Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

9 Οκτωβρίου 2012

Χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από το κράτος

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για ορισμό νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, όπου τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το κράτος κι όχι οι κοινωνικοί εταίροι, κάτι που ισχύει σήμερα.

Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Είναι βέβαιο ότι ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος θα έληγε στα τέλη Οκτωβρίου, θα τιναχθεί στον αέρα μετά την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.
Αυτό σημαίνει ότι μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού με το νόμο 4046/12, προχωρά και σε νομική παρέμβαση ώστε να παγιωθεί ο καθορισμός του από το κράτος.

Χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

 Συγκεκριμένα το «Μνημόνιο συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής», κεφ. 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας» αναφέρει:
«Η κυβέρνηση θα εργασθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Αρχές Απριλίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα από τις αρχές Απριλίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «Δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός», ωστόσο κάτι τέτοιο εξαρτάται από την ανεργία και την ύφεση στη χώρα που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις της εκάστοτε κυβέρνησης πέφτουν έξω.
Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

1. Ολοκλήρωση κοινωνικού διαλόγου έως το τέλος Οκτωβρίου.

2. Έως το τέλος του 2012 νομική προετοιμασία του «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

3. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης.

4. Έως το τέλος Ιανουαρίου 2013, μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί.

5. Αρχές Απριλίου του 2013 θα τεθεί σε εφαρμογή ο κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση τον «νέο μηχανισμό». 

http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ