Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα - Τα σενάρια

29 Νοεμβρίου 2012

Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα - Τα σενάρια

Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα για το 2013 - Τα σενάρια

O-eniaios-foros-sta-akinhta-gia-to-2013-Ta-senaria
Με αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, ο οποίος θα αντικαταστήσει το 2013 το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η πρόταση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή της η οποία θα παραδοθεί στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Η πρόταση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων περιλαμβάνει τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου που οδηγούν σε διαφορετικό εισπρακτικό αποτέλεσμα το οποίο κυμαίνεται από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Κάθε σενάριο έχει τη δική του φορολογική κλίμακα, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα:

1. Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας.


Και τα τρία σενάρια προβλέπουν αφορολόγητο όριο στο σύνολο της ατομικής περιουσίας το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

  • Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από νέο φόρο καθώς κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ.
  •          Με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων θα  εξαιρεθούν αυτομάτως από την επιβολή του νέου φόρου.

2. H κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων


Σύμφωνα με τις τρεις εισηγήσεις η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει έξι έως οκτώ κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για τις πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και στο επόμενο κλιμάκιο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ την εφαρμογή συντελεστή 0,1%, γεγονός που σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 50 ευρώ το χρόνο. Ποσό που είναι πολύ χαμηλότερο από το «χαράτσι» που πληρώνει σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

3. Αγροτεμάχια.


Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου. Η επιτροπή προτείνει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός Αττικής. Για αυτό το λόγο εξετάζεται για τα αγροτεμάχια της Αττικής και για ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλλει το νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

4. Ακίνητα επιχειρήσεων.


Η επιτροπή εισηγείται η φορολόγηση των επιχειρηματικών ακινήτων να είναι ηπιότερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια καθώς εκτιμήθηκε ότι ένας «βαρύς» φόρος για τις επιχειρήσεις θα λειτουργήσει πρόσθετα επιβαρυντικά για την απασχόληση και την ύφεση.

5. Εκκλησία.

Η επιτροπή εισηγείται τα εμπορικά ακίνητα της Εκκλησίας να υπάγονται στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να να μην προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αλλά να επεκτείνει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη τη χώρα.


Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ