Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 19 Ιουνίου

24 Ιουνίου 2011

Οι όροι αμοιβής μέχρι το κατώφλι της Ε.Γ.Σ. Σ. Ε.


Οι όροι αμοιβής ρυθμίζονται σε ατομικό επίπεδο μέχρι το κατώφλι της Ε.Γ.Σ. Σ. Ε. αν :
1. οι ομοσπονδίες δεν έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η εξάμηνη μετενέργειά της &
2. δεν προσφύγουν, σε περίπτωση «εμπλοκής» των διαπραγματεύσεων, στον ΟΜΕΔ για να ζητήσουν να εκδοθεί απόφαση Διαιτησίας για την κλαδική σύμβαση
3. δεν είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων & η κλαδική σύμβαση δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική


Απόκλιση μισθών έως το κατώφλι της ΕΓΣΣΕ
Είναι δυνατόν, στο πλαίσιο των ΕΕΣΣΕ, οι μισθοί να αποκλίνουν από το επίπεδο της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

21 Ιουνίου 2011

Ανώτερο πλαφόν στις αποδείξεις

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων

Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, κάποιος που συγκεντρώνει παραπάνω αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο, μπορεί να έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου από 300 ευρώ έως και 1.200 - 1.300 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των συζύγων και αν ο ένας από τους δύο δεν εργάζεται ο άλλος μπορεί να κερδίσει έκπτωση φόρου έως και 2.500 ευρώ κατά περίπτωση.
Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνοντας ότι το μέτρο είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση ωθώντας τους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις, αλλά από την άλλη αναγκάζεται να επιστρέφει τεράστια ποσά μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων δημιουργώντας «τρύπα» στα έσοδα, σχεδιάζει να εφαρμόσει το εξής: Το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ να ισούται με το 25% του ετήσιου εισοδήματος για ποσά έως 60.000 ευρώ (δηλαδή έως 15.000 ευρώ αποδείξεις) και πάνω από το εισόδημα των 60.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται για το αφορολόγητο να αξίας 15.000 ευρώ. Όποιος συγκεντρώσει παραπάνω αποδείξεις από αυτό που ορίζει η παραπάνω μαθηματική εξίσωση δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου παρά μόνο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
πηγή Βήμα

Ειδικό τέλος επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες

Την επιβολή ειδικού τέλους επιτηδεύματος σε περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες
Την επιβολή ειδικού τέλους επιτηδεύματος σε περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προωθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με ένα νέο μοντέλο πιο ήπιας έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών διαβλέπουν πως με την έκτακτη εισφορά ως έχει για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και συντελεστές από 1% έως και 3% αφενός το βάρος πέφτει σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αφετέρου την ... γλιτώνουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες που σε ποσοστά άνω του 70% δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Έτσι οι νέες συζητήσεις με την τρόικα που ξεκινούν σήμερα με την άφιξη στην Αθήνα τεχνικού κλιμακίου θα επικεντρωθούν στις αλλαγές στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς και στην εν μέρει αντικατάσταση του από το τέλος επιτηδεύματος

Οι αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες αίτημα για αλλαγές στο μείγμα της φορολογικής πολιτικής κατέθεσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χ.Β. Ρομπάι .


Οι τελικές ρυθμίσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν σε χρόνο ρεκόρ καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει αύριο στην Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο ώστε να ψηφιστεί μαζί με το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πιο αναλυτικά το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο οδηγεί σε μικρότερη επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μισθωτών και στην επιβολή ειδικού τέλους στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό η μείωση της έκτακτη εισφοράς να πάρει είτε την μορφή χαμηλότερων συντελεστών (να ξεκινάνε δηλαδή κάτω από το 1%) είτε διεύρυνσης των κλιμακίων εισοδήματος.

Παράλληλα και με το αφορολόγητο να παραμένει στις 12.000 ευρώ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Κι αυτό καθώς στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.

Στο νέο τέλος εξετάζεται αν θα μπουν κλιμακούμενοι συντελεστές και αν θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι το 2015.

Το ζητούμενο είναι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν να έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς δεν αλλάζει ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για συνολικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2,45 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Από την έκτακτη εισφορά έχουν εγγραφεί έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2011.

Εξάλλου ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο ...κοστολογούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών σχετίζεται με την δημιουργία δύο διαφορετικών κλιμακίων βάσει των οποίων θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Μία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μία άλλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή Ημερησία

Χρεοκοπία, η εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη οικειοθελή μετακύλιση της λήξης ελληνικών τίτλων ως χρεοκοπία και θα υποβαθμίσει αναλόγως την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Χρεοστάσιο, η εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους
Η Standard & Poor's επαναβεβαίωσε, ότι η εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως σχεδιάζεται τώρα από κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, πιθανόν να εκληφθεί ως χρεοστάσιο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις της Standard & Poor's, Μόριτζ Κρέμερ, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: "οι παρελθούσες εμπειρίες καταδεικνύουν ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ενός κράτους, που το αξιόχρεό τους έχει ήδη βαθμολογηθεί με CCC, όπως της Ελλάδας τώρα, τείνει να μην είναι εθελοντική και οι επενδυτές πρέπει να υποστούν απώλειες".

O πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος σχολίασε την πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας

O πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, είπε :
O πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.
O πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.
"Στην πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση αποτελούν σήμερα εμπόδιο οι μη ρεαλιστικές προβλέψεις και οι παραινέσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους",

"Οι προσεγγίσεις αυτές θέτουν στο περιθώριο τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη υλοποιηθεί και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτή την τακτική είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στην οικονομία και η τοποθέτηση εμποδίων στην ανάκαμψή της", πρόσθεσε ο κ. Κωστόπουλος.


20 Ιουνίου 2011

Οικονομικές συναρτήσεις - Excel


Συνάρτηση         Περιγραφή
ACCRINT              Αποδίδει τους σωρευμένους τόκους ενός χρεογράφου που αποφέρει περιοδικά τόκο
ACCRINTM          Αποδίδει τους σωρευμένους τόκους ενός χρεογράφου που αποφέρει τόκο κατά τη λήξη του
AMORDEGRC     Αποδίδει την απόσβεση για κάθε λογιστική περίοδο χρησιμοποιώντας ένα συντελεστή απόσβεσης
AMORLINC         Αποδίδει την απόσβεση για κάθε λογιστική περίοδο
COUPDAYBS       Αποδίδει τον αριθμό ημερών από την έναρξη της περιόδου του τοκομεριδίου μέχρι την ημερομηνία εκκαθαρίσεως
COUPDAYS         Αποδίδει τον αριθμό των ημερών στην περίοδο του τοκομεριδίου που περιέχει την ημερομηνία εκκαθαρίσεως
COUPDAYSNC   Αποδίδει τον αριθμό των ημερών από την ημερομηνία διακανονισμού μέχρι την επόμενη ημερομηνία του αποκόμματος είσπραξης
COUPNCD           Αποδίδει την επόμενη ημερομηνία αποκόμματος είσπραξης, μετά την ημερομηνία διακανονισμού
COUPNUM         Αποδίδει τον αριθμό των πληρωτέων αποκομμάτων είσπραξης μεταξύ της ημερομηνίας διακανονισμού και της ημερομηνίας λήξης
COUPPCD            Αποδίδει την προηγούμενη ημερομηνία αποκόμματος είσπραξης, πριν από την ημερομηνία διακανονισμού
CUMIPMT           Αποδίδει τον αθροιστικό τόκο που καταβάλλεται μεταξύ δύο περιόδων
CUMPRINC         Αποδίδει το αθροιστικό κεφάλαιο που καταβάλλεται για ένα δάνειο μεταξύ δύο περιόδων
DB          Αποδίδει την απόσβεση παγίου για καθορισμένη περίοδο, με τη μέθοδο του σταθερά φθίνοντος υπολοίπου
DDB       Αποδίδει την απόσβεση παγίου για καθορισμένη περίοδο, με τη μέθοδο του διπλά φθίνοντος υπολοίπου ή κάποια άλλη μέθοδο που καθορίζετε
DISC       Αποδίδει το προεξοφλητικό επιτόκιο ενός χρεογράφου
DOLLARDE           Μετατρέπει μια τιμή δολαρίου, εκφρασμένη σε κλάσμα, σε τιμή δολαρίου εκφρασμένη σε δεκαδικό αριθμό
DOLLARFR           Μετατρέπει μια τιμή δολαρίου, εκφρασμένη σε δεκαδικό αριθμό, σε τιμή δολαρίου εκφρασμένη σε κλάσμα
DURATION          Αποδίδει την ετήσια διάρκεια ενός χρεογράφου με περιοδικές καταβολές τόκου
EFFECT Αποδίδει το πραγματικό ετήσιο επιτόκιο
FV           Αποδίδει τη μελλοντική αξία μιας επένδυσης
FVSCHEDULE      Αποδίδει τη μελλοντική αξία του αρχικού κεφαλαίου, μετά την εφαρμογή μιας σειράς ανατοκισμών
INTRATE               Αποδίδει το επιτόκιο για ένα πλήρως επενδυμένο χρεόγραφο
IPMT     Αποδίδει την καταβολή τόκου μιας επένδυσης για δεδομένη περίοδο
IRR         Επιστρέφει την εσωτερική απόδοση μιας σειράς ταμειακών ροών
ISPMT   Υπολογίζει τον τόκο που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου επένδυσης
MDURATION     Αποδίδει την τροποποιημένη διάρκεια Macauley για ένα χρεόγραφο με θεωρούμενη ονομαστική αξία 100 Δρχ.
MIRR     Επιστρέφει την εσωτερική απόδοση, όταν υπάρχουν διαφορετικά επιτόκια για τις ταμειακές εισροές και εκροές
NOMINAL           Αποδίδει το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο
NPER     Αποδίδει τον αριθμό των περιόδων για μια επένδυση
NPV       Αποδίδει την καθαρή παρούσα αξία μιας επένδυσης, βάσει μιας σειράς περιοδικών ταμειακών ροών και ενός προεξοφλητικού επιτοκίου
ODDFPRICE         Αποδίδει την τιμή ανά 100 Δρχ. ονομαστικής αξίας ενός χρεογράφου, με περιττή πρώτη περίοδο
ODDFYIELD         Επιστρέφει την απόδοση ενός χρεογράφου με περιττή πρώτη περίοδο
ODDLPRICE         Αποδίδει την τιμή ανά 100 Δρχ. ονομαστικής αξίας ενός χρεογράφου, με περιττή τελευταία περίοδο
ODDLYIELD          Επιστρέφει την απόδοση ενός χρεογράφου με περιττή τελευταία περίοδο
PMT        Αποδίδει την περιοδική πληρωμή μιας προσόδου
PPMT    Αποδίδει την πληρωμή έναντι του κεφαλαίου μιας επένδυσης, για δεδομένη περίοδο
PRICE    Αποδίδει την τιμή ανά 100 Δρχ. ονομαστικής αξίας ενός χρεογράφου που αποφέρει περιοδικά τόκο
PRICEDISC           Αποδίδει την τιμή ανά 100 Δρχ. ονομαστικής αξίας ενός προεξοφλημένου χρεογράφου
PRICEMAT           Αποδίδει την τιμή ανά 100 Δρχ. ονομαστικής αξίας ενός χρεογράφου που αποφέρει τόκο κατά τη λήξη του
PV          Αποδίδει την παρούσα αξία μιας επένδυσης
RATE      Αποδίδει το επιτόκιο ανά περίοδο μιας προσόδου
RECEIVED            Αποδίδει το ποσό που λαμβάνεται κατά τη λήξη για ένα πλήρως επενδυμένο χρεόγραφο
SLN        Αποδίδει τη σταθερή απόσβεση ενός παγίου για μία περίοδο
SYD        Αποδίδει την απόσβεση ενός παγίου για μια καθορισμένη περίοδο, βάσει του αθροίσματος των ετών απόσβεσης
TBILLEQ                Αποδίδει την αντίστοιχη απόδοση ομολόγου για ένα κρατικό ομόλογο
TBILLPRICE          Αποδίδει την τιμή ανά 100 Δρχ. ονομαστικής αξίας ενός κρατικού ομολόγου
TBILLYIELD           Επιστρέφει την απόδοση ενός κρατικού ομολόγου
VDB       Αποδίδει την απόσβεση ενός παγίου για καθορισμένη περίοδο ή τμήμα περιόδου, με τη μέθοδο του φθίνοντος υπολοίπου
XIRR       Επιστρέφει την εσωτερική απόδοση προγραμματισμένων ταμειακών ροών που δεν είναι απαραίτητα περιοδικές
XNPV    Αποδίδει την καθαρή παρούσα αξία προγραμματισμένων ταμειακών ροών που δεν είναι απαραίτητα περιοδικές
YIELD     Επιστρέφει την απόδοση ενός χρεογράφου που αποφέρει περιοδικά τόκο
YIELDDISC            Επιστρέφει την ετήσια απόδοση ενός προεξοφλημένου χρεογράφου, όπως ενός κρατικού ομολόγου
YIELDMAT           Επιστρέφει την ετήσια απόδοση ενός χρεογράφου που αποφέρει τόκο κατά τη λήξη του

Moody΄s: Αρνητικές για την ευρωζώνη οι αναταραχές στην Ελλάδα

Αρνητικές για τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης είναι οι
αναταραχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Sarah Carlson, αντιπρόεδρο και
επικεφαλής αναλύτρια της Moodys.

Όπως σημειώνεται σε report του οίκου αξιολόγησης, η πιθανότητα η
ελληνική κυβέρνηση να μην «περάσει» το μεσοπρόθεσμο και να κηρυχθούν
πρόωρες εκλογές, ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από τη
μεγάλη γενική απεργία και την αποδυνάμωση της ισχύος του κυβερνώντος
κόμματος.

«Η στρατηγική αυτή πρέπει να περάσει ώστε η Ελλάδα να λάβει την
επόμενη δόση του δανείου. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα θα
χρεοκοπήσει, κάτι που θα είναι αρνητικό και για τις άλλες
προβληματικές χώρες της ευρωζώνης».

Η αντίδραση στα μέτρα λιτότητας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες με
τη διόγκωση μάλιστα και του κινήματος των «Αγανακτισμένων», μια
διαμαρτυρία εναντίον του προγράμματος δημοσιονομικών και οικονομικών
μεταρρυθμίσεων της χώρας.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου, η κυβέρνηση θα λάβει τόσο την ψήφο
εμπιστοσύνης όσο και την έγκριση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι από το να μην συμβεί κάτι τέτοιο,
είναι μεγάλοι, καθώς εκτιμά πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές, με
απρόβλεπτες συνέπειες στις σχέσεις με την Τρόικα.

Ακόμη, τονίζει πως η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Merkel
και Sarkozy, δεν μετριάζει το σημαντικό πολιτικό ρίσκο την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν επίδραση
και σε άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.


CAPITAL

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ