Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Η σύγκρουση των δύο δικαστικών αποφάσεων για το <acronym title="Έκτακτο Eιδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων">εετηδε</acronym>

5 Δεκεμβρίου 2012

Η σύγκρουση των δύο δικαστικών αποφάσεων για το εετηδε

Σύγκρουση των δύο δικαστικών αποφάσεων για το εετηδε

H-sugkroush-2-dikastikvn-apofasevn-gia-to-eethde

Σύγκρουση των δύο δικαστικών αποφάσεων για το εετηδε

Σοβαρά ερωτήματα για την είσπραξη των υπόλοιπων δόσεων του τέλους ακινήτων που εισπράττονται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού θέτει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγορεύει στη ΔΕΗ να εισπράττει από εδώ και πέρα το τέλος και αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της όλης της διαδικασίας.
Το δικαστήριο έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την επιβολή και είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων (εετηδε) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το χαράτσι, τον τρόπο υπολογισμού του και την απειλούμενη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους δεν το πληρώνουν.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Μάιο, με την οποία με ψήφους 29 προς 12 είχε κρίνει συνταγματικό το τέλος ακινήτων, τον τρόπο επιβολής και είσπραξής του, αλλά είχε απαγορεύσει τη διακοπή ρεύματος, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. Ας σημειωθεί ότι η υπόθεση εκδικάστηκε από το Πρωτοδικείο μετά από συλλογική αγωγή διαφόρων καταναλωτικών οργανώσεων.
Το ζήτημα που ανακύπτει άμεσα για το Δημόσιο είναι πώς θα εισπραχθούν οι δόσεις του εετηδε που εκκρεμούν, αφού το πρωτοδικείο έκρινε ότι η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να δέχεται την πληρωμή μόνον του ποσού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος, αφαιρώντας το ποσό του εετηδε και να μην υπολογίζει, ούτε να ενσωματώνει στους λογαριασμούς ρεύματος την επιφάνεια του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και το ποσό του τέλους.
Οχι διακοπή
Επίσης τη διατάσσει να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος, παρά μόνον όταν δεν εξοφλείται ο λογαριασμός που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού. Η απόφαση αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί με χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά καταναλωτή και λογαριασμό για κάθε παράβαση της δικαστικής εντολής, καθώς και για κάθε ημέρα που δεν θα συμμορφώνεται προς τη δικαστική απόφαση. Το πρωτοδικείο αναγνωρίζει το δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώσει ο καθένας μεμονωμένα αποζημίωση για τυχόν συνεχιζόμενη βλαπτική συμπεριφορά της ΔΕΗ απέναντί τους. Το πρωτοδικείο στην αποφασή του υιοθετεί πολλές από τις θέσεις μειοψηφίας στην απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.
Η σύγκρουση των δύο δικαστικών αποφάσεων είναι πιθανόν να οδηγήσει το Δημόσιο σε προσπάθεια να πετύχει ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης σε Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ στο μεσοδιάστημα η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει τεράστια εμπόδια στην είσπραξη του ειδικού τέλους, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στον νόμο που την υποχρεώνει να το εισπράττει και την πρόσφατη δικαστική απόφαση, που το απαγορεύει και την απειλεί με σοβαρά πρόστιμα..imerisia.gr

Δεν πλήρωσες το χαράτσι; (εετηδε) Αδυναμία της εφορίας να βεβαιώσει την οφειλή!

ΔΕΗ - 30.000 διακοπές ρεύματος το μήνα, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών

Φορολογία ακινήτων - αντί εετηδε και ΦΑΠ τώρα Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ).

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ