Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Μέτρα από τον Σεπτέμβριο..

6 Αυγούστου 2012

Μέτρα από τον Σεπτέμβριο..

Μέτρα από τον Σεπτέμβριο..


Μετά από δεκάδες ώρες συσκέψεων τα μέλη της τρόικας άφησαν ένα κατάλογο με τα μέτρα στα οποία συμφωνούν με την ελληνική πλευρά, αλλά θα πρέπει να εξειδικευτούν. Τα μέτρα στο σύνολο τους αφορούσαν στις δεσμεύσεις του πρώτου μνημονίου αλλά δεν είχαν ακόμη εφαρμοστεί.(περικοπές συντάξεων μισθολόγιο ΔΕΚΟ)

Η ειδίκευση και αναλυτική αποτύπωση των μέτρων αναμένεται να γίνει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης το Σεπτέμβριο. Στη διαδικασία αυτή μπαίνει από σήμερα και μέχρι και το τέλος του μήνα το υπουργείο Οικονομικών και όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Σήμερα θα σταλούν στη τρόικα στοιχεία δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να να αποφευχθεί η μείωση των ειδικών μισθολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ η αντικατάσταση των 200 εκατ. ευρώ θα γίνει με την περικοπή κατά 0,5% ή 0,8% σε κάθε κωδικό που αναγράφει λειτουργικές δαπάνες.

Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα σταλούν στην τρόικα πρόσθετα στοιχεία για τις περικοπές σε δημόσιους μισθούς και συντάξεις που είναι τα πιο περίπλοκα τεχνικά θέματα και χρειάζονται ακριβή κοστολόγηση. Πάντως τα μέτρα θα κλείσουν οριστικά μέχρι και το τέλος του μήνα.

Μάλιστα στελέχη του υπουργείου τόνιζαν ότι για πρώτη φόρα με τη συμμετοχή του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξετάστηκε και το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της ελληνικής οικονομίας, τόσο για το 2012, όσο και για τα επόμενα χρόνια. 

Σε ύφεση μέχρι το 2013...

Συγκεκριμένα έγινε αποδεκτό και από τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για φέτος θα είναι σημαντικά βαθύτερη από το 4,7% που υπολόγιζαν το περασμένο Μάρτιο, αφού πρόκειται να φτάσει και να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή προμηνύει χειρότερες επιδόσεις και για το 2013, έτος στο οποίο η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση, όπως και για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η αποδοχή του φαινομένου της ύφεσης θα ληφθεί κατά νου και στην επικειμένη συμφωνία για τα μέτρα των επομένων ετών.

Οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν, μάλλον, ευχαριστημένοι από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.Ο ολιγόλογος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ματίας Μορς, άφησε να εννοηθεί ότι η έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση του μνημονίου η οποία θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. θα πρέπει να αναμένεται περί τα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου.

Επί της ουσίας πηγή από το ΥΠΟΙΚ η οποία συμμετείχε στη διαπραγμάτευση τόνιζε χθες ότι έχει κλείσει ένα καλό μέρος (λίγο πάνω από το 50%) των μέτρων ύψους 11,5 δισ. που απαιτούνται από την Ελλάδα. «Έχουμε κλείσει με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ενώ και με το Εργασίας δεν φαίνεται να έχουμε πρόβλημα» τόνισε.


  • Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να πετύχει περικοπές ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014 από τις δαπάνες υγείας και φαρμάκου και να συγχωνεύσει νοσοκομεία.  • Αντίστοιχα το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να συγχωνεύσει περίπου 150 σχολές από ΑΕΙ και ΤΕΙ να αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, ώστε να μην απαιτηθεί η πρόσληψη περισσότερων ωρομίσθιων, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο Δημόσιο το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις περίπου 250 οργανισμών.

Στον τομέα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης σχεδιάζεται η αναστολή λειτουργίας, περίπου 150 σχολών, με χαμηλή ζήτηση μέσω του Προγράμματος με κωδική ονομασία «Αθηνά».

Σε ό,τι αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει καταργηθούν περίπου 3.000 αναπτυξιακές εταιρείες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης» δήμων, αλλά και οργανισμοί του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες δεν έχουν πια αντικείμενο.

Αγνωστο παραμένει ακόμη το μέλλον όσων υπηρετούν σήμερα σε θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς που θα κλείσουν. Με βάση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όλοι τους θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου εκτός και αν δεν κλείνουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Το ίδιο άγνωστο είναι και με το τι θα αντικατασταθεί το μέτρο των αποχωρήσεων 15.000 υπαλλήλων μέσα στο 2012. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ως ισοδύναμο την αύξηση του λόγου αποχωρήσεων προς προσλήψεις στο 10 προς 1 από 5 προς 1 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν εφαρμόστηκε.

Επίσης είναι άγνωστο αν και πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015.

Η μείωση των ειδικών μισθολογίων για τους περίπου 175.0000 στρατιωτικούς αστυνομικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, μουσικούς και ανώτερο κλήρο είναι επίσης ερωτηματικό. Η κυβέρνηση ανέφερε σε όλους του τόνους ότι θέλει να μην μειώσει τους συγκεκριμένους μισθούς, αλλά ακόμη δεν έχουν οριστεί επαρκή ισοδύναμα. Το ενδεχόμενο για μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει ήδη απορριφθεί από την τρόικα μέτρο που θα πλήξει κατά κύριο λόγο τον ιδιωτικό τομέα.

Το ενιαίο μισθολόγιο για τις ΔΕΚΟ είναι ακόμη ένα μέτρο του μνημονίου που βρίσκεται στο τραπέζι. Σε μέσα επίπεδα αν εφαρμοστεί ένα μισθολόγιο ανάλογο αυτού της κεντρικής διοίκησης οι μειώσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν και σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και το 30%.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ