Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 17 Ιουλίου

22 Ιουλίου 2011

Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα!

Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα


Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών τόσο σε ελληνικά κρατικά ομόλογα όσο και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρουσιάζει τον κίνδυνο του ντόμινο περισσότερο έντονα!
Συνολική έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζων (ανά κράτος) σε ελληνικό χρέος -κρατικό, τραπεζικό, ιδιωτικό.


Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες, Ιταλικές και Πορτογαλικές τράπεζες είναι επικίνδυνα εκτεθειμένες σε Ελληνικά ομόλογα.  Επιπλέον, Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες είναι επικίνδυνα εκτεθειμένες και στις λοιπές χώρες της περιφέρειας.  Οι δε Ισπανικές τράπεζες έχουν επενδύσει τα «μέγιστα» σε κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας.  
Στην ακόλουθη εικόνα φαίνεται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικό κρατικό χρέος, σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικό κρατικό χρέος, σε δισεκατομμύρια ευρώ

H ΕΚΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του δανειοδότη της Ελλάδας

Ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο του δανειοδότη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν.


Η κήρυξη της Ελλάδας σε επιλεκτική στάση πληρωμών είναι «υπόθεση των οίκων αξιολόγησης. Ας κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης λάβουν αυτήν την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο του δανειοδότη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι περισσότερο ευέλικτο και μπορεί να επέμβει προληπτικά για να εμποδίσει κάθε επίθεση των επενδυτών ή των κερδοσκόπων" εναντίον ενός ευάλωτου κράτους της ευρωζώνης, τόνισε.

Ο Μπαρουέν διαβεβαίωσε ότι οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα κληθούν να διασώσουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας. «Δεν τίθεται θέμα ούτε για μία στιγμή οι ιδιώτες να κληθούν σε εθελοντική βάση υπέρ της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας» που έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής στήριξης, επέμεινε.

Ο Φρανσουά Μπαρουέν χαρακτήρισε «εξαιρετική, εις βάθος και ισχυρή» τη χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών για την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας και την μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού».

πηγή newsbeast.gr

Δεύτερο "πακέτο διάσωσης" της Ελλάδας


Νέο πακέτο στήριξης 109 δισ. ευρώ


Δεύτερο "πακέτο διάσωσης" της Ελλάδας
Σε συμφωνία για το δεύτερο "πακέτο διάσωσης" της Ελλάδας, συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ, με την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών κατά 37 δισ. ευρώ, κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, αφού κατάφεραν να βρουν τη συμβιβαστική φόρμουλα, με μία ιστορικής σημασίας απόφαση για την πορεία της Ευρωζώνης.
 
Το σχέδιο προβλέπει επίσης επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από 7,5 σήμερα σε 15 έως και 30 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο 3,5%. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ιδιώτες συμμετέχουν σε “πακέτο διάσωσης” οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο "επιλεκτικής χρεοκοπίας", λόγω της συμμετοχής των ιδιωτών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ δήλωσε ότι "δεν είναι μία απόφαση που θέλει να προκαταλάβει, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν συζητηθεί και αντιμετωπιστεί όλες οι πιθανές εξελίξεις". Ο κ. Τρισέ υπογράμμισε κατ' επανάληψη την επιθυμία των εταίρων να κινητοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για την υποστήριξη και παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
"Σήμερα καταλήξαμε σε τρεις σημαντικές αποφάσεις που υποστηρίζονται πλήρως από όλους μας", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. “Βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λάβαμε μέτρα για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μετάδοσης (της κρίσης) και τελικά δεσμευτήκαμε για να βελτιώσουμε τη διαχείριση κρίσεων της Ευρωζώνης”, πρόσθεσε.
Γ. Παπανδρέου: αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε βάθος χρόνου
"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
"Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
“Επιτύχαμε να αποτρέψουμε αυτό που οι περισσότεροι τότε θεωρούσαν αναπόφευκτο, να μη ζήσει η χώρα, η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες μέχρι το 2020 και αναφέρθηκε σε μία προσπάθεια που περιλαμβάνει 3 στάδια: “το πρώτο στάδιο ήταν να μείνουμε ζωντανοί να μη χρεοκοπήσουμε, το δεύτερο να ανακτήσουμε την αξιοπιστία ενισχύοντας τη διαπραγματευτική μας θέση με τολμηρές αποφάσεις, μεγάλες αλλαγές, μεγάλες θυσίες από πλευράς των πολιτών, το τρίτο να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά το συνολικό πρόβλημα του χρέους ώστε να πιάσουν τόπο αυτές οι θυσίες”
“Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας και τον όγκο των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε”, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας έμφαση στην “οικοδόμηση της αξιοπιστίας”, ενώ αναφέρθηκε στο μηχανισμό ο οποίος έσωσε την Ελλάδα και άλλες χώρες από τη χρεοκοπία. “Αν είχαμε αποτύχει δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καθυστέρηση από πλευράς της Ευρώπης. “παρά τις ανάσες αυτές, παρά τις πρωτοβουλίες μας, παρά την πρωτόγνωρη προσπάθεια, η οικογένεια μας έδινε την εντύπωση ότι βρισκόταν σε διαφορά φάσης από τις εξελίξεις. Σήμερα πήρε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ν. Σαρκοζί: αποφασιστική δέσμευση υπέρ της Ελλάδας
Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν υπέρ "μιας αποφασιστικής δέσμευσης υπέρ της Ελλάδας, ως μέλους του ευρώ και της Ευρωζώνης", δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επεσήμανε ότι "στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ".
"Η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες με βούληση και με φιλόδοξο πνεύμα", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
"Έτσι, μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι θα κάνουμε προτάσεις. Η φιλοδοξία μας είναι να επωφεληθούμε από την ελληνική κρίση χρέους για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση που αφορά το ευρώ", ανέφερε ο Ν. Σαρκοζί.
ΠΗΓΗ:ΕΜΕΑ

21 Ιουλίου 2011

Εξόφληση τιμολογίων πάνω από 3000 ευρώ αποκλειστικά μέσω τραπεζών για το 2011.


Εξόφληση συναλλαγών αξίας μεγαλύτερης των 3.000 ευρώ αποκλειστικά μέσω τραπεζών για το 2011 (αφορά αγαθά και υπηρεσίες) και 1.500 ευρώ για το 2012.


Φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω Τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές,
Εξόφληση μέσω τραπεζών
αποκλειόμενης της εξόφλησης των υπόψη στοιχείων με μετρητά.

Για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, ορίζεται ως κατώτερο όριο συναλλαγής, το ποσόν των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για το έτος 2011 και το ποσόν των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ από 1.1.2012 και εξής.

 Ως αξία συναλλαγής, για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, νοείται το συνολικό ποσό της αξίας της συναλλαγής, χωρίς το Φ.Π.Α.Διαδικασία εξόφλησης συναλλαγών πάνω από 3000 ευρώ που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή μέσω τραπεζών


Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των Τραπεζών ή με πρόσωπα - ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση, με τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του προηγούμενου άρθρου 1 της απόφασης αυτής και καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές, οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, ακολουθείται ειδική διαδικασία ως ακολούθως:

Από τον επιτηδευματία - πωλητή, κατά το χρόνο είσπραξης μετρητών ή παραλαβής συναλλαγματικών (εκτός τραπεζικού συστήματος) από τον πελάτη -ιδιώτη, εκδίδεται λογιστικό παραστατικό "απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων".
 Η ως άνω απόδειξη, εκδίδεται αθεώρητη από διπλότυπο, τουλάχιστον, στέλεχος και εφόσον είναι μηχανογραφική δεν απαιτείται η σήμανση αυτής μέσω Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. 
 Στο περιεχόμενο αυτής αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, τμηματική καταβολή, εξόφληση) και ο αύξων αριθμός του παραστατικού (εφόσον έχει προηγηθεί η έκδοση αυτού).

 Επί προκαταβολών, πριν την έκδοση του φορολογικού στοιχείου, αναγράφονται τα αντίστοιχα στοιχεία του οικείου ταμειακού παραστατικού, εφόσον εκδίδεται από την επιχείρηση.

Ο επιτηδευματίας υποχρεούται το ποσόν των μετρητών, που εισπράττει κατά το χρόνο έκδοσης της προαναφερόμενης απόδειξης ή κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγματικών, να το καταθέσει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την έκδοση τους, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη Τράπεζα ή Πιστωτικό Οργανισμό.

 Τα εκδιδόμενα τραπεζικά παραστατικά, συσχετίζονται από τον επιτηδευματία με τις "αποδείξεις είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων" που αφορούν.
 Οι εκδιδόμενες "αποδείξεις είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων",καθώς και τα τραπεζικά παραστατικά από τα οποία προκύπτουν τα δεδομένα της κατάθεσης, διαφυλάσσονται με ευθύνη του υπόχρεου, για όσο χρόνο προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ.


«Eπιλεκτική χρεοκοπία»! Τι σημαίνει ο όρος;

Τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία»

«Eπιλεκτική χρεοκοπία»
«Eπιλεκτική χρεοκοπία», λέμε το καθεστώς στο οποίο περιέρχεται μία χώρα, όταν δεν εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, όμως, συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της (τόκοι, λήξεις κλπ.) για τα υπόλοιπα έτη. Ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» αποτελεί απλώς τεχνικό ζήτημα. Δεν είναι χρεοκοπία σε καμία περίπτωση και δεν έχει τις συνέπειες μιας πτώχευσης.
Η «επιλεκτική χρεοκοπία» ανάλογα τη διάρκεια της διακρίνεται σε δύο περιπτώσεις:

1. Η «επιλεκτική χρεοκοπία» να διαρκέσει αρκετά

Εάν υπάρξει μία μαζική αθέτηση υποχρεώσεων πχ. για δύο χρόνια, είναι δεδομένο ότι το κόστος των τραπεζών λόγω της ανεπαρκούς ρευστότητας θα μετακυλίσει στην πραγματική οικονομία.  
 • Η αγορά θα «στεγνώσει» από χρήμα!  
 • Θα υπάρχουν προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας (δεν θα είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για πετρέλαιο, αγαθά κ. λπ.). 
 • Επιχειρήσεις θα κλείσουν, θέσεις εργασίας θα χαθούν, ενώ 
 • η ανάκαμψη της Ελλάδας θα εξαρτάται από από τη χρηματοδοτική στήριξη που θα παράσχουν οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, καθώς τα έσοδα του κράτους θα είναι πολύ χαμηλά.

2. Η «επιλεκτική χρεοκοπία» να είναι μικρής διάρκειας. 

Εάν η Ελλάδα (παράδειγμα, για έναν ή δύο μήνες) αθετήσει μαζικά της υποχρεώσεις της,  τότε η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν θα πληγεί σημαντικά και κατ’ επέκταση δεν θα υπάρξουν και σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Το παράδειγμα «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της Ουρουγουάης -βρέθηκε σε τέτοιο καθεστώς μόλις για 17 ημέρες- δεν είχε σημαντικές συνέπειες στην οικονομία της. Με την μεγάλη διαφορά ότι το δημόσιο χρέος της Ουρουγουάης ήταν πολύ μικρότερο από αυτό της Ελλάδας!

20 Ιουλίου 2011

ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΑΠΟ 1/8/2011 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ & ΕΛΤΑ

  Αθήνα, 18 Ιουλίου 2011

Δελτίο Τύπου


ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΑΠΟ 1/8/2011 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ & ΕΛΤΑ

Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι από 1/8/2011 και σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 40 του Ν.3863/10 (ΦΕΚ 115/15-7-2010 τ.Α') η είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τους Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων και για τις μισθολογικές περιόδους Ιουλίου 2011 και εφεξής θα διενεργείται αποκλειστικά μέσω Τραπεζικού Συστήματος ή ΕΛ.ΤΑ.

Από την ίδια ημερομηνία παύει η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών στα Υποκ/τα και Παρ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Κατόπιν αυτού οι Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων θα πρέπει να καταβάλουν, μέσω του συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ σε Τράπεζες της επιλογής τους ή στα ΕΛ.ΤΑ, τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, για τις περιόδους απασχόλησης Ιουλίου 2011 και εφεξής. Στα πλαίσια του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ παρέχεται, μεταξύ άλλων, και η Διατραπεζική Ηλεκτρονική Υπηρεσία Αυτόματης Εξόφλησης Λογαριασμών (DIASDEBIT).

Συνιστάται ιδιαίτερα στους εργοδότες να επικοινωνήσουν με τα Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και με τις Τράπεζες συνεργασίας τους, προκειμένου να ενημερωθούν, αφ' ενός για τα εναλλακτικά δίκτυα που προσφέρονται, ώστε να αποφύγουν την πιθανή αναμονή στα Ταμεία και αφ΄ ετέρου για το τυχόν κόστος κάθε τύπου συναλλαγής.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Υποκ/τα, Ταμεία Είσπραξης κλπ):
 • Εισφορές Προαιρετικής Ασφάλισης και Αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης.
 • Ποσά για εξόφληση οφειλών από καθυστερούμενες εισφορές, προσαυξήσεις, πρόστιμα κλπ.
 • Ποσά δόσεων ρύθμισης οφειλών.
 • Προκαταβολή εισφορών κατά την απογραφή ιδιωτικού οικοδομοτεχνικού έργου.
 • Εισφορές βάσει ποσοστού εργατικής δαπάνης (Π.Ε.Δ) για Δημόσια Έργα.
 • Τρέχουσες εισφορές για οικοδομοτεχνικά έργα που έχουν απογραφεί μέχρι 31/12/2001 (όπου ο αριθμός μητρώου είναι με εννέα ψηφία).
 • Εισφορές για τις ειδικές κατηγορίες προσώπων οι οποίες εξαιρούνται προσωρινά ή οριστικά από την υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ ( όπως Αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ.)
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ      

Έλεγχος σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσιας

Σύντομα ξεκινά ο έλεγχος 100 φορολογουμένων (από τους 8.666) με αξία ακίνητης περιουσίας από 3 έως 60 εκατ. ευρώ. Οι ανωτέρω ξέχασαν να υποβάλουν τη δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας την περίοδο 1997 έως 2007. Ήδη έχουν συγκροτηθεί με υπουργική απόφαση πέντε ειδικά συνεργεία ελέγχου.
Ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής, ενώ η στόχευση των υποθέσεων που θα ελεγχθούν γίνεται με βάση σενάρια ανάλυσης κινδύνου αξιοποιώντας τις λειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος Elenxis που έχει θέσει σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το «φορο- κυνήγι» των 100 πλούσιων φορολογούμενων αναλαμβάνουν πέντε ειδικά ελεγκτικά συνεργεία, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι σημαντικότεροι των 8.666 φορολογούμενων οι οποίοι, αν και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, «ξέχασαν» να υποβάλουν δήλωση ΦΜΑΠ, τουλάχιστον για ένα έτος την περίοδο 1997 -2007.
Στους φορολογούμενους αυτούς απεστάλησαν το Μάιο ατομικές ειδοποιήσεις με τις οποίες ενημερώνονταν για την παράλειψή τους αυτή και καλούνταν να προσέλθουν στην εφορία ώστε να τακτοποιήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση.
Από τις 18 Μαΐου 2011 (ημερομηνία της ατομικής ειδοποίησης) μέχρι και σήμερα, ανταποκρίθηκαν 1.359 φορολογούμενοι, οι οποίοι συνολικά υπέβαλαν 6.934 δηλώσεις ΦΜΑΠ (δηλαδή κατά μέσο όρο υποβλήθηκαν 5 δηλώσεις ανά φορολογούμενο) και κατέβαλαν συνολικά φόρο 11,65 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 8.572 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών:
Το Μάιο ανταποκρίθηκαν 74 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν 240 δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο 350.000 ευρώ.
Τον Ιούνιο ανταποκρίθηκαν 834 φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν 4.184 δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο ύψους 7,05 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο δεκαπενταήμερο του Ιουλίου προσήλθαν στην εφορία 451 φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν 2.510 δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο 4,25 εκατ. ευρώ.

Eπενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ!

«Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» 

Προθεσμίες

Στο 60% από 50% που προβλεπόταν αρχικά θα ανέλθει το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους από την 1η Αυγούστου 2011 και όχι από τις 15 Ιουλίου 2011, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2011.

«Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Μόνο ηλεκτρονική υποβολή


Οι προτάσεις υποβάλλονται εντός αυτών των προθεσμιών μόνο ηλεκτρονικά μέσω των ιστοσελίδων www.ependyseis.gr και www.ependyseis.gr/mis και στη συνέχεια πρέπει να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή μέσα σε επτά ημέρες από την 30ή Σεπτεμβρίου 2011. Οι προτάσεις που δεν έχουν προηγουμένως υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται, ενώ κατά την παραλαβή των φακέλων θα ελέγχεται η ηλεκτρονική υποβολή.

Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν πρόταση;

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτεί επενδύσεις από 20.000 έως 300.000 ευρώ, ακόμη και επιχειρήσεων που συστήνονται τώρα.
Ειδικότερα, στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν από μια πρόταση:
Α) Ολα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν - συστήσουν (start-up) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (προσωπικό έως 50 άτομα).
Β) Νεοσύστατες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο, οι οποίες έχουν συσταθεί και κάνει έναρξη δραστηριότητας χωρίς να έχουν συμπληρώσει μία πλήρη διαχειριστική χρήση.
Γ) Υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν κλείσει από μία έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.

Το 60% της δημόσιας δαπάνης (18 εκατ. ευρώ) θα δοθεί για τα επενδυτικά σχέδια των περιπτώσεων (Α) και (Β) και το υπόλοιπο 40% για τις υπόλοιπες προτάσεις.

Αντικείμενο των επενδυτικών σχεδίων

Το ύψος των επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθούν πρέπει να είναι:
- 30.000 έως 300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα, καθώς και για επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται στους κλάδους: συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, συλλογή, επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων - ανάκτηση υλικών, δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για τη διαχείριση αποβλήτων.
- 20.000 έως 200.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων. Τα επενδυτικά σχέδια που θα εγκριθούν πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, ενώ δίνεται η δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.
πηγή : Καθημερινή

Τα σενάρια στήριξης των ελληνικών τραπεζών

Κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα παρέχει τρία διαφορετικά σενάρια για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Η πρώτη πρόταση αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, τα κεφάλαια του οποίου θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις προς την ΕΚΤ. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προσφέρει κρατικά ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, τα οποία ωστόσο η ΕΚΤ δεν θα αποδεχθεί ως εγγυήσεις στην περίπτωση χρεοκοπίας.
Μια άλλη πρόταση είναι να εξουσιοδοτήσει η ΕΚΤ την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να παράσχει «έκτακτη ρευστότητα» (emergency liquidity assistance), δηλαδή άμεσα δάνεια που θα παρακάμπτουν την ΕΚΤ, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Η τρίτη και τελευταία πρόταση είναι η επιβολή ενός φόρου στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα διάσωσης από την Ευρωζώνη. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται Γάλλο αξιωματούχο ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, τα έσοδα από τη φορολόγηση των τραπεζών θα οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα έχει μετέπειτα τη δυνατότητα να παρέχει άμεσα δάνεια σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή στις αρμόδιες για την επανακεφαλαίωση των τραπεζών εθνικές αρχές. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει στους Financial Times ένα τραπεζικό στέλεχος, η συγκεκριμένη πρόταση, «παρ’ όλο που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δείχνει να κερδίζει στήριξη».
πηγή: Καθημερινή

Το ΔΝΤ "φωνάζει" στους ευρωπαίους!

Συστάσεις ΔΝΤ και διαβουλεύσεις κορυφής
Το ΔΝΤ "φωνάζει" στους ευρωπαίους!
Εκκληση για λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απηύθυνε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επέκρινε την απουσία «συνεκτικού σχεδίου δράσης» από πλευράς των Ευρωπαίων ηγετών. Σε έκθεση που εξέδωσε χθες, επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν τους επενδυτές ότι είναι σε θέση να επιλύσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας, που απειλεί να κλονίσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης η κρίση θα μπορούσε να έχει μείζονα αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Συνέστησε ειδικότερα στους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν το ταμείο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης και να του επιτρέψουν να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της κρίσης χρέους. Παράλληλα, συνιστά να είναι σαφέστερα τα αιτήματα προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας που καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας μας. Σημειωτέον ότι σε παλαιότερη έκθεσή του, την οποία είχε εκπονήσει προτού δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, το ΔΝΤ ζητούσε να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και η οικονομική διακυβέρνηση.
Χθες, αργά το βράδυ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και συμφώνησαν στην καθοριστική σημασία που έχει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσης, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί, αργά χθες το βράδυ, προγραμματίστηκε για σήμερα το απόγευμα συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο. 
πηγή : Καθημερινή

18 Ιουλίου 2011

Εισφορά υπέρ ανεργίας, για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ


Εισφορά υπέρ ανεργίας για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ
Εισφορά υπέρ ανεργίας 10 ευρώ κάθε μήνα, για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.) και στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (δημοσιογράφοι), από τον Αύγουστο του 2011. 


* Οι νέοι μηχανικοί, γιατροί και νομικοί που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1992 στο ενιαίο πλέον ΕΤΑΑ, θα καταβάλλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής τους κλάσης, από το 2012 και μετά. Μάλιστα, από τις αρχές του επόμενου έτους, καθίσταται υποχρεωτική η μετάταξή τους σε νέα ασφαλιστική κατηγορία ανά τρία χρόνια. Παράλληλα, αυξάνεται για τους μηχανικούς 0,6%, τους γιατρούς 0,4% και τους δικηγόρους 0,65% επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας (για το 2011 έχει διαμορφωθεί στα 693,35 ευρώ) η εισφορά στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης πρόνοιας και ασθένειας. Πρόσθετη εισφορά ύψους 1% επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας καταβάλλεται, επίσης, στην ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ, όπως και στον κλάδο μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

* Από 1/1/2013, έμποροι, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές θα καταβάλλουν ειδική εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεών τους, η οποία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.  

Αύξηση της ειδικής εισφοράς σε όσους παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ)
σε 9%. Δηλαδή, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ/μήνα, με την αύξηση του συντελεστή ειδικής εισφοράς, το σύνολο της κράτησης θα φθάσει στα 225 ευρώ/μήνα. Η αύξηση θα ισχύει από την 1η Αυγούστου.

Επιπλέον (της παραπάνω) εισφορά από 6% έως 10% σε όσους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών. Η ρύθμιση αφορά κατά κύριο λόγο συνταξιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αποχώρησαν με εθελουσία έξοδο. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Επιβολή εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά θα επιβληθεί από την αρχή του Σεπτεμβρίου, θα αρχίζει από 3% και θα αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, για να φθάσει το 10% για επικουρικές συντάξεις άνω των 650 ευρώ τον μήνα.

* Μείωση κατά μέσο όρο 6% στις συντάξεις που χορηγεί το ΝΑΤ. Η μείωση θα αποφασιστεί από τους αρμόδιους υπουργούς, θα είναι κλιμακούμενη και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Μαχαίρι μπαίνει στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με τις περικοπές σε αυτή την περίπτωση να ισχύουν αναδρομικά και μάλιστα για όσους κατέθεσαν αίτηση και δεν έχουν πάρει την παροχή, από την 1η Ιανουαρίου 2010.


Αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας κατά 0,5% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τους εργοδότες, στο 5%. Οι αυξημένες κρατήσεις θα ισχύσουν στους μισθούς του Αυγούστου. 

Επιβολή εισφοράς υπέρ ανεργίας 2% στον δημόσιο τομέα, την οποία θα καλύψουν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι, επίσης από την 1η Αυγούστου. 

Επιβολή εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας 1% στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η ειδική εισφορά ισχύει από την 1η Ιουλίου 2011.
Πηγή:www.capital.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ