Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Σαμαράς: "Χωρίς τη δόση του Οκτωβρίου, χρεοκοπούμε"

23 Αυγούστου 2012

Σαμαράς: "Χωρίς τη δόση του Οκτωβρίου, χρεοκοπούμε"

Σαμαράς: "Χωρίς τη δόση του Οκτωβρίου, χρεοκοπούμε"

"Η κοινωνική αναταραχή, την οποία θα προκαλούσε μια τέτοια κατάσταση στην Ελλάδα, θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και να προκαλέσει ένα βαθύ τραύμα στην Ευρώπη. Δείτε και τη γεωπολιτική μας θέση. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε στα σύνορά μας ένα τσουνάμι παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τόσο εκτεθειμένη θέση, ώστε δεν θα έπρεπε να αποσταθεροποιηθεί. Κάποιοι, όμως, θέλουν, προφανώς, η Ελλάδα να γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης."

Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ προειδοποιεί για τους κινδύνους από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

"Πρέπει να διαθέσουμε και στις τράπεζες φρέσκο κεφάλαιο, για να δώσουν πάλι δάνεια στις επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές και τις μεσαίες."
Επισημαίνει δε ότι εάν δεν εκταμιευθεί καθόλου η επόμενη δόση του δανείου, «η Ελλάδα χρεοκοπεί».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Η Ελλάδα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης. Γνωρίζετε, προσωπικά, ανθρώπους που έχουν πληγεί;


Ναι και δεν είναι μόνο άνθρωποι από τις πιο φτωχές τάξεις. Γνωρίζω τον πρώην ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου χαρτιού. Δεν πλήρωσε τους φόρους του. Πριν από αυτό, όμως, το κράτος δεν πλήρωσε τις οφειλές του στον επιχειρηματία. Τώρα, απειλείται με φυλάκιση. Αυτό είναι άδικο. Το κράτος οδήγησε ανθρώπους στον γκρεμό, χρωστάει πλέον σε ελληνικές εταιρείες επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό στραγγαλίζει την οικονομία. Γι' αυτό πρέπει, μέσα από την επόμενη δόση δανείου, να πληρώσουμε και ένα μέρος αυτών των ανοιχτών λογαριασμών.

Στην Αθήνα υπάρχουν όλο και περισσότεροι άστεγοι. Μιλάτε με κανέναν;


Μιλάω συνεχώς με πολλούς ανθρώπους. Μόλις, σήμερα, ήμουν στο κέντρο της πόλης. Συναντώ και αγρότες, οι οποίοι δεν ξέρουν αν θα πρέπει να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους να αναλάβουν το κτήμα. Τώρα, υπάρχει πάλι ο κίνδυνος να μεταναστεύσουν οι άνθρωποι. Ζήσαμε αυτή την απώλεια ταλέντων ήδη μια φορά, όταν πολλοί Έλληνες πήγαν στην Γερμανία ως «Γκασταρμπάιτερ» (σ.σ. προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι εργάτες). Εξελέγην στο Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, το 1977. Δεν έχω δει τη χώρα ποτέ σε μια τόσο άσχημη κατάσταση. Τώρα έχουμε μόνο έναν δρόμο. Πρέπει να αλλάξουμε την πορεία και να κατευθύνουμε τα πάντα προς την ανάπτυξη. Δεν μου είναι τόσο σημαντικό εάν θα επανεκλεγώ. Θέλω να αλλάξω τη χώρα.

Οι Γερμανοί κομματικοί σας φίλοι δεν σας πιστεύουν. Ο υπουργός Οικονομικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ ήδη πριν από τα Χριστούγεννα.


Βασίζομαι στους πολιτικούς οι οποίοι λένε το αντίθετο. Μια έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν για μας καταστροφική. Η ανεργία θα υπερέβαινε σίγουρα το 40%. Οι Έλληνες ήδη έχασαν το 35% του βιοτικού τους επιπέδου. Θα έχαναν από ό,τι απέμεινε και άλλο ένα 70% και θα έπαιρνε πολλά χρόνια για να ανακάμψουν. Αυτό θα ήταν αβάσταχτο, όχι μόνο για εμάς. Θα ήταν πολύ κακό και για την Ευρώπη.

Τι εννοείτε με αυτό;


Η κοινωνική αναταραχή, την οποία θα προκαλούσε μια τέτοια κατάσταση στην Ελλάδα, θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και να προκαλέσει ένα βαθύ τραύμα στην Ευρώπη. Δείτε και τη γεωπολιτική μας θέση. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε στα σύνορά μας ένα τσουνάμι παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τόσο εκτεθειμένη θέση, ώστε δεν θα έπρεπε να αποσταθεροποιηθεί. Κάποιοι, όμως, θέλουν, προφανώς, η Ελλάδα να γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης.

Τι θέλετε, όμως, να κάνετε, συγκεκριμένα, για να πάτε την Ελλάδα μπροστά;

Θα υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε υπογράψει. Δεν θα παίξουμε με τις λέξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Το νέο μας πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, για τα επόμενα δύο χρόνια. Περιμένω ότι οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και ότι μετά θα γίνει ψηφοφορία στη Βουλή.


Είστε πολύ χρόνο στην πολιτική. Κάποιοι λένε: «Ο Σαμαράς είναι μέρος τους συστήματος, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα».


Ξέρετε, ο καθένας από εμάς έχει ένα επαναστατικό στοιχείο. Αν κοιτάξετε το βιογραφικό μου, βλέπετε ότι έχω ήδη αποδείξει αυτό το στοιχείο, συχνά.


Αλλά γιατί θα έπρεπε οι πολίτες της Ευρώπης να πιστέψουν ότι η Ελλάδα επιτέλους μεταρρυθμίζεται;


Ναι, πολλά πήγαν στραβά. Είναι ακριβές ότι πολλοί Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει. Μόλις είχαμε ένα συμβάν στην Ύδρα.

Όπου η Αστυνομία συνέλαβε έναν φοροφυγά και κατόπιν αυτού, οργισμένοι πολίτες έκοψαν το ρεύμα στο αστυνομικό τμήμα.


Κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει, πλέον. Επιβάλλουμε τον Νόμο. Όπως και σε ένα εργοστάσιο χαλυβουργίας, το οποίο ήταν μπλοκαρισμένο επί εννέα μήνες από συνδικαλιστές. Δώσαμε τέλος σε αυτό, μέσω μιας αστυνομικής επιχείρησης. Η επιχείρηση λειτουργεί ξανά. Και δεν θα επιτρέψουμε πλέον, λιμενεργάτες να εμποδίζουν, ειδικά σε μια χώρα τουρισμού, επιβάτες από κρουαζιερόπλοια να αποβιβαστούν. Στέλνουμε το μήνυμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Οι υπουργοί μου πρέπει να παραιτηθούν από ένα μέρος του μισθού τους. Εγώ παίρνω μόνο όσα ένας βουλευτής.

Αυτή η σκέψη της απάρνησης δεν έχει ακόμη φτάσει στους πλούσιους φίλους σας. Αυτοί πετούσαν και αυτό το καλοκαίρι στη Μύκονο, αστακούς.


Μπορούν να πετούν αστακούς όσο θέλουν, εφόσον πληρώνουν τους φόρους τους.

Και πώς θα τους υποχρεώσετε;


Θα συνάψουμε πχ μια φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, ακριβώς όπως το σχεδιάζει και η Γερμανία. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι στην Ελλάδα πρέπει κάτι να αλλάξει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Την Παρασκευή, επισκέπτεστε την Άνγκελα Μέρκελ. Τι ελπίζετε;


Αυτή είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, ως πρόεδρος της κυβέρνησης. Πρέπει να είναι η έναρξη ενός μονοπατιού αισιοδοξίας. Το χρειαζόμαστε. Λυπούμαι που η γερμανοελληνική φιλία έχει τόσο επιβαρυνθεί. Ειπώθηκαν πολλά αρνητικά πράγματα από τις δύο πλευρές, θα έπρεπε αυτά τώρα να τα βάλουμε στην άκρη. Δεν πρόκειται μόνο για λεφτά και αριθμούς, πρόκειται και για πολιτική και ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν εργαστεί στη Γερμανία, μάλλον δεν υπάρχει καμία οικογένεια στη βόρεια Ελλάδα χωρίς αυτή την εμπειρία. Και εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες έμαθαν να αγαπούν τη χώρα μας. Αυτό συνδέει, αυτό είναι η κοινή μας ιστορία.


Παρά ταύτα, πολλοί Γερμανοί αμφιβάλλουν για την ελληνική μεταρρυθμιστική βούληση.


Σας διαβεβαιώνω. Θα το πετύχουμε. Η Ελλάδα θα αλλάξει και εμείς είμαστε αποφασισμένοι γι' αυτό. Αλλά χρειάζεται προσοχή να μην αποθαρρυνθούν οι επενδυτές. Κάθε φορά που ένας Γερμανός, Ολλανδός ή Αυστριακός πολιτικός αναφέρεται σε έξοδό μας από το ευρώ, σκέφτομαι "πώς να ιδιωτικοποιήσω τις κρατικές επιχειρήσεις; Ποιος επιχειρηματίας επενδύει ευρώ σε εμάς, εάν είναι πιθανό να πάρει πίσω δραχμές;"


Τι λέτε στους Γερμανούς οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους από τα δάνεια βοήθειας;


Οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, το εγγυώμαι προσωπικά. Και όλοι οι άλλοι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Θα εκπληρώσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας.


Θα καλέσετε την 'Αγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα; Ως Καγκελάριος δεν έχει έρθει ποτέ, από την έναρξη της κρίσης.


Αισθάνομαι μιαν ιδιαίτερη σχέση με την 'Αγκελα Μέρκελ. Μου είπε στο τηλέφωνο, ότι ο πατέρας της ήταν ιερέας και ότι είχε το ίδιο πρόβλημα με τα μάτια, όπως εγώ με την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Βεβαίως θα την προσκαλέσω. Αλλά τη χρονική στιγμή θα τη συζητήσω πρώτα με την ίδια.

Τελευταία, λεγόταν ότι θέλετε, στο Βερολίνο, να ζητήσετε επιμήκυνση, για να μπορείτε να εκπληρώσετε τον στόχο του ελλείμματος το 2016 αντί το 2014.


Πρώτα από όλα, η κυβέρνησή μας σέβεται τις υποχρεώσεις της. Κάποια πράγματα ενδέχεται να πρέπει να αλλάξουν για να στηρίξουμε τις προσπάθειές μας. Αλλά πρώτα, πρέπει να δείξουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας.


Πόσα επιπλέον χρήματα χρειάζεστε, εάν εκπληρώσετε τον στόχο το 2016;


Δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Αυτή η συζήτηση είναι εντελώς λάθος. Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Η οικονομία μας, ήδη, συρρικνώθηκε κατά 27%. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης και όλοι πιστεύουν ότι θα συνεχίσει έτσι και το 2013. Αυτό είναι νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Έχουμε πάνω από 50% ανεργία στους νέους. Χρειαζόμαστε λίγο φως στην άκρη του τούνελ.

Θέλετε επιείκεια από τους Ευρωπαίους εταίρους σας. Τι προσφέρετε γι' αυτό; Η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, παραδείγματος χάρη, έπρεπε, έως το 2015, να αποδώσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.


Δυστυχώς, έως τώρα, δεν έγινε τίποτα. Τώρα αυτό θα το αλλάξουμε, γρήγορα. Θα το καταστήσω σαφές και κατά την επίσκεψή μου στην Γερμανία.


Συγκεκριμένα. Πόσο θα ιδιωτικοποιήσετε τώρα;


Στόχος μας είναι να κερδίσουμε 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2016, αλλά θα κάνουμε και ακόμη περισσότερα. Εγώ λέω, γιατί δεν πουλάμε και τον Σιδηρόδρομο; Ή, γιατί πρέπει το κράτος να έχει γραφεία στοιχημάτων; Η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε πόρους.

Τι άλλο θα αλλάξετε;


Έχουμε πάρα πολλή γραφειοκρατία. Στις ΗΠΑ αυτό αποκαλείται «red tape». Στο μέλλον, εμείς θα στρώσουμε στους επενδυτές «κόκκινο χαλί».

Μεγάλα λόγια.


Όχι! Μέχρι τώρα, έπρεπε ένας επενδυτής να τρέχει σε διάφορες υπηρεσίες και, πολλές φορές, για χρόνια, δεν πετύχαινε τίποτα. Τώρα αναλαμβάνουμε εμείς τη δουλειά. Δίνουμε σε κάθε επενδυτή μία ημερομηνία, στην οποία θα μπορεί να ξεκινήσει την επιχείρησή του. Η λέξη «επενδυτής» πρέπει να γίνει θετική, μέχρι τώρα δεν ήταν.

Στην Ελλάδα εργάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι στο κράτος, από ό,τι σε άλλες βιομηχανικές χώρες. Αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι.


Μελλοντικά, θα προσλαμβάνουμε, πλέον, για κάθε δέκα υπαλλήλους, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται, μόνον έναν. Μέχρι τώρα, ο κανόνας ήταν πέντε προς έναν και αυτό δεν τηρείτο. Αλλά πρέπει και να σας πω, η Ελλάδα αιμορραγεί. Αιμορραγεί πραγματικά. Ο νέος γύρος λιτότητας των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι, ας ελπίσουμε, ο τελευταίος.

Αρκεί αυτό, για να πειστεί η τρόικα των δανειστών; Περιμένετε την επόμενη δόση του δανείου, ύψους 31 δισεκατομμυρίων. Τι θα συμβεί εάν δεν έλθουν τα χρήματα;


Η απόλυτη καταστροφή. Θυμηθείτε τι είπα για τον βιομήχανο, ο οποίος απειλείται με φυλάκιση. Χρειαζόμαστε τα χρήματα επειγόντως, για να πληρώσουμε ανοιχτούς λογαριασμούς. Πρέπει να διαθέσουμε και στις τράπεζες φρέσκο κεφάλαιο, για να δώσουν πάλι δάνεια στις επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές και τις μεσαίες.

Γιατί να ανακεφαλαιοποιήσει κανείς τράπεζες, οι οποίες ξεχώρισαν λόγω ύποπτης διαχείρισης;

Κάνουμε μόνο ό,τι έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα.

Θα ήταν άσχημο, εάν εκταμιευθούν τα χρήματα αργότερα από τον Οκτώβριο;


Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να καλύψουμε κάποιο διάστημα. Αλλά εάν δεν λάβουμε καθόλου αυτή τη δόση, η Ελλάδα χρεοκοπεί. http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ