Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 26 Φεβρουαρίου

3 Μαρτίου 2012

Eπιστροφή στους καταναλωτές 1% των αγορών με κάρτες, από το υπουργείο Οικονομικών.

Eπιστροφή στους καταναλωτές 1% των αγορών με κάρτες, από το υπουργείο Οικονομικών.

Μπόνους, με επιστροφή στους καταναλωτές του 1% των χρημάτων που δίνουν για μία αγορά, όταν οι συναλλαγές τους γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Για να καταπολεμηθεί η μεγάλη μείωση, άνω του 18% από την αρχή του χρόνου, στα έσοδα από την καταβολή ΦΠΑ. Σχέδιο που επεξεργάστηκε η ομάδα Ράιχενμπαχ και προβλέπει τεράστιο όφελος, καθώς η χρήση των καρτών σε όλες τις συναλλαγές δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο φοροδιαφυγής, με την τράπεζά να παρακρατεί και αποδίδει απευθείας το ΦΠΑ στο Δημόσιο όπως προβλέπει το σχέδιο.
Για παράδειγμα, αν μια οικογένεια πραγματοποιεί συναλλαγές με πλαστικό χρήμα αξίας 1.000 ευρώ κάθε μήνα, θα έχει άμεση επιστροφή 10 ευρώ, ενώ η ετήσια εξοικονόμηση θα φθάνει τα 120 ευρώ.Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο Δημόσιο 55 - 60 εκατ. ευρώ ετησίως.  • Μεγαλύτερη μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες για τους φορολογούμενους που θα συναλλάσσονται με πλαστικό χρήμα προτείνουν 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση νόμου που κατάθεσαν.

  • Παράλληλα, προτείνουν μείωση του ορίου συναλλαγών με ρευστό χρήμα στα 300 από τα 1.500 ευρώ που ισχύει από τον Ιανουάριο και επιβάλει τη χρήση καρτών ή τραπεζικών επιταγών πάνω από συγκεκριμένο όριο.

Υπερπροσφορά ακινήτων - Προοπτικές αγοράςΠροοπτικές αγοράς

Υπερπροσφορά ακινήτων - πτώση των τιμών αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAΧ , οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων / παλαιών ακινήτων ήταν κατά 18% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010, ενώ των νέων / νεόδμητων κατά 10%.
Προοπτικές στην αγορά ακινήτων.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά ήταν
  • το πάγωμα των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών, καθώς και 
  • η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο
  • η ψυχολογία των αγοραστών όσο και 
  • η αγοραστική τους δύναμη. 
Η επιβολή έκτακτων φόρων και το κλίμα ανασφάλειας για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας ενίσχυσαν την αναβλητικότητα εκ μέρους των αγοραστών και δημιούργησαν υπερπροσφορά ακινήτων.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 21%, ενώ των νέων σε ποσοστό 7%.
Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 20% ενώ στα νεόδμητα 10%.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 13%, ενώ για τα νεόδμητα στο 17%.


Στοιχεία για την αγορά ακινήτων το 2011

Το 2011, το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε όπως και τα δύο προηγούμενα έτη σε παλαιές κατοικίες / διαμερίσματα τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού. Από την άλλη πλευρά, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν τόσο τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα κτλ.) όσο και τα οικόπεδα / αγροτεμάχια.


Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων
  • (88%) αφορούσε κατοικίες.
  • Tο 9% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά ενώ 
  • το ποσοστό των οικόπεδων / αγροτεμάχιων στο 3%. 
Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά
  • (97%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα. 


Προοπτικές για τηναγορά ακινήτωνΙδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο οι τιμές επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.


Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφυγή εντονότερων πιέσεων προς τους καταναλωτές θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετική ψυχολογία, παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Επιπλέον παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων που θα τονώσει ακόμη εντονότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το χαράτσι της ΔΕΗ, ε.ε.τ.η.δ.ε., είναι συνταγματικό, όχι όμως η διακοπή ηλεκτροδότησης.

Το χαράτσι της ΔΕΗ, ε.ε.τ.η.δ.ε., είναι συνταγματικό, όχι όμως η διακοπή ηλεκτροδότησης.


Το χαράτσι της ΔΕΗ, ε.ε.τ.η.δ.ε., είναι συνταγματικό, όχι όμως η διακοπή ηλεκτροδότησης.


Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων , ε.ε.τ.η.δ.ε. αποφάσισε αργά σήμερα το βράδυ σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του , ε.ε.τ.η.δ.ε. έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

2 Μαρτίου 2012

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2012, με χρονολογική σειρά.

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2012, με χρονολογική σειρά.

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2012, με χρονολογική σειρά.

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2012, με χρονολογική σειρά.


έχουν ως εξής:


Yποβολή κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης για το έτος 2012.

μέχρι τις10 Απριλίου 2012 30/04/2012, η προθεσμία υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.Yποβολή των Οριστικών Δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7) για το έτος 2012.

μέχρι τις 30/03/2012 30/04/2012 25/5/2012 ηλεκτρονική υποβολή των Οριστικών Δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7) για το έτος 2012.


  Yποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για το έτος 2012.

Μέχρι και τις 30/4/2012 18/5/2012 25/5/2012 31/5/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

 

 

Χρόνος περάτωσης των πράξεων του ισολογισμού του 2011 και καταχώρησης του στο βιβλίο απογραφών

Ως χρόνο περάτωσης των πράξεων του ισολογισμού της διαχειριστικής περιόδου που λήγει την 31/12/2011 και καταχώρησης του στο βιβλίο απογραφών ορίζουμε τον χρόνο της εμπρόθεσμης υποβολής της αντίστοιχης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Yποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Α.Ε, Ε.Π.Ε για το έτος 2012.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Α.Ε, Ε.Π.Ε κ.λ.π. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/201230/5/201231/5/2012.
παρατείνεται έως και τις 8 Ιουνίου 2012 ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του νομικού προσώπου.Yποβολή των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας Νομικών Προσώπων

Καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων Φόρου ακίνητης περιουσίας Νομικών Προσώπων, βάση του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
00-50
60-00
15ΜΑΙ
16ΜΑΙ
17ΜΑΙ
18ΜΑΙ
21ΜΑΙ
22ΜΑΙ
23ΜΑΙ
24ΜΑΙ
>25ΜΑΙ
28ΜΑΙ
29ΜΑΙ


για όλα τα ΑΦΜ μέχρι τις 31/5/2012.

παρατείνεται μέχρι και την 8η Ιουνίου 2012, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Α.Φ.Μ.
Yποβολή Εκκαθαριστικης ΦΠΑ Β’ κατ. για το έτος 2012.

μέχρι τις 10/4/12 ΠΟΛ.1045/23.2.2012), 10/5/2012/ 25/5/2012Παράταση προθεσμίας υποβολής εκκαθαριστικης ΦΠΑ Β’ κατ.  
παρατείνεται μέχρι 8/6/2012  

Yποβολή Εκκαθαριστικης ΦΠΑ Γ’ κατ. για το έτος 2012.

Μέχρι και τις 20/5/12 25/5/12, 8/6/2012 Εκκαθαριστικη ΦΠΑ Γ’ κατ. (ΠΟΛ.1045/23.2.2012Παράταση προθεσμίας υποβολής εκκαθαριστικης ΦΠΑ Γ’ κατ.)
παρατείνεται μέχρι 8/6/2012 
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012

όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων


Yποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών για το έτος 2012.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λ.π.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012 2/7/2012 10/7/2012 υποβολή σε ΔΟΥ και 15/7/2012 31/7/2012 μέσω taxisnet.

Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων

Ε9 2012 φυσικών και νομικών προσώπωνYποβολή με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012 (ΠΟΛ.1162/16.7.201230/11/2012.


 

 Yποβολή των καταστάσεων της παρ.1,αρθρ.20, του ΠΔ186/92

Καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των καταστάσεων της παρ.1,αρθρ.20, του ΠΔ186/92, βάση του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ.(πολ1090/10)


1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
25 Ιουν
25 Ιουν
25 Ιουν
28 Ιουν
28 Ιουν
28 Ιουν
1 Ιουλ
1 Ιουλ
1 Ιουλ
4 Ιουλ

  Η προθεσμία, που ξεκινά την 25η Ιουνίου, για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2011, ορίζεται ως ακολούθως:

Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2, 3.
Μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 4, 5, 6.
Μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 7, 8, 9.
Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 0.
πολ1185/19-9-12
1. Παρατείνουμε για όλους τους υπόχρεους τις προθεσμίες υποβολής των καταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992), για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2011, μέχρι 30/11/2012, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ..


Yποβολή των ισοζυγίων της παρ.6,αρθρ.20, του ΠΔ186/92

Καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των ισοζυγίων της παρ.6,αρθρ.20, του ΠΔ186/92, βάση του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ.(πολ1090/10)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
30 Σεπ
30 Σεπ
30 Σεπ
3 Οκτ
3 Οκτ
3 Οκτ
6 Οκτ
6 Οκτ
6 Οκτ
9 Οκτ

πολ1185/19-9-12
2. Η ίδια προθεσμία (μέχρι 30/11/2012, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ..) ισχύει και για τα ισοζύγια της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.


29 Φεβρουαρίου 2012

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται έως τις 30 Μαρτίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οικ. έτους 2012.

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οικ. έτους 2012.

Φορολογικές υποχρεώσεις 2012.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, στο πλαίσιο της απλοποίησης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων και της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, ομαδοποιούνται και καθορίζονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ως εξής:

1. Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Α.Ε, Ε.Π.Ε κ.λ.π. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012.
Ειδικά για τις Α.Ε η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.

3. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λ.π.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.

4. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.

Τέλος διευκρινίζεται ότι η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο.

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2012.

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2012.

Παράταση με το καλημέρα δίνει στις φορολογικές δηλώσεις το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορολογούμενους που έχουν εισόδημα αποκλειστικά από ακίνητα ξεκινά αύριο, η πρώτη καταληκτική ημερομηνία έχει αποφασισθεί να μεταφερθεί για αργότερα, πιθανόν στις 15 Μαρτίου.

Η παράταση έχει κριθεί αναγκαία καθώς μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του νέου εντύπου της φορολογικής δήλωσης (Ε1) καθώς και του σχετικού οδηγού για τη συμπλήρωσή της, το γνωστό "βιβλιαράκι" που τη συνοδεύει.Πηγή:www.capital.gr

ΠΟΛ. 1045 - Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ οικ.2012.

ΠΟΛ. 1045 - Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ οικ.2012.

ΘΕΜΑ: Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΈχοντας υπόψη:

1. Τις παρακάτω διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ που κυρώθηκε με το N.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄), όπως ισχύουν:

α) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4 , της παραγράφου 7 , της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 9 και της παραγράφου 11 του άρθρου 36 ,

β) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 και των παραγράφων 2 και 11 του άρθρου 38 ,

γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 48 ,

δ) της παραγράφου 5 του άρθρου 53 ,

ε) της παραγράφου 2 του άρθρου 59 και

στ) της παραγράφου 3 του άρθρου 64 .

2. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του N.2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α΄/27.11.1995) και του Π.Δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6 Α΄/5.1.1989), περί αποδεικτικών εισπράξεως.

3. Την υπ΄ αριθ. Υ 25/2011 (ΦΕΚ 2792 Β΄/8.12.2011) Απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου».

4. Την ανάγκη αλλαγής του εντύπου της εκκαθαριστικής δήλωσης λόγω μεταβολής των συντελεστών ΦΠΑ εντός του έτους 2011.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

Άρθρο 1
Τύπος και περιεχόμενο

Ορίζουμε τον τύπο και το περιεχόμενο της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για το έτος 2011 και εφεξής (έντυπο 009/12 - ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2012, Φ1 TAXIS), όπως το υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως παράρτημα Ι της παρούσας.

Άρθρο 2
Χρόνος υποβολής

1. Η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ως εξής:

α) Μέχρι την 10η Απριλίου του επόμενου έτους για τους υποκείμενους που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν βιβλία Β΄ κατηγορίας ή δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

β) Μέχρι την 20η Μαΐου του επόμενου έτους, για τους υποκείμενους που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το Δημόσιο, καθώς και στην περίπτωση λήξης της διαχειριστικής περιόδου λόγω θανάτου φυσικού προσώπου.

2. Σε περίπτωση γενικής αργίας, τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας οι ανωτέρω προθεσμίες μετακυλίονται στην επόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

3. Ειδικά για διαχειριστική περίοδο που έληξε από 1.1.2011 μέχρι και 31.12.2011, η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζονται στην παράγραφο 1, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει υποβληθεί μέχρι την έκδοση της παρούσας. 


Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. μέχρι 29.2.2012, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μεταγενέστερα υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Άρθρο 3
Τρόπος υποβολής

1. Οι εμπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

2. Οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις υποβάλλονται:

α) Στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή εάν αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έχουν λήξη μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2009.

β) Στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet εάν αφορούν διαχειριστικές περιόδους με λήξη από 1.1.2010 και εφεξής, ενώ από 1.4.2012 οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

3. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 2.β΄ η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, στις εξής περιπτώσεις:

α) Ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 11 του N. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄/31.3.2011).

β) Η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στο φόρο.

γ) Στην περίπτωση των υποκειμένων που υπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης και εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο σύστημα ΤΑΧΙS για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων των υποκειμένων αυτών.
Στις περιπτώσεις αυτές η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ, μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής.

δ) Σε περίπτωση κατά την οποία διενεργήθηκε προσωρινός έλεγχος για φορολογική περίοδο και εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο σύστημα ΤΑΧΙS σχετικά με την υποχρέωση του υποκείμενου για υποβολή της περιοδικής δήλωσης τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο. Η εκκαθαριστική δήλωση στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής.

ε) Μετά από έγκριση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., για υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά συντρέχει στην περίπτωση υποκειμένων που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.

στ) Η δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί πριν την ημερομηνία πληρωμής του χρεωστικού υπολοίπου αυτής, μέσω των τραπεζών.
Στην περίπτωση αυτή η εκκαθαριστική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής προσκομίζοντας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το αποδεικτικό υποβολής της αρχικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

ζ) Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου TAXISnet να κάνει αποδεκτή την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων που αναγνωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπάρχει τεχνική αδυναμία πληρωμής αυτών μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Στην περίπτωση αυτή και μετά από έγγραφο που αποστέλλεται σε όλες τις Δ.Ο.Υ., η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

η) Εμπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης κατά παράταση της προθεσμίας υποβολής της, λόγω τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας.

θ) Απόρριψης της εκκαθαριστικής δήλωσης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, λόγω λανθασμένης απόδοσης του χρεωστικού υπολοίπου, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

i. η εκκαθαριστική δήλωση είχε αρχικά καταχωρηθεί εμπρόθεσμα στο ειδικό δίκτυο TAXISnet,

ii. είχε δοθεί εμπρόθεσμα η ορθή εντολή πληρωμής στην τράπεζα,

iii. υπήρχε τουλάχιστον το ακριβές υπόλοιπο του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθαριστικής δήλωσης στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταβολή, την ημερομηνία πληρωμής.

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται εκ νέου η απορριφθείσα εκκαθαριστική δήλωση σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι και την πέμπτη (5η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία πρέπει να προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του TAXISnet, ενημερώνει τον υποκείμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, με ηλεκτρονική μέθοδο, για την απορριφθείσα δήλωση και το προς καταβολή ποσό.

4. Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται στο δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων πρόσθετων φόρων. Σε αντίθετη περίπτωση η εκκαθαριστική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

5. Κατά την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης οι υποκείμενοι έχουν την υποχρέωση να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο, με εξαίρεση για τις φορολογικές περιόδους που έχουν εκδοθεί πράξεις προσδιορισμού. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης.

6. Στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, οι ειδικές καταστάσεις που προβλέπονται στις ΑΥΟ 1103551/8478/Α0014/ ΠΟΛ. 1262/1993 (ΦΕΚ 675 Β΄/2.9.1993) και 1013633/8911/1807/0014/ ΠΟΛ. 1029/1995 (ΦΕΚ 105 Β΄/17.2.1995) καθώς και οι λόγοι για τους οποίους η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται με επιφύλαξη, αποστέλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ με συστημένη επιστολή έως και την πέμπτη ημέρα μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής.

Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής της ανωτέρω επιστολής με τους λόγους της επιφύλαξης αυτή δεν αναγνωρίζεται.

7. Η έντυπη υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ πραγματοποιείται σε τρία αντίτυπα.

Άρθρο 4
Λοιπά θέματα

1. Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης με ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, τη διαχείριση των εκκαθαριστικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, το αποδεικτικό υποβολής και καταβολής του φόρου, την αφετηρία για την επιβολή του προστίμου και τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου καθώς και τη μορφή των εντύπων που χρησιμοποιούνται για την έντυπη υποβολή της δήλωσης, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 3, 4, 5 παρ. 2, 6 και 7 της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1267/2011 για την υποβολή της περιοδικής δήλωσης.

2. Για τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης λαμβάνεται υπόψη η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής για την εμπρόθεσμη δήλωση, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 της παρούσας.
Ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται ανάλογα με τους μήνες καθυστέρησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παρατάσεις που ενδεχομένως έχουν δοθεί για την εμπρόθεσμη υποβολή ή μετακύλιση της προθεσμίας εμπρόθεσμης υποβολής λόγω γενικής ή τοπικής αργίας.

Άρθρο 5
Ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων

Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης περιοδικής ή εκκαθαριστικής δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, για τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου λαμβάνεται υπόψη η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν την ενδεχόμενη λήξη της προθεσμίας αλλαγής του ποσοστού πρόσθετου φόρου σε μη εργάσιμη ημέρα.

Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2012.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Φ.Π.Α. 2012

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Φ.Π.Α. 2012

Απόδοση των ποσών που παρακρατούνται στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας και κατά τις χρήσεις 2012 μέχρι και 2014.

ΠΟΛ.: 1050 Απόδοση των ποσών που παρακρατούνται στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες

έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας και κατά τις χρήσεις 2012 μέχρι και 2014.

ΘΕΜΑ: Απόδοση των ποσών που παρακρατούνται στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας και κατά τις χρήσεις 2012 μέχρι και 2014.

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 42 του Ν.4024/2011 προστέθηκαν νέες παράγραφοι 6 , 7 , 8 και 9 στο άρθρο 29 του Ν.3986/2011 . Με τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 όπως ισχύει ορίζεται, ότι στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία και με εξαίρεση το εισόδημα της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ , διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλουν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου. Η παρακράτηση διενεργείται κατά την καταβολή και υπολογίζεται με συντελεστή μετά από προηγούμενη αναγωγή του μισθού ή της σύνταξης ή του ημερομισθίου ή της αμοιβής που ορίζεται με άλλη βάση, σε ετήσιο καθαρό εισόδημα που ορίζεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 . Για την απόδοση των ποσών αυτών που παρακρατήθηκαν εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1 , 2 και 4 του άρθρου 59 του ΚΦΕ , όπως ισχύουν.

Με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 όπως ισχύει ορίζεται, ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2014.

2. Στα ποσά που παρακρατούνται έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 και για τις διαχειριστικές χρήσεις 2012 έως και 2014, δύνανται να καταλογισθούν τα ποσοστά πρόσθετων φόρων που ορίζονται και για τους παρακρατούμενους φόρους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2523/1997.

3. Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. οικ. 2/85484/0020/28.11.2011 έγγραφο της 20ης Δ/νσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα που εισπράττονται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα ( άρθρο 29 του Ν.3986/2011 ) εμφανίζονται στον ΚΑΕ 0891 του κρατικού προϋπολογισμού, ανεξάρτητα από τον τρόπο είσπραξής τους. Ειδικότερα, στον ως άνω ΚΑΕ εμφανίζονται τα έσοδα από την εισφορά είτε αυτά προκύπτουν μετά την οίκοθεν βεβαίωση του ποσού από την οικεία Δ.Ο.Υ., και καταβάλλονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, είτε παρακρατούνται από τους εργοδότες ή τους φορείς που καταβάλλουν κύριες συντάξεις, στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ.6 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 όπως ισχύει.

4. Με την ΠΟΛ. 1033/18.2.2011 Α.Υ.Ο. δόθηκαν οδηγίες σχετικά με την υποβολή της Προσωρινής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και απόδοσης του φόρου με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή στη Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση και κατά τις χρήσεις 2010 και 2011.

5. Ενόψει των ανωτέρω σας γνωρίζουμε, ότι στην εφαρμογή που υπάρχει στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr και χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική υποβολή και απόδοση των αρχικών εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων προσωρινών δηλώσεων για το έτος 2012 και έπειτα στην κατηγορία εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες περιλαμβάνονται πεδία που αφορούν:

τις ακαθάριστες αμοιβές που έχουν καταβληθεί στο προηγούμενο ημερολογιακό δίμηνο (ή μήνα)


• τα ποσά του ΦΜΥ που παρακρατήθηκαν


• τα ποσά που παρακρατήθηκαν έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011


• τον τυχόν πρόσθετο φόρο εκπροθέσμου που επιβάλλεται επί του συνολικού αθροίσματος των ποσών Φ.Μ.Υ. που παρακρατήθηκαν και των ποσών που παρακρατήθηκαν έναντι της ανωτέρω ειδικής εισφοράς.


• το γενικό σύνολο (άθροισμα των ανωτέρω ποσών που παρακρατήθηκαν μαζί με τον τυχόν πρόσθετο φόρο εκπροθέσμου)

Τα δύο τελευταία πεδία υπολογίζονται αυτόματα από την εφαρμογή.

6. Οι επιχειρήσεις που καταβάλλουν αμοιβές σε αξιωματικούς και σε κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δηλώσεις ανά εξάμηνο και για τις οποίες μόνο θα εκδίδεται διπλότυπο είσπραξης από τα Οίκοθεν - Δηλώσεις του Υποσυστήματος Εσόδων, στο Είδος Φόρου 1182, στους ΚΑΕ 0113 που θα αναγράφονται τα ποσά του παρακρατηθέντα φόρου και στο 0891 η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011. Οι δηλώσεις αυτές θα καταχωρούνται σε χειρόγραφο βιβλίο μέχρι να υλοποιηθεί η μηχανογραφική τους υποστήριξη.

7. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα όσα αναφέρονται στην ΠΟΛ. 1033/18.2.2011 Α.Υ.Ο.

8. Διευκρινίζεται, ότι στις αμοιβές του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 57 του ΚΦΕ (καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, οι οποίες καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές και για τις οποίες ορίζεται παρακράτηση ΦΜΥ με συντελεστή 20%), δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 . Όσον αφορά τακτικά ή έκτακτα εφάπαξ καταβαλλόμενα ποσά που συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές, όπως έχει διευκρινισθεί και με την ΠΟΛ. 1246/7.12.2011 διαταγή, προκειμένου να υπολογισθεί ο συντελεστής παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 που θα εφαρμοσθεί στα ποσά αυτά, στο ετήσιο καθαρό εισόδημα που προσδιορίζεται με αναγωγή των αποδοχών του μήνα στον οποίο καταβάλλονται τα εφάπαξ ποσά επί 12 ή επί 14, θα προστίθενται και τα ποσά αυτά.

9. Επίσης, όπως έχει γίνει δεκτό με την ΠΟΛ. 1246/7.12.2011 εγκύκλιο και όσον αφορά τις περιπτώσεις α΄ - στ΄ της παραγράφου 5 της εγκυκλίου αυτής διευκρινίζεται, ότι οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα υπολογίσουν τον ΦΜΥ που πρέπει να παρακρατείται από 1.1.2012 με βάση τα αφορολόγητα ποσά του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας που αναφέρονται σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές λαμβάνοντας υπόψη και τις τυχόν προσαυξήσεις των αφορολογήτων αυτών ποσών λόγω ύπαρξης τέκνων που βαρύνουν τους φορολογούμενους των ανωτέρω περιπτώσεων. Για τον υπολογισμό του παρακρατούμενου ΦΜΥ τα ανωτέρω αφορολόγητα ποσά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για ολόκληρη τη χρήση του 2012 ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αναγωγής των μηνιαίων καθαρών αποδοχών σε ετήσιες καθόσον, η υπέρβαση του εισοδηματικού ορίου των εννιά χιλιάδων (9.000) ευρώ και ο περιορισμός του ποσού του φόρου που αναφέρονται στην παράγραφο 5 της ΠΟΛ. 1246/7.12.2011 εγκυκλίου αφορούν την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης από τη Γ.Γ.Π.Σ. και όχι την παρακράτηση του ΦΜΥ.

10. Τέλος, όσον αφορά τις αποδοχές των μισθωτών που καταβλήθηκαν στη χρήση του 2011 (1.1 - 31.12.2011) εξαιτίας των διαδοχικών αλλαγών του αφορολογήτου ορίου του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας του άρθρου 9 του ΚΦΕ μέσα στην ίδια χρήση (από 12.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ και από 8.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ), οι υπόχρεοι της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του ΚΦΕ δύναται να μην καταβάλλουν εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης που προβλέπεται από τις ίδιες διατάξεις (οριστική δήλωση - Ε7) τη διαφορά μεταξύ του φόρου που παρακρατήθηκε στις αποδοχές των ανωτέρω μισθωτών και του φόρου που οφείλεται με βάση την κλίμακα του άρθρου 9 του ΚΦΕ όπως αυτή ψηφίστηκε με τις διατάξεις του Ν.4024/2011.
Η διαφορά αυτή θα τακτοποιηθεί με την εκκαθάριση από τη Γ.Γ.Π.Σ. της φορολογικής δήλωσης του οικ. έτους 2012 (χρήση 2011) των ανωτέρω μισθωτών.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

27 Φεβρουαρίου 2012

Καταβολή αποζημίωσης απόλυσης με δόσεις (Άρθρο 74 Ν. 3863)


Καταβολή αποζημίωσης απόλυσης με δόσεις (Άρθρο 74 Ν. 3863)

Όταν η αποζημίωση υπερβαίνει τις αποδοχές 2 μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές 2 μηνών. 

Καταγγελία σύμβασης εργασίας με προειδοποίηση Άρθρο 74 Ν.3863.

Καταγγελία σύμβασης εργασίας με προειδοποίηση Άρθρο 74 Ν.3863.

Πίνακας ποσών που καταβάλλονται ανάλογα τον χρόνο προειδοποίησης της καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

apolisi
Καταγγελία σύμβασης με προειδοποίηση

Kαταγγελία μετά από προειδοποίηση
Χρόνος προειδοποίησης
Ποσό
-
-
1 μήνας (2 μήνες)
1 μηνός
2 μήνες (2 μήνες)
1  μηνός
2 μήνες (3 μήνες)
1 1/2 μηνών
3 μήνες (3 μήνες)
1 1/2 μηνών
3 μήνες (4 μήνες)
2 μηνών
4 μήνες (5 μήνες)
2 1/2 μηνών
4 μήνες (6 μήνες)
3 μηνών
4 μήνες (7 μήνες)
3 1/2 μηνών
4 μήνες (8 μήνες)
4 μηνών
4 μήνες (9 μήνες)
4 1/2 μηνών
4 μήνες (10 μήνες)
5 μηνών
5 μήνες (11 μήνες)
5 1/2 μηνών
5 μήνες (12 μήνες)
6 μηνών
5 μήνες (13 μήνες)
6 1/2 μηνών
5 μήνες (14 μήνες)
7 μηνών
6 μήνες (15 μήνες)
7 1/2 μηνών
6 μήνες (16 μήνες)
8 μηνών
6 μήνες (17 μήνες)
8 1/2 μηνών
6 μήνες (18 μήνες)
9 μηνών
6 μήνες (19 μήνες)
9 1/2 μηνών
6 μήνες (20 μήνες)
10 μηνών
6 μήνες (21 μήνες)
10 1/2 μηνών
6 μήνες (22 μήνες)
11 μηνών
6 μήνες (23 μήνες)
11 1/2 μηνών
6 μήνες (24 μήνες)
12 μηνών

Καταγγελία σύμβασης εργασίας χωρίς προειδοποίηση Άρθρο 74 Ν.3863.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ