Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 15 Απριλίου

21 Απριλίου 2012

Οι αλλαγές στις εισφορές του ΙΚΑ.

Τακτικότερη «επικοινωνία» και στενότερο έλεγχο από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την καταβολή των εισφορών θα έχουν στο εξής οι επιχειρήσεις, με βάση το νέο νόμο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος ψηφίστηκε την Τρίτη (πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών) και τίθεται «αυτόματα» σε εφαρμογή.

Οι αλλαγές «αγγίζουν» και τους εργαζόμενους - ασφαλισμένους που για να έχουν εξασφαλισμένες τις παροχές από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα πρέπει ο εργοδότης να έχει καταβάλει τις εισφορές είτε το ΙΚΑ να έχει επιβάλει Πράξη Οφειλής σε όσους καθυστερούν ή δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρα.

Η «Η», κωδικοποιώντας τις βασικές αλλαγές, παρουσιάζει τις 5 ημερομηνίες - κλειδιά που έχουν ως εξής:

Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (όπως και σε όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία)

.
Η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης είναι έως τις 31 Μαΐου και για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές παρατείνεται η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι 31/12/2013.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου ενοποιούνται οι κωδικοί ασφάλισης σε 78 «ασφαλιστικά πακέτα»

Μέχρι τα τέλη Μαΐου ενοποιούνται οι κωδικοί ασφάλισης σε 78 «ασφαλιστικά πακέτα» από 936, ώστε να αποφεύγονται λάθη από τις επιχειρήσεις και να διευκολύνεται ο αυτοματοποιημένος έλεγχος, ο οποίος θα πραγματοποιεί ανά δίμηνο το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Oι αποδοχές των εργαζομένων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα καταβάλλονται υποχρεωτικά στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ

Από την 1η Ιουνίου, οι αποδοχές των εργαζομένων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα καταβάλλονται υποχρεωτικά στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας που θα εκδοθεί μετά τις εκλογές «θα καθοριστούν οι υπόχρεοι, ο τρόπος καταβολής και απόδοσης των εισφορών».

Yποχρέωση υποβολής μηνιαίας Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής ΔήλωσηςΚαθιερώνεται από την 1η Ιουλίου η υποχρέωση υποβολής μηνιαίας Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής Δήλωσης από τις επιχειρήσεις. Ο έλεγχος του ΙΚΑ θα γίνεται στον επόμενο μήνα και σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των «δηλωθεισών» και «εισπραχθεισών» εισφορών, θα συντάσσεται Πράξη Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ).


Η πληρωμή των εισφορών, θα γίνεται μέχρι την 5η εργάσιμη του επόμενου της απασχόλησης μήνα.

Η πληρωμή των εισφορών, από αυτό το μήνα και μετά, θα γίνεται μέχρι την 5η εργάσιμη του επόμενου της απασχόλησης μήνα (και όχι την τελευταία εργάσιμη, όπως ισχύει σήμερα). Η ενημέρωση του «ασφαλιστικού βίου» των ασφαλισμένων θα γίνεται αφού επιδοθεί η ΠΕΕ στον εργοδότη (έως σήμερα οι παροχές «κλείδωναν» με τη δήλωση των στοιχείων από τον εργοδότη και ανεξαρτήτως αν έχουν καταβληθεί ή όχι οι εισφορές, με αποτέλεσμα φαινόμενα εικονικής ασφάλισης). Σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών εντός της προθεσμίας, θα επιβάλλονται προσαυξήσεις 3% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης, 1% για κάθε επόμενο μήνα και μέχρι ποσοστό 100%.


Έκπτωση εισφορών στους συνεπείς στην καταβολή εισφορών εργοδότες.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο (4 μήνες μετά την έναρξη της υποχρεωτικής πληρωμής των εισφορών και των μισθών μέσω τραπέζης ή των ΕΛΤΑ) θα αποφασιστεί, ανάλογα με την πορεία των εσόδων του ΙΚΑ (τα οποία, όμως, υποχωρούν) εάν θα δοθεί επιπλέον έκπτωση εισφορών στους συνεπείς στην καταβολή εισφορών εργοδότες.
Εκπτωση προβλέπεται, προς το παρόν στα χαρτιά μόνο για όσους εφαρμόσουν την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό της νέας έκπτωσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και «μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί αύξηση των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από εισφορές». «Στην περίπτωση αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις προϋπολογιζόμενες, η έκπτωση θα παρέχεται για τους επόμενους τέσσερις μήνες υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και οι επιχειρήσεις είναι ασφαλιστικά ενήμερες για την ασφάλιση στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ του προσωπικού που απασχολούν».


Χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο ΙΚΑ


30/4/2012
Λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές.


31/5/2012
Ενοποιούνται σε 78 τα «ασφαλιστικά πακέτα» από 936 σήμερα.

1/6/2012
Oι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται στις τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ.

1/7/2012
Υποχρέωση υποβολής μηνιαίας Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής Δήλωσης.

10ος/2012
Αποφάσεις για εκπτώσεις στους συνεπείς εργοδότες.Στο τραπέζι φόρος για το Ασφαλιστικό


Με δεδομένες τις «πιέσεις» για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την πρόβλεψη του Μνημονίου για τη μείωσή τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης έθεσε «ανοικτά», μιλώντας στη Βουλή κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΙΚΑ, το θέμα της ριζικής αναμόρφωσης του πλαισίου για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ του «ανακαθορισμού φόρων και εισφορών» και τη στήριξη των συντάξεων, κατά ένα μέρος, από τη γενική φορολογία. Στόχος είναι να διασφαλιστούν τα έσοδα, να αποτραπούν νέες μειώσεις στις συντάξεις και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος εργασίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.ΠΗΓΉ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε ακόμα:

ΙΚΑ: Παράταση υποβολής ΑΠΔ α' 3μήνου 2012 

Προθεσμίες υποβολής ΑΠΔ 2012 ΙΚΑ

 

ΙΚΑ: Παράταση υποβολής ΑΠΔ α' 3μήνου 2012

Oι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του α΄ τριμήνου του έτους, για όλους τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου ΑΜΕ), θα μπορούν να υποβληθούν αποκλειστικά  μέσω διαδικτύου χωρίς την επιβολή κυρώσεων έως και τις 15 Μαΐου.

Oι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του α΄ τριμήνου του έτους, για όλους τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου ΑΜΕ), θα μπορούν να υποβληθούν αποκλειστικά  μέσω διαδικτύου χωρίς την επιβολή κυρώσεων έως και τις 15 Μαΐου.
«η διοίκηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων για να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά συστήματά τους στα νέα δεδομένα, που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή από 1/1/2012 του νέου Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (εγκ. 27/2012) και την αλλαγή του τρόπου απεικόνισης στις ΑΠΔ της ασφάλισης προσώπων που ήταν ασφαλισμένα στο τ. ΤΕΑΗΕ και τ. ΤΕΑΠΕΤ (ΓΕ Τ.01/681/3/20-3-2012) καθώς και στο τ. ΤΑΞΥ (Γ.Ε. Γ99/1/91/10-4-2012), αποφασίζει την παράταση της προθεσμίας υποβολής έως 15 Μαΐου.
Η εν λόγω παράταση δεν αφορά αφενός την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών και αφετέρου την υποβολή ΑΠΔ μηνός Μαρτίου 2012 εργοδοτών οικοδομοτεχνικών έργων, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία προθεσμιών».


Διαβάστε ακόμα:

Προθεσμίες υποβολής ΑΠΔ 2012 ΙΚΑ

Οι αλλαγές στις εισφορές του ΙΚΑ.

ΠΟΛ. 1094/27.3.2012ΟΔΗΓΙΕΣ προς τις εφορίες για την επιβολή προστίμων που αφορούν παραβάσεις του ΚΒΣ

ΠΟΛ. 1094/27.3.2012 Οδηγίες προς τις εφορίες για την επιβολή προστίμων που αφορούν παραβάσεις του ΚΒΣ

«Με αφορμή ερωτήματα αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, που ανέκυψαν κατόπιν των διαλαμβανομένων στις εγκυκλίους μας ΠΟΛ.1093/26.4.2011 και ΠΟΛ.1110/13.5.2011, με τις οποίες παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66Α΄), θέτουμε υπόψη σας, συμπληρωματικά με την παρούσα και τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1β΄ της ΠΟΛ.1110/13.5.2011, λογίζεται ως γενική παράβαση με συντελεστή βαρύτητας τρία (ΣΒ= 3) η έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις παραδρομής, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία αυτά έχουν καταχωρηθεί εμπρόθεσμα στα τηρούμενα βιβλία ή ότι η διαπίστωση της παράβασης συντελείται εντός του χρόνου ενημέρωσης των βιβλίων.

Διευκρινίζεται ότι η μετάταξη από την κατηγορία των αυτοτελών παραβάσεων στις γενικές, στις περιπτώσεις που προαναφέρονται, αφορά αποκλειστικά και μόνο τις περιπτώσεις έκδοσης αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, λόγω κωλύματος θεώρησης, που σχετίζονται με την ύπαρξη οφειλών του επιτηδευματία, καθώς και τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 8 (περιπτώσεις α΄ και β΄) του άρθρου 36 του ΚΒΣ.

2. Για τις λοιπές περιπτώσεις που διαπιστώνεται η έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων χωρίς να συντρέχουν προϋποθέσεις παραδρομής, συνεπώς οφείλονται σε πρόθεση του επιτηδευματία, για αιτία που δεν σχετίζεται με την ύπαρξη οφειλών ή τη μη υποβολή δηλώσεων, κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του ΚΒΣ, επιβάλλονται πρόστιμα σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 (αυτοτελείς παραβάσεις με ΣΒ=1), με παράλληλη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 9 του ιδίου ως άνω άρθρου και νομοθετήματος (οροφές αυτοτελών παραβάσεων), ανεξάρτητα από το εάν τα εκδοθέντα αθεώρητα στοιχεία είναι καταχωρημένα ή μη στα τηρούμενα βιβλία και ανεξάρτητα από το εάν έχει παρέλθει ή μη ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων αυτών».

20 Απριλίου 2012

Οι τράπεζες ενέγραψαν ζημίες άνω του 75% των ομολόγων που είχαν πριν την ανταλλαγή (PSI+).

Οι τράπεζες ενέγραψαν ζημίες άνω του 75% -των ομολόγων που είχαν- πριν την ανταλλαγή (PSI+).

Συνολικές ζημίες ύψους 28,2 δισ. ευρώ παρουσίασαν στους ετήσιους ισολογισμούς του 2011 οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, ενώ η ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έλαβαν παράταση δημοσίευσης αποτελεσμάτων για τις 31 Μαϊου.

Η παράταση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των δύο κρατικών τραπεζών αποφασίστηκε από το βασικό τους μέτοχο, το ελληνικό δημόσιο, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.


Στο μεσοδιάστημα, θα αποφασιστεί επίσης αν ο βασικός μέτοχος θα συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των δύο κρατικών τραπεζών ή αν θα ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι συνολικές επιπτώσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» (PSI+), ανήλθαν σε 25,5 δισ. ευρώ.Οι τράπεζες ενέγραψαν ζημίες άνω του 75% των ομολόγων που είχαν πριν την ανταλλαγή (PSI+). Την ίδια ώρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγυήθηκε κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ.

Όλες οι τράπεζες έχουν καταρτίσει και καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα σχέδια που αφορούν την ενίσχυση των κεφαλαίων τους και θα συνεκτιμηθούν για τα συνολικά κεφάλαια που θα χρειαστεί να αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται πως τα κεφάλαια που εγγυήθηκε ο ΤΧΣ για το σκοπό της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων δεν είναι τα τελικά. Τα εν λόγω κεφάλαια αντιστοιχούν σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των 4 τραπεζών στο 8% που οφείλουν να έχουν έως τον Σεπτέμβριο, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν φτάσει το 9%.http://www.imerisia.gr


Σε 15 μέρες η αποβολή του ενοικιαστή, ο οποίος δεν πληρώνει τα μισθώματα.

Σε 15 μέρες η αποβολή του ενοικιαστή, ο οποίος δεν πληρώνει τα μισθώματα.

Με διαδικασίες «εξπρές» πλέον και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης μπορεί να γίνεται η αποβολή του ενοικιαστή, ο οποίος δεν πληρώνει τα μισθώματα, ενώ με την ίδια διαδικασία θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να εισπράττει τα καθυστερούμενα μισθώματα.
Η αποβολή θα υλοποιείται με τη δικαστική έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου

Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να εισπραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από καθυστερούμενη καταβολή μισθωμάτων και προβλέπονται στον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης (άρθρο 15) για τη δίκαιη δίκη, η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις 2 Απριλίου 2012.

Ειδικότερα, με το Ν. 4055/2012 επήλθαν τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έτσι ώστε η αποβολή του δύστροπου μισθωτή, δηλ. εκείνου που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα, να επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του.

Η αποβολή θα υλοποιείται με τη δικαστική έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου.

Επιπρόσθετα, με την ίδια δικαστική διαταγή, ο δύστροπος ενοικιαστής καλείται να πληρώσει όχι μόνο τα καθυστερούμενα ενοίκια, αλλά και τα κοινόχρηστα, καθώς και τους λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) που τυχόν δεν έχουν πληρωθεί.

Για τα τελευταία επεμβαίνει το δικαστήριο εφόσον η οφειλή τους αποδεικνύεται από έγγραφα.

Παράλληλα, προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα μισθώματα, πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να κοινοποιήσει σχετικό εξώδικο στον ενοικιαστή και να κατατεθούν στα δικαστήρια τα αναγκαία έγγραφα.

Ο μισθωτής οφείλει μέσα σε 15 μέρες να καταβάλει τα μισθώματα για να μην εκδοθεί από τη δικαιοσύνη διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου.

http://www.nooz.gr

Τσίπρας: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να ανασυγκροτηθεί η οικονομία.

Τσίπρας: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να ανασυγκροτηθεί η οικονομία.


«Διεκδικούμε το πάγωμα των χρεών και την αναστολή των πληρωμών όσο η οικονομία βρίσκεται μέσα σε έναν φαύλο κύκλο. Μέχρι τότε κανένα ευρώ δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, διότι οι ανθρώπινες ανάγκες είναι πάνω από το χρέος»
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση και να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και η κοινωνία, παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη, ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

- Στήριξη του εισοδήματος, χτύπημα της ακρίβειας, ρύθμιση και διαγραφή χρεών.
- Να καταπολεμηθεί η φτώχεια να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση, να ενισχυθεί η κοινωνική ανάπτυξη.
- Παραγωγική ανασυγκρότηση κλαδικά προγράμματα και πολιτικές, άμεσες, τόνωσης της απασχόλησης.
- Αναδιάρθρωση εκ βάθρων των δημοσίων υπηρεσιών και εισαγωγή ενός νέου μοντέλου δημόσιας και συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας.
- Στήριξη της αλληλέγγυας οικονομίας.
- Πάγωμα των πληρωμών των εξοπλισμών, αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
- Ανακατανομή των βαρών, αναδιανομή υπέρ των αδυνάτων.
- Στο ένατο σημείο της πρότασης του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, εξισορρόπηση των φορολογικών βαρών και προτείνει την εφαρμογή ενός μακροχρονίου σχεδίου αλλαγών στο κράτος την οικονομία και την κοινωνία.
Πηγή:Α.Π.Ε.

Στα 785.203 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι .

Στα 785.203 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Αναλυτικότερα, στα 785.203 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) τον Μάρτιο. Από αυτά 343.054 είναι άνδρες, αριθμός που αντιστοιχεί στο ποσοστό του 43,69% και 442.149 είναι γυναίκες, ποσοστό 56,31%. Να σημειωθεί πως 
ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση κατά 1,93%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,17% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,11% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,72%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,92% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,77%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,16% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,16%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 91,30% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,79% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,91%.Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 302.331 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 19.304 άτομα, ποσοστό 6,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 58,20% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 27,28% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 9,05% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 4,85% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, το 0,37% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το 0,26% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 46.459, αυξημένες κατά 15,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (40.194) και μειωμένες κατά -11,22% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (52.332). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 22.111 (αυξημένες κατά 1,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -5,16% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 13.497 (μειωμένες κατά -8,08% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -22,25% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 18.415 (αυξημένες κατά 9,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -3,48% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011). Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 35.608, το 62,10% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -2,36% από τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο (36.467) και μειωμένο κατά -12,45% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (40.672).Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά -7.564 θέσεις εργασίας, έναντι -13.024 τον Φεβρουάριο και -7.419 τον Μάρτιο του 2011.http://www.reporter.gr/

Ρύθμιση των οφειλών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και σημαντικές εκπτώσεις

Ρύθμιση των οφειλών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και σημαντικές εκπτώσεις

Αθήνα, 19 Απριλίου 2012


Δελτίο Τύπου


ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Υπενθυμίζεται από την Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών είναι η 30/04/2012. Συνεπώς, οι οφειλέτες του Ιδρύματος θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα σχετική αίτηση στα αρμόδια υποκαταστήματα προκειμένου να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπουν.

Επισημαίνεται ότι, η προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού, κατά 40%, επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31/12/2011, οφειλής λήγει οριστικά στις 30/04/2012.

Επίσης, η προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στις διατάξεις του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012, λήγει οριστικά στις 30/04/2012.

Με δεδομένο ότι, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση ισχύος, της έκπτωσης κατά 40% των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, του προσωρινού διακανονισμού καθώς και της ρύθμισης του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012 (εφάπαξ εξόφληση έως και έξι δόσεις με έκπτωση 100% και ρύθμιση από επτά έως δέκα δόσεις με έκπτωση 75%) καλούμε τις επιχειρήσεις που οφείλουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνεται.

Δείτε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται εδώ


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

19 Απριλίου 2012

Από ποιες υπηρεσίες-ΝΠ και ποιά στοιχεία ζητά για διασταύρωση η ΓΓΠΣ

Από ποιες υπηρεσίες-ΝΠ και ποιά στοιχεία, ζητά για διασταύρωση η ΓΓΠΣ

με τις δαπάνες των φορολογουμένων


Πολ. 1077/26.03.2012 Υποχρεώσεις υπηρεσιών,νομικών προσώπων και οργανώσεων σύμφωνα με τις παρ.2 και 8 του άρθρου 82 του 2238/94

Υποχρεώσεις υπηρεσιών, νομικών προσώπων και οργανώσεων σύμφωνα με τις παρ. 2 και 8 του άρθρου 82 του ν. 2238/1994, όπως τροποποιήθηκαν από τις παρ. 2 και 5 του άρθρου 17 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58Α'), την παρ. 9 του άρθρου 21 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66Α') και την παρ. 3 του άρθρου 32 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α').

17 Απριλίου 2012

Η πρόταση Μπαρόζο για την Ελληνική οικονομία.

Η πρόταση Μπαρόζο για την Ελληνική οικονομία.

Στοιχεία για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ για τα χρόνια 2012-14, αναμένεται:
2012
2013
2014
7,2%
4,6%
2,1%

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Task force Χορστ Ράιχενμπαχ βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, ενόψει του κειμένου εργασίας που θα ανακοινώσει την Τετάρτη στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Μπαρόζο αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τα επόμενα βήματα που απαιτούνται και τα οποία, εάν η Ελλάδα ακολουθήσει πιστά έως το 2015, θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.

Ο Μπαρόζο αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τα επόμενα βήματα που απαιτούνται και τα οποία, εάν η Ελλάδα ακολουθήσει πιστά έως το 2015, θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.


Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν δε θα ανακοινώσει πρόσθετα χρηματικά ποσά για την Ελλάδα, αλλά θα επιχειρήσει να πείσει ότι τα περίπου 12 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα κοινοτικά ταμεία βάσει του ΕΣΠΑ, αν αξιοποιηθούν έξυπνα και σωστά, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικότερα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τέλος, επαφές στην Ουάσινγκτον ξεκινά τις επόμενες ώρες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, με αντικείμενο συζήτησης
  • τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2013- 2014, 
  • τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και 
  • την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα για την Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20 με 22 Απριλίου και θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΔΝΤ.http://www.skai.gr

Προφυλακίσθηκε η λογίστρια του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Προφυλακίσθηκε η λογίστρια του Ακη Τσοχατζόπουλου.

η λογίστρια του Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.

Πριν από λίγο με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή η λογίστρια του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου , Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λαμπροπούλου κρίθηκε ύποπτη φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων, όπως ορίζει ο νόμος. Η κυρία Λαμπροπούλου στην απολογία της δήλωσε ότι λειτούργησε ως επαγγελματίας και με αυτό το ρόλο της εμφανίζεται ως δικαιούχος ή εκπρόσωπος υπεράκτιων εταιρειών του πρώην υπουργού , ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Σίσκου και Κυβέλου ο ρόλος της εμφανίζεται κρίσιμος σε αγορές ακινήτων του πρώην υπουργού μέσω υπεράκτιων εταιρειών γεγονός που οδήγησε στο να της απαγγελθεί η κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η ίδια πάντως έκανε λόγο και για το ρόλο της ως στελέχους του ΠαΣοΚ αλλά και για τις επαγγελματικές της σχέσεις με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Αυτή την ώρα απολογείται ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νικόλαος Ζήγρας, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Τorcaso. Ο ρόλος του στην υπόθεση εμφανίζεται ιδιαίτερα σημαντικός αφού είναι το πρόσωπο που φέρεται να μεσολάβησε για την μεταφορά των 7.700.000 δολαρίων από τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό σε λογαριασμούς επιχειρηματιών στην Ελβετία και στη συνέχεια στην Τorcaso Κύπρου (σκάνδαλο υποβρυχίων).http://www.tovima.gr

Το πετρέλαιο χωρίζει Ισπανία και Αργεντινή.

Το πετρέλαιο χωρίζει Ισπανία και Αργεντινή.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, παρουσίασε σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση του 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, που ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol.

Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής.
«Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρείας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% να κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της προέδρου Κίρσνερ.

Η Ισπανία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή την Αργεντινή ότι η «επίθεση» αυτή θα συνιστούσε παραβίαση της «αρχής της νομικής ασφάλειας», καλώντας σε διάλογο για την επίλυση της διαφοράς, η οποία προκλήθηκε από την ενδεχόμενη εθνικοποίηση της θυγατρικής στην Αργεντινή του πετρελαϊκού ομίλου Repsol YPF.

Η κυβέρνηση Κίρσνερ ασκεί πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την εθνική παραγωγή τους.


Η Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης.

Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις συναλλαγές του όσον αφορά τους τίτλους της πετρελαϊκής εταιρίας YPF, ενώ η πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωνε το σχέδιο απαλλοτρίωσης του 51% των μετοχών της, ανακοίνωσε πηγή του χρηματιστηρίου.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε απόψε έκτακτο συμβούλιο με τους υπουργούς του των Εξωτερικών και τη Βιομηχανίας για να εξετάσει την απάντηση που θα δοθεί στην Αργεντινή.

«Θα δώσουμε μια απάντηση που θα προασπίζει τα ισπανικά συμφέροντα μόλις αναλύσουμε την κατάσταση», τόνισε πηγή προσκείμενη στο υπουργικό συμβούλιο.

Η Ισπανία θα «δώσει την απάντηση που πρέπει» στο σχέδιο νόμου που ανακοίνωσε η Αργεντινή για την απαλλοτρίωση της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, που ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol, είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της Αργεντινής.

«Θα δοθεί πλήρης απάντηση που θα προασπίζει το συμφέρον των ισπανικών εταιρειών στην Αργεντινή» είχε τονίσει.
http://www.imerisia.gr

Η ...αρρώστια του ΙΚΑ.

Η ...αρρώστια του ΙΚΑ.

Η αρρώστια του ΙΚΑ
Το ηλεκτρονικό σύστημα έβγαλε λαυράκια. Αποκάλυψε ότι υπάρχουν και άλλες υποθέσεις καρμπόν, με εκείνη του ΙΚΑ Καλλιθέας με πολίτες που λυμαίνονταν τους πόρους του ιδρύματος και δημόσιο χρήμα σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Οι λεπτομέρειες και μόνο εξοργίζουν. Πρωταγωνίστριες είναι και πάλι γυναίκες υπάλληλοι. Οι περισσότερες έπαιρναν επίδομα ασθενείας ενώ εργάζονταν κανονικά και κολλούσαν ένσημα. Μάλιστα το επίδομα ασθενείας έφτανε σε πολλές περιπτώσεις τον μισό μισθό τους!

Όλοι αυτοί εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε διασταύρωση των στοιχείων ημερομισθίων και αδείας και ενω έπαιρναν κανονικά τον μισθό τους και κολλούσαν ένσημα ταυτόχρονα προσκόμιζαν βεβαιώσεις στο ΙΚΑ ότι ήταν άρρωστοι και έπαιρναν επίδομα ασθενείας.

Έλεγχος σε 9 υποκαταστηματα του ΙΚΑ

Εως σήμερα ο έλεγχος γίνεται σε 9 υποκαταστηματα. Από αυτά τα 3 είναι στην Αττική, ένα στην Κρήτη και άλλο ένα στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Σε άλλα 4 στην Αθήνα και την Κρήτη γ'ινονται έλεγχοι για συνταξιούχους - φαντασματα.

Σε ένα από αυτά, στο ΙΚΑ Πατησίων οι ελεγκτικές αρχές φαίνεται πως έχουν εντοπίσει νεα απάτη - μαμούθ.

Στο υποκατάστημα της οδού Κεφαλληνίας άλλη μια σπείρα γυναικών είχαν εισπράξει εκατομμύρια ευρώ εκδίδοντας συντάξεις - μαϊμού.http://www.newsit.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ