Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Φορολογία ακινήτων, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

11 Οκτωβρίου 2012

Φορολογία ακινήτων, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Φορολογία ακινήτων, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Το τελικό σχέδιο της φορολογίας ακινήτων

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο

Το τελικό σχέδιο της φορολογίας ακινήτων

Το τελικό σχέδιο της φορολογίας ακινήτων


Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου για 
  • κατοικίες, 
  • επαγγελματικά ακίνητα, 
  • οικόπεδα και 
  • αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλεως
με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Φόρο και οι αγροτικές εκτάσεις

Επίσης, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

 Αντικατάσταση ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ

Στόχος είναι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων ( ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), να αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή αποδίδουν και οι δύο φόροι μαζί.


Τι προβλέπει το σχέδιο φορολογίας ακινήτων;

Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά) προβλέπει:

Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας. 

Εξετάζονται δύο προτάσεις:
  • Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον ΦΠΑ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. Η εν λόγω μείωση κρίνεται από αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «οριζόντια και άδικη», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικά στοιχεία ενός ακινήτου.
  • Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μία κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.). Από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υπόκειται σε φόρο.

Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων

Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων θυμίζει κατά πολύ αυτή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Θα έχει πολλά κλιμάκια, ενώ στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Αγροτεμάχια: Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ξεχωριστού φόρου στα αγροτεμάχια. Οπως διαπίστωσε το υπουργείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ορθά και έγκαιρα ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εδαφικών εκτάσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2012, με συνέπεια να θεωρείται προς το παρόν αδύνατη πρακτικά η ένταξη των συγκεκριμένων ακινήτων στον ενιαίο φόρο.

Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται προσωρινά, τα συγκεκριμένα ακίνητα να φορολογούνται ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ.), η απόστασή της από τη θάλασσα, το εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφάνειάς της και ανεγερθέντα κτίσματα.

Αγρότες: το σενάριο προβλέπει ότι δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά θα ισχύσουν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγησή τους όπως η εφαρμογή κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.
Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
http://www.ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα

Πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου (οφειλών άνω των 3.000 ευρώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ