Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ

21 Δεκεμβρίου 2012

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ προχωρά η κυβέρνηση πριν από την εκπνοή του 2012, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η αρχή θα γίνει σήμερα κιόλας με τη χορήγηση του εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε επίσης πως στο εξής, με νέα ρύθμιση, όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν αμέσως το 50% του βασικού μισθού τους κάθε μήνα, ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης της σύνταξής τους.

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου νόμος για τις αδρανείς καταθέσεις, οι οποίες θα περνούν σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και θα αξιοποιούνται για την κάλυψη αναγκών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, και αμέσως μετά εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές, όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες θα διατεθούν:

- 40 εκατ. ευρώ για την καταβολή του εφάπαξ σε 1.200 δημοσίους υπαλλήλους
- 255 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή χρεών 42 δήμων της χώρας
- 520 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν έως τις 31/12/2012 για την κάλυψη επιστροφών φόρων και υποχρεώσεων υπουργείων
- 100 εκατ. ευρώ για την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξοφληθούν απλήρωτες υποχρεώσεις σε παρόχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.ά.)
- 80 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το μήνα Οκτώβριο προκύπτει ότι μαζί με εκκρεμείς επιστροφές φόρου τα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στα 9,5 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, στόχος είναι ένα μεγάλο κομμάτι των οφειλών αυτών να έχει καλυφθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και να εξοφληθούν σχεδόν στο σύνολό τους το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διάθεση 8,5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του νέου έτους.
Προσθέτουν πως μέχρι τότε τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους από το Μηχανισμό Στήριξης και ότι ήδη έχει ετοιμαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με όλα τα βήματα για τις πληρωμές των ιδιωτών και έχουν υπογραφεί σχετικά «μνημόνια» με 12 εμπλεκόμενα υπουργεία.

Ο μεγάλο όγκος των χρεών προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τον ΕΟΠΥΥ να οφείλει τα μισά εξ αυτών.


Επιπλέον θα υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο και είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητηθεί ένα «haircut» στις οφειλές του κράτους, προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό. Ήδη στην αγορά φαρμάκου οι πληρωμές γίνονται με «έκπτωση» 3,5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ άλλων, οφείλει 2 δισ. ευρώ σε εταιρίες του φαρμακευτικού κλάδου και φαρμακεία, 2 δισ. ευρώ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις από επιστροφές ΦΠΑ και 1,8 δισ. σε κατασκευαστικές εταιρίες.http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ