Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Ληξιπρόθεσμα χρέη - τμηματική καταβολή των φόρων - Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων

30 Ιουλίου 2012

Ληξιπρόθεσμα χρέη - τμηματική καταβολή των φόρων - Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων

Ληξιπρόθεσμα χρέη - τμηματική καταβολή των φόρων - Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων

Ληξιπρόθεσμα χρέη

1. Ληξιπρόθεσμα χρέη. Το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, επεκτείνοντας τις δόσεις από 12 σε 60. Με την ισχύουσα ρύθμιση, που λήγει στις 31 Ιουλίου, δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η πλειονότητα των οφειλετών χρωστάει ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, αλλά λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο να καταβληθούν σε 12 δόσεις. Αυτή είναι και η επιχειρηματολογία του υπουργείου, σε συνδυασμό με τους δεκάδες φόρους που πρέπει να καταβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός από τις 60 δόσεις, η ηγεσία του θα επιδιώξει την αύξηση του αριθμού των οφειλετών που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Δηλαδή να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και οφειλέτες με χρέη έως και 50.000 ευρώ και επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 250.000 ευρώ.

Τμηματική καταβολή των φόρων

2. Τμηματική καταβολή. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων την Τρίτη. Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προλάβει και θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή των φόρων πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής (31 Ιουλίου), οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως και 100.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και να πληρώσουν τους φόρους σε δέκα δόσεις.

Στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ μετά την 31η Ιουλίου, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης μέχρι 31/7 θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν και το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί σε 10 δόσεις.

Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων

3. Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων αλλά με συνοπτικούς ελέγχους. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο με συνοπτικούς ελέγχους και να περαιώνει με αυτόν τον τρόπο τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Με ελέγχους-εξπρές που θα συνοδεύονται από κίνητρα, όπως μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για την καταβολή των επιπλέον φόρων που προκύπτουν, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει υπό προϋποθέσεις δύο δισ. ευρώ.

Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 100.000 επιτηδευματίες που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων 2000-2009.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εφορίες θα εκδίδουν τις εντολές ελέγχους και αμέσως τα ειδικά ελεγκτικά κλιμάκια που θα συσταθούν θα διενεργούν ελέγχους με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Κάθε έλεγχος θα διαρκεί τρεις ημέρες και θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον προκύπτουν παραβάσεις, θα γίνεται μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέγει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις θα φθάνουν μέχρι και τις 36.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ