Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Φόρος 15% για τις καταθέσεις, μείωση στο 19% για τις επιχειρήσεις

28 Σεπτεμβρίου 2012

Φόρος 15% για τις καταθέσεις, μείωση στο 19% για τις επιχειρήσεις

Φόρος 15% για τις καταθέσεις, μείωση στο 19% για τις επιχειρήσεις


Επώδυνες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικά μέτρα-σοκ που θα επιβαρύνουν όλους τους φορολογουμένους «φέρνει» το νέο σκληρό «πακέτο» μέτρων, οι βασικοί άξονες του οποίου συμφωνήθηκαν χθες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και τελούν υπό την αίρεση της τρόικας.
Στην επώδυνη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται
  • μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, 

  • στις συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και άνω για άθροισμα κύριας και επικουρικής, 

  • τα κοινωνικά επιδόματα, 

  • τα ειδικά μισθολόγια, 

  • τις αποδοχές στις ΔΕΚΟ. 

 Τα προς εξέταση μέτρα

  • Eξετάζονται η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15%,

  • η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς και συνταξιούχους με προστατευόμενα τέκνα και 

  • επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30% ή 35% για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Με τα νέα μέτρα, επισπεύδεται επίσης η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ενώ βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι συνολικές παρεμβάσεις για τη διετία 2013 - 2014, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κατά 11,7 δισ., ανέρχονται σε περίπου 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. αναμένεται να προέλθουν από περικοπές δαπανών ενώ τα 3 δισ. από παρεμβάσεις στο «μέτωπο» της φορολογίας. Από το σύνολο των μέτρων περίπου τα 7,5 δισ. αναμένεται να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2013, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν χθες το βράδυ πως οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο σύνολο των μέτρων ανέρχονται περίπου σε 6,5 - 7 δισ.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές αλλαγές προβλέπουν:

1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα ανέλθει στο 30% ή στο 35%. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα από το 20% στο 25%. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί, με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι».

2. Οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες θα τηρούν υποχρεωτικά βιβλία και στοιχεία.

Θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Ωστόσο εξετάζεται ο συντελεστής να είναι χαμηλότερος από 35%. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%.

3. Με νέα φορολογική κλίμακα θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ διατηρείται ενώ τα φορολογικά κλιμάκια περιορίζονται από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται να «προσγειωθεί» στην περιοχή του 30%.

4. Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου κίνησης.

5. Αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα.

6. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση που ανέρχεται σήμερα στο 23% με ταυτόχρονη καταβολή τέλους στα εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα.


http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ