Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Σενάρια για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους της Ελλάδας

25 Σεπτεμβρίου 2012

Σενάρια για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους της Ελλάδας

Σενάρια για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους της Ελλάδας

Στο πλαίσιο αυτό, οι εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται στο παρασκήνιο, χωρίς η Ελλάδα να παίρνει θέση επισήμως, είναι τρεις:

1. Το νέο κούρεμα του χρέους και υπονοούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες, αρχικού ύψους 56 δισ. ευρώ, και των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή να ζητηθεί από την ΕΚΤ να παραιτηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα και η Ελλάδα να τα αποπληρώνει στην τιμή αγοράς από τη δευτερογενή αγορά (περίπου 35%) και όχι στο 100% της ονομαστικής αξίας. Σε ό,τι αφορά στα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης, είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία, λόγω αντιδράσεων των κυβερνήσεων. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ έχει αποσαφηνίσει πως δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με περισσότερα κεφάλαια απ' όσα έχει δεσμευτεί και το επιπλέον άμεσο ή έμμεσο κόστος πρέπει να το αναλάβει η Κομισιόν

2. Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM, ώστε το ποσό των 48,8 δισ. ευρώ, που θα κοστίσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, αλλά να αποτελεί χρέος των τραπεζών, κατά τα πρότυπα της συμφωνίας που πέτυχε η Ισπανία. Το σενάριο αυτό θα αφαιρέσει από το ελληνικό χρέος περίπου 25 μονάδες του ΑΕΠ και η αφετηρία για τη μείωση του χρέους από το 165% του ΑΕΠ μειώνεται στο 140% του ΑΕΠ. Εχει εκταμιευτεί ήδη ποσό 25 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στήριξης, αλλά γεγονός αυτό δεν δημιουργεί τεχνικό πρόβλημα εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

3. Η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ελληνική οικονομία, παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό στήριξης.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ