Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Αποκόψτε το <acronym title="Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών">εετηδε</acronym> από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

29 Αυγούστου 2012

Αποκόψτε το εετηδε από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αποκόψτε το εετηδε από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αποκόψτε το εετηδε από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αποκόψτε το εετηδε από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιθυμούν, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, να αποκοπεί το εετηδε από το λογαριασμό της ΔΕΗ, μπορούν να προσέλθουν στην εφορία τους και να υποβάλουν σχετική αίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πληρώσουν την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του έτους 2012.


Είναι πάντως αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τις νέες διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, ότι ακόμη και ο φορολογούμενος που δηλώνει αδυναμία καταβολής ολόκληρου του ανωτέρω απαιτούμενου ποσού, για να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασμό της ΔΕΗ, θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 50 ευρώ ώστε η εφορία του να προχωρήσει στη βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού.

Αναλυτικότερα, οι νεώτερες οδηγίες του υπουργείου όσον αφορά στη βεβαίωση και είσπραξη του εετηδε έτους 2012, οι οποίες δόθηκαν με την υπ' αριθμ. Δ13/ΦΜΑΠ1117493ΕΞ/23.8.2012 εγκύκλιο, έχουν ως εξής:

Α. Ο υπόχρεος δικαιούται πλήρους απαλλαγής εετηδε.


Αν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, σύμφωνα µε το υπόδειγμα 1 της ΠΟΛ. 1056/2.3.2012 ΑΥΟ, προσκομίζοντας και τα αναφερόμενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του εετηδε- έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού εετηδε- από τον υπόχρεο.

Β. Ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή εετηδε µε μειωμένο συντελεστή.


Αν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή εετηδε µε μειωμένο συντελεστή, υποβάλλει αίτηση επανεκκαθάρισης του τέλους µε μειωμένο συντελεστή, σύμφωνα µε το υπόδειγμα 1 της ΠΟΛ. 1056/2.3.2012 ΑΥΟ στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η ΔΟΥ, εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια ο υπόχρεος καταβάλλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες, όπως έχουν προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή εετηδε- έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ΔΟΥ.

Γ. Ο υπόχρεος επιθυμεί την αποκοπή του εετηδε, από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ή δηλώνει αδυναμία καταβολής του.


Αν ο υπόχρεος επιθυμεί, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο να αποκοπεί το εετηδε από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, προσέρχεται στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλει το υπόδειγμα 6, καταβάλλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του έτους 2012, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ΔΟΥ.

Αν ο υπόχρεος δηλώνει αδυναμία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούμενου ποσού, προκειμένου να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο αρμόδιος προϊστάμενος, έπειτα από αίτηση του φορολογουμένου, μπορεί (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περ. β του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011) να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε τον περιορισμό του ύψους του τέλους.

Πληροφορίες για το χειρισμό του εετηδε έτους 2012 υπάρχουν και στην ηλεκτρονική εφαρμογή του εετηδε, η οποία είναι ανοικτή στις ΔΟΥ.

Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού


Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος (παρόχου) καταβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ η τρέχουσα και οι τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του εετηδε έτους 2012 και η ΔΟΥ χορηγεί άμεσα βεβαίωση για αλλαγή παρόχου σύμφωνα µε το υπόδειγμα 5 της ΠΟΛ. 1056/2.3.2012 ΑΥΟ. Το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ΔΟΥ. Εφόσον ο υπόχρεος δηλώσει αδυναμία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούμενου ποσού, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί η βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να χορηγηθεί η βεβαίωση αλλαγής παρόχου.

Διαβάστε σχετικά:


11 σχόλια:

 1. γεια σας.πηρα αποφαση απαλλαγης ΕΕΤΗΔΗ 2012 λογω μακροχρονιας ανεργιας,σημερα απο τη δου μου,χωρις αφεκ μιας και δεν ειχα πληρωσει μεχρι εκεινη τη στιγμη τον λογ. Δεη.
  Αμεσως μετα,πηγα σε αυτοματο μηχανημα τραπεζας επειδη δν λειτουργει καταστημα δεη με ταμειο στη περιοχη μου και πληρωσα τον λογαριασμο ρετματος-ΔΤ-ΔΦ-ΤΑΠ-ΕΡΤ μονο χωρις να πληρωσω το ΕΕΤΗΔΕ,αφενος επειδη απαλλασομαι,αφετερου επειδη η εφαρμογη εετηδε 2012 στη δου ενημερωνει την ΓΓΠΣ κ μετα την ΔΕΗ για την απαλλαγη ωστε να μην ξαναεχω εετηδε στους επομενους λογαριασμους.
  Μηπως ομως επειδη πληρωσα μεσω ατμ,η δεη δν καταλαβει οτι το ποσο που δν πληρωσα αφορα το δοση εετηδε απο το εετηδε απαλλασομαι,και ετσι το ποσο αυτο το θεωρησει ανεξοφλητο και το περασει σαν ανεξοφλητο ποσο στον επομενο λογαριασμο?μηπως επρεπε να παω σε ταμειο της δεη να κανω ολη τη δουλεια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Αν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, σύμφωνα µε το υπόδειγμα 1 της ΠΟΛ. 1056/2.3.2012 ΑΥΟ, προσκομίζοντας και τα αναφερόμενα σε αυτή δικαιολογητικά. "

   Από ότι μας λέτε η διαδικασία έγινε σωστά, η αίτηση γίνει δεκτή και εκδόθηκε απόφαση.

   "Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του εετηδε- έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού εετηδε- από τον υπόχρεο."

   Κύριε μου, μένει να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Η απόφαση έχει καταχωρηθεί στο πρόγραμμα του εετηδε, οπότε καλώς δεν το πληρώσατε, ανεξάρτητα εάν η πληρωμή του έγινε σε ΑΤΜ ή ταμείο της ΔΕΗ.

   Διαγραφή
 2. σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση!επειδη με το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 ειχαμε τα παρατραγουδα μεσω ατμ,για αυτο κ η απορια μου.διοτι περυσι πληρωναν καποιοι τον λογ. Δεη πλην εετηδε μεσω ΑΤΜ,αλλα ανταυτου,το ποσο που πιστωναν δν πηγαινε στην αξια ρευματος-δτ-δφ-ταπ-ερτ αλλα στο εετηδε.Ελπιζω φετος να μην ισχυει αυτο.παντως ναι,η διαδικασια εγινε σωστα στη δου.το ατμ με εβαλε σε σκεψεις!
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανάπηρος με > 80% αναπηρία (νεφροπαθεια+διαβητης) που περιμενει να περάσει επιτροπή εδω και μηνες απο το ΚΕΠΑ και στην συνέχεια απαλλαγή απο το ΕΕΤΗΔΕ τι πρεπει να κανει; Υπαρχει μονο απόφαση της παλιας Α'Βαθμιας αλλά με 67% ενω ο νεος πινακας αναπηριων δινει αυξημένα ποσοστά.
  PS.Τα ποσοστά ανέβηκαν σε σχεση με περυσι στα φορολογικα, χαρατσια κτλ κ ο κοσμος τρεχει αλλά αποφάσεις δεν παιρνει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπερα σας, ειμαι διαχειριστης σε υπογειο γκαραζ πολυκατοικιας με 10 θεσεις σταθμευσης που εχει δικο του μετρητη ΔΕΗ και καθε 2 μηνες λαμβανω λογαριασμο απο 67 εως 72 ευρω τον τελευταιο χρονο. Καθε φορα διαιρω δια 10 και ο καθενας πληρωνει το μεριδιο του και τελος. Χτες ελαβα λογαριασμο με ΕΕΤΗΔΕ και ειναι 238 ευρω η πρωτη απο τις 5 δοσεις λεει. Οσο για το ρευμα, αυτο κοστιζει 6,75 ευρω. Ο λογαριασμος αυτος ερχεται στο ονομα του κατασκευαστη της πολυκατοικιας, με το δικο του ΑΦΜ και το δικο του αριθμο δελτιου αστυνομικης ταυτοτητας. Το ρευμα στο γκαραζ χρησιμοποιεται μονο για τα φωτα και για το ανοιγμα και κλεισιμο της πορτας, τιποτε αλλο. Αναφερει συγκεκριμενα 132 τετραγωνικα μετρα την εκταση του γκαραζ και με βαση καποιους συντελεστες προκυπτει το μεγαλο αυτο ποσο. Μπορω να αποφυγω το ΕΕΤΗΔΕ? Τι πρεπει να κανω? Πρεπει να βρω τον κατασκευαστη της πολυκατοικιας? Που πρεπει να απευθυνθω?
  Ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;
  Ποιοί πληρώνουν το τέλος;
  http://www.nexusmanagementconsultants.gr/2011/09/blog-post_7588.html

  Διαβάστε ακόμα:
  Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;
  http://www.nexusmanagementconsultants.gr/2011/09/blog-post_15.html

  ε.ε.τ.η.δ.ε. - Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών από το τέλος ακινήτων
  http://www.nexusmanagementconsultants.gr/2011/10/blog-post_31.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα σας,

  Άνεργος από τον Μάιο 2011 μπορεί να κάνει αίτηση για απαλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012 αν και έχουν πληρωθεί ήδη κάποιες δόσεις. Αυτές λογικά θα επιστραφούν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Διαθέτω επαγγελματικό ακίνητο (κατάστημα) και πρίν 1,5 μήνα ο ενοικιαστής με ειδοποίησε ότι το ΕΕΤΗΔΕ 2013 δεν υπάρχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ζήτησα τον λογαριασμό ΔΕΗ και διαπίστωσα ότι πραγματικά το χαράτσι δεν εμφανίζεται. Να αναφέρω ότι το χαράτσι πληρώθηκε κανονικά το 2012 μέσω του λογαριασμού ΔΕΗ. Εχετε ξανακούσει παρόμοια περίπτωση? Επίσης να σημειώσω ότι ο λογαριασμός ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή. Είναι δυνατόν ο ενοικιαστής να ζήτησε από την εφορία την μεταφορά του ΕΕΤΗΔΕ από την ΔΕΗ στην εφορία? Εχει τέτοιο δικαίωμα ο ενοικιαστής ή είναι δικαίωμα του ιδιοκτήτη? Ποιός είναι ο 'υπόχρεος' της εγκυκλίου σε αυτή την περίπτωση? Να σημειώσω ότι ο ενοικιαστής μου έχει συμφέρον να προβεί σε αυτή την ενέργεια αφού χρωστάει αρκετά ενοίκια και θέλει να αποφύγει τον συμψηφισμό. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ