Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Μάριο Ντράγκι : Αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από ΕΚΤ.

4 Σεπτεμβρίου 2012

Μάριο Ντράγκι : Αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από ΕΚΤ.

Μάριο Ντράγκι : Αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από ΕΚΤ.

<acronym title="Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα">ΕΚΤ</acronym>
Την αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έως και τριετούς διάρκειας, θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι

Η εισήγηση του επικεφαλής της ΕΚΤ θα αφορά κρατικούς τίτλους διάρκειας έως 3 έτη

Την αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έως και τριετούς διάρκειας, θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι τα επωφελούμενα κράτη θα συμμορφώνονται με αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας.
Παρά τις πιέσεις που δέχεται και την έντονη αντίδραση της Bundesbank, ο κ. Ντράγκι φέρεται να υποστήριξε με έντονο τρόπο στη χθεσινή –κεκλεισμένων των θυρών– συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής την ανάγκη σαρωτικής παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, λέγοντας ότι οι αγορές αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν ορθολογικά και δεν αναγνωρίζουν επαρκώς τις «τεράστιες προσπάθειες» που έχουν καταβάλει τα κράτη της περιφέρειας τα οποία δοκιμάζονται.

Ως εκ τούτου, δημιουργούνται συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας και μαζικής φυγής κεφαλαίων από την περιφέρεια, εξαιτίας των οποίων δεν επιτρέπεται η ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει σε συνομιλητές του ότι ανάμεσα στις υποχρεώσεις της τράπεζας, εκτός από τον έλεγχο της σταθερότητας των τιμών, είναι και η προστασία της Ευρωζώνης, της οποίας η βιωσιμότητα τίθεται σήμερα εν αμφιβόλω.

Στο πλευρό του κ. Ντράγκι, ο οποίος σημειωτέον επανέλαβε χθες την «ισχυρή προτίμησή του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», βρίσκονται και τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, αλλά η αντίθεση της Bundesbank ενδεχομένως να αποδειχθεί καταλυτική για τις αποφάσεις της Πέμπτης, όπου εκτός των άλλων δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η εκ νέου μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,5% (από 0,75% που είναι σήμερα).


Οι αντιρρήσεις της Bundesbank

Σημειώνεται ότι τόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, θεωρούν ότι η πρόθεση της ΕΚΤ να παρέμβει δραστικά στις αγορές ομολόγων, με σκοπό τη μείωση του κόστους δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας, ισοδυναμεί «με χρηματοδότηση των ελλειμμάτων μέσω του τυπώματος χρήματος» και αποτελεί παράβαση του καταστατικού της τράπεζας.
Ο κ. Βάιντμαν μάλιστα έχει απειλήσει επανειλημμένως ότι θα παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε πιο ήπιους τόνους, ο επίσης Γερμανός Γιοργκ Αζμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστηρίζει την ανάγκη παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, αλλά μόνο για βραχυπρόθεσμους τίτλους και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη που θα επωφεληθούν θα έχουν ζητήσει προηγουμένως την υπαγωγή τους σε πρόγραμμα υπό την αιγίδα του ΔΝΤ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να κλίνει προς την υποστήριξη των θέσεων του κ. Ντράγκι.

Τραπεζική ενοποίηση

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο στην Ευρωζώνη, η πλευρά της Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι, παρά τις ενστάσεις του Βερολίνου, η πρότασή της για την τραπεζική ενοποίηση, η οποία θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου, θα προβλέπει την υπαγωγή και των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης στην εποπτεία της ΕΚΤ
Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του περασμένου Ιουνίου, η ενιαία εποπτεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς τα κεφάλαια που διατίθενται για τον σκοπό αυτό να προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος των οικείων κρατών. 
Από τη δυνατότητα αυτή η χώρα μας θα μπορούσε να διαγράψει τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι, μέχρι να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, θα έχει επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής εντός τροχιάς υλοποίησης.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ