Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών

20 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών

Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών


Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να ξεκινήσει άμεσα διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις δόσεις που καταβάλουν κάθε χρόνο στις τράπεζες για την εξόφληση των δανείων που έχουν λάβει από αυτές.

Στην κίνηση αυτή προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από τη δημοσιοποίηση της έρευνας των τριών καθηγητών ξένων Πανεπιστημίων, η οποία, με βάση τη διασταύρωση ανάλογων στοιχείων, έδειξε μεγάλα ποσοστά απόκρυψης εισοδήματος από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο μεταξύ, διάφορα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ότι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και η επαναφορά ενός μοναδικού αυτοτελούς συντελεστή φορολόγησης σε συνδυασμό με την επαναφορά ενός είδους αντικειμενικών κριτηρίων καθώς διαπιστώθηκε ότι και εφέτος δήλωσαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσά εισοδήματος που δεν δικαιολογούνται από τον τρόπο διαβίωσής τους.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εξετάζονται τα περιθώρια που υπάρχουν για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ.

Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι της συζήτησης και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αφού παραμένει ανοικτό ακόμη το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ που συζητείται με την τρόικα. Δεδομένο θεωρείται πάντως ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο τρόπο συλλογής των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, με στόχο να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συγκέντρωσή τους, που θα συμβάλει στην σύλληψη της φοροδιαφυγής. 
www.protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ