Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί

29 Οκτωβρίου 2012

Το Βερολίνο ζητεί την πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα

επιμήκυνση

Επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016

Το Βερολίνο ζητεί την πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα

Το Βερολίνο ζητεί την πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση

Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την «υποχρεωτική» πρόσληψη ξένων ειδικών για να βοηθήσουν στην Ελλάδα

  • στην είσπραξη των φόρων, 
  • την καταπολέμηση της διαφθοράς και 
  • την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, 
ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σήμερα.

Όπως σημειώνεται, τα μέτρα επιβολής διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι περισσότερο προωθημένα σε σχέση με το παρελθόν.
Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αντίγραφο του σχεδίου είναι σε γνώση της εφημερίδας και ότι αυτό προβλέπει επίσης την αυτόματη και οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών, εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016

Μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε ένα «λογαριασμό διαχείρισης»

Εκτός από την πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών, στη σελίδα που έχει επικεφαλίδα «αυξημένοι μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου», η οποία θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αναφέρεται επίσης η μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε ένα «λογαριασμό διαχείρισης» (trust account) που θα ελέγχεται διεθνώς και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

«Είναι μία σκληρή αλλά ρεαλιστική πρόταση», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προσθέτουν οι Financial Times, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για τα μέτρα αυτά.

Επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αν και ήταν κοντά, η τελική συμφωνία για την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 δεν είχε ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 16 δισ. ευρώ έως 18 δισ. ευρώ.

Στα προσχέδια των μνημονίων που θα υπογραφούν από την Αθήνα και είναι σε γνώση των Financial Times σημειώνεται ότι η επιμήκυνση των δύο ετών θα δοθεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μέτρων λιτότητας εν μέσω μίας βαθύτερης οικονομικής ύφεσης. Αντί για μειώσεις ύψους 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το αναθεωρημένο σχέδιο απαιτεί μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ.

Πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος

Μόλις υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας, η συζήτηση θα επιστρέψει και πάλι στις Βρυξέλλες, αναφέρει το δημοσίευμα, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν για την πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος

Αξιωματούχος που μετέχει στις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν σήμερα. «Το όλο θέμα της χρηματοδότησης μόλις ξεκίνησε», είπε.

«Ανοικτός» σε ενδεχόμενη επιμήκυνση ο Αυστριακός αντικαγκελάριος


Ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, λέει ο ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, κ. Μίχαελ Σπίντελεγκερ και ο ίδιος θα τασσόταν υπέρ μιας παράτασης του χρόνου, εφόσον αποδειχθεί πως υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, επισήμανε σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, διαψεύδοντας συγχρόνως την είδηση για επίτευξη συμφωνίας ως προς την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα η έκθεση της Τρόικας και μετά να παρθεί απόφαση, διευκρίνισε ο κ. Σπίντελεγκερ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση στη βάση πραγματικών δεδομένων, τα οποία θα πρέπει να τεθούν πρώτα στη διάθεση των εταίρων, κάτι που αποτελεί και την προϋπόθεση για να δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα.

Ως στοιχεία ουσιαστικής προόδου θεωρεί, για παράδειγμα,
  • τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας,

  • την είσπραξη φόρων, που δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη, καθώς και

  • την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε σχέση με ενδεχόμενη νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς καθοριστικής σημασίας είναι το πού ακριβώς έχει υπάρξει πρόοδος, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές που εμφανίζουν αύξηση κατά 18%, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Κατά την άποψή του, όλα αυτά θα μπορούν να αξιολογηθούν επακριβώς μετά την κατάθεση της έκθεσης από την τρόικα, οπότε και θα μπορεί να ειπωθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, όχι όμως και επιπλέον χρήματα.
http://www.kerdos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ