Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Ανησυχία για τη βιωσιμότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

17 Οκτωβρίου 2012

Ανησυχία για τη βιωσιμότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

 Ανησυχία για τη βιωσιμότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων εξέφρασε χθες η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ΠΣΕ , Χριστίνα Σακελλαρίδη, κάνοντας λόγο για έντονα προβλήματα ρευστότητας, που τις έχει οδηγήσει σε περικοπές δαπανών, ενώ εμφανίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης.

Οι έρευνες του Συνδέσμου δείχνουν ότι έχει κλείσει ή έχει σταματήσει την εξαγωγική του δραστηριότητα το 15,4% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στις διεθνείς αγορές το 2009 (σχεδόν 1 στις 7 εξαγωγικές επιχειρήσεις).

Βεβαίως, καταγράφεται ως θετικό το γεγονός ότι σε σχέση με τα εν λόγω λουκέτα υπήρξε σημαντικός αριθμός νέων επιχειρήσεων που είτε ιδρύθηκαν με σκοπό τις εξαγωγές, είτε απέκτησαν εξαγωγική δραστηριότητα την τελευταία 4ετία.

Σημαντικός αριθμός νέων επιχειρήσεων που είτε ιδρύθηκαν με σκοπό τις εξαγωγές

Έτσι για κάθε ένα λουκέτο άνοιξαν 3 νέες εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Ειδικότερα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του, το 2009, όταν υπήρξε και κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών, ελέω της παγκόσμιας κρίσης, το 10,65% των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας. Ως αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων το 7,7% των επιχειρήσεων προχώρησε σε παύση εξαγωγικής δραστηριότητες ή έκλεισε οριστικά. Μάλιστα για κάθε 7 «λουκέτα», μόλις 1 επιχείρηση στράφηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά.

Το 2010, έτος ανάκαμψης των εξαγωγών, περιορίστηκαν τα προβλήματα στην αγορά και μόλις το 7,3% δήλωνε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, ενώ περιορίστηκε και ο αριθμός των λουκέτων στο 3,65% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, εκτινάχθηκε στο +11% ο ρυθμός αύξησης των νέων εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, η κρίση έχει προκαλέσει τη δραματική συρρίκνωσή τους. Παρά τη σημαντική αυτή απώλεια, οι ΜμΕ στη χώρα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και καλύπτουν 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός τομέας).http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ