Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 01 Ιανουαρίου

7 Ιανουαρίου 2012

Ομάδα νυν και πρώην εφοριακών, με βίλες, ξενοδοχεία και off shore εταιρείες!

Ομάδα νυν και πρώην εφοριακών, με βίλες, ξενοδοχεία και off shore εταιρείες!

Σπίτι συγγενών εφοριακού!
Ήδη ξεκίνησε μεγάλη δικαστική έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, καθώς στα χέρια του έφτασε «καυτός» φάκελος, με φωτογραφίες και έγγραφα, όπου εμφανίζονται χλιδάτα ακίνητα και υπεράκτιες εταιρείες, τις οποίες φέρονται να διοικούν συγγενείς συνταξιούχου εφοριακού!

Σκοπός της δικαστικής έρευνας, που διενεργεί ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, είναι να διαπιστωθεί εάν όλος αυτός ο πλούτος αποκτήθηκε νόμιμα ή είναι προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού από συγκεκριμένες υποθέσεις που έλεγξαν οι εμπλεκόμενοι εφοριακοί τα προηγούμενα χρόνια.

Aυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ!

Aυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ!

Από 12% μέχρι και 15,1% ανέρχονται τελικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν για όλη τη φετινή χρονιά.
Η ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες με τα μέσα τιμολόγια ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, χωρίς να συνυπολογιστεί η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, που είναι 3%, αλλά και χωρίς να δοθούν αναλυτικά οι χρεώσεις. Οι αυξήσεις στις κλίμακες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται με το τέλος ΑΠΕ από 12% έως 15,1%.Χωρίς αυτό, όπως προκύπτει από τα μέσα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι από 9% μέχρι 12,1%.
Σύμφωνα με τις τιμές της ΔΕΗ και αν συνυπολογίσουμε και το τέλος ΑΠΕ, μία τετραμελής οικογένεια που βρίσκεται στην κλίμακα χρέωσης από 1.201 έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα πληρώσει το 2012 442,45 ευρώ, από 389,79 ευρώ που κατέβαλε το 2011. Δηλαδή η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 52,66 ευρώ και η ποσοστιαία 13,5%.

Τα τιμολόγια, επίσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ αφορούν μόνο τη χαμηλή τάση. Για τη μέση τάση η επιχείρηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις τιμές της κιλοβατώρας. Σημειώνεται εδώ ότι η ΡΑΕ έχει προτείνει την απελευθέρωσή τους, αλλά τόσο από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο κι από την ανακοίνωση της ΔΕΗ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τη μέση τάση.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιβολής αυξήσεων, αυτές γίνονται κλιμακωτά. Οι χαμηλότερες καταναλώσεις επιβαρύνονται με μικρότερες ανατιμήσεις και οι υψηλότερες με μεγαλύτερες.
Ετσι στην κατηγορία από 0 έως 800 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 9% (χωρίς το τέλος ΑΠΕ). Στην επόμενη κλίμακα, από 801 έως 1.000 κιλοβατώρες, η μέση αύξηση είναι 10,6%. Η ΔΕΗ επίσης, επειδή η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών ανήκει στην κατηγορία 1.201 έως 1.600 κιλοβατώρες, υπολόγισε μέση αύξηση 9,4%. Στις υψηλότερες καταναλώσεις, από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες η μέση αύξηση είναι 12,1%.
Οι αυξήσεις είναι λιγότερο υψηλές στα οικιακά τιμολόγια «με χρονοχρέωση», δηλαδή σε αυτά που συμπεριλαμβάνεται και το λεγόμενο «νυχτερινό».
/www.ethnos.gr/

Η εργασιακή εφεδρεία παραβιάζει το Σύνταγμα!

Η εργασιακή εφεδρεία παραβιάζει το Σύνταγμα!

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εργασιακή εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κατέθεσαν η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται το Σύνταγμα και κρίσιμες συνθήκες και διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η συνταγματικότητα του νόμου θα κριθεί από την Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Οι προσφεύγοντες ζητούν:

Να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (η οποία εκδόθηκε κατ' επιταγήν του νόμου) για ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ., που έρχεται σε αντίθεση σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκών οδηγιών.

Στην προσφυγή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζονται τα εξής:


 • Η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (εφεδρεία) ουσιαστικά συνιστά παύση από τα καθήκοντά τους, παραβιάζοντας το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου. • Η εφεδρεία παραβιάζει και τα άρθρα 80, 73 και 74 του Συντάγματος, δεδομένου ότι οι νόμοι που προβλέπουν και χορηγούν συντάξεις ή αμοιβές «πρέπει επί ποινή ακυρότητας να είναι ειδικοί», δηλαδή «να εντάσσονται νομοτεχνικά εντός ενός πλαισίου που αποτελείται από συνταξιοδοτικές και μισθολογικές ρυθμίσεις», ενώ ο επίμαχος νόμος ρυθμίζει και άλλα ζητήματα. • Όσοι βγήκαν ή θα βγουν στην εφεδρεία, πριν από ένα έτος είχαν υποβάλει αίτηση για παράταση της παραμονής τους στην υπηρεσία, με την προσδοκία ότι θα παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, αλλά, στη συνέχεια, ο νόμος που τους θέτει σε εφεδρεία, ανατρέπει βίαια και αιφνιδιαστικά κάθε οικογενειακό και υπηρεσιακό σχεδιασμό τους.


www.kathimeini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

5 Ιανουαρίου 2012

Το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, δεν περιορίζεται παρά τις νέες ρυθμίσεις!

Το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, δεν περιορίζεται παρά τις νέες ρυθμίσεις!

Απροθυμία των φορέων να προχωρήσουν στην αποστολή στοιχείων σχετικά με την κατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων, βάσει του νέου βαθμολογίου.Καθυστερεί η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, το μισθολογικό κόστος δεν περιορίζεται και οι υπάλληλοι εξακολουθούν να λαμβάνουν αποδοχές με το παλαιό καθεστώς. 

Καθυστερεί η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, το μισθολογικό κόστος δεν περιορίζεται και οι υπάλληλοι εξακολουθούν να λαμβάνουν αποδοχές με το παλαιό καθεστώς, κάτι που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πληρωμής του πρώτου δεκαπενταημέρου του Ιανουαρίου, στις 27 Δεκεμβρίου.

Όπως είναι φυσικό, λόγω των συγκεκριμένων καθυστερήσεων πολλοί από τους εργαζόμενους ενδέχεται στο μέλλον να λάβουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας σχεδόν χρεωστικά, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι διαφορές που προκύπτουν από την 1η Νοεμβρίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.


Με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάνει γνωστό ότι  

«μεγάλος αριθμός υπηρεσιών δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της υπηρεσίας μας για παροχή στοιχείων» 

καθώς όλοι οι φορείς του Δημοσίου είχαν ειδοποιηθεί και όφειλαν να ενημερώσουν για την έκδοση των απαιτούμενων διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης του προσωπικού τους στους νέους βαθμούς. Επίσης,
«η κατάταξη στους νέους βαθμούς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία κατάταξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια» 

Η προθεσμία για την αποστολή των στοιχείων έληγε στις 18 Νοεμβρίου του 2011, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπουργεία, δήμοι και νοσοκομεία δεν ανταποκρίθηκαν.
πηγή:http://www.imerisia.gr

Επιτυχείς, οι δημοπρασίες ομολόγων Γερμανίας και Πορτογαλίας!

Επιτυχείς, οι δημοπρασίες ομολόγων Γερμανίας και Πορτογαλίας!

Επιτυχείς, οι δημοπρασίες ομολόγων Γερμανίας και Πορτογαλίας, την Τετάρτη, καθώς υπερκαλύφθηκαν και το επιτόκιο που δόθηκε ήταν μικρότερο σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις
Επιτυχείς, οι δημοπρασίες ομολόγων Γερμανίας και Πορτογαλίας, την 4/1/2012.

Στη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων η Γερμανία άντλησε σήμερα 4,06 δισ. ευρώ. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,3 φορές, έναντι 1,1 φορές κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου, ενώ το κόστος δανεισμού υποχώρησε στο 1,93%, έναντι 1,98% κατά τη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Η Πορτογαλία άντλησε 1 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων, όταν ο στόχος ήταν να αντλήσει 750 εκατ. ευρώ. Η αμέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,346% από 4,873% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία και η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,4 φορές, έναντι 2 φορές κατά την προηγούμενη δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων.

Στην διαδικασία του φορολογικού ελέγχου θα ανοίγουν λογαριασμοί καταθέσεων!

Στην διαδικασία του φορολογικού ελέγχου θα ανοίγουν λογαριασμοί καταθέσεων!

Στην διαδικασία του φορολογικού ελέγχου θα ανοίγουν λογαριασμοί καταθέσεων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με στόχο να εντοπιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των επιτηδευματιών, αφού οι καταθέσεις θα αποτελούν κριτήριο για την  φορολόγηση τους.


Mε στόχο τη  δραστική περιστολή της φοροδιαφυγής, το υπουργείο οικονομικών, βάζει σε δράση:
 1. νέα αντικειμενικά κριτήρια  υπολογισμού  των εισοδημάτων των επιτηδευματιών αλλά  και 
 2. υπολογισμού του  οφειλόμενου  ΦΠΑ.


Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια υπολογισμού των εισοδημάτων των επιτηδευματιών κατά την διαδικασία του φορολογικού ελέγχου.


Τα νέα κριτήρια θα εφαρμόζονται κατά την διαδικασία του φορολογικού ελέγχου και στοχεύουν στο να εντοπιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των επιτηδευματιών.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο περιλαμβάνεται ακόμα και η αξιοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών που κάνουν οι επαγγελματίες με μετρητά, ώστε να προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ασφάλεια το φορολογητέο εισόδημά τους.

Τα νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο- «σκούπα» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου   
ο έλεγχος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα μπορεί να γίνεται χρησιμοποιώντας ήδη διαπιστωμένες παραβάσεις, στοιχεία, πληροφορίες από την υπηρεσία και τρίτους.

Επίσης, θα αξιοποιούνται και και στατιστικά δεδομένα πωλήσεων - εκροών σε συνδυασμό με παρεμφερή στοιχεία που υπάρχουν από ομοειδείς επιχειρήσεις.


Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, οι φοροελεγκτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν και άλλα στοιχεία όπως:

 •  Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και 
 •  τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι επιτηδευματίες σε μετρητά

έτσι ώστε να προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια:
 1. τα ακαθάριστα έσοδα, 
 2. οι εκροές του επιτηδευματία, 
 3. τα φορολογητέα κέρδη και 
 4. ο οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).Με υπουργική απόφαση, θα προσδιοριστούν οι τεχνικές προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων, οι εκροές, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ του ελεγχόμενου επιτηδευματία.


Με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται αναλυτικά τα δεδομένα και οι πιο πάνω αναφερόμενες τεχνικές με τις οποίες θα μπορούν να προσδιοριστούν με έμμεσο τρόπο τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ του ελεγχόμενου επιτηδευματία.


Εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει σε ελέγχους χρησιμοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία, τότε ο έφορος οφείλει να να καλέσει τον φορολογούμενο σε ακρόαση πριν προσδιορίσει τον φόρο που αναλογεί.

Ο υπόχρεος μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο θεωρεί εκείνος ότι είναι ικανό να αποδείξει ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί για το εισόδημα που θα έχει προσδιορίσει η εφορία.

Με την υπουργική απόφαση  καθορίζονται αναλυτικά τα δεδομένα και οι νέες τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων, των φορολογητέων κερδών και ο οφειλόμενος ΦΠΑ του ελεγχόμενου επιτηδευματία. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών  θα προσδιορίζονται αυτόματα με την εφαρμογή ενός αλγόριθμου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά συστατικά του αλγόριθμου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των επιτηδευματιών θα είναι:

 • Η κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων και η μορφή της εταιρείας. Ο  κλάδος και το είδος της δραστηριότητας.
 • Ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος.
 • Η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης. 
 • Οι  μισθολογικές  δαπάνες (αριθμός προσωπικού, μισθοί)
 • Οι λειτουργικές δαπάνες (ενοίκιο, εξοπλισμός, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κ.ά.).
 • Στατιστικά στοιχεία για το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών από τον κάθε επιτηδευματία.
πηγή:http://www.imerisia.gr

Συνελήφθη για χρέη 19 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο!

Συνελήφθη για χρέη 19 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο!

Συνελήφθη σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ένας 66χρονος, νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών υγιεινής, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ' εξακολούθηση.
 πηγή:http://www.protothema.gr

αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε. για την πάταξη του παρεμπορίου.

Δελτίο Τύπου ΣΔΟΕ με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο της 4ης Ιανουαρίου 2012 σχετικά με τις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε. για την πάταξη του παρεμπορίου και προς αποφυγήν εσφαλμένων εντυπώσεων.


Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο της 4ης Ιανουαρίου 2012 σχετικά με τις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε. για την πάταξη του παρεμπορίου και προς αποφυγήν εσφαλμένων εντυπώσεων, ενημερώνουμε ότι:

1.Από καμμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται η δημιουργία «ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου» για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Είναι επομένως απολύτως αναληθής και ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι ο επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. φέρεται να αντιδρά, και μάλιστα επί έξι μήνες(!), στη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου, αρνούμενος κάθε συμμετοχή δήθεν λόγω των πολλών υποθέσεων που χειρίζεται το Σ.Δ.Ο.Ε. Ακριβές είναι αντίθετα, ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. παρέσχε σε κάθε περίπτωση παρεμπορίου την συνδρομή που του ζητήθηκε.

2.Μόλις χρειάζεται να σημειωθεί ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. δεν νομοθετεί και επομένως δεν μπορεί, ακόμα και αν ήθελε, να «αυτοεξαιρεθεί από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων». Επομένως όσα φέρεται να έχει ισχυρισθεί στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι δηλαδή «η ΕΛ.ΑΣ. και το Σ.Δ.Ο.Ε. ζήτησαν να εξαιρεθούν από την καταστροφή των κατασχεθέντων εμπορευμάτων» δεν είναι ακριβή.

Συναφώς υπενθυμίζουμε ότι:

Σύμφωνα με την διάταξη του α. 11 του Ν. 3377/05, όπως αντικαταστάθηκε με τις διάταξη του α. 74 § 11 του Ν. 3982/11 «Περί αντιμετώπισης του παρεμπορίου» αρμόδια όργανα για την καταστροφή των προερχόμενων από παρεμπόριο πραγμάτων, είναι τα Κλιμάκια Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου και η Δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν και όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη. Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων τα αρμόδια αυτά όργανα έχουν, κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου, τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε. Προβαίνουν δηλαδή σε κατασχέσεις και καταστροφή των προϊόντων, συντάσσοντας σχετικό πρωτόκολλο κατάσχεσης.

 Η Υπηρεσία μας, σε όσες περιπτώσεις καλείται να παράσχει συνδρομή για την διακρίβωση τέλεσης αδικημάτων φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας, δεν συμμετέχει στη διαδικασία καταμέτρησης, κατάσχεσης και καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου. 

Σημειωτέον ότι ουδέποτε το Σ.Δ.Ο.Ε. είχε αρμοδιότητα καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου, ούτε καν με την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση του α. 5 του υπ’ αριθμ. Κ1-1178/07.06.07 (Φ.Ε.Κ. 1034 Β’/2007) Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία η καταστροφή των κατασχεμένων προϊόντων γινόταν με απόφαση του Δημάρχου.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Σ.Δ.Ο.Ε.

Ιωάννης Π. Διώτης4 Ιανουαρίου 2012

Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων.

Δελτίο Τύπου για δημοσιεύματα που αναφέρονται στο σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων.
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων, από τις Γενικές Γραμματείες Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Πληροφοριακών Συστημάτων και Εμπορίου ανακοινώνονται τα εξής:

1. Εφαρμόζοντας τον νόμο 3784/2009 εκδόθηκε η υπ. αριθμ. Φ2-1617/7.12.2010 ΚΥΑ των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί "διαδικασιών και προδιαγραφών εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων."

2. Μετά από επανειλημμένες συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από την Εθνική επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής που λειτουργεί υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομικών

α) υπογράφθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προβλέπει την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών από τα πρατήρια διάθεσης καυσίμων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και την διασύνδεσή τους με φορολογικούς μηχανισμούς.

β) Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) επεξεργάζεται τις προδιαγραφές ηλεκτρονικής διασύνδεσης και αποστολής των στοιχείων των συστημάτων αυτών.

γ) Τέλος, Οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΓΓΠΣ και ΓΓ Ενέργειας), βρίσκονται σε συνεργασία για την εκπόνηση σχεδίου ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής εισροών και εκροών στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πρατήρια διάθεσης καυσίμων.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών δόθηκε σαφής εντολή καθημερινής στενής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων. Ο στόχος αυτός αναγορεύθηκε σε βασική προτεραιότητα της Εθνικής Επιτροπής.

2 Ιανουαρίου 2012

Μειώστε το επίπεδο διαβίωσης όλων των Ελλήνων!

Μειώστε το επίπεδο διαβίωσης όλων των Ελλήνων!

«Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω» έθεσε το δίλλημα, ο κ.Β.Ράπανος, μιλώντας στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος.

Το πρώτο τρίμηνο είναι καθοριστικό, καθώς θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα αποχωρήσει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος.

Παράλληλα, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο σε συστράτευση και ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι οι ημέρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τις 10.1.2012 ξεκινά η online χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ.

Από τις 10 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία της online χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ.

online χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας


Από τις 10 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία της online χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ' αριθμ. Φ. 11321/25754/1695/15-12-2011 απόφαση υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Από την ίδια ημερομηνία καταργείται η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω fax και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή. 


Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται:

Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του Ιδρύματος. 
Μέσω διαδικτύου από πιστοποιημένους φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και 
απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. 


Με τη νέα υπηρεσία παρέχεται δυνατότητα σε 


 • πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και 
 • απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. 

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη: σε όσους φορείς ή πρόσωπα (δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ τράπεζες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Επιμελητήρια, Συμβολαιογράφους κ.λπ.) έχουν πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο μέλλον, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τους απογεγραμμένους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων, όσο και τους αναπόγραφους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. 
Οι μη απογεγραμμένοι εργοδότες οικοδομικών έργων θα εξυπηρετούνται μόνο στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα/παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 
σε απογεγραμμένους στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργοδότες (κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων), που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ. 


Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσω του λογισμικού του Ο.Π.Σ. Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ.: 


αυτόματα από το σύστημα χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη,
 με προεκτυπωμένη την υπογραφή και σφραγίδα του εκάστοτε Διευθυντή της Δ/νσης Εφαρμογών της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,
χωρίς να απαιτείται πλέον η έγκριση και υπογραφή τους από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο Εσόδων, πλην των βεβαιώσεων για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου. 

Τα είδη Ασφαλιστικής Ενημερότητας που εκδίδονται είναι, για κοινές επιχειρήσεις:


βεβαίωση μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας, 
βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, 
βεβαίωση οφειλής, 
Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ., 
Υπηρεσιακό Σημείωμα για άλλη χρήση. 


Τα είδη Ασφαλιστικής Ενημερότητας που εκδίδονται είναι, για οικοδομοτεχνικά έργα: 


βεβαίωση για μεταβίβαση κτίσματος,

βεβαίωση για συμμετοχή σε δημοπρασίες,

βεβαίωση για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου,

Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. Τα Κ.Ε.Π. θα χρησιμοποιούν τη νέα υπηρεσία, όπως και οι λοιποί πιστοποιημένοι φορείς, οι δε βεβαιώσεις που θα εκδίδονται από αυτά θα χρησιμοποιούνται, όπως και οι χορηγούμενες στα Υποκαταστήματα/Παραρτήματα I.K.A.-Ε.Τ.Α.Μ. 


Για την πιστοποίηση των φορέων θα τηρούνται οι οδηγίες του υπ' αριθμ. 095/104/11.11.2011 Γεν. Εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής, ενώ για τους απογεγραμμένους εργοδότες δεν απαιτείται διαδικασία πιστοποίησης, αφού αρκεί η εγγραφή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ. 


Σε όσες περιπτώσεις, με βάση τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία από το μηχανογραφικό σύστημα, διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα εκδίδεται η αιτούμενη βεβαίωση. 


Σε αντίθετη περίπτωση, θα εκδίδεται «Eνημερωτικό Σημείωμα», με το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για την αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματος του και, ταυτόχρονα, θα παραπέμπεται στο αρμόδιο υποκατάστημα/παράρτημα IKA -ΕΤΑΜ. 


Το υποκατάστημα/παράρτημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα πρέπει να καταχωρήσει για τον συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο νέο αίτημα και να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται στο εγχειρίδιο διαδικασιών. Η εγκυρότητα των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω της νέας υπηρεσίας, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί μέσω του δικτυακού τόπου του Ιδρύματος (http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές_Υπηρεσίες), ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. 


Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω διαδικτύου από τους πιστοποιημένους φορείς (υπηρεσίες ή πρόσωπα), ισχύουν αποκλειστικά για τη συναλλαγή που ζητήθηκαν, χωρίς να απαιτείται επικύρωσή τους. Επίσης, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε διόρθωσή τους, η αναπαραγωγή τους σε φωτοαντίγραφα ή η θεώρησή τους από οποιονδήποτε. 


Οι εργοδότες, που λαμβάνουν μέσω διαδικτύου βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν περισσότερα του ενός αντίγραφα, χωρίς να απαιτείται θεώρησή τους, δεδομένου ότι υφίσταται δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητάς τους. 


Για τυχόν χρήση των βεβαιώσεων στο εξωτερικό, θα τηρούνται, ως προς την επικύρωσή τους, οι οδηγίες του υπ' αριθμ. Ε99/6/21.10.2011 Γενικού Εγγράφου της Δ/νσης Οργάνωσης & Απλούστευσης Διαδικασιών. 


Εάν κατά την επεξεργασία αιτήματος για χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (κοινών επιχειρήσεων ή οικοδομοτεχνικών έργων) εντοπισθούν μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί με τη σύνταξη Πράξης Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), παρέχεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων (σχετ. Εγκ. 45/2011) και εφόσον ο ενδιαφερόμενος εργοδότης το επιθυμεί, να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά (με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη) στα Υποκαταστήματα/ Παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ώστε η σχετική πληροφορία να είναι άμεσα διαθέσιμη, για τη διενέργεια, στη συνέχεια, των απαιτούμενων μηχανογραφικών ελέγχων και την έκδοση της ζητούμενης βεβαίωσης.

Τα φαρμακεία κλειστά και οι γιατροί απεργούν 2-3/1ου!

Τα φαρμακεία κλειστά και οι γιατροί απεργούν!

Οι γιατροί (ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενι του ΙΚΑ) απεργούν από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012, ενώ κλειστά θα είναι τα φαρμακεία τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται κυρίως για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Τα φαρμακεία κλειστά και οι γιατροί απεργούν!Οι γιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους απαιτώντας την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ

Για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί κόκκινη γραμμή ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται κυρίως για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά. Η δεύτερη μείωση αφορά φαρμακεία τα οποία κάνουν τζίρο 40.000 ευρώ και άνω τον μήνα.


Μόνο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία έως την Πέμπτη

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και οι ιδιώτες γιατροί.

Στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας θα αντιμετωπίζονται από τη Δευτέρα και έως την Πέμπτη μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να μη μειωθεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο που έχει ήδη περικοπεί κατά 35%.

Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες κατέρχονται και οι γιατροί του ΙΚΑ.
 http://www.tovima.gr

Προθεσμίες Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων οικ. έτους 2011

Προθεσμίες Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων οικ. έτους 2011

 

ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
ΕΝΑΡΞΗ
ΛΗΞΗ
Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ( Ε1 )

15/07/2011
Προσωρινή Δήλωση Απόδοσης Φόρου
και Τελών Χαρτοσήμου

Οριστική Δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ( Ε7 )

30/09/2011
Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων ( Ε9 )
05/12/2011
31/01/2012
Δηλώσεις Φ.Π.Α. - V.I.E.S - Εκκαθαριστική Φ.Π.Α.

Δήλωση Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ( Φ01-010 )

30/05/2011
Δήλωση Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ( Ε5 )

29/04/2011
Δήλωση Εισοδήματος Νομικών Προσώπων
μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

12/04/2011 (για Βιβλία Β΄Κατ.)

15/04/2011 (για Βιβλία Γ΄Κατ.)
Συγκεντρωτικές Καταστάσεις
Τιμολογίων Πελατών / Προμηθευτών (
ΚΒΣ )

27/10/2011
Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης
και Πίνακες Αυτοκινήτων και Κατοικιών

15/02/2012
Προσωρινή Δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών

Β΄ Αντίτυπο Βεβαιώσεων Αποδοχών

30/12/2011

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ