Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Aναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ζητούν Ιρλανδία και Πορτογαλία

12 Ιουνίου 2012

Aναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ζητούν Ιρλανδία και Πορτογαλία

Aναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ζητούν Ιρλανδία και Πορτογαλία

Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς Μνημόνιο, πέτυχε η Ισπανία

Η ευνοϊκή συμφωνία της Μαδρίτης με την Ε.Ε. για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς Μνημόνιο έχει εντείνει τις φωνές για αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, με τις κυβερνήσεις των δυο αυτών χωρών να καλούνται σε απολογία για τα πακέτα που διαπραγματεύθηκαν, και την αντιπολίτευση και πολλούς αναλυτές να ασκούν πιέσεις για να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση από τους εταίρους και για τα κράτη τους.


Aναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ζητούν Ιρλανδία και Πορτογαλία
«Οι διαδικασίες που υπάρχουν τώρα για μια στενά εστιασμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν υπήρχαν την εποχή του ιρλανδικού πακέτου διάσωσης, αλλά υπάρχει ένα επιχείρημα που λέει πως η Ιρλανδία θα πρέπει να μπορεί να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με παρόμοιους όρους.


Η διαφορά στην αντιμετώπιση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας»

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, ο οποίος ζήτησε από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πάολο Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα του να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωση.

«Εκλεισαν ακριβώς την ίδια συμφωνία με εμάς. Είναι εξ ολοκλήρου ψέματα πως τα κεφάλαια που έλαβε η Ισπανία είναι φθηνότερα»

Την ίδια ώρα στο Δουβλίνο, δεχόμενη πιέσεις να απολογηθεί πώς ήταν δυνατό για την Ισπανία να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανεισμού από την Ευρώπη, η κυβέρνηση απάντησε πως σε συγκεκριμένα σημεία η ιρλανδική συμφωνία είναι πιο ευνοϊκή, επιμένοντας μάλιστα πως οι διεθνείς δανειστές της Μαδρίτης θα ζητήσουν ανταλλάγματα από την Ισπανία για τις παραχωρήσεις που της προσφέρθηκαν.
«Εκλεισαν ακριβώς την ίδια συμφωνία με εμάς. Είναι εξ ολοκλήρου ψέματα πως τα κεφάλαια που έλαβε η Ισπανία είναι φθηνότερα», δήλωσε ο Ιρλανδός υφυπουργός Οικονομικών, Μπρίαν Χέις, αντιδρώντας στους ισχυρισμούς πως το μέσο κόστος δανεισμού της Ισπανίας θα είναι κατώτερο από το μέσο 3,7% που συμφωνήθηκε για την αποπληρωμή του πακέτου των 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία.

Πλην όμως, η διαφορά στην αντιμετώπιση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στα δάνεια που έλαβαν ήταν πως αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν σε σχέδια αυστηρής λιτότητας, που έφεραν τους λαούς στα όρια της εξαθλίωσης, ενώ τα 100 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ισπανία διοχετεύονται απευθείας στις τράπεζες, χωρίς προφανές αντάλλαγμα.

Στο κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios εκφράζει την πικρία που νιώθει μεγάλη μερίδα των Πορτογάλων:
«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας που είπε ψέματα για τα δημοσιονομικά της και των ισπανικών τραπεζών που είπαν ψέματα για τους ισολογισμούς τους»;
Παρόλ΄αυτά, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Diario Economico, εκτίμησε πως είναι «πολύ δύσκολο» για την Πορτογαλία να επωφεληθεί μιας επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς δεν υπάρχει νομική βάση γι΄αυτό.

Στην Ιρλανδία οι Irish Times γράφουν με πικρία πως «το μέγεθος παίζει ρόλο και η Ιρλανδία είναι ένα μικρό νησί στα ανοικτά της Γηραιάς Ηπείρου σε σχέση με την μεγάλη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.
http://www.imerisia.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ