 2011.


Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τρίτη 26 Απριλίου 2011 (Τ+3).
Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.
Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.
Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.
Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ 13 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

Την Τρίτη 19 Απριλίου 2011, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Τρίτη 26 Απριλίου 2011.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους* και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.
Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 18 Απριλίου 2011 έως και Τετάρτη 20 Απριλίου 2011.
2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Τρίτη 3 Μαΐου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.
* Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Άυλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ

Οδηγίες για επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ

ΠΟΛ1078

Οδηγίες για επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ που υποβαλλονται σε έντυπη μορφή και αποστολή τους στην ΓΓΠΣ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ