Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Αυτοκριτική από το ΔΝΤ για τα προγράμματα του σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία

19 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοκριτική από το ΔΝΤ για τα προγράμματα του σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία

Αυτοκριτική από το ΔΝΤ για τα προγράμματα του σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία

Εκθεση ΔΝΤ για τα προγράμματά του

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με ασθενική ανάπτυξη και τη δυναμική του δημοσίου χρέους που θα αποτελέσει πρόκληση, αναφέρουν οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε έκθεση που εξετάζει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του Ταμείου από το 2002 μέχρι και το 2011.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ παραδέχονται, εμμέσως, ότι δεν προέβλεψαν σωστά το μέγεθος της ύφεσης στην Ελλάδα και συνεπώς την επιδείνωση του λόγου ΑΕΠ προς χρέος από τον οποίο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο είναι φερέγγυο το χρέος μιας χώρας. «Προγράμματα υποστηριζόμενα από το Ταμείο, τα οποία ξεκίνησαν το 2010-2011 είχαν στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιστρέψουν τη δυσμενή δυναμική του χρέους. Ομως, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε και το μέγεθος του χρέους αυξήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει υψηλό για ορισμένα χρόνια», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του Ταμείου εξηγούν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν από την αρχή της κρίσης «αρκετά υψηλό», ενώ η δυναμική του επιδεινώθηκε εξαιτίας της ύφεσης που περιόρισε τα φορολογικά έσοδα. Η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος το 2009 και η επίδραση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ανάπτυξη συνέβαλαν με τη σειρά τους στη δυσμενέστερη από το αναμενόμενο δυναμική του ελληνικού δημοσίου χρέους, αναφέρει το ΔΝΤ.

«Μελλοντικά η δημιουργία ανάπτυξης θα είναι κλειδί για τη σταθεροποίηση του χρέους. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό και πόσο γρήγορα η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του σκοπού», εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.

Γενικότερα, το Ταμείο είναι ικανοποιημένο από την επιτυχία των προγραμμάτων του αν και οι οικονομολόγοι του παραδέχονται ότι θα πρέπει να αναπτύξουν νέα και περισσότερο ακριβή εργαλεία προκειμένου να καταλήγουν σε καλύτερη ανάλυση φερεγγυότητας χρέους (Debt Sustainability Analysis). Η ανάλυση φερεγγυότητας χρέους είναι ένα από τα βασικά εργαλεία του Ταμείου, αφού σύμφωνα με το καταστατικό του δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί προγράμματα αν κρίνεται ότι το χρέος δεν είναι φερέγγυο ή δεν μπορεί να καταστεί μέσω ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το ΔΝΤ συστήνει, ή επιβάλλει, ένα «κούρεμα».http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ