Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί <acronym title="Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών">ΕΕΤΗΔΕ</acronym> - αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

18 Δεκεμβρίου 2012

ΕΕΤΗΔΕ - αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

ΕΕΤΗΔΕ - αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

eethde, εετηδε, τελη, ΔΕΗ, χαράτσι, χαρατσι, ΓΓΠΣ, Υπουργείο Οικονομικών Ανακοινώσεις,
Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» (μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής) η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων ΕΕΤΗΔΕ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


ΕΕΤΗΔΕ - αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗΤην Τρίτη θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο, σε τριμελές συμβούλιο, η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητεί την προσωρινή αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης αναίρεσης που έχει καταθέσει.

Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής του υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ΕΕΤΗΔΕ για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος το επιβάλλουν.

Η μη είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως συνέπεια να υπάρξει:

1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ,
2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και
3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.
Κατόπιν αυτών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ΕΕΤΗΔΕ (1 τρισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Ο αρεοπαγίτης, πριν απορρίψει το αίτημα του Δημοσίου, είχε δεχθεί στο γραφείο του το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χαρ. Θεοχάρη, τους συνηγόρους των Ενώσεων Καταναλωτών, που είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο, Γ. Μυταλούλη και Γ. Κόκκα, καθώς και εκπρόσωπο της ΔΕΗ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν δεν εκδοθεί σήμερα προσωρινή διαταγή, αφού αύριο θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής και αμέσως μετά ή μεθαύριο θα εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Οι δικηγόροι των Ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον κ. Φουρλάνο, αλλά να αποφασίσει το αρμόδιο συμβούλιο του Αρείου Πάγου μετά τη αυριανή συζήτηση της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα, καθώς έχουν τυπωθεί ήδη τρία εκατομμύρια λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το ΕΕΤΗΔΕ.


Ο αρεοπαγίτης από την πλευρά του αφού σημειώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων 1.000.000.000 ευρώ από την εφαρμογή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης, επισημαίνει πως ο κίνδυνος αυτός αναφέρεται από την πλευρά του υπουργείου εντελώς αόριστα χωρίς ειδική σύνδεση με τη ΔΕΗ, αλλά και χωρίς να αναλύει από πού προκύπτει το επίμαχο ποσό (1 τρισ. ευρώ), έτσι ώστε να είναι δυνατόν στοιχειωδώς να πιθανολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος που επικαλείται ότι υπάρχει.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον αρεοπαγίτη, το υπουργείο δεν εξηγεί για ποιο λόγο η ζημιά που υποστηρίζει ότι θα υποστεί είναι μη επανορθώσιμη, ενώ πουθενά δεν αναφέρει εάν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του επίμαχου ποσού (1 τρισ. ευρώ) μέσω άλλης διαδικασίας και όχι αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί η βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, σημειώνει ο κ. Φουρλάνος, είναι φανερό ότι καμία ζημιά και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμη μπορεί να επέλθει μέχρι το χρόνο έκδοσης της απόφασης επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί αύριο και η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ως αόριστους απέρριψε ο κ. Φουρλάνος τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η επιχείρηση δεν συγκεκριμενοποιεί την ανεπανόρθωτη βλάβη που υποστηρίζει ότι θα υποστεί από την απόφαση του Πρωτοδικείου. Σύμφωνα πάντα με τον αρεοπαγίτη, δεν συνδέονται με το αποτέλεσμα της απόφασης του Πρωτοδικείου οι ισχυρισμοί της ΔΕΗ για δυσλειτουργία των υποκαταστημάτων της, για χειρονακτική εργασία των υπαλλήλων της, για τη δημιουργία τεράστιων ουρών στα υποκαταστήματά της, για αναπροσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματός της κ.λπ. Και καταλήγει ως προς τη ΔΕΗ ο κ. Φουρλάνος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμος, για την επιχείρηση, καθώς η απόφαση επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών θα εκδοθεί πολύ σύντομα τις επόμενες ημέρες.

Λογιστική αντιμετώπιση του έκτακτου ειδικού τέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ