Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί

4 Δεκεμβρίου 2012

Η ενδιάμεση έκθεση οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ

H-endiamesh-ek8esh-oikonomikhs-kai-nomismatikhs-politikhs-ths-Trapezas-ths-Elladas
Ύφεση ύψους 4,5% για το 2013 προβλέπει η ενδιάμεση έκθεση οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες και στην οποία εκτιμάται ότι η ανεργία θα αυξηθεί πάνω από το 26% μέχρι το τέλος του 2013.

Τι προβλέπεται στην έκθεση για το ΑΕΠ 

Στην έκθεση προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2013 κατά 4%-4,5%, ενώ η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014.
Η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ φθάνει το 24% στην περίοδο 2008-2013.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από το 23,5% το 2012 στο 26% το 2013 και το 2014.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί το 2012 στο 4,5% του ΑΕΠ και το 2013 στο 4,7%.

Η ύφεση χαρακτηρίζεται πρωτοφανής σε καιρό ειρήνης και, όπως επισημαίνεται, έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή. Επιπροσθέτως εκτιμάται ότι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση εμποδίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελούν εθνική προτεραιότητα, θέτοντας δύο προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση:


  1. Πρώτον, να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Όσο το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό και αναπαράγεται, η απειλή θα συνεχίσει να υφίσταται υπονομεύοντας τις προσπάθειες για συντεταγμένη έξοδο από την κρίση.
  2. Δεύτερον, να ολοκληρωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, καθώς τα μνημόνια αποτελούν απλώς την πυξίδα των αλλαγών εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης.Για την επίσπευση της ανάκαμψης η Κεντρική Τράπεζα θέτει έξι ενδιάμεσους στόχους.


1. Την άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
2. Την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η πρόοδος και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος θα συντελέσουν στην επιστροφή καταθέσεων και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.
3. Την άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου.
4. Τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.
5. Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
6. Την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Σύμφωνα με την έκθεση, γίνεται σαφής αναφορά στο μεσοπρόθεσμο πως ο δημοσιονομικός στόχος θα απαιτήσει «πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 4,64 δισ. ευρώ το 2015-2016, οι οποίες δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί».

Η ΤτΕ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός ανέργων είναι μεγαλύτερος, καθώς δεν προσμετράται ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ατόμων που έπαψαν να προσπαθούν αλλά και όσοι ημιαπασχολούνται. Θεωρεί ότι δεν υποχωρεί αρκετά ο πληθωρισμός. Κάνει μάλιστα λόγο για «ανεπαρκώς ανταγωνιστικές συνθήκες σε τομείς κρίσιμους για τις τιμές καταναλωτή, όπως το διανεμητικό εμπόριο».

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά πως κεντρική επιδίωξη της νέας στρατηγικής είναι η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα εξαλείψουν τα αίτια που δημιούργησαν τα δίδυμα ελλείμματα και θα εξασφαλίσουν τις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία. «Η ανταγωνιστική οικονομία δεν ταυτίζεται με μια οικονομία χαμηλού κόστους».express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ