Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Ξανά θα χρειαστούμε αποδείξεις το 2013

20 Δεκεμβρίου 2012

Ξανά θα χρειαστούμε αποδείξεις το 2013

Ξανά θα χρειαστούμε αποδείξεις το 2013

ΦΑΠ, αφορολογητο, αποδείξεις, Υπουργείο Οικονομικών Ανακοινώσεις, ελευθεροι επαγγελματιες,

Ξανά θα χρειαστούμε αποδείξεις το 2013

Πόσες αποδείξεις θα χρειαστούμε το 2013

Ξανά αποδείξεις και το 2013

Στο και... πέντε της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε τις αλλαγές και... θυμήθηκε το μέτρο των αποδείξεων, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την προχειρότητα με την οποία έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο.
Το μέτρο συλλογής αποδείξεων, το οποίο δεν είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο όπως αυτό κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, επανέρχεται... δριμύτερο, αλλά με αρκετά «γκρίζα» σημεία που θα ξεκαθαρίζουν μόνο όταν κατατεθεί η τελική διάταξη.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν διευκρινίσει πώς θα λειτουργήσει ακριβώς το μέτρο των αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2013. Αν δηλαδή θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αν θα συνδέεται με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ και αν τελικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες εξαιρεθούν από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, καθώς δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να πάρει πίσω την αρχική της απόφαση για πλήρη κατάργηση του μέτρου, λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για τα εισοδήματα του 2013 και των επομένων ετών θα εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.
Όπως είπε «Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ θα εφαρμόζεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν υπάρχει έκπτωση φόρου».

Το νέο σχέδιο των αποδείξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη για τις αποδείξεις που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει τα εξής:
1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ υποχρεούνται να καλύψουν το 25% του ετησίου εισοδήματος με αποδείξεις. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσια εισοδήματα 20.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικού ύψους 5.000 ευρώ.
2. Για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ, θα προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 25% των 42.000 ευρώ.

«Πέναλτι» φόρου 22%

3. Αυξάνεται η φορολογική «ποινή» η οποία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Ο συντελεστής υπολογισμού του επιπλέον φόρου που θα επιβάλλεται στους φορολογουμένους αυτούς ανεβαίνει από το 10% στο 22% και υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συνέλεξε και των αποδείξεων που απαιτούνται.
Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Εάν συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 550 ευρώ (7.500-5.000=2.500Χ22%=550),
Ουσιαστικά, ο νέος τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το μέτρο των αποδείξεων θα είναι ένα κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων, αλλά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, εκτός και αν βρεθεί τρόπος από το υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες να μαζεύουν αποδείξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες από τη Βουλή δύο ακόμη αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο:

Την έκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΟΑΕΕ από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων.
Την εξαίρεση των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τις υποχρεώσεις της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που θα ισχύσουν από το 2014.

Εκκαθαριστικά ΦΑΠ

Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 σε περίπου 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ταχυδρόμησε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Το ΦΑΠ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εκτός σχεδίων πόλεων οικόπεδα αξίας 400.000 ευρώ έκαστος. 
Το συνολικό ποσό των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΑΠ που αναγράφει κάθε εκκαθαριστικό πρέπει να καταβληθεί σε 3 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Κίνητρο

Ο νέος τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το μέτρο των αποδείξεων θα είναι ένα κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων, αλλά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ασφαλιστικές εισφορές

Εκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΟΑΕΕ από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων.

Αγρότες

Εξαίρεση των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τις υποχρεώσεις της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που θα ισχύσουν από το 2014. http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ