Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 21 Αυγούστου

26 Αυγούστου 2011

Yψηλότερη του αναμενομένου ύφεση φέτος

Η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012

Η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 λόγω της υψηλότερης του αναμενομένου ύφεσης φέτος, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, μεταδίδει το Reuters.
Αν εφαρμόσουμε συστηματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουμε συμφωνήσει, τότε θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας και θα μεταστρέψουμε το κλίμα, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Βασικός στόχος παραμένει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι τράπεζες

Έχουμε καθαρή επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό σύστημα, επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος. Υποστήριξε ότι οι τράπεζες καλύπτονται από το ευρωσύστημα και για τον λόγο αυτόν είναι απόλυτα ασφαλείς.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος να έχουν μέχρι το τέλος του έτους core Tier 1 στο 10%. Αυτό, υποστήριξε, δεν είναι ευχάριστο για τους μετόχους, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι υπάρχουν διαθέσιμα και τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το θέμα της Φινλανδίας

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των κινήσεών του για τις διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία. Ανέφερε ότι ήταν εντολή της συνόδου κορυφής να κινηθεί ώστε να λύσει το θέμα και πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις Βρυξέλλες.
Τέλος, επιτέθηκε στον κ. Αλ. Τσίπρα για την εκτίμησή του ότι η χώρα και οι πολίτες θα πτωχεύσουν και είπε ότι αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν αρνητικό κλίμα και επηρεάζουν την αγορά.

Το φορολογικό καλεντάρι με τις έκτακτες εισφορές!

Ημερολόγιο έκτακτων εισφορών Αυγούστου 2011


Ελεύθεροι επαγγελματίες - Επιχειρήσεις:


Nέα περαίωση:

Τέλη Αυγούστου θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για τη νέα περαίωση. Οσοι δεν ενταχθούν, θα ελεγχθούν.

Τέλος επιτηδεύματος:

Τέλη Αυγούστου θα αρχίσει η αποστολή του τέλους επιτηδεύματος, ύψους 300 € σε περίπου 800.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος, θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε ένα εργοδότη και αμείβονται με "μπλοκάκι", ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το "μπλοκάκι" τους σε αδράνεια.

Εισφορά αλληλεγγύης :

Τέλη Αυγούστου, θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την καταβολή της εισοδηματικής εισφοράς για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 €, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για τα περυσινά εισοδήματα.


Ημερολόγιο έκτακτων εισφορών Σεπτέμβριου 2011Έκτακτες εισφορές:

Σεπτέμβριο αναμένονται οι έκτακτες εισφορές από ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1929, κ.εκ και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκαφών αναψυχής (με εξαίρεση τα ανοικτού τύπου μήκους ως 6 μέτρων), καθώς και όσους έχουν πισίνες.

Όλες οι έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα !

Όλες οι έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα !

Όλες οι έκτακτες εισφορές :

• ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα,

• τέλος επιτηδεύματος

• έκτακτη εισφορά για ΙΧ, πισίνες κλπ,

θα συμπεριληφθούν σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο ο υπόχρεος θα πρέπει να πληρώσει το πολύ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να είναι τα 300 ευρώ.


Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ

Οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση.

 Στην περίπτωση που το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται, δεν υπερβαίνει τα 27 ευρώ δεν βεβαιώνεται.
Τα πρώτα σημειώματα θα σταλούν εντός του Αυγούστου με στόχο να καταγραφεί ανοδική τάση στα έσοδα.

25 Αυγούστου 2011

H UBS μειώνει την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2012!

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το παγκόσμιο ΑΕΠ προχώρησε η UBS, σε έκθεση με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2011, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά, η UBS μειώνει την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ στο 3,3%  το 2012, από 3,8%, ενώ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,0% το 2012, έναντι 2,0% στην προηγούμενη εκτίμηση.

Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας δεν πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά ούτε και η παγκόσμια οικονομία, θα εισέλθουν σε νέα ύφεση. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρούν αμετάβλητες τις προβλέψεις, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,8% το 2011 και 2,3% το 2012, ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι.

Αναφορικά με τα αίτια της υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, η UBS επικαλείται την επιδείνωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών τις τελευταίες εβδομάδες, την ανικανότητα των πολιτικών ηγετών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν προληπτικά την κρίση κρατικού χρέους, την ακόμη πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, μέσω λιτότητας και την επιδείνωση του outlook τόσο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες όσο και για τις ΗΠΑ που θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.

O πρώην διοικητής της FED, A.Greenspan σχολιάζει το ευρώ, την ευρωπαϊκή κρίση αλλά και τον χρυσό!

O πρώην διοικητής της FED, A.Greenspan σχολιάζει το ευρώ, την ευρωπαϊκή κρίση αλλά και τον χρυσό!


Σχόλια για το ευρώ

Μιλώντας στο Innovation Nation Forum, ο Greenspan υποστήριξε πως το ευρώ καταρρέει και ότι η διαδικασία κατάρρευση δημιουργεί πολύ σημαντικές δυσκολίες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επανεξετάσουν με πολύ διαφορετικές ιδέες τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης μεταξύ των 17 κρατών.

Σχόλια για την πορεία την αμερικανικής οικονομίας

Πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία προέρχεται από την Ευρώπη, σημειώνοντας πως παρόλα αυτά είναι σχετικά αισιόδοξος για τις ΗΠΑ. Δεν ανησυχεί τόσο για μία διπλή ύφεση όσο οι περισσότεροι παρόλο που πιστεύει πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξάνονται.

Σχόλια για τον χρυσό

Τέλος, ο Greenspan πέταξε μία ακόμη βόμβα υποστηρίζοντας πως ο χρυσός δεν είναι φούσκα, τονίζοντας ότι η ζήτηση για χρυσό υφίσταται επειδή γίνεται μία προσπάθεια αποφυγής αυτού που θεωρείται χάρτινο χρήμα, το οποίο μοιάζει να αποσυντίθεται.
πηγή:sofokleous10

Στοιχεία απόδοσης των 34 μεγάλων Δ.Ο.Υ


Στοιχεία απόδοσης των 34 μεγάλων Δ.Ο.Υ

Οι παρακάτω πίνακες περιέχουν στοιχεία για τις επιδόσεις των 34 μεγάλων Δ.Ο.Υ. σε θέματα ελέγχων, χειρισμού υποθέσεων διασταυρώσεων, κατασχέσεων κινητών και ακινήτων αξιών, καθώς και ληξιπροθέσμων οφειλετών.

Οι δείκτες, που περιγράφονται παρακάτω, δημιουργούνται από στοιχεία που συμπληρώνουν οι Δ.Ο.Υ στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΠΣ.

Κάθε πίνακας παρουσιάζει τις μετρικές απόδοσης των Δ.Ο.Υ για κάθε μήνα από Ιανουάριο του 2011. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι εξής μετρικές:

 1. Προσωρινοί έλεγχοι ανά Υπάλληλο: Το σύνολο των προσωρινών ελέγχων που έχουν διεξαχθεί από τη Δ.Ο.Υ. τον συγκεκριμένο μήνα δια τον αριθμό των υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ.
 2. Πρόοδος προσωρινών ελέγχων: Το σύνολο των προσωρινών ελέγχων που έχουν διεξαχθεί από τη Δ.Ο.Υ. τον συγκεκριμένο μήνα δια τον συνολικό αριθμό ελέγχων που έχουν ανατεθεί στη Δ.Ο.Υ.
 3. Προώθηση διασταυρώσεων: Το σύνολο των διασταυρώσεων που έχουν κλείσει μέσα στον συγκεκριμένο μήνα δια το σύνολο των διασταυρώσεων που έχουν ανατεθεί στη Δ.Ο.Υ.
 4. Έσοδα διασταυρώσεων δια τον αριθμό κλειστών διασταυρώσεων: Το οικονομικό αποτέλεσμα των διασταυρώσεων (βεβαιωμένο ποσό και πρόστιμα, αν υπάρχουν) δια τον αριθμό υποθέσεων που έχουν κλείσει τον συγκεκριμένο μήνα.
 5. Μη συμμόρφωση: Σύνολο διασταυρώσεων που έχουν ανατεθεί στη Δ.Ο.Υ. τον συγκεκριμένο μήνα δια τον αριθμό των φυσικών και νομικών προσώπων που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ.
 6. Αριθμός κατασχέσεων δια τον αριθμό ληξιπρόθεσμων οφειλετών: Αριθμός κατασχέσεων που έγιναν από τη Δ.Ο.Υ. τον συγκεκριμένο μήνα δια τον αριθμό των ληξιπροθέσμων οφειλετών που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην σελίδα της (ΓΓΠΣ)  Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

  23 Αυγούστου 2011

  Έως το τέλος του 2012, η ισχύς του εγγυοδοτικού προγράμματος του ΕΤΕΑΝ
  Παρατείνεται ως το τέλος του 2012 το εγγυοδοτικό πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ

  Παρατείνεται έως το τέλος του 2012, η ισχύς του εγγυοδοτικού προγράμματος του ΕΤΕΑΝ «Εγγύηση χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών», μετά από την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
  Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοίδης έχει σημειώσει σε δηλώσεις του ότι με την παράταση του προγράμματος διευκολύνεται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
  Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ για την «Εγγύηση χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών» καλύπτει βραχυπρόθεσμες ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών προς πώληση, με τη χρήση μακροπρόθεσμων δανείων διάρκειας 6 ετών (με περίοδο χάριτος 2 ετών).

  Σε διάστημα 12 μηνών, από την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος, έχουν εγκριθεί νέα δάνεια ύψους 102 εκατ. ευρώ, σε περισσότερες από 1.560 επιχειρήσεις και έχουν επωφεληθεί όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, πλην του πρωτογενούς τομέα, με το μέσο όρο του εγγυημένου δανείου να κυμαίνεται στις 65.000 ευρώ.

  ''Με την παράταση αυτή επιτυγχάνεται, με χρήση αποκλειστικά εθνικών πόρων, η διατήρηση ενός μέσου διασφάλισης ρευστότητας κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση, καθώς είναι επιλέξιμες στο Πρόγραμμα όλες οι Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, που εμπίπτουν στον Κανονισμό de minimis και μπορούν να λάβουν, μέσω των τραπεζών, δάνεια εγγυημένα από την ΕΤΕΑΝ κατά 80%. Τα δάνεια αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για την εξόφληση των προμηθευτών τους - ανώτατο επιτόκιο 6% και ανώτατο ποσό ανά επιχείρηση 300.000 ευρώ'', όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στην ΕΤΕΑΝ (τηλ. 210-3311201-04, ) καθώς και στις συμβεβλημένες με αυτή τράπεζες.
  Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορείς των μικρομεσαίων έχουν γνωστοποιήσει στο Ταμείο, εδώ και καιρό, ότι αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες, οι οποίες έχουν λάβει ήδη δανεια από το ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ), αλλά λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες κάλυψης των υποχρεώσεών τους και έχουν ζητήσει από το υπουργείο και από το ταμείο να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων (παροχή διευκολύνσεων) για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  22 Αυγούστου 2011

  Προγράμματα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών και Νέων

  Προγράμματα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών και Νέων


  Οι Εκθέσεις Ολοκλήρωσης Πράξης των επενδυτών για τα Προγράμματα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών και Νέων έχουν ξεκινήσει...

  Οι Εκθέσεις Ολοκλήρωσης Πράξης των επενδυτών για τα Προγράμματα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών και Νέων έχουν ξεκινήσει και υποβάλλονται αυτές τις ημέρες στον ΕΟΜΜΕΧ.

  Η έκθεση για την ολοκλήρωση της επένδυσης και την καταβολή του υπολοίπου της επιχορήγησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον επενδυτή στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).

  Ο ΕΟΜΜΕΧ γνωστοποίησε μέσω της ηλεκτρονικής του σελίδας ότι το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων είναι έτοιμο να δεχθεί αιτήματα εκθέσεων ολοκλήρωσης αλλά και αιτημάτων τροποποίησης και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλευτούν τις σχετικές οδηγίες ηλεκτρονικής υποβολής και τον κανονισμό του αντίστοιχου προγράμματος από την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΟΜΜΕΧ.

  Πηγή www.express.gr

  Οι μεταβολές που αναμένονται στα εργασιακά με τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα

  Οι μεταβολές που αναμένονται στα εργασιακά με τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα

  Τα εργασιακά θα τεθούν στο «επίκεντρο» των επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας θα βρίσκονται στην Αθήνα από τη Δευτέρα.

  Οι μεταβολές που αναμένονται είναι οι εξής:

  1. Αυξάνεται από δύο σε τρία χρόνια το διάστημα της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (έως και τρεις ανανεώσεις ενδιάμεσα). Μετά την τριετία η σύμβαση τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

  2. Εφαρμόζεται σε εξάμηνη βάση το ελαστικό 10ωρο αντί της πληρωμής υπερωριών, με συμφωνία ακόμη και μέρους των εργαζομένων (το 15% σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων και το 25% σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων).

  3. Μειώνονται κατά 20% οι μισθοί για την απασχόληση (για διάστημα έως δύο ετών) νέων ηλικίας έως 25 ετών.

  4. Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις (μέσω ανταλλαγής πληροφοριών με την εφορία, τις τράπεζες κ.ά.) και καθιερώνονται ενιαίες ποινές, πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις 30%-80% (ανάλογα με την παράβαση) για όσους συμμορφώνονται. Το πρόστιμο για καθεμία παράβαση θα κυμαίνεται από 500 μέχρι 50.000 ευρώ. Θα μπορεί να επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα μέχρι τριών ημερών και αν διαπιστωθεί αδήλωτη εργασία, δύο φορές μέσα σε μία διετία, για άλλες 3 έως 10 ημέρες. Κάθε εργοδότης που παραβαίνει τα χρονικά όρια εργασίας, την καταβολή δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

  5. Οι εργοδότες υποχρεούνται (έναντι προστίμων) να αναγγέλλουν στον ΟΑΕΔ σε 8 ημέρες κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, πέραν των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τις διατάξεις της νομοθεσίας του ΟΑΕΔ, για αναγγελία πρόσληψης και καταγγελία σύμβασης μισθωτού.

  6. Από το φθινόπωρο οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν σε κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ τις καταστάσεις προσωπικού και όλες τις μεταβολές σε μισθούς και ωράρια. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνεται πλήρης και άμεση καταγραφή για:

  • Την κινητικότητα του προσωπικού των επιχειρήσεων, δηλαδή απολύσεις, προσλήψεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις.

  • Τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, των συνθηκών εργασίας σε αυτές καθώς και της υπερωριακής απασχόλησης.

  • Τις αλλαγές σε μισθούς και ωράρια εργασίας, ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση (με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ) της υποχρεωτικής αναγγελίας των μεταβολών.

  7. Απαγορεύεται και θα είναι άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας εργαζόμενης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή στον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία.

  Πηγή www.express.gr

  Ελεγχοι στις ηλεκτρονικές δηλώσεις της τριετίας 2008 - 2010


  Ελεγχοι στις ηλεκτρονικές δηλώσεις

  Ηλεκτρονικός έλεγχος εάν έχουν δηλωθεί δαπάνες ανύπαρκτες
  Τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων σε όσους φορολογούμενους υπέβαλαν ηλεκτρονικά, την τριετία 2008 - 2010, τις φορολογικές τους δηλώσεις αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες ημέρες από τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. το οικονομικό επιτελείο.

  Τι θα αναζητήσουν;

  Στόχος της εν λόγω κίνησης, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είναι όπως διαπιστωθεί εάν έχουν αποκρυβεί εισοδήματα, ή έχουν δηλωθεί δαπάνες ανύπαρκτες που μειώνουν τον συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος.
  Οι ελεγκτές θα ζητήσουν από τους φορολογουμένους να προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά για τις εκπιπτόμενες δαπάνες, τα οποία όφειλαν να διαφυλάξουν, όπως είναι οι αποδείξεις για αγορές καταναλωτικών αγαθών και δαπάνες λήψης υπηρεσιών που πραγματοποίησαν τα έτη 2007, 2008 και 2009.
  Παράλληλα, θα υποχρεωθούν να προσκομίσουν και τις αποδείξεις για δαπάνες που αφορούν σε ενοίκια, ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις, τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα και ασφάλιστρα ζωής.
  Οι εν λόγω έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου αμέσως μετά να εκδοθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καλούνται όσοι έχουν διαπιστωθεί ότι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις να πληρώσουν τα αναλογούντα πρόστιμα και προσαυξήσεις.
  Αναφορικά με τα κριτήρια που θέτουν οι Εφορίες ως προς το ποιοί θα κληθούν, αυτά αφορούν όσους στην ανωτέρω τριετία:
  • κατέβαλαν με βάση το εκκαθαριστικό της Εφορίας, ποσό φόρου εισοδήματος χαμηλότερο του 40% του ποσού του φόρου εισοδήματος που θα πλήρωναν εάν δεν δήλωναν δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογούμενο εισόδημά τους ή μειώνουν τον αναλογούντα φόρο.
  •  Εξοικονόμησαν, με βάση τις δαπάνες που δήλωσαν, ποσό φόρου το οποίο αν προστεθεί στο φόρο που αναλογεί στο εισόδημα δίδει άθροισμα ποσών μεγαλύτερο του 270% του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα.
  •  είχαν πιστωτικό υπόλοιπο φόρου εισοδήματος πάνω από 500 ευρώ, χωρίς σ' αυτό να υπολογίζονται οι μειώσεις φόρου που προέκυψαν από τις εκπιπτόμενες δαπάνες.
  naftemporiki.gr 

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ