Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Η σύνοδος κορυφής θα επιμείνει σε σκληρά πακέτα λιτότητας

18 Οκτωβρίου 2012

Η σύνοδος κορυφής θα επιμείνει σε σκληρά πακέτα λιτότητας

Η σύνοδος κορυφής θα επιμείνει σε σκληρά πακέτα λιτότητας

Η σύνοδος κορυφής σήμερα μάλλον θα απογοητεύσει τις αγορές καθώς ριζοσπαστικές απαντήσεις και αποφάσεις δεν αναμένονται. Την στιγμή όπου η Ε.Ε. μαστίζεται από ολοένα και αυξανόμενη ανεργία και η ευρωζώνη επέστρεψε και τεχνικά σε ύφεση, οι ηγέτες επιμένουν σε σκληρά πακέτα λιτότητας. Βεβαίως, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σήμερα και αύριο θα συζητήσουν για αύξηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης

Οι διαβουλεύσεις για τις χώρες του Νότου

Όμως οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο των διαδικασιών θα αφορούν τις λεγόμενες «προβληματικές» χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Το θέμα της χώρας δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, όπως αναμενόταν άλλωστε, όμως ο πρωθυπουργός, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι έτοιμος να ξεδιπλώσει τα σχέδιά του. Αυτή, άλλωστε, είναι η πρώτη σύνοδος όπου συμμετέχει καθώς τον Ιούνιο, αν και πρωθυπουργός, απουσίαζε λόγω της επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί στο μάτι.

το πακέτο λιτότητας που θα περάσει από τη Βουλή θα είναι το τελευταίο

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς θα θέσει στους ομολόγους του τρία βασικά ζητήματα:


1. Ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος μιας κοινωνικής αναταραχής, η οποία θα μπορούσε να τινάξει όλο τον Νότο στον αέρα. Με αυτό το σκεπτικό θα ενημερώσει τους ηγέτες ότι αυτό το πακέτο λιτότητας που θα περάσει από τη Βουλή θα είναι το τελευταίο και ότι αμέσως μετά η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει τρόπο να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία κονδύλια για την ανάπτυξη.

2. Ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ (συν τα 5 δισ. της επόμενης που θα έπρεπε να εκταμιεύεται αυτήν την περίοδο αν δεν είχαν ανατραπεί τα χρονοδιαγράμματα) πρέπει να καταβληθεί αμέσως και ολόκληρη, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν άλλα αποθέματα αντοχών και πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Σε περίπτωση όπου εκφραστεί διάσταση απόψεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπάρχει σενάριο βάσει του οποίου θα δοθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση και την πληρωμή των 7,2 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν. Όμως ο Α. Σαμαράς θα ζητήσει όλο το ποσό επικαλούμενος την ασφυξία της ελληνικής αγοράς την οποία περιέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα και στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

3. Οι διαφωνίες των δανειστών. Εδώ είναι που περιπλέκονται τα πράγματα. Στην εισαγωγική του ομιλία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ρίξει το μπαλάκι για τις διαφωνίες, τις εντάσεις και τις καθυστερήσεις που προέκυψαν στους δανειστές. Αναμένεται να πει ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, όμως τα πράγματα τείνουν να καθυστερούν λόγω της άρνησης του ΔΝΤ να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης, εάν δεν δημοσιοποιηθεί πρώτα η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Για να γίνει, όμως, αυτό κάποιος πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του. Η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει στο ΔΝΤ ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πρόωρη και σίγουρα δεν περιλαμβάνει νέο κούρεμα.

Για τον Αντώνη Σαμαρά είναι ευκαιρία να παρουσιάσει τη διάσταση απόψεων η οποία ουσιαστικά κρατά όμηρο την Ελλάδα και δημιουργεί κλίμα αστάθειας στις αγορές.


Όσο για τη σταθερότητα της συγκυβέρνησης, η προχθεσινή έκρηξη του Φώτη Κουβέλη μάλλον ενισχύει την άποψη ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά γιατί σε περίπτωση εκλογών υπάρχει -για τους δανειστές μας- ορατό το ενδεχόμενο ραγδαίας ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ...

Από τις διαπραγματεύσεις λίγα θα έρθουν επισήμως στο φως της δημοσιότητας. Προς το παρόν η κυβέρνηση πρέπει να αρκεστεί με μία παράγραφο στα συμπεράσματα, που θα αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά θα καλεί για επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ