Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους

26 Σεπτεμβρίου 2012

Φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελαφρυνθούν φορολογικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να μην υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες και να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με την επιβολή ενιαίου φόρου 30% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Μισθωτοί - συνταξιούχοι. 

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να

  • μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ σε τέσσερα ή τρία και
  • να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι περίπου 3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 78% του συνόλου των εισοδημάτων και καταβάλλουν το 72% των φόρων που αντιστοιχεί σε 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είχαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2011 ύψους 65 δισ. ευρώ.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν ακόμα 5 δισ. ευρώ από διάφορες άλλες πηγές από τα οποία 3 δισ. ευρώ προέρχονται από εισοδήματα από ακίνητα, 1 δισ. ευρώ από ελευθέρια επαγγέλματα και 1 δισ. ευρώ από μετοχές, γεωργικά εισοδήματα και εισοδήματα προερχόμενα από το εξωτερικό. Συνολικά δήλωσαν στην εφορία 70 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι και συγκεκριμένα, εισοδηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες και αγρότες εμφάνισαν εισοδήματα ύψους 13 δισ. ευρώ.

2. Αγρότες: 

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι αγρότες από την επικείμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων τους και του τρόπου φορολόγησής τους.

Το εισόδημα των αγροτών προσδιορίζεται σήμερα βάσει ενός αντικειμενικού συστήματος ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και την περιοχή.
Από το νέο έτος ο φόρος τους θα προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία εσόδων-εξόδων που θα υποχρεωθούν να τηρούν, δεν αποκλείεται όμως το αφορολόγητο όριο να διατηρηθεί τελικά γι' αυτούς.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις: 

Το σχέδιο προβλέπει

  • κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και 
  • επιβολή ενιαίου φόρου 30% σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής και στους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και οι αμοιβές που καταβάλλουν στους εργαζόμενους τους.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ