Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για το χρέος, για νέα μέτρα το 2013, την ανεργία, τις τράπεζες

10 Δεκεμβρίου 2012

Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για το χρέος, για νέα μέτρα το 2013, την ανεργία, τις τράπεζες

Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για το χρέος, για νέα μέτρα το 2013, την ανεργία, τις τράπεζες

stournaras bilderberg yannis stournaras bio stournaras ypourgos yannis stournaras publications yannis stournaras goldman yannis stournaras wiki yiannis stournaras wiki stournaras wiki

Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για το χρέος, για νέα μέτρα το 2013, την ανεργία, τις τράπεζες

 Σχετικά με το αν το θέμα του χρέους θα βρει οριστική λύση μετά τις γερμανικές εκλογές, αν δηλαδή γίνει επίσημο «κούρεμα»Δεν θέλω να μπω σε κάτι τέτοιο τώρα γιατί αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση το αρνείται. Άρα εγώ ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορώ να εκφράσω επιθυμίες που αφορούν άλλες χώρες.

Η μείωση χρέους είναι πολύ σημαντικός στόχος. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η μείωση των 20 μονάδων, από το 144%, που ήταν η τάση με βάση το πώς πηγαίνουμε, στο 124% είναι μία πολύ σημαντική μείωση και ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Ελλάδα.

Το πραγματικά θετικό θα είναι όταν αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από το 100%. Όταν βρεθούμε στο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Γι αυτό επιμένω πολύ σε αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο «ατού» στα χέρια της. Το έλεγα και πριν, που ήμουν στο ΙΟΒΕ. Έχει πολύ μεγάλη δημόσια περιουσία, ως ποσοστό του ΑΕΠ η αξία της, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρωζώνη, για ιστορικούς λόγους. Περιβάλλοντας με πλήρη εμπιστοσύνη την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα εκεί.

Οι τιμές είναι χαμηλές, αλλά είναι χαμηλές και οι τιμές των ομολόγων. Άρα, από ότι φαίνεται, τώρα κερδίζουμε το επιχείρημα, που είχα πει στις προγραμματικές δηλώσεις και συνάντησα αντίδραση από την τρόικα. τώρα η τρόικα δέχεται να χρησιμοποιήσουμε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για να εξοφλήσουμε χρέος. Παλιά δεν το δέχονταν. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν μπορεί να πουλήσουμε φθηνά, αλλά θα αποσύρουμε και χρέος σε χαμηλές τιμές. Άρα είναι μία η άλλη. Γιατί όπως ξέρετε, επειδή η Ελλάδα είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να πάνε για μείωση χρέους.

Σχετικά με τις ρήτρες στο μνημόνιο και αν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση προς τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στο 2013Η ρήτρα είναι συμμετρική. Πετύχαμε και προσθέσαμε ότι αν πάμε καλύτερα από τους στόχους, τότε μπορεί το 2014 να πάρουμε πιο ήπια μέτρα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και για τη συνοχή της κυβέρνησης και των κομμάτων, γιατί ένα από τα κόμματα, το έβαζε και σωστά. Ο κ. Κουβέλης κρατά μία πολύ υπεύθυνη στάση.

Μπορώ να διαβεβαιώσω στο βαθμό, όμως που πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτό είναι πολύ βασικό. Εάν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει θα υπάρξει πίεση για παραπάνω μέτρα. Αν για παράδειγμα «νερώσουμε το κρασί» μας στη φορολογική μεταρρύθμιση, όπως ξεκινήσαμε τη συζήτηση: «δώσε εκείνο, δώσε το άλλο». Αν, ενώ έχουμε υποσχεθεί τρία δισ. δεν τα πιάσουμε και είναι λιγότερα, βεβαίως τότε θα υπάρξει μεγάλη πίεση.

Για τις περιορισμένες αντοχές της κοινωνίας σε ενδεχόμενα νέα μέτρα


Το καταλαβαίνω. Πρέπει να πετύχουμε. Δεν έχουμε άλλη λύση. Όταν προσπαθούμε, τα καταφέρνουμε. Θα ήθελα να απονείμω τα εύσημα στον πρωθυπουργό. Όταν είδε ότι κινδυνεύαμε να μην πετύχουμε όλες τις προαπαιτούμενες πράξεις γιατί ο ένας υπουργός είχε πρόβλημα με το ένα ζήτημα, άλλος με το άλλο, πήρε το πράγμα επάνω του. Αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα. Η συμβολή του ήταν τεράστια.

Αν είμαστε εκτός στόχων λόγω ύφεσης, τότε το πράγμα αλλάζει. Αν όμως είμαστε εκτός στόχων διότι, όπως πριν, ακόμη και ασήμαντα πράγματα όπως απελευθέρωση αγοράς εκτελωνιστών ή φορτοεκφορτωτών δεν τα κάναμε διότι θέλαμε να προστατεύσουμε ορισμένα συμφέροντα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.

Σχετικά με τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης και τη στάση τους


Είναι δουλειά του πρωθυπουργού να κρίνει τους υπουργούς. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου αν και ως εκπρόσωπος της χώρας στο Eurogroup έχω αυξημένη ευθύνη. Ο πρόεδρος Μπαρόζο στην τελευταία επίσκεψη που κάναμε με τον πρωθυπουργό μας είπε ότι το Eurogroup, πλέον, έχει αυτονομηθεί. Εάν ο υπουργός Οικονομικών μίας χώρας χάσει την αξιοπιστία του εκεί, δηλαδή άλλα τους λέει και άλλα κάνει, είμαστε χαμένοι. Είπε αν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο καλύτερα να αποχωρήσω.

Σχετικά με ενδεχόμενη αποχώρηση του Υπουργού


Δεν σκοπεύω να φύγω. Θα κάνω αυτό που πρέπει. Όπως ξέρετε δεν είμαι πολιτικός καριέρας. Βρίσκομαι εδώ από πατριωτικό καθήκον και θα κάνω αυτό που πρέπει, αυτό που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου και η σωτηρία της χώρας.

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές


Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα επιφέρουν τεράστια διαφορά στη ζωή του Έλληνα. Έχω πει και στο παρελθόν, και το είπε και ο κ. Σόιμπλε προχθές, ότι η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό έχει περιορισμούς που δεν έχει ούτε η Κούβα, για παράδειγμα τα κλειστά επαγγέλματα, που τώρα αρχίζουμε να ανοίγουμε. Όταν ήρθα στο υπουργείο, πίστευα ότι τα έχουμε ανοίξει. Και όμως, δεν είχαν βγει ακόμη οι πολιτικές αποφάσεις. Τα είχαμε ανοίξει στη θεωρία. Στην πράξη τώρα ανοίγουν. Και ίσως υπάρχουν και άλλα ακόμη και να μην τα έχουμε αντιληφθεί. Δεν με εκπλήσσει αυτή η χώρα. Όποια πέτρα και να σηκώσεις κάποια προστασία του δημοσίου θα υπάρχει από κάτω σε κάποιο συμφέρον. Αυτά πρέπει να τα εξαλείψουμε. Αυτά είναι μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης κυρίως και είναι μέτρα αναπτυξιακά. Για παράδειγμα οι λιμουζίνες των ξενοδοχείων. Για ποιο λόγο μία ομάδα τουριστών που έρχεται από το εξωτερικό να μην μπορεί να πάρει ένα πουλμανάκι ενός ξενοδοχείου και να κάνει μία περιοδεία; Ίσως αυτό στον κόσμο δεν ακούγεται ως τρομερό, αλλά ας πούμε και για το καμποτάζ που άνοιξε. Δεν μπορούσαν κρουαζιερόπλοια με ξένη σημαία να κάνουν αυτό που λέμε «home porting», δηλαδή να ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια και να καταλήγουν σε αυτά. Αυτό σήμαινε απώλεια 0,5% του ΑΕΠ το χρόνο. Ξέρετε τώρα πόσες μεγάλες εταιρείες έρχονται και ζητούν να επενδύσουν στα λιμάνια μας, να κάνουν «home porting», να ξεκινήσουν από τη Ρόδο, από την Κρήτη. Αυτό κατά την άποψή μου ήταν το άκρον άωτον του παραλογισμού. Άλλο παράδειγμα είναι τα φορτηγά, που είχε τεράστια επίπτωση στο κόστος μεταφοράς όταν επί 40 χρόνια από τη δικτατορία και πριν μέχρι σήμερα, οι άδειες των φορτηγών δημοσίας χρήσεως ήταν περιορισμένες. Σε μία περίοδο που ο αριθμός των φορτηγών δημοσίας χρήσεως ήταν σταθερός και το ΑΕΠ ανέβηκε 200%, φανταστείτε τι σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα το κόστος μεταφοράς.

Σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο


Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση. Αν από αυτή προκύψει ότι κάποιος δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να απολυθεί. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2013 και βεβαίως πάντα με κριτήρια. Έχουμε συμφωνήσει πράγματι σε ορισμένα νούμερα. Πιστεύω ότι θα γίνει στο 2013. Αφορά σε φορείς που θα κλείσουν, επίορκους, ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας το καθήκον του δημοσίου υπαλλήλου. Ασφαλώς δεν θα τους εγκαταλείψουμε. Θα πάρουν κάποια στιγμή τη σύνταξή τους, και στη διάρκεια της διαθεσιμότητας, θα παίρνουν έναν σημαντικό μισθό, το 75% του μισθού τους.

Σχετικά με όσα ξοδεύει το ελληνικό κράτος


Έχουμε ιδέα, τουλάχιστον καλύτερη από πριν. Η Taske Force θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι το ΓΛΚ θεωρείται από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Επίσης με το πολυνομοσχέδιο, θα έχουμε ένα σύστημα έγκαιρής προειδοποίησης. Αυτό πιστεύω θα κάνει πολύ καλό. Κάθε μήνα πια θα παρακολουθούμε τις δαπάνες όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ένα παράδειγμα που παρά λίγο να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα: στο τέλος της συμφωνίας με ενημέρωσαν από το ΓΛΚ ότι το έλλειμμα από τον ΕΟΠΥΥ είναι ένα δισ. παραπάνω. Παρότι είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος και αισιόδοξος σκέφτηκα ότι τελικά σε αυτή τη χώρα οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν τελειώνουν ποτέ. Αν όμως είχαμε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, θα γνωρίζαμε για τον ΕΟΠΥΥ.

Στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο, την πρώτη φορά προσπάθησα να κάνω το αυτονόητο. Να βάλω στον ΕΟΠΥΥ τα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων που είχαν ήδη μπει, αλλά ξαναβγήκαν με ένα γνωστό ελληνικό τρόπο. Για το Ταμείο των Δημοσιογράφων μου έκανε εντύπωση ότι, κόμματα που θέλουν να λένε ότι είναι στην Αριστερά αντέδρασαν. Εκεί είπα ότι δεν μπορεί να υπάρχει υγεία δύο ταχυτήτων για πατρικίους και πληβείους. Ορισμένα πράγματα πρέπει να τα φτάσουμε μέχρι το τέλος, έστω και αν είναι δυσάρεστα. Προσωπικά έχω χάσει πολλούς φίλους στη διαδικασία αυτή. Νομίζω όμως ότι τελικά το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από όλα.

Σε ερώτηση για τον κόσμο που δεν «βγαίνει» οικονομικά και το φόβο της δραχμής:


Δεν ξέρουν πραγματικά τι είναι η δραχμή. Έχει δειλιάσει ο πολιτικός κόσμος να εξηγήσει στον κόσμο τι σημαίνει δραχμή. Τι σημαίνει δραχμή: Δεν είναι μόνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού που πρέπει να καλυφθεί - ας πούμε ότι εάν πάμε στη δραχμή θα τυπώσουμε δραχμές και θα πληρώσουμε τους δημοσίου υπαλλήλους. Υπάρχει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η χώρα δηλαδή παράγει πολύ λιγότερο από ό,τι δαπανά και δυστυχώς δεν παράγει βασικά αγαθά. Δεν παράγει πρωτογενή φάρμακα, παράγει γενόσημα. Εισάγει ακόμη και τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε βασικά αγαθά να καταναλώσουμε, που σημαίνει ότι θα έχουμε χάος . Αν πάμε στη δραχμή και χρεοκοπημένοι θα σταματήσει η χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωζώνη. Δεν θα υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜ. Συγνώμη που τα διεκτραγωδώ, αλλά αυτό που έγινε στην Αργεντινή η οποία είχε το ¼ του χρέους που έχουμε σήμερα, θα είναι ένα «παιδικό πάρτι» μπροστά σε αυτό που θα γίνει εάν η Ελλάδα πάει στη δραχμή. Θα έχουμε μαφίες.

Πράγματι έχουμε κάνει μια περικοπή εισοδημάτων για να μπορέσουμε να έχουμε εισοδήματα, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το υπόλοιπο των εισοδημάτων, των συντάξεών μας και να ζούμε μια ζωή – βέβαια πιο περιορισμένη από τη ζωή που ζούσαμε μέχρι σήμερα. Ο κόσμος έχει δίκιο σε ένα πράγμα. Πέφτουν οι μισθοί, αλλά δεν πέφτουν οι τιμές. Θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό. Το ότι δεν πέφτουν οι τιμές οφείλεται στους άπειρους περιορισμούς που το Δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό –αυτούς τώρα τους αφαιρούμε όλους. Υπάρχουν όμως και ολιγοπωλιακές καταστάσεις ακόμη και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενδο-ομιλλικές συναλλαγές και τα κοιτάζουμε και αυτά.

Ο πληθωρισμός φέτος είναι πολύ χαμηλότερος από την Ευρωζώνη, του χρόνου θα είναι μηδενικός ή και αρνητικός. Έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό αυτό. Η Ιρλανδία για παράδειγμα, όταν είχε την ύφεση που είχε η Ελλάδα οι τιμές έπεσαν 6%. Στην Ελλάδα μέχρι και φέτος οι τιμές ανεβαίνουν. Είναι παράλογο αυτό. Αυτό δείχνει τους άπειρους περιορισμούς στον ανταγωνισμό που έχει η χώρα μας.

Δεν έχουμε μιλήσει με ειλικρίνεια στον κόσμο. Η πολιτική οικονομία της μεταπολίτευσης προστάτευσε συμφέροντα. Την ημέρα του πολυνομοσχεδίου, που μόνος μου υπερασπίστηκα – όπως μόνος με τον Πρωθυπουργό υπερασπιστήκαμε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις – έρχονταν βουλευτές όλων των κομμάτων και μου έδιναν τροπολογίες. Άλλος για τους δικαστές, άλλος για τα σώματα ασφαλείας, άλλος για τους ιερείς, άλλος για τους δασκάλους, άλλος για τους αναπήρους. Και λέω «Χριστέ μου, τι είναι εδώ μέσα;». Λοιπόν, πρέπει να αλλάξουμε.

Ναι μεν έχω μεγάλη δυσκολία, όπως σας είπα, έχω δύο τρόικες, μια εσωτερικού και μία του εξωτερικού, όμως αυτή η διαδικασία συνεργασίας κομμάτων είναι τρομακτικά εξυγιαντική. Μπορεί να με βρίζουν – το ξέρω, διαβάζω κάθε μέρα εφημερίδες – κύκλοι στην Ιπποκράτους, στην Κουμουνδούρου, στην Αγ. Κωνσταντίνου, λένε τα μύρια όσα εναντίον μου. Πιστέψτε με, όμως, κάνω το καλύτερο που μπορώ να κάνω για να συμβιβάσω τα ασυμβίβαστα. Η διαδικασία αυτής της συναίνεσης και της σύγκλισης είναι πάρα πολύ σημαντική. Παρά την ένταση που υπάρχει στις συναντήσεις μας με τους πολιτικούς αρχηγούς, τελικά τα βρίσκουμε και σε κλίμα καλής συνεργασίας – και με αρκετό χιούμορ- πετύχαμε να είμαστε σήμερα εδώ και η Ελλάδα να έχει πετύχει όλους, μα όλους τους στόχους της διαπραγμάτευσης, εκτός από έναν, αυτό που είπα και πριν, ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά εμπροσθοβαρές. Αυτό είναι μάλλον μια αποτυχία, ενώ είχαμε αρκετά μεγάλες επιτυχίες στα υπόλοιπα «μέτωπα».

Σε ερώτηση για το τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα:


Θα του έλεγα ότι θα ήταν ευχής έργον να μιλήσει ρεαλιστικά στον κόσμο. Είδα προχθές στο συνέδριο ορισμένα θετικά στοιχεία. Για παράδειγμα ο φίλος μου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε αρκετές ψήφους, που είναι μια φωνή λογικής. Θέλω να πιστεύω ότι αρχίζει να επικρατεί κάποια φωνή λογικής . Εύχομαι να φτάσει μέχρι τέλους. Θα κάνει πάρα πολύ καλό στην πατρίδα ο κ. Τσίπρας εάν το κάνει αυτό. Στη χώρα αυτή έχουμε υποφέρει πάρα πολύ από το λαϊκισμό και από τη διγλωσσία των πολιτικών. Εγώ θα μιλάω πάντα τη γλώσσα της αλήθειας όσο και να μου κοστίζει σε πολιτικές φιλίες και ανθρώπινες φιλίες αυτό.

Σε ερώτηση για την ανεργία και τους φόβους που εκφράζονται ότι θα φτάσει 30% :


Αν δεν πετύχει το πρόγραμμα το φοβάμαι. Θεωρώ ότι τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλά και ότι από τα Χριστούγεννα και μετά, με την εκταμίευση θα αρχίσουν η ένταση και ο φόβος να φεύγουν. Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα φέρει κατ’ αρχήν χρήματα στην αγορά, θα φτιάξει τα κεφάλαια των τραπεζών, ο κόσμος θα αισθανθεί μεγαλύτερη σιγουριά, θα αρχίσει να φέρνει καταθέσεις πίσω – δεν λέω από το εξωτερικό, αυτό ίσως καθυστερήσει – από τα μαξιλάρια, τα στρώματα, από τους τοίχους, από τις κουζίνες και τους φούρνους όπου είναι χωμένες. Υπάρχει ακόμη μεγάλες ποσότητες καταθέσεων εκεί. Επίσης, θα έρθουν τώρα το Δεκέμβριο 10,6 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμός και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα έρθουν άλλα 10 δισ. και θα πάρουμε και άλλα 10 δισ. από το EFSF για άλλους λόγους. Μην ξεχνάμε έχουμε και το ΕΣΠΑ μπροστά μας. Η διαπραγμάτευση για το ΈΣΠΑ – διότι ήταν ένα πολύ βασικό στοιχείο οι συνέργειες των δύο διαπραγματεύσεων - ήταν ένα από τα στοιχεία που μας έλυσαν το πρόβλημα στο προηγούμενο Eurogroup. Στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους το ΔΝΤ είχε κάνει υπόθεση ότι θα πάρουμε 11,5 δισ. ευρώ. Εκεί λοιπόν, όταν μίλησε με τον Πρωθυπουργό μου είπε «Γιάννη, λάβε υπόψη σου ότι ο Ρομπάι μου είπε ότι θα πάρουμε τουλάχιστον τόσα», δηλαδή αρκετά παραπάνω από αυτά. Το ανέφερα εκεί, το επιβεβαίωσε ο Όλι Ρεν. Αυτό λοιπόν μας έβγαλε από μια δύσκολη θέση. Θα έρθουν λοιπόν και χρήματα ΈΣΠΑ. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι υπογράψαμε συμφωνία εγώ και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης με την ΕΤΕπ, η οποία δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μπουν περίπου 1 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για οδικούς άξονες και για μεγάλα έργα, κυρίως στην ενέργεια αλλά και αλλού. Αυτά είναι φρέσκο χρήμα.

Σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων:


Είμαστε πλέον μπαρουτοκαπνισμένοι. Δεν θα φοβηθούμε συμφέροντα. Εδώ φτάσαμε να έχουμε βάλει το κεφάλι μας στον τροβά. Ούτε αυτοί που τρέχουν το ΤΑΙΠΕΔ ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο Πρωθυπουργός φοβόμαστε κανενός είδους συμφέρον.

Το δηλώνω αυτό ευθαρσώς. Δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι πεντακάθαρος. Θα φέρω τα πράγματα εκεί που πρέπει να τα φέρω ως Υπουργός Οικονομικών. Έχω την απόλυση στήριξη του Πρωθυπουργού σε αυτό και των αρχηγών των δύο κομμάτων.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να υπάρχει εποπτεία από την τρόικα στις τράπεζες:


Η εποπτεία από μόνη της δεν οδηγεί σε αφελληνισμό. Η εποπτεία θα γίνει μέσα από Επιτρόπους, οι οποίοι θα είναι και Έλληνες. Υπήρχαν και τώρα, βέβαια, Έλληνες Επίτροποι, αλλά δεν έκαναν τίποτε στην ουσία. Τώρα είναι αναγκασμένοι να κάνουν γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ξέρω ότι υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις για το θέμα των Επιτρόπων, πιστεύω όμως ότι θα λειτουργήσουν εξυγιαντικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, με την ανακεφαλαιοποίηση δίνουμε κίνηση στους μετόχους των τραπεζών.

Δεν πιστεύει κανείς ότι οι τράπεζες θα ξαναγίνουν κρατικές. Μην ξεχνάτε ότι και στη Βρετανία για ένα διάστημα, το 70% των τραπεζών μετά τη μεγάλη κρίση ήταν θεωρητικά κρατικό, αλλά μετά το Δημόσιο πούλησε τις μετοχές του. Ακόμη έχει σε πολλά τράπεζες πλειοψηφία το βρετανικό Δημόσιο. Και στην Αμερική οι τράπεζες έγιναν κρατικές για ένα διάστημα και κατόπιν το αμερικανικό Δημόσιο τις πούλησε με ένα μικρό κέρδος – δεν έχασε πάντως. Αν πάνε καλά, έτσι θα γίνει και εδώ.

Σχετικά με τη συμπεριφορά της επιχειρηματικής τάξης στην κρίση:


Δεν είμαι ευχαριστημένος. Δεν μου άρεσε καθόλου ότι άνθρωποι που ανήκουν στην ελίτ έβγαλαν τα λεφτά τους έξω. Το καταδικάζω, δεν θα το έκανα ποτέ. Η κόρη μου ζει στο εξωτερικό και πριν ακόμη γίνω Υπουργός μου ζήτησε με τον σύζυγό της να αγοράσουν σπίτι. Τους είπα δεν είναι δυνατόν τώρα να φύγουν λεφτά από την Ελλάδα για οποιοδήποτε σκοπό, για να αγοραστεί ένα σπίτι σε μια ξένη χώρα, θα περιμένετε, θα μένετε σε νοίκι μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση.

Πολλοί Ιρλανδοί, από ότι μου είπε ένας Ιρλανδός πολιτικός, έφεραν χρήματα στην Ιρλανδία με την κρίση. Θα ήθελα να γίνει αυτό στην Ελλάδα τώρα. Επενδύοντας στη χώρα μας, Έλληνες που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω, να τα φέρουν πίσω, δίνοντας μια ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτό που κάνει η χώρα.

Όταν η κρίση είχε κορυφωθεί πριν από μερικούς μήνες και όλοι θεωρούσαν ότι η χώρα θα πάει στη δραχμή, μου έλεγαν ξένοι αναλυτές «γιατί όλοι οι Έλληνες δεν βγάζουν τα χρήματά τους έξω;» και τους απαντούσα ότι υπάρχει αυτός ακριβώς ο πατριωτισμός . Και κυρίως ήταν οι μικροκαταθέτες που κράτησαν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Αυτούς προσπαθούμε να σώσουμε τώρα με τις παρεμβάσεις που κάνουμε στο τραπεζικό σύστημα.

Δεν έχει φύγει ακόμη ο φόβος της δραχμής, αλλά πιστεύω ότι φεύγει τώρα με ταχύτατο ρυθμό. Αν όλα πάνε καλά στο τέλος Δεκεμβρίου θα έχει φύγει σχεδόν τελείως.


Ξέρω ότι υπήρχε μια γερμανική ελίτ – υπάρχει ακόμη – που πίεζε και μέσω ενός γνωστού Ινστιτούτου, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει στη δραχμή . Δεν το κάνουν πια, τέλειωσε αυτή η ιστορία. Η Ελλάδα με το σπαθί της κέρδισε αυτή τη μάχη. Κάνω έκκληση, αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Καμία σημασία δεν έχει ο οποιοσδήποτε Στουρνάρας, είμαστε αναλώσιμοι όλοι. Αλλά αυτή την αξιοπιστία που κερδίσαμε με το σπαθί μας, τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν τους τελευταίους μήνες πρέπει να την διαφυλάξουμε. Δεν φαντάζεστε πόσο χάρηκα ότι στο ECOFIN, που δεν ήταν η Ελλάδα στην ατζέντα, ήρθαν ακόμη και εκπρόσωποι Υπουργοί χωρών που φέρθηκαν εχθρικά στη χώρα μας, και είπαν «πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρετε». Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνω πίσω ή να κάνω πράγματα που θα μειώσουν την αξιοπιστία μας με τίποτε. Καλύτερα να μην ξαναγυρίσω στο Eurogroup.

Σε ερώτηση για το εσωτερικό μέτωπο:


Όχι, δεν φοβάμαι ( ότι θα χάσουμε το εσωτερικό μέτωπο). Πιστεύω πάρα πολύ στην ιστορία και η ιστορία λέει ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό και με πολύ μεγάλη πιθανότητα τα πράγματα εξελίσσονται ορθολογικά . Η ορθολογική εξέλιξη των πραγμάτων είναι αυτό που κάνουμε τώρα. Δεν έχετε δει απελπισία σε άλλες χώρες που έχουν χρεοκοπήσει. Αυτό που θα ζητήσει από το πολιτικό σύστημα – τουλάχιστον από τα τρία κόμματα – είναι να βγουν και να εξηγήσουν στον κόσμο τι πετύχαμε μέχρι τώρα. Είναι η αρχή. Έχουμε πολύ ανηφορικό δρόμο μπροστά μας. Δεν πρέπει να διακυβεύσουμε την επιτυχία. Πραγματικά η προσπάθεια είναι μεγάλη. Απλά γυρίσαμε τον κάβο. Δεν έχουμε φύγει από τη φουρτούνα ακόμη. Πρέπει αυτό να το καταλάβουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν βοηθούν δηλώσεις ότι «θα καταψηφίσω, θα κάνω» . Τι θα καταψηφίσουμε δηλαδή; Αν καταψηφίσουμε και πέσει η κυβέρνηση, τι είναι το επόμενο βήμα μετά; Γι αυτό ας καθίσουμε στο τραπέζι με πνεύμα καλής συνεργασίας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αν εγώ δεν τους αρέσω – γιατί βλέπω δυσαρέσκεια από ορισμένους –, σας είπα, δεν είμαι πολιτικός, είμαι εδώ από πατριωτικό καθήκον, το μοναστήρι να είναι καλά. Έχω πάει σε πολλά μοναστήρια στη ζωή μου, δεν διστάζω να ξαναπάω. Είναι ενδιαφέρουσα η πολιτική, αλλά στόχος μου τώρα είναι να σώσουμε τη χώρα. Από κει και πέρα, στο μέλλον βλέπουμε…

Ερώτηση για συμβάν που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων :


Την ημέρα που είπα στη Βουλή ότι θα πάρουμε την επιμήκυνση. Με πήρε η γραμματέας μου και μου είπε ότι με θέλει επειγόντως ο κ. Σόιμπλε. Τον πήρα πίσω. «Γιάννη, γιατί το έκανες αυτό», με ρώτησε, «έπρεπε να το πούμε μαζί. Υπάρχει και η γερμανική Βουλή». Μου είπε πρόσεχε γιατί αυτό που έκανες ήταν πολύ επικίνδυνο. Στεναχωρήθηκα, βέβαια, γιατί η συζήτηση είχε και άλλα θέματα και κράτησε πολύ ώρα. Μετά από αυτό πήγα στη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Είχα ένα άλλο κλίμα, μια άλλη κατεύθυνση. «Δεν μου αρέσει το ένα, δεν μου αρέσει το άλλο». Εκεί- παρότι αισθάνομαι μεγάλη δύναμη μέσα μου - ένιωσα ότι έφτασα στα όριά μ ου. Εκεί κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι στη μέση. Από τη μία να σε τραβάει ο ένας και από την άλλη ο άλλος. Εκεί χρειάζεται δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ