Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 02 Οκτωβρίου

8 Οκτωβρίου 2011

Mείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ζητάει και το ΔΝΤ 

Mείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ζητάει και το ΔΝΤ , σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντέιβιντ Χόουλι, στον απόηχο της ανακοίνωσης από την ΕΚΤ για διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα.
"Εμείς, στο ΔΝΤ, εκτιμούμε ότι διαμορφώνεται τώρα το περιθώριο μείωσης του βασικού δανειστικού επιτοκίου της ΕΚΤ
δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Ντ. Χόουλι, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή αναγγελία απ την ΕΚΤ, περί μη μεταβολής των επιτοκίων της.

Η χρήση του Ίντερνετ για εύρεση εργασίας...

Η χρήση του Ίντερνετ για εύρεση εργασίας...

Η χρήση του Ίντερνετ για εύρεση εργασίας μειώνει κατά περίπου 25% τον μέσο χρόνο παραμονής στην ανεργία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που αναδεικνύει νέα μέσα και κοινωνικά δίκτυα σε χρήσιμα "εργαλεία" στην αναζήτηση δουλειάς.

Η μελέτη έρχεται να αναστρέψει τα συμπεράσματα προηγούμενης του 2004, που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η προσφυγή στο διαδίκτυο για εύρεση εργασίας μάλλον αυξάνει τη διάρκεια της ανεργίας. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον σαφώς πιο χρήσιμο ως ''εργαλείο'' για όποιον ψάχνει να βρει μια θέση απασχόλησης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές οικονομικών Χανί Μανσούρ του πανεπιστημίου του Κολοράντο (Ντένβερ) και Πίτερ Κουν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Σάντα Μπάρμπαρα), διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των νέων ανέργων που αξιοποιούν το διαδίκτυο για εύρεση δουλειάς, από 25% περίπου το 2000 σε τουλάχιστον 75% σήμερα.
Βοηθούν και τα κοινωνικά δίκτυα
Η χρήση του Ίντερνετ στην αναζήτηση δουλειάς δεν αφορά μόνο τις διαδικτυακές υπηρεσίες εύρεσης απασχόλησης ή την επαφή απευθείας με δυνητικούς εργοδότες, αλλά επίσης την αξιοποίηση φιλικών γνωριμιών και συγγενικών σχέσεων (σε αυτό βοηθά και η ''έκρηξη'' των κοινωνικών δικτύων που διευκολύνει τις εξ αποστάσεως διαπροσωπικές επαφές). Εξάλλου οι εξειδικευμένες υπηρεσίες αναζήτησης εργασίας έχουν πια βελτιωθεί και έχουν γίνει πιο φιλικές προς τον χρήστη.
Μειωμένο κόστος αναζήτησης, όχι καλύτερες αμοιβές
Το Ίντερνετ, σύμφωνα με την μελέτη, αξιοποιείται δεόντως για την αναζήτηση αγγελιών εργασίας, την αποστολή βιογραφικών σημειωμάτων και τη συμπλήρωση ηλεκτρονικών αιτήσεων πρόσληψης σε δυνητικούς εργοδότες, όλα αυτά με πολύ μειωμένο κόστος για όποιον ψάχνει δουλειά, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, που κοστίζουν περισσότερο σε χρόνο και χρήμα.

Αυτό πάντως που διαπίστωσε η έρευνα, είναι ότι η διαδικτυακή αναζήτηση και εύρεση δουλειάς δεν συνεπάγεται και καλύτερες αμοιβές σε σχέση με την προηγούμενη θέση απασχόλησης.
πηγή: emea.gr/

Σε πλήρη αναθεώρηση το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης

Σε πλήρη αναθεώρηση το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης

eurozone-3-thumb-largeΗ οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν.


 «Η επιδείνωση της κρίσης από το καλοκαίρι έχει ανακατέψει τελείως την τράπουλα. Με αποτέλεσμα το σχέδιο διάσωσης της 21ης Ιουλίου, που είχε παρουσιαστεί από τις κυβερνήσεις ως η μόνη δυνατή εκδοχή, φαίνεται όλο και περισσότερο ξεπερασμένο. Σήμερα, όλες οι εκδοχές αυτού του σχεδίου είναι πάλι πάνω στο τραπέζι».

Συζητήσεις για μηχανισμό οργανωμένης χρεοκοπίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος συνάντησε χθες στο Παρίσι τον κ. Μπαρουέν για να συζητήσει το πλαίσιο του μηχανισμού της οργανωμένης χρεοκοπίας ενός κράτους που αντιμετωπίζει δυσκολίες εντός της ευρωζώνης.
    Σε επιστολή του ίδιου του αντικαγκελάριου που διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, διευκρινίζεται ότι ένας ανεξάρτητος υπερεθνικός οργανισμός, είναι επιφορτισμένος να διαπραγματευθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

H δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

    Η ιδέα είναι να προβλεφθεί η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενός εργαλείου που θα διαδεχθεί το ΕΤΧΣ το οποίο αρχικά είχε προβλεφθεί για τα μέσα του 2013. 
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προβλέπει ευθύς εξ αρχής τη δυνατότητα για ένα κράτος που βρίσκεται σε δυσκολία να οργανώσει την χρεοκοπία του».
πηγή:sofokleous10.gr

Παρουσίαση ευκαιριών στο ελληνογερμανικό φόρουμ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου,
Τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Eπενδυτικές ευκαιρίες στο τομέα-ενέργεια

 1. H εξοικονόμηση ενέργειας
 2. η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σύσταση τριών νέων εταιρειών παροχής αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 
 3. η έρευνα και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, στο πλαίσιο των προκηρύξεων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας,

 Eπενδυτικές ευκαιρίες στο τομέα-περιβαλλον

 1. η κατάρτιση του Κτηματολογίου για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, 
 2. η διαχείριση απορριμμάτων και 
 3. οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης :

H απλοποιηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αν και δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε πλεονέκτημα, είναι όμως για τα ελληνικά δεδομένα, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση...

"...με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα απλοποιήθηκε δραστικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ο Ήλιος αποτελεί το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας :


Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα Ήλιος για την παραγωγή στη χώρα ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ο υπουργός τόνισε ότι
το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων η οποία θα εισφερθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Η φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται τη κατασκευή νέων δικτύων

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ενέργεια που θα παράγεται μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά.

Για τη φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται η κατασκευή νέων δικτύων, καθώς η υπάρχουσα υποδομή επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 γιγαβάτ. Για την κατασκευή των νέων δικτύων επιδιώκεται η χρηματοδότηση από λοινοτικούς πόρους αλλά και με τη μέθοδο του project financing.

6 Οκτωβρίου 2011

Παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων παλαιότερων ετών

Παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων παλαιότερων ετών με ευνοϊκούς όρους για τους φορολογούμενους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ευεργετήματα που παρέχει ο νόμος 4002/2011 (υποβολή δηλώσεων χωρίς επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου) παρατείνονται έως 31 Οκτωβρίου, όπως προβλέπει απόφαση ΠΟΛ1204 του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου30 Νοεμβρίου.

Για περισσότερα δες εδώ:
Παράταση προθεσμίας υποβολής Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων για την περαίωση υποθέσεων, υποβολής οφειλόμενων δηλώσεων, καταβολής φόρου εισοδήματος, καταβολής εισφορών και τέλους επιτηδεύματος

Κλειστές οι Δ.Ο.Υ. σήμερα και αύριο

Κλειστές οι Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών και Φ.Α.Ε.Ε. Αθηνών την Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και οι Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Πειραιά και Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1. Σας ενημερώνουμε ότι, ενόψει της διαδικασίας μετάπτωσης  δεδομένων, ώστε να λειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων την 10/10/2011 και προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διαδικασία αυτή από τις μηχανογραφικές κινήσεις των Υπηρεσιών σας, σύμφωνα με το αριθ. Δ30Β 4030723 ΕΞ2011/3.10.2011 έγγραφο της Δ/νσης Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) της Γεν. Δ/νσης ΚΕ.Π.Υ.Ο της Γ.Γ.Π.Σ.:

α) οι Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών και Φ.Α.Ε.Ε. Αθηνών δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό την Πέμπτη και Παρασκευή, στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2011, αντίστοιχα,

β) οι Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Πειραιά και Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό την Παρασκευή, στις 7 Οκτωβρίου 2011 και

γ) τα Τμήματα Κ.Β.Σ. και Μητρώου των Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών και Φ.Α.Ε.Ε. Αθηνών θα περατώσουν τις συναλλαγές τους με το κοινό στις 13.00, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 και τα ίδια Τμήματα των Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Πειραιά και Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης θα περατώσουν τις συναλλαγές τους με το κοινό στις 13.00, την Τετάρτη και Πέμπτη, 5 και 6 Οκτωβρίου 2011, αντίστοιχα.

2. Για την αποφυγή προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, με ευθύνη σας να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση, σε εμφανή σημεία των κτιρίων στέγασης των Υπηρεσιών σας, προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι, για τη μη λειτουργία αυτής κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες και το λόγο στον οποίο οφείλεται αυτή, καθώς και για τις τυχόν ημερομηνίες μετάθεσης των προθεσμιών εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτών, σύμφωνα με την αριθ. 1026510/1658/370/Α0014/ΠΟΛ.1101/19.3.2002 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. 

3. Το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων παρακαλείται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

5 Οκτωβρίου 2011

Το πολιτικό-οικονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ

Διαβάστε την έκθεση ΕΔΩ (στα αγγλικά)


Η έκθεση του ΔΝΤ


Το ΔΝΤ στην έκθεση του, προειδοποιεί ότι αναμένει επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης στο 1,1% το 2012 από 1,6% φέτος, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα παραμένουν σε ύφεση μέχρι τις αρχές του 2013 και τα μέσα του 2012, αντίστοιχα.

Το πολιτικό-οικονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης

Το πρόβλημα της ευρωζώνης

Υπογραμμίζεται ότι έχει καθυστερήσει η εύρεση μίας σταθερής λύσης στο πρόβλημα της ευρωζώνης πράγμα που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Όπως λέει, πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση κρίσεων στη ζώνη του ευρώ και να γίνει μία επίδειξη ενότητας, πίσω από την οικονομική και νομισματική ένωση, που θα μπορέσει να πείσει τις αγορές.

Τα νωθρά αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Το Ταμείο ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αν συνεχίσει να απειλεί την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην ύφεση αν και πιθανότατα το 2012 θα κλείσει με μία οριακή ανάπτυξη.
Παράλληλα είπε ότι αν η ευρωπαϊκή οικονομία κινηθεί σε αρνητικούς ρυθμούς, οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους.

Αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας


Αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, ο κ. Μπόρχες είπε ότι
θα πρέπει να αναθεωρηθεί εξαιτίας της δυσμενέστερης του αναμενόμενου πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της αργής εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Να αποφύγουν τις δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους εις βάρος της ανάπτυξης, συμβουλεύει τις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όπως αναφέρει, στην 100σέλιδη οικονομική επιθεώρηση για την Ευρώπη. αν χειροτερέψουν τα πράγματα σε χώρες όπως τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, θα πρέπει να μελετήσουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν τις περικοπές επειδή μπορούν να δανειστούν με πολύ χαμηλά επιτόκια. 
πηγή sky.gr

Dexia - Τράπεζα - θύμα της ελληνικής κρίσης;

Dexia: η πρώτη τράπεζα θύμα της ευρωκρίσης;


Πρώτη τράπεζα θύμα της κρίσης στην Ελλάδα είναι η γαλλοβελγική Dexia. Αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης εμφανίζονται τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουά, όσο και ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.
Ο Didier Reynders υπουργός Οικονομικών του Βελγίου


Όλα δείχνουν ότι η Dexia θα διασωθεί με χρήματα του βελγικού δημοσίου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Λετέρμ, περί κρατικοποίησης τομέων της τράπεζας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι  
οι συνέπειες για τον προϋπολογισμό του Βελγίου θα είναι σχετικά περιορισμένες.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο RTL και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουά, ο οποίος είπε μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρξει λύση εντός της ημέρας, επιβεβαιώνοντας πως η Dexia δεν είναι σε θέση να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή και δηλώνοντας ότι η επίλυση της κρίσης στην συγκεκριμένη τράπεζα δεν διογκώνει το γαλλικό χρέος.

 Dexia : Η τράπεζα-θύμα της κατοχής πολλών ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της;

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νογιέ δήλωσε μάλιστα ότι η εν λόγω τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της κατοχής πολλών ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της και διαβεβαίωσε πως θα της διατεθεί η απαραίτητη ρευστότητα.

Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times θα συσταθεί Bad Bank για να ‘παρκάρουν’ εκεί τα ‘επικίνδυνα’ περιουσιακά στοιχεία της Dexia. Για τα οποία μάλιστα θα δοθούν εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Γαλλίας.

Η βασική δραστηριότητα της τράπεζας, που ήταν ο δανεισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ενσωματωθεί στο γαλλικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο και στην κρατική Caisse des Dépots, ενώ τα κερδοφόρα πακέτα θα πουληθούν.


Θα ήταν λύση μια ευρωπαϊκή-ομοσπονδιακή δημοσιονομική πολιτική;

Με αφορμή την Dexia οικονομικοί αναλυτές προτείνουν την ίδρυση ευρωπαϊκής ‘Τράπεζας Καταπιστευτικής Διαχείρισης’, η οποία θα αγόραζε ή θα απορροφούσε τις τράπεζες που δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ έγκειται στο γεγονός πως απουσιάζει παντελώς από την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση η έννοια της ομοσπονδιακής δομής των τραπεζών και ακόμη πιο πολύ η έννοια της ομοσπονδιακής δημοσιονομικής πολιτικής.
πηγή:ww.dw-world.de

Απαλλαγή από το (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)με sms, για πολύτεκνους, ανάπηρους, ανεργους

Απαλλαγή από το (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) με sms στο 54160, για πολύτεκνους, ανάπηρους, ανεργους


Στέλνοντας sms δηλ. γραπτό μήνυμα από το κινητό,  μπορούν να πληρώσουν μειωμένο ειδικό τέλος ακινήτων, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, καθώς και να απαλλαγούν πλήρως από την πληρωμή του τέλους αυτού οι άνεργοι.
Με sms αίτηση για μειωμένο (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)  

Προθεσμία αποστολής sms

Όσοι δικαιούνται μειωμένη καταβολή ειδικού τέλους ακινήτων ή απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος να αποστείλουν μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2011 μύνημα, σύμφωνα με τα παρακάτω:

Διαδικασία αποστολής sms για απαλλαγή από τέλος ακινήτων

Όσοι δικαιούνται μειωμένη καταβολή ειδικού τέλους στέλνουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160, αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους στη ΔΕΗ. Η λέξη ΕΤΑ και οι δύο αριθμοί θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους έναν κενό χαρακτήρα.


Εάν ο δικαιούχος δεν υποβάλει το γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, θα υποχρεωθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του ειδικού τέλους, αλλά, στη συνέχεια, μπορεί με την ίδια διαδικασία να στείλει εκπρόθεσμα sms μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011.

Η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms). Στο απαντητικό μήνυμα θα αναφέρεται είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί.

Στη συνέχεια, η ΓΓΠΣ θα παραδώσει ηλεκτρονικό αρχείο στη ΔΕΗ και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή που δικαιούνται μειωμένο τέλος, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ μετά την έγκριση της αίτησης.

Τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό θα τύχει συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατεβάστε την απόφαση εδώ ΠΟΛ1211 ενιαίο τελος ακινήτων

Οι εκπτώσεις που παρέχονται


Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 52 του ν.4021/2011 «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων – ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα και άλλες διατάξεις», που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή:

1. Ισχύει μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:

α) Πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα έτους 2010 μέχρι 30.000 ευρώ.

β) Ανάπηρο (ολικώς τυφλό ή άτομο με βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%) ή πρόσωπο που βαρύνεται φορολογικά από ανάπηρο.


2. Ισχύει πλήρης απαλλαγή από το ειδικό τέλος για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:

α) Μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή

β) Ανεργο που έλαβε τακτική επιδότηση από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους 6 τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι άνεργοι δεν απαλλάσσονται εάν το οικογενειακό εισόδημα του 2010 υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.Πότε δεν ισχύουν οι απαλλαγές από το τέλος ακινήτων;


Το μειωμένο στα 0,5 ευρώ ανά τ.μ. ποσό ειδικού τέλους ή η πλήρης απαλλαγή από το ειδικό τέλος δεν ισχύουν:

 • αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008 υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
 • αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ το τ.μ.
 • για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.

Διαβάστε ακόμα :

(Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.). Πώς καταβάλλεται; Υπάρχουν κυρώσεις; Ποιοι εξαιρούνται;

Tο αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ !

4 Οκτωβρίου 2011

Aγορά ακινήτου μετά το 2005...πόθεν έσχες;

Γιατί η εφορία μου έστειλε ειδοποιητήριο "πόθεν έσχες" για την αγορά ακινήτου;

Από τη ΓΓΠΣ άρχισαν να αποστέλλονται ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους που καλούνται να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτου μετά το 2005...

"πόθεν έσχες" για την αγορά ακινήτου;


Πως διασταυρώνεται η αγορά του ακίνητου από την ΓΓΠΣ;

Διασταυρώνουν, συγκεκριμένα, από όλα τα τμήματα κεφαλαίου, όλων των εφοριών  
 1. τις δηλώσεις ΦΜΑ με τις οποίες έχει βεβαιωθεί φόρος μεταβίβασης άνω των 20.000 ευρώ και αφορούν συνήθως αγορές ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Τα ακίνητα που έχουν αγορασθεί είναι  κυρίως δεύτερη ή τρίτη κατοικία (π.χ. εξοχικά) ή επαγγελματικά, καθώς στην πλειονότητά τους οι φορολογούμενοι που αγόρασαν πρώτη κατοικία απαλλάχθηκαν από το φόρο μεταβίβασης.
 2. με τη φορολογική δήλωση του έτους στο οποίο αποκτήθηκε το ακίνητο και εάν ο φορολογούμενος που το απέκτησε το έχει δηλώσει ως δαπάνη στον πίνακα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τι πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος που καλείται;

Οι φορολογούμενοι που καλούνται για φορολογικό έλεγχο θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία όπου φορολογούνται. Εκεί ελέγχεται η φορολογική δήλωση του έτους στο οποίο αποκτήθηκε το ακίνητο και εάν ο φορολογούμενος που το απέκτησε το έχει δηλώσει ως δαπάνη στον πίνακα των τεκμηρίων διαβίωσης. 

Τι πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες;

Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει δηλώσει τη δαπάνη τότε ελέγχονται τα παραστατικά με τα οποία δικαιολογεί τη δαπάνη (ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, λήψη δανείων ή δωρεών κλπ). 

Εάν διαπιστωθεί ότι
 1. δεν έχει δηλωθεί η δαπάνη για την αγορά του ακινήτου επιβάλλονται πρόστιμα για ανακριβή φορολογική δήλωση
 2. δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά του ακινήτου βάσει των εισοδημάτων του,  τότε του επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής του.

Eκ περιτροπής σύμβαση εργασίας και μετατροπή της από πλήρη

Μετατροπή σύμβασης εργασίας  από πλήρη σε εκ περιτροπής (άρθρο 2, Ν.3846/2010)

Απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου

Ο εργοδότης σε περίπτωση περιορισμού της οικονομικής του δραστηριότητας και προκειμένου να μην προβεί σε καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων του δύναται να επιβάλει :

μονομερώς σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης, μόνο όμως για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μήνες  ( Με την παρ 2, άρθρο 17 του  Ν.  3899/2010   το διάστημα γίνεται 9 μήνες) στο ίδιο ημερολογιακό έτος.         

Προβλέπεται λεπτομερής διαδικασία διαβούλευσης και ενημέρωσης των εκπροσώπων των εργαζομένων καλύπτοντας και περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων ή απασχολείται μικρός αριθμός εργαζομένων.
 • Δεν είναι Διευθυντικό δικαίωμα.
 • Απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου που πιστοποιείται με έγγραφο τύπο.
 • Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται θέμα  Βλαπτικής μεταβολής.           

Προϋποθέσεις μετατροπής της  σύμβασης εργασίας

 1. Περιορισμός των δραστηριοτήτων της επιχείρησης
 2. Ενημέρωση των εργαζομένων (με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές & προσιτό σημείο της επιχείρησης Στο έγγραφο της ενημέρωσης περί κλήσης σε διαβούλευση των εργαζομένων πρέπει να γίνεται αναφορά στον περιορισμό των δραστηριοτήτων της επιχείρησης & στις δυσμενείς μελλοντικές  οικονομικές συνθήκες  χωρίς παράθεση αριθμητικών στοιχείων. Θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ έγγραφης ενημέρωσης & διαβούλευσης χρονικό διάστημα επαρκές για την προετοιμασία των εργαζομένων)
 3. Διαβούλευση εργοδότη με εργαζόμενους ( σε τόπο & χρόνο που ορίζει ο εργοδότης)

Προθεσμία γνωστοποίησης  εκ περιτροπής  απασχόλησης

  • Είτε η συμφωνία ( εδ. α΄ παρ. 3 ,άρθρο 2, Ν. 3846/2010)  που αφορά την έναρξη  νέας σχέση εργασίας  
  • Είτε η απόφαση του εργοδότη ( εδ. δ΄ παρ. 3) σε υφιστάμενη σχέση εργασίας, περί επιβολής του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης
γνωστοποιούνται εντός 8 ημερών από την κατάρτιση της σε περίπτωση συμφωνίας  ή από τη λήψη της σε περίπτωση απόφασης , στην Επιθεώρηση Εργασίας.  
 •  Υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού  & ωρών εργασίας άμεσαΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ