Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Υποβάθμιση της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Moody’s.

4 Σεπτεμβρίου 2012

Υποβάθμιση της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Moody’s.

Υποβάθμιση της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Moody’s.

Σε υποβάθμιση της προοπτικής (outlook) της Ευρωπαϊκής Ένωσης από σταθερή (stable) σε αρνητική (negative) προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, 3 Σεπτεμβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο όρος «αρνητική προοπτική» σημαίνει πως ένας οίκος αξιολόγησης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας ενός πιστολήπτη, όπως η Ε.Ε. Η τελική απόφαση για υποβάθμιση, ή εναλλακτικά διατήρηση, του βαθμού πιστοληπτικής ικανότητας συνήθως λαμβάνεται σε χρονικό διάστημα έξι μηνών έως δύο ετών έπειτα από την αλλαγή του outlook. Για την ώρα, η αξιολόγηση της Ε.Ε. παραμένει στο Aaa.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η υποβάθμιση της προοπτικής της ενωμένης Ευρώπης πηγάζει από την αρνητική προοπτική που έχει ήδη προσδοθεί στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, τέσσερα κράτη που αντιστοιχούν στο 45% των εσόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρουν σημαντικά στον ετήσιο προϋπολογισμό της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Moody’s υπογραμμίζει ότι η προοπτική και η επίδοση των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών οικονομιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προοπτική της αξιολόγησης της Ε.Ε. θα μπορούσε να επιστρέψει σε σταθερή εάν η προοπτική [...] των χωρών-κλειδιών με συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης [αναβαθμιστεί] σε σταθερή», υπογραμμίζει η Moody’s.

«Το αξιόχρεο αυτών των [τεσσάρων] κρατών μελών είναι στενά συνδεδεμένο, καθώς όλα είναι εκτεθειμένα, έστω σε διαφορετικό βαθμό, στην κρίση χρέους της ευρωζώνης», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. «Μολονότι η Moody’s αναγνωρίζει πως έχουν τοποθετηθεί δομές που ενισχύουν το [συνολικό] αξιόχρεο της Ε.Ε., κατά τη γνώμη μας [οι δομές] δεν επαρκούν προκειμένου να αποσυνδέσουν τις αξιολογήσεις της Ε.Ε. από την αξιολόγηση των ισχυρότερων μελών-κλειδιών της».

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουλίου η Moody’s είχε υποβαθμίσει σε «αρνητική» την προοπτική της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, τριών εκ των τεσσάρων χωρών που διατηρούν την υψηλότερη βαθμολόγηση (Aaa) στην ευρωζώνη. Αιτία της υποβάθμισης ήταν η «αυξανόμενη αβεβαιότητα» για την έκβαση της κρίσης που ταλανίζει τη νομισματική ένωση. Η Γαλλία τελεί υπό αρνητική προοπτική από το Φεβρουάριο, ενώ η Βρετανία από τον Δεκέμβριο.

http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ