Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί "Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ"

27 Ιουνίου 2012

"Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ"

"Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ"

Χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής οι ηγέτες των οργάνων της ΕΕ. Μην περιμένετε η σύνοδος να λύσει όλα τα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ οι ευρωπαίι εταίροι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τα θέματα της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης που θα κληθούν να εξετάσουν, προκειμένου να διαφυλάξουν την σταθερότητα του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Διχασμένοι και με χαμηλές προσδοκίες οι ηγέτες της ΕΕ
"Νομίζω ότι είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν... Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και επισήμανε ότι η σύνοδος αυτή "δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε επίσης να μην "υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις". "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές την παραμονή της συνόδου", σημείωσε, τονίζοντας ειδικά τη συνεχιζόμενη αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων. "Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή", πρόσθεσε.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ενώ την Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η σύνοδος των «17» της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Διχασμένοι και με χαμηλές προσδοκίες οι ηγέτες της ΕΕ
Η αμοιβαιοποίηση του χρέους (ευρωομόλογα), η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα εξετάσουν οι «27», προσπαθώντας να συγκεράσουν τις απόψεις τους.
"Οδικός χάρτης"
Βάση για τις διαβουλεύσεις των ηγετών αποτελεί το προσχέδιο για τη «δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής ένωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ», που συνέταξε η «τετραρχία» της ΕΕ: ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Πρόκειται για ένα «φύλλο πορείας» της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων ως το Δεκέμβριο του 2012.
Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία των «4» κατευθύνεται προς την εκχώρηση του ελέγχου επί των δημόσιων οικονομικών στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγων και την κοινή χρηματοδότηση των χρεών των κρατών μελών. Οι προτάσεις των «4», λένε πολιτικοί αναλυτές, θέτουν τη βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ομοσπονδίας.
Το πλέον ακανθώδες θέμα είναι η πρόταση για τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε πολλά κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με τις προτάσεις των «4» και προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, οι ετήσιες δαπάνες των κρατών-μελών θα υπολογίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μια χώρα θα μπορεί να υπερβεί τα σχετικά όρια που έχουν τεθεί, μόνον εάν έχει λάβει την άδεια των άλλων κρατών-μελών.
Μόνον κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζουν οι «4», μην παραλείποντας πάντως να προσθέσουν ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου υπουργού επί των δημοσιονομικών.
Αγεφύρωτο το χάσμα Γερμανίας - Γαλλίας
Ωστόσο, η δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και την Αυστρία, εκλαμβάνεται από τη Γαλλία και την Ιταλία ως εκχώρηση κυριαρχίας.
Σε αντιδιαστολή της περισσότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτεί η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν μεγαλύτερη επίδειξη αλληλεγγύης προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και θεωρούν αναγκαίο αύριο να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους (ευρωομόλογα ή ταμείο για την απόσβεση του δημόσιου χρέους).
Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η πρόταση των «4» για τη σύσταση μιας τραπεζικής ένωσης. Η πρόταση προβλέπει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ευρωπαϊκή στήριξη των τραπεζών που οδηγούνται σε χρεοκοπία κατά τρόπο που να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και την κοινή εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των τραπεζών, πολλές χώρες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, ενώ η Γερμανία έχει χαρακτηρίσει «πρώιμη» την πρόταση για εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Επιπλέον, οι «4», θεωρούν αναπόφευκτη την εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών νομοθεσιών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Με όραμα την πολιτική ομοσπονδία της Ευρώπης
Εξάλλου, οι «27» θα συζητήσουν την πρόταση που τέθηκε στη μίνι-Σύνοδο της Ρώμης στις 23 Ιουνίου από τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού (120 ως 130 δισ. ευρώ) θα διατεθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των προτάσεων των «4» προϋποθέτουν αλλαγή των Συνθηκών και έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, κάτι το οποίο καθιστά αναγκαία την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε πολλά κράτη-μέλη.
Ως εκ τούτου, για να αποκτήσουν σάρκα και οστά οι εν λόγω προτάσεις χρειάζονται πιθανότατα δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βαν Ρομπάι ευελπιστεί ότι στη Σύνοδο της 28ης και 29ης Ιουνίου, εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες δώσουν το πράσινο φως, θα τεθούν οι βάσεις για να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο όραμα των «4» για τη δημιουργία της πολιτικής ομοσπονδίας της Ευρώπης.http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ