Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Οριστικοποιείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο 2012-2013

25 Οκτωβρίου 2012

Οριστικοποιείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο 2012-2013

Οριστικοποιείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο 2012-2013

Οριστικοποιείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οριστικοποιείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ενώ είναι δεδομένο ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο από τις επικείμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και από τις αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στη φορολογική κλίμακα, με τη θέσπιση νέων συντελεστών και κλιμακίων, καθώς στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων.
Ορισμένα μάλιστα από τα φορολογικά μέτρα εξετάζεται να έρθουν και νωρίτερα, δηλαδή να μην ισχύσουν από το 2013, αλλά να τεθούν σε εφαρμογή αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Οριστικοποιείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οριστικοποιείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Τα 20 μέτρα


Η νέα φορο-καταιγίδα, πάντως, περιλαμβάνει 20 μέτρα-«φωτιά»:

Αφορολόγητα λόγω τέκνων

1. Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε

 • 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 
 • 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 
 • 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 
 • 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα
 • μέχρι 10.000 ευρώ,

 • μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και

 • μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

 Φοροαπαλλαγές


2. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως
 • δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, δωρεές, χορηγίες, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διατροφή λόγω διαζυγίου και ασφάλιστρα.
Μέχρι και φέτος εξέπιπταν κατά 10% από το φόρο. Ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, επιβαρύνοντας κατά 500 εκατ. ευρώ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αφορολόγητο όριο ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών

3. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλους τους επιτηδευματίες και τους αγρότες.
Τα καθαρά τους κέρδη θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 28%, ενώ για τα αγροτικά εισοδήματα η φορολογία θα αρχίζει από 6%.

 Φοροαπαλλαγές για τα κοινωνικά επιδόματα

4. Καταργούνται επίσης οι φοροαπαλλαγές για τα κοινωνικά επιδόματα, όπως
 •  Τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.
 •  Η ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα.
 •  Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
 •  Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.
 •  Το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, που λαμβάνουν οι οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.
τα οποία πλέον θα φορολογούνται κανονικά. Θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος:

5. Καταργούνται τα «φορολογικά προνόμια» όσων κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Ειδικότερα θα καταργηθεί:
 • Η εφαρμογή βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος αυξημένου κατά 50%, δηλαδή 7.500 ευρώ αντί 5.000 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στα συγκεκριμένα νησιά.
 • Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης μειωμένων κατά 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες ασκούμενες στα νησιά αυτά από νομικά πρόσωπα.

Οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές

6. Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.

7. Αυξάνεται η φορολογία στις αμοιβές των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού από 6% σε 15% και στις αμοιβές των μελών των κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων από 3% σε 10%.

Στο 28% διαμορφώνεται ο συντελεστής φορολόγησης του συνόλου των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ 

8. Στο 28% διαμορφώνεται ο συντελεστής φορολόγησης του συνόλου των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ, ενώ καταργείται η φορολόγηση των μερισμάτων, αφού η υποχρέωση των εταίρων θα εξαντλείται στη φορολόγηση του συνόλου των κερδών.

9. Κατάργηση εκπτώσεων χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

10. Μειώνεται από 11% σε 6% το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 1-1-2013.

11. Μειώνονται οι επιστροφές φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο.

12. Αυξάνεται η φορολογία στα φθηνά τσιγάρα και μειώνεται στα ακριβά.

Αυξάνεται σε15% ο φόρος στους των τόκους των τραπεζικών καταθέσεων

13. Αυξάνεται από 10% σε15% ο φόρος στους των τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων.
14. Αυξάνονται τα τέλη για αγωγές και ποινικές δίκες.
15. Επιβάλλεται επιπλέον χρέωση στον ετήσιο κύκλο εργασιών των παιχνιδιών VLTs του ΟΠΑΠ.

Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση σε 13% 

16. Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, αλλά επιβάλλεται ειδικό τέλος στα καταστήματα που έχουν χώρους καπνιζόντων.
17. Επιβάλλεται επιπλέον φορολογία 200 εκατ. ευρώ στους εφοπλιστές για το διάστημα 2013-2016.
18. Καταργούνται 150 ΔΟΥ μέχρι το Μάρτιο του 2013, ώστε να μείνουν μόνο 120.
19. Εως τον Ιουνίου του 2013 δίδεται προθεσμία για την αντικατάσταση του ΚΒΣ από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
20. Προωθούνται αλλαγές για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, ενώ διορίζεται και μόνιμος γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων.

Η νέα κλίμακα φορολογική κλίμακα οικονομικού έτους 2013


Η νέα κλίμακα φορολογική κλίμακα οικονομικού έτους 2013


Η νέα κλίμακα φορολογική κλίμακα οικονομικού έτους 2013, θα περιλαμβάνει λιγότερα κλιμάκια και συντελεστές που θα φθάνουν έως το 35%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα δηλώνουν εισοδήματα έως και 26.000 ευρώ και για τους οποίους διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Καινούργιο σύστημα για τις αξίες ακινήτων σε όλη τη χώρα

Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθούν και οι σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία των ακινήτων, ενώ το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει να επεκταθεί σε πρώτη φάση σε ολόκληρη τη χώρα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και σε δεύτερη, εφόσον η αγορά ανακάμψει, να υπάρξει προσέγγιση με τις αγορές εκεί όπου ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις, καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές έχουν ήδη εξισωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές, αφού και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει το ΦΠΑ και το ειδικός τέλος που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ, θα αποφέρει στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ.
Ακόμη, ωστόσο, η διακομματική επιτροπή αναζητά τον τρόπο είτε με μείωση του αφορολόγητου ορίου είτε με την πλήρη κατάργησή του και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας.

Στο θέμα αναμένεται να δοθεί οριστική λύση την προσεχή εβδομάδα, ενώ ήδη φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι μειώσεις των αφορολογήτων ορίων για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, η θέσπιση νέας κλίμακας για τις μεταβιβάσεις, αλλά και η αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα, με συντελεστή 20%
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ