Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Kατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

17 Σεπτεμβρίου 2012

Kατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Kατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η «κυβερνητική πλάστιγγα» έγειρε στη πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη διατήρηση του μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Την ίδια ώρα προωθείται η ολοσχερής κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα (γιατροί, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.α) και η αντικατάσταση τους από την έκπτωση από το εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών με αποδείξεις που αφορούν στη παροχή υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλους επαγγελματίες, (ταβέρνες, εστιατόρια κ.α).
Επίσης στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης σχεδιάζεται η επιβολή ενιαίου φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μορφής με συντελεστή 15% από 20% που είναι σήμερα.

Kατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

 Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην φορολόγηση από το 2013 των ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος τους καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις.
Αυτό σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι 500 ευρώ αν παραμείνει ο συντελεστής 10% που ισχύει σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 5.000 ευρώ. Αν ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 18% όπως προτείνει το ΔΝΤ τότε η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από την κατάργηση του αφορολόγητου θα αυξηθεί στα 900 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία.
Ανατροπές όμως έρχονται και στις αφορολόγητες δαπάνες καθώς προωθείται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο που ισχύει σήμερα για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, τόκους δανείων, φροντιστήρια, ασφάλιστρα και άλλες δαπάνες.

Εκπιπτόμενες δαπάνες 100% 


Για να περιορισθεί η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει για όλους τους φορολογούμενους το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογούμενων, δαπάνες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από
  • υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. 

  • Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας ενώ 

  • κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.

Πάντως η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυτόματα οδηγεί σε αύξηση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για παράδειγμα κάποιος που φέτος υπέβαλλε με τη φορολογική του δήλωση συνολικές δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια και τόκους στεγαστικού δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας ύψους 8.000 ευρώ λόγω της έκπτωσης του 10% από το φόρο είχε όφελος 800 ευρώ. Με τη κατάργηση τους από το 2013 ο φόρος εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι αυξημένος κατά 800 ευρώ.
Η επιβάρυνση αυτή θα περιοριστεί και σε μερικές περιπτώσεις θα εκμηδενισθεί μόνο όταν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος εμφανίσει στην εφορία δαπάνες για παροχή υπηρεσιών από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ