Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί

8 Δεκεμβρίου 2012

Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για το εετηδε, λίστα Λαγκάρντ, τράπεζες και το παρασκήνιο του Eurogroup.

Ti-eipe-o-upourgos-oikonomikvn-Giannhs-Stournaras-gia-to-eethde-lista-Lagard-trapezes-kai-to-paraskhnio-tou-Eurogroup

Για τη δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράττει το «χαράτσι» για τα ακίνητα -εετηδε- και για την τις περικοπές στους μισθούς των δικαστών:

H-sugkroush-2-dikastikvn-apofasevn-gia-to-eethde

Σύγκρουση των δύο δικαστικών αποφάσεων για το εετηδε


Μετά το Πρωτοδικείο υπάρχουν και άλλα στάδια. Θα τα εξαντλήσουμε. Θα δούμε τι νομικά εργαλεία έχουμε. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό οπλοστάσιο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απλώς έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα πίσω από τη γκρεμό. Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τη διακεκαυμένη ζώνη. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε πάρα πολύ.

Θα το πω άλλη μια φορά. Υπάρχει και το πατριωτικό καθήκον του καθενός μας και του κάθε δικαστή. Τους έχω μιλήσει, μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. Θεωρούν ότι αδικούνται. Τους έδειξα πίνακες , που δείχνουν ότι οι δικαστές – δεν τους αρέσει αυτή η σύγκριση- σε σχέση με όλους τους άλλους λειτουργούς έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από μισθολογικές αυξήσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις, δυστυχώς. Πρέπει όλοι να κόψουμε μέρος των εισοδημάτων μας, για να έχουμε εισόδημα, για να έχουμε συντάξεις, για να μην καταρρεύσουμε. Αν θέλουμε να πυροβολήσουμε το πόδι μας είμαστε ελεύθεροι να το κάνουμε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο φορολογικής αμνηστίας σε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό:


Δεν πιστεύω στις φορολογικές αμνηστίες. Δεν έχουν δουλέψει μέχρι τώρα πουθενά και δημιουργούν ένα αίσθημα αδικίας. Όταν θα εξαλειφθεί η δραχμική αβεβαιότητα τα χρήματα θα γυρίσουν πίσω. Αυτό είναι το νούμερο ένα θέμα. Και στο παρελθόν είχε δοθεί ένα τέτοιο κίνητρο, δεν ήρθε τίποτε πίσω. Ούτε σε άλλες χώρες ήταν τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία με τις ελβετικές αρχές:


Είμαι σε επαφή με τον Ελβετό Υπουργό Οικονομικών, υπάρχει μια ομάδα διαπραγμάτευσης και προσπαθούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν θα σας πω πολλά διότι ακόμη έχουμε απόρρητο. Προσπαθούμε όμως με βάση το αυστριακό ή το γερμανικό παράδειγμα να έχουμε και εμείς μια αντίστοιχη συμφωνία με την Ελβετία. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπογραφεί μέχρι τέλος του έτους.

Σχετικά με τη λίστα «Λαγκάρντ» :


Την περιμένουμε. Έχω διαβεβαιώσεις από τη Γαλλία. Είχαμε ένα τεχνικό θέμα σε ποιον θα παραδοθεί, το λύσαμε άρα (σήμερα) νομίζω οι υπηρεσίες μας , είπαν πού να σταλεί η λίστα από τη Γαλλία. Δεν θα σας πω πού θα σταλεί, δεσμεύομαι από το απόρρητο. Όταν έρθει η ώρα θα το μάθετε.

Σε ερώτηση για το εάν ερευνάται η, μέχρι σήμερα, λίστα «Λαγκάρντ» :


Φαντάζομαι ότι ερευνάται. Δεν είναι δουλειά του Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχουν υπηρεσίες που τα κάνουν αυτά, οικονομικοί εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ. Δεν νομίζω ότι ένας Υπουργός Οικονομικών πρέπει να εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες.

Σχετικά με το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων:


Θα συναντηθούμε ξανά στο Eurogroup στις 13/12 για να αποτιμήσουμε την κατάσταση, εάν έχουμε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα και για να δούμε τι θα κάνουμε είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη. Πρέπει να πετύχει η επαναγορά. Ήταν αίτημά μας. Όλα τα κόμματα έλεγαν να μας δώσει το EFSF χρήματα για να κάνουμε επαναγορά. Μας δίνει τώρα το EFSF.

Ερώτηση για το εάν θα μπουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην επαναγορά:


Δεν είναι σκόπιμο να πω αυτή τη στιγμή ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει. Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι είναι εθελοντική διαδικασία. Το ποιος θα μπει είναι καθαρά δικό του θέμα. Δεν θα δοθεί καμία εντολή τώρα, είναι καθαρά θέμα των ΔΣ (των ασφαλιστικών ταμείων) εάν θέλουν να μπουν. Υπάρχει μια επιχειρηματική απόφαση, μια προσφορά, θα την κρίνουν και θα αποφασίσουν. Επειδή τα ταμεία είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης , όσον αφορά το χρέος δεν έχει κάποια σημασία, έχει όμως σημασία για την πίεση της αγοράς. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Είμαστε σε μια διαδικασία επαναγοράς πάρα πολύ κρίσιμη, είναι εθελοντική, όποιος θέλει συμμετέχει. Είναι περιορισμένο το ποσό που διαθέτουμε για τη ν επαναγορά αυτή. Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή. Έχει μεγάλη σημασία αυτό που λέω.

Για τις τράπεζες και την αντίδραση τραπεζιτών, που για δεύτερη φορά θα υποστούν «κούρεμα».


Γιατί να υποστούν κούρεμα, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γιατί είναι κούρεμα; Στα βιβλία τους τα ομόλογα αυτά είναι γραμμένα σε αρκετά χαμηλές τιμές από την τιμή προσφοράς. Αφήστε να δούμε.

Σχετικά με την αύξηση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης


Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης είναι δεδομένες. Ας πούμε ότι δεν πάει καλά το buy back και ότι δεν συμμετέχουν οι Τράπεζες. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί στις 13 Δεκεμβρίου, τι μέτρα θα ληφθούν μετά; Εδώ η δέσμευση για να συμμετάσχει το ΔΝΤ είναι ότι η επαναγορά θα πετύχει. Η αλήθεια είναι ότι για την Ευρώπη δεν έχω αμφιβολία ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά. Όμως εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, αυτό θα δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις σε ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Άρα, να ευχόμαστε να πετύχει. Και να κάνουμε όλοι τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει. Είναι μία δύσκολη διαδικασία, δεν είναι εύκολη.

Για τα ξένα funds που δεν θα μπουν στο πρόγραμμα


Δεν θα μπουν. Στη φάση αυτή δεν θα συμβεί τίποτε. Μιλώ προσεκτικά διότι έχουμε να κάνουμε με νομοθεσίες χωρών, Οργανισμοί των οποίων ενδεχομένως συμμετάσχουν. Η συμβουλή που έχουμε πάρει από το Eurogroup είναι ότι οι υπουργοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λένε για τη διαδικασία αυτή, γι αυτό δεν θα πω πολλά.

Σχετικά με όσα συνέβησαν στο προτελευταίο Eurogroup και αν έσπασε το «ταμπού» του «κουρέματος» του επίσημου ελληνικού χρέους


Το ΔΝΤ βοήθησε την Ελλάδα, με την έννοια ότι «έσπρωξε» προς μία λύση μεγάλης μείωσης του χρέους. Βέβαια, φτάσαμε στο «παρά ένα». Διότι ναι μεν βοήθησε, αλλά είπα στην κυρία Λαγκάρντ κάποια στιγμή στο προ προηγούμενο,
«σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια αλλά προσέξτε, ενδεχομένως από την πολλή πίεση δεν βλέπω εδώ να είναι έτοιμοι να τη δεχθούν και επομένως κινδυνεύουμε να μην έχουμε απόφαση»
Και δυστυχώς δεν είχαμε απόφαση. Στις 5.30 το πρωί έσπασε η συμφωνία. Στο προηγούμενο Eurogroup παραλίγο να γίνει πάλι το ίδιο. Ως Έλληνας υπουργός Οικονομικών είδα τον κίνδυνο πλέον και μίλησα με δραματικούς τόνους, και όχι πια ως Οικονομολόγος. Το ίδιο έκαναν και άλλοι συνάδελφοι, αρκετοί. Είπα ότι αν αυτή τη στιγμή βγούμε από την αίθουσα αυτή χωρίς συμφωνία, σας λέω με όλη την ευθύνη που έχω, ότι η Ελλάδα σε λίγους μήνες δεν θα ανήκει στη Δύση, με την έννοια ότι θα ψάξει να βρει αλλού πόρους. Δεν θα χρεοκοπήσει έτσι, τη στιγμή, μάλιστα, που έχει πετύχει όλα όσα έχουν ζητηθεί. Δεν μπορεί το πρωί να μας δίνετε όλοι συγχαρητήρια για όσα κάναμε, και το βράδυ, να μην συμφωνούμε μετά από δωδεκάωρη διαδικασία, η οποία πέρασε από 40 κύματα.

Στην αρχή φαινόταν ότι είχαμε συμφωνία, μετά έσπασε, ένα κράτος -μέλος πρόβαλε άρνηση διότι δεν ήταν αποδεκτή για αυτούς η λύση, ένα άλλο κράτος-μέλος είπε ότι εμείς είμαστε φτωχότερη χώρα, και δεν δεχόμαστε την επαναφορά των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών στην Ελλάδα. Είχαν αρχίσει να μπαίνουν, ας πούμε, εθνικές πολιτικές και στρατηγικές που εμπόδιζαν τη λύση. Τότε είπα «ωραία, αυτό είναι το κόστος της λύσης. Μπορούμε να δούμε το κόστος της μη λύσης και τι θα σημαίνει για την Ελλάδα, για την κοινωνική συνοχή της χώρας, τι θα σημαίνει για την Ευρωζώνη, για τις αγορές που θα ανοίξουν την επομένη το πρωί χωρίς συμφωνία και με δεδηλωμένη την ικανοποίηση των μελών της Ευρωζώνης για το ότι η Ελλάδα έφερε σε πέρας ό,τι έπρεπε για πρώτη φορά. Ότι κάλυψε αυτό το κενό που μας έλεγαν μέσα σε ελάχιστους μήνες». Εκεί, πράγματι, θα ξεχωρίσω τον κ. Γιούνκερ ο οποίος είπε ότι δεν θα βγούμε από την αίθουσα αυτή αν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ, είπε.

Για το κατά πόσο η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή ή όχι και τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα απειλούσε με μονομερή χρεοκοπία


Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, όσους στόχους βάλαμε στο τραπέζι τους πετύχαμε: επιμήκυνση, μείωση χρέους, που το παίρνουμε, μείωση επιτοκίων, μείωση χρεολυσίων και «σπρώξιμο» προς το μέλλον, σπρώξιμο προς το μέλλον τόκων. Αυτό για όσους λένε ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Πράγματι με πολύ σκληρούς όρους. Όχι ότι δεν έπρεπε η Ελλάδα να τα κάνει αυτά ούτως ή άλλως. Δεν έπρεπε όμως το πρόγραμμα να είναι τόσο πολύ εμπροσθοβαρές. Εκεί διαφώνησα, αλλά δυστυχώς ενώ στην αρχή ήταν μόνο το IMF, το οποίο ωθούσε προς την κατεύθυνση αυτή, συμπαρέσυρε και την ΕΕ και την ΕΚΤ. Βρήκα δηλαδή ένα τείχος απέναντί μου. Τελικά ήταν όλοι σκληροί.

Ερώτηση: Υπάρχει ο περίφημος φαύλος κύκλος, πιέσεις για περισσότερη λιτότητα, φεύγουν λεφτά από την αγορά, έρχεται ύφεση, η κυβέρνηση λέει ότι είμαστε εκτός στόχων και πάει πάλι για μέτρα. Δεν το καταλαβαίνει η τρόικα αυτό το σχετικά απλό;


Το καταλαβαίνουν. Αυτό ήταν η δική μας επιχειρηματολογία. Η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ κυρίως είναι ότι σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό. Και στην Πορτογαλία που μπήκαν σκληροί στόχοι και στην Ιρλανδία, αρχίζουν και τα πετυχαίνουν και ξαναγυρίζουν στις αγορές. Μας λένε ότι εμείς αποτύχαμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και τους λέω ότι η έμφασή τους σε διαρθρωτικές αλλαγές ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν υπήρξε μνεία για ιδιωτικοποιήσεις στο πρώτο πρόγραμμα. Δεν υπήρξε μνεία για άνοιγμα επαγγελμάτων, περίπου. Τώρα μπήκαν στο τραπέζι αυτά. Άρα, υποτίθεται ότι το κενό που δημιουργείται από τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, θα καλυφθεί από το άνοιγμα των αγορών, από τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και από τη μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που ήδη την πετυχαίνουμε. Επίσης, από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας που τα χρήματα είναι αρκετά ακόμη, που εμείς για λόγους γνωστούς δεν απορροφούσαμε. Επίσης, μην ξεχνάτε, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, η οικονομία δεν ανέκαμπτε και δεν ανακάμπτει διότι υπάρχει φόβος της δραχμής. Με όλη αυτή την κουβέντα, με όλη αυτή την έλλειψη συναίνεσης σε αυτό που κάνουμε. Υπήρχε μία «δραχμοφοβία». Ελπίζω ότι με την εκταμίευση της δόσης αυτή η «δραχμοφοβία» θα φύγει και θα προσελκύσουμε επενδύσεις στο πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχουμε.

Σε μία τέτοια διαπραγμάτευση πρέπει να χαρακτηρίζεσαι από ρεαλισμό και από ευελιξία. Εάν πραγματικά απειλούσαμε ότι θα τα τινάζαμε στον αέρα, θα ήταν σαν να ζωνόμαστε με εκρηκτικά και πηγαίναμε στις Βρυξέλλες, μία ομάδα Ελλήνων «ταλιμπάν» ας πούμε, να εκραγούμε. Θα γινόταν μία ζημιά. Το πολύ- πολύ να κατέρρεε ένα ξενοδοχείο, αλλά αυτό θα ήταν όλο. Η Ελλάδα θα κατέρρεε πλήρως, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη μέρα θα κοβόταν η χρηματοδότηση των ελληνικών Τραπεζών, δεν θα υπήρχαν χαράματα στα ATM, δεν θα υπήρχαν τρόφιμα στα ράφια, δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε καύσιμα από το εξωτερικό, φάρμακα. Νομίζω ότι κανείς εχέφρων δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί κάτι τέτοιο.

Ο αντίλογος είναι αυτό που λέει ο κ. Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει μία έξοδο της Ελλάδας γιατί θα ήταν καταστροφή για την Ευρωζώνη, άρα κάπου υπάρχει μία διαπραγματευτική δύναμη δική μας.


Πότε το είπε αυτό ο κ. Σόιμπλε όμως; Όταν εμείς φερθήκαμε υπεύθυνα και κάναμε αυτό που έπρεπε. Το λέει τώρα. Το είπε προχθές στη γερμανική Βουλή, που ήθελε να μας στηρίξει. Δεν συμφωνώ ότι ίσχυε πάντα. Αυτό που θα γινόταν, νομίζω, αν εμείς απειλούσαμε με «αυτοανάφλεξη» είναι ότι θα έβαζαν έναν κλοιό γύρω μας, θα προστάτευαν τις Τράπεζές τους, και θα γινόμασταν «Ιφιγένεια» προς παραδειγματισμό των υπολοίπων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Δηλαδή, με τη θυσία της Ελλάδας η Ευρώπη θα προχωρούσε γρηγορότερα σε μια μορφή ομοσπονδιοποίησης. Με την Ελλάδα, όμως , θύμα και κατεστραμμένη. Εγώ δεν θα το κάνω ποτέ αυτό.

Σχετικά με τους στόχους που έχουν επιτευχθεί


Πετύχαμε τα περισσότερα. Αυτό που δεν πέτυχα είναι να κάνω το πρόγραμμα λιγότερο εμπροσθοβαρές. Εκεί όπως είπα βρήκα τείχος. Θεωρώ ότι πετύχαμε τουλάχιστον το εξής: τους έλεγα ότι δεν διαφωνώ με τους στόχους σας, δηλαδή ο στόχος του μηδενικού πρωτογενούς πλεονάσματος του χρόνου δεν είναι παράλογος, το 1,5% τον επόμενο χρόνο, το 3% και το 4,5 % το 2016 δεν είναι παράλογοι στόχοι. Τα μέτρα όμως που παίρνουμε το 2013 νομίζω ότι είναι υπέρ αρκετά για τους στόχους. Γι αυτό θεωρώ ότι του χρόνου, το 2013, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε θετικό πλεόνασμα και όχι μηδενικό. Μπορούμε να ζήσουμε με βάση τη συμφωνία που έχουμε ένα μέρος από το πλεόνασμα αυτό, να χρησιμοποιηθεί ούτως ώστε τα μέτρα του 2014 να είναι πιο ήπια από αυτά τα οποία προγραμματίζονται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ