Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 06 Μαΐου

11 Μαΐου 2012

Παράταση προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2011

ΠΟΛ.1115/9.5.2012


Παράταση προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2011

Αθήνα, 9/5/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ - ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 - 4
Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφ. : Γ. Αναγνωστόπουλος
Τηλέφωνο : 210 -3645615/ 210-3645378
FAX : 210 - 3645413
Email : dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΠΟΛ 1115

Θέμα: Παράταση προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2011.


ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις παρακάτω διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ που κυρώθηκε με το ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α'/7.11.2000), όπως ισχύουν:
α) της περίπτωσης β' της παραγράφου 4, της περίπτωσης α' της παραγράφου 9 και της παραγράφου 11 του άρθρου 36, β) της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 και της παραγράφου 11 του άρθρου 38, γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 48, δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 59 και ε) της παραγράφου 3 του άρθρου 64.

2. Τις διατάξεις της ΑΥΟ ΠΟΛ.1045/23.2.2012 (ΦΕΚ 565Β'/2.3.2012) καθώς και της ΑΥΟ ΠΟΛ.1095/5.4.2012 (ΦΕΚ 1182Β'/10.4.2012).

3. Το Π.Δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213 Α'/7.10.2009) περί ανασύστασης του Υπουργείου Οικονομικών.

4. Την υπ' αριθ. Υ 25/2011 (ΦΕΚ 2792 Β78.12.2011) Απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου».

5. Την ανάγκη εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των υποκειμένων σε Φ.Π.Α. για την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων έτους 2011.

6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού. 

Αποφασίζουμε

1. Παρατείνουμε την προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2011, για όλους τους υποκείμενους στο φόρο, μέχρι την 25η Μαΐου 2012.


2. Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει οι ενδεχόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ τουλάχιστον τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής.

3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα, επισημαίνει ο επικεφαλής των Πρασίνων!

Κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα!

«Να μην αφήσουμε μόνους τους Ελληνες!» είναι η πρόσκληση που απευθύνει ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ( μιλώντας στη «Μοντ» και εκτιμώντας ότι η εγκατάλειψη θα πυροδοτούσε τον κίνδυνο στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα. 

«Είναι ανόητο να απειλούμε τους Ελληνες», σημειώνει ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αν δεν ψηφίσουν σωστά. Πρέπει να βρούμε μια διέξοδο μαζί, όχι για να εγκαταλείψουν το ευρώ αλλά για να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», προσθέτει.

Η ενοποίηση της Γερμανίας δείχνει την κατεύθυνση που θα έπρεπε να λάβει η Ευρώπη του κοινού νομίσματος.


«Τα νέα κρατίδια γνώρισαν πολλές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η Δυτική Γερμανία ανέλαβε τις συντάξεις και μεγάλο μέρος των κοινωνικών παροχών»,

υπενθυμίζει για να προσθέσει στη συνέχεια: «Το πολιτικό σύστημα καταρρέει στην Ελλάδα. Πρέπει να δώσουμε ένα σημάδι ελπίδας. Αν αφήσουμε τους Ελληνες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, θα υπάρξει κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η πτώση του επιπέδου ζωής θα είναι ακόμη πιο δραματική. Κανένας δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει αυτή η χώρα με τις νέες δραχμές. Κι έπειτα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα εξουδετερώσει τα προβλήματα της Ισπανίας ή της Ιταλίας», αναφέρει.

Τι σημαίνουν, για την Ελλάδα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία;

Ο άλλοτε ηγέτης του Μάη του '68 εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατή η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και αδύνατη η αναθεώρηση του δημοσιονομικού συμφώνου, «ειδικά μετά την ψήφο στη Γαλλία».

Ο Κον-Μπεντίτ εκφράζει επίσης την άποψη ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα έπρεπε να συναντηθεί μόνος με την Ανγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να συνεργαστεί με την Ιταλία και τον Μάριο Μόντι, να έρθει σε επαφή με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες αλλά απαιτούν χρόνο. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό σύμφωνο χωρίς συμφωνία για την ανάπτυξη».

Ο κίνδυνος, η κρίση να φέρει τη δραχμή!

Ο κίνδυνος, η κρίση να φέρει τη δραχμή!

Οι εκτιμήσεις της BNP Paribas σε έκθεση της με τίτλο «Ο κίνδυνος, η κρίση να φέρει τη δραχμή» και υποστηρίζει πως δεν πιστεύει πως η τρόικα θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, όπως κάποιοι μπορεί να ελπίζουν στην Ελλάδα, εάν η χώρα αποτύχει να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Τι συνέπειες θα έχει το πάγωμα από την τρόικα;


Τι συνέπειες θα έχει το πάγωμα από την τρόικα;

Παρακάτω επισημαίνει τις συνέπειες:
  • Eκρηξη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 40% - 50%, 
  • κάθετη πτώση του ΑΕΠ κατά 20% και 
  • εκτίναξη του χρέους άνω του 200% του ΑΕΠ, θα σημάνει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σηματοδοτώντας διεύρυνση ύφεσης και ανεργίας και σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Οι πιθανές επιλογές για την Ελλάδα
Οι πιθανές επιλογές για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον είναι δύο:
  • Η νέα ελληνική κυβέρνηση είτε τώρα είτε μετά τις εκλογές του Ιουνίου να επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση, να λάβει αρνητική απάντηση και να αποφασίσει να καταρρεύσει.
  • Η άλλη επιλογή είναι να αποτύχει να επαναδιαπραγματευθεί αλλά να μην επιλέξει την κατάρρευση και να αποφασίσει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

«Παρότι κάποιοι μπορεί να ελπίζουν στην Ελλάδα ότι η τρόικα θα συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί εάν αποτύχουμε στην υλοποίηση του Μνημονίου, τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, εκτιμά. Είναι τέτοια η απογοήτευση με τις ελληνικές επιδόσεις που πολλοί στην Ε.Ε. θα πουν, αρκετά με την Ελλάδα», υποστηρίζει.

Εκτιμά πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης. Ωστόσο, οι έμμεσες επιδράσεις από τη μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αφού οι αγορές θα αρχίσουν τα στοιχήματα για το ποιος θα είναι ο επόμενος, τα spreads των περιφερειακών χωρών θα εκτοξεύονταν, ενώ οι καταθέσεις και τα κεφάλαια θα τραπούν σε φυγή από τo τραπεζικό σύστημα της Ευρωπεριφέρειας.

Ωστόσο, παρά το αρχικό δυνατό σοκ, τελικά η έξοδος της Ελλάδας θα επιδράσει θετικά σε μακροπρόθεσμη βάση αφού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση την Ε.Ε. και θα συνιστά πλέον χρήσιμο μάθημα για τους κινδύνους του κατακερματισμού.http://www.imerisia.gr

10 Μαΐου 2012

Εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο θα μπει τέλος στη χρηματοδότηση από την τρόικα.

Εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο θα μπει τέλος στη χρηματοδότηση από την τρόικα.

Τη βεβαιότητα ότι εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο θα μπει τέλος στη χρηματοδότηση από την τρόικα εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε περικοπές 4,5 δισ. ευρώ για να καλύψει εσωτερικές ανάγκες. Επίσης ανέφερε ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στα 24 δισ. ευρώ, εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον βουλευτή του κόμματος Δ. Στρατούλη.

Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε σαφή προειδοποίηση περί του τέλος της χρηματοδότησης εφόσον δεν τηρηθούν τα συμπεφωνηθέντα. Συγκεκριμένα είπε ότι
«εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο, οι θεσμικοί πιστωτές μας θα θεωρήσουν ότι δεν έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το εάν σε αυτή την περίπτωση θα έχει χρήματα να ανταποκριθεί στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, εξήγησε πως όσο η χώρα έχει πρωτογενή ελλείμματα, δηλαδή έχει περισσότερα έξοδα από ό,τι έσοδα, ακόμη και εάν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους, «δεν υπάρχει αντικειμενικά καμία δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει».
Σημείωσε δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε μέσα σε μία νύχτα να γίνουν περικοπές της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα στα τέλη του 2009, για να ισοσκελίσουμε έσοδα με δαπάνες.http://news.kathimerini.gr

Πιθανή ημερομηνία παράτασης εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α η 25η Μαΐου.

Πιθανή ημερομηνία παράτασης εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α η 25η Μαΐου.

Παρατείνεται πιθανότατα η ημερομηνία υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α.
Παρατείνεται πιθανότατα η ημερομηνία υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έως την 25 Μαΐου για τα βιβλία Γ και Β κατηγορίας.


Κατόπιν πιέσεως της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και των ενώσεων μελών της το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να παρατείνει την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ Α και Β κατηγορίας βιβλίων έως της 25 Μαΐου 2012. http://www.logospellas.gr

Τζ. Στίγκλιτς: Η λιτότητα θα κάνει χειρότερα τα πράγματα.

Τζ. Στίγκλιτς: Η λιτότητα θα κάνει χειρότερα τα πράγματα.

Τζ. Στίγκλιτς: Η λιτότητα θα κάνει χειρότερα τα πράγματα. Ο νομπελίστας οικονομολόγος αναλύει την «κακή διάγνωση» της Ευρώπης
Τζ. Στίγκλιτς: Η λιτότητα θα κάνει χειρότερα τα πράγματα.
«Ολοι οι γκουρού της οικονομίας,οι άνθρωποι του ΔΝΤ, οι ηγεσίες του χρηματοπιστωτικού κόσμου, οι υπουργοί Οικονομικών και τα μεγάλα κεφάλια των ιδιωτικών κεφαλαίων επαναλαμβάνουν το ίδιο και το αυτό: οι χώρες της κρίσης πρέπει να νοικοκυρέψουν τη δημοσιονομική πολιτική, να μειώσουν τα χρέη, να κάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και να προωθήσουν την ανάπτυξη

Η εμπιστοσύνη, μας λένε συνέχεια, πρέπει να αποκατασταθεί.» υποστηρίζει και συνεχίζει:

«Και όμως, αυτοί είναι οι άνθρωποι, επικεφαλής σε κεντρικές και ιδιωτικές τράπεζες, και σε υπουργεία Οικονομικών, οι οποίοι έφεραν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος της καταστροφής. Ακόμη χειρότερα, σπανίως εξηγείται πώς θα τετραγωνιστεί ο κύκλος.
Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, την ώρα που οι οικονομίες της κρίσης βυθίζονται στην ύφεση; Πώς μπορεί να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη όταν η λιτότητα θα δώσει τη χαριστική βολή στη ζήτηση, μειώνοντας την παραγωγή και αυξάνοντας την ανεργία;
Αυτό θα έπρεπε να το ξέρουμε ήδη: οι αγορές, από μόνες τους, δεν είναι σταθερές. Δεν είναι απλώς ότι δημιουργούν επανειλημμένως φούσκες, αλλά όταν μειώνεται η ζήτηση, αρχίζουν να επενεργούν δυνάμεις που επιδεινώνουν τον φαύλο κύκλο.

Η ανεργία, και ο φόβος ότι θα εξαπλωθεί, πιέζει προς τα κάτω τους μισθούς, τα εισοδήματα και την κατανάλωση - και έτσι την συνολική ζήτηση. Υπάρχουν εναλλακτικές στρατηγικές. Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν περιθώρια για δημοσιονομικές μανούβρες. Η Ευρώπη, στο σύνολό της, δεν είναι σε κακά δημοσιονομικά χάλια.

Υπάρχουν ήδη θεσμοί, εντός της Ευρώπης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αναγκαίες επενδύσεις στις οικονομίες που πάσχουν από ρευστότητα. Η ΕΤΕ πρέπει να αυξήσει τον δανεισμό. Χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - που είναι η κύρια πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας σε όλες τις οικονομίες.

Η εμμονή της Ευρώπης στη λιτότητα είναι αποτέλεσμα κακής διάγνωσης των προβλημάτων της. Η Ελλάδα σπατάλησε, αλλά η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν δημοσιονομικό πλεόνασμα και χαμηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ πριν από την κρίση. Το να κάνει κανείς κηρύγματα για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι εκτός θέματος. Το να παίρνει κανείς στα σοβαρά τα κηρύγματα - υιοθετώντας πολύ αυστηρά πλαίσια για τον προϋπολογισμό - είναι αντιπαραγωγικό. Ανεξαρτήτως του αν τα προβλήματα της Ευρώπης είναι προσωρινά ή θεμελιώδη, η λιτότητα θα κάνει χειρότερα τα πράγματα.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας λιτότητας στην Ευρώπη θα είναι μακράς διαρκείας και πιθανώς άγριες. Αν επιβιώσει το ευρώ, το κόστος για τη σωτηρία του θα είναι υψηλή ανεργία και αβάσταχτα βάσανα, ιδίως στις χώρες της κρίσης. Και η ίδια η κρίση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί.
Δεν υπάρχει προηγούμενο μιας μεγάλης οικονομίας - και η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη του κόσμου - που οδηγήθηκε σε ανάπτυξη λόγω λιτότητας.

Το αποτέλεσμα; Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της κοινωνίας, το ανθρώπινο κεφάλαιό της, χαραμίζεται ή, ακόμη χειρότερα, καταστρέφεται. Οι νέοι άνθρωποι, που στερούνται αξιοπρεπούς δουλειάς, αποξενώνονται. Οταν βρίσκουν, τελικά, μια δουλειά, ο μισθός τους είναι πολύ χαμηλότερος.

Τόσο πολλές οικονομίες είναι ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές - σεισμούς, πλημμύρες, τυφώνες, τσουνάμι - που είναι τραγικό να προσθέτουμε και άλλη μία καταστροφή, φτιαγμένη από ανθρώπους.», εκτιμά ο Στίγκλιτς.
www.tovima.gr

9 Μαΐου 2012

Λήγει η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων με βιβλία Β’ κατηγορίας! Παράταση;

Λήγει η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων με βιβλία Β’ κατηγορίας! Παράταση;

Λόγω της υπερφόρτισης των server, η σχετική εφαρμογή του Τaxisnet δεν λειτουργεί
Στις 10/5/2012 λήγει η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας. Τα περισσότερα λογιστικά γραφεία και λογιστές αγωνιούν ακόμα να στείλουν τις τελευταίες δηλώσεις...Του κάκου!

Λόγω της υπερφόρτισης των server, η σχετική εφαρμογή του Τaxisnet δεν λειτουργεί ομαλά και εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, υπάρχει ο κίνδυνος να μην προλάβουν να τις υποβάλλουν μέχρι αύριο 10/5/2012.

Το υπουργείο σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθεί, θα ανακοινώσει αύριο καποια στιγμή την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, επιχειρήσεων με β' κατηγορίας βιβλία.Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. δεν θα είναι διαθέσιμες από 12/05/2012 μέχρι και 13/05/2012

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. δεν θα είναι διαθέσιμες από 12/05/2012 μέχρι και 13/05/2012


Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. δεν θα είναι διαθέσιμες από 12/05/2012 μέχρι και 13/05/2012

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. δεν θα είναι διαθέσιμε.


TAXISnet 09/05/2012

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Αγαπητοί συνεργάτες

Σας ενημερώνουμε ότι, στα πλαίσια της αναβάθμισης του δικτυακού εξοπλισμού που σχεδιάζει το έργο DataCenter καθώς και της ηλεκτρολογικής αναβάθμισης του Κέντρου που προγραμματίστηκε ταυτόχρονα, όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. δεν θα είναι διαθέσιμες από το Σάββατο 12/05/2012 και ώρα 7:00 μέχρι και την Κυριακή 13/05/2012 και ώρα 17:00.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας

8 Μαΐου 2012

Λεφτά υπάρχουν...μέχρι και τα μέσα Ιουλίου!

Το κράτος μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η δόση του Μαΐου, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται από την τρόικα, θα δοθεί χωρίς προβλήματα, καθώς είναι υπόλοιπο από την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης που έχει ήδη εγκριθεί και δεν υπάρχουν μνημονιακές προϋποθέσεις για την έγκριση της.Οι καταθέτες δεν έχουν λόγους ανησυχίας καθώς οι καταθέσεις είναι εγγυημένες (και) από το Ευρωσύστημα.
Οι καταθέτες δεν έχουν λόγους ανησυχίας καθώς οι καταθέσεις είναι εγγυημένες (και) από το Ευρωσύστημα.
Τι θα γίνει με τη δόση του Μαΐου από την τρόικα; Θα εκταμιευθεί;


Πιθανότατα ναι, πλην απροόπτου.

Η δόση αυτή, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, είναι υπόλοιπο από την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης που έχει ήδη εγκριθεί και δεν υπάρχουν μνημονιακές προϋποθέσεις για την έγκρισή της. Κανονικά αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

Προορίζεται πάντως σχεδόν στο σύνολό της για εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, για ομόλογα της ΕΚΤ 4,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 18 Μαΐου, καθώς και για την
πληρωμή τόκων ύψους 300 εκατ. ευρώ και το ομόλογο του αγγλικού δικαίου ύψους 435 εκατ. ευρώ που δεν μπήκε στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου, εφόσον τελικά πληρωθεί.

Πάντως, από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες πληρωμές ομολόγων ως τον Σεπτέμβριο.

Έως πότε θα μπορεί το Δημόσιο να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και τις άλλες υποχρεώσεις του;


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «λεφτά υπάρχουν» για να καλυφθούν οι ανάγκες έως τα μέσα Ιουνίου. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων και των δαπανών, αφού είναι πιθανό να αδρανήσουν οι μηχανισμοί του κράτους, να ξεφύγουν οι δαπάνες και να μην εισπραχθούν έσοδα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε τον Απρίλιο ήδη σημειώθηκε μείωση εσόδων.

Αν το κράτος σταματήσει να πληρώνει οτιδήποτε άλλο εκτός από μισθούς και συντάξεις, μπορεί -σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- να φθάσουν τα διαθέσιμα για έναν μήνα ακόμη, έως και τον Ιούλιο. Από εκεί και πέρα, όμως, θα χρειασθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από την τρόικα.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα δοθεί η δόση του επόμενου τριμήνου;


Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα διαμηνύουν ότι, αν δεν δοθούν διαβεβαιώσεις πως θα τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και δεν συμφωνηθούν οι περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δεν θα δοθεί η δόση, η οποία ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από την άλλη, δέχονται ότι υπάρχουν περιθώρια κάποιας επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά μόνο για περιορισμένες αλλαγές, που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν π.χ. από τη μεγαλύτερη της αναμενομένης ύφεση.

Η επαναδιαπραγμάτευση θα μπορούσε να αφορά την παράταση κατά έναν χρόνο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αναφέρουν οι κοινοτικές πηγές.

Τι στάση τηρεί το ΔΝΤ;


Ανάλογη με των Βρυξελλών, αναμονής, αλλά και διαλλακτικότητας, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει τα εσωτερικά της χώρας, ούτε να του χρεωθεί ότι οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Πηγή του ΔΝΤ ανέφερε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι το Ταμείο θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μόνο εφόσον υπάρξει κυβέρνηση».

Πότε θα έρθει η αντιπροσωπεία της τρόικας;


Κανονικά, σχεδίαζε να έρθει στις 21 Μαΐου, αλλά τώρα εξαρτά την άφιξή της από τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν δεν έχει συνομιλητή, δεν έχει νόημα να έρθει, σημειώνουν πηγές της.

Θα πληρωθεί τελικά το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ υπό αγγλικό δίκαιο που λήγει στις 15 Μαΐου και δεν έχει υπαχθεί στο PSI;


Εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. Αν δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση έως τότε, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφη εντολή από τους αρχηγούς των κομμάτων για τοτι πρέπει να κάνει, καθώς το θέμα είναι ευαίσθητο και o ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να επωμισθεί την χρεοκοπία -στο συγκεκριμένο ομόλογο-, που μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες.


Τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση; Υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν από ρευστότητα οι τράπεζες;


Οι τραπεζίτες λένε ότι, αν δοθούν τα 18 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει δυστοκία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν έχει δώσει ακόμη εντολή να μεταφερθούν τα 18 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς των τραπεζών, παρά τη σχετική κυβερνητική απόφαση. Άρα υπάρχει σχετικός προβληματισμός.

Επίσης, προϋπόθεση για να μην υπάρξει πρόβλημα στις τράπεζες είναι να μην επικρατήσει πανικός
στους καταθέτες. Χθες πάντως οι τραπεζίτες ανέφεραν πολλά περιστατικά όπου πελάτες ρωτούσαν τι μπορεί να συμβεί, αλλά δεν υπήρξε πανικός ή μαζικές αναλήψεις.

Εφόσον δοθούν τα 18 δισ., εξάλλου, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συνεχισθεί η ανακεφαλαιοποίηση, για να έρθουν και τα υπόλοιπα 23,5 δισ. ευρώ και να αποκτήσουν οι τράπεζες κεφαλαιακή επάρκεια.

Είναι βέβαιο ότι θα σημειωθεί καθυστέρηση και παραμένει άγνωστο το αποτέλεσμα, αφού τα κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις για την κρατικοποίηση ή μη των τραπεζών.

Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;


Οσο μένουμε στην ευρωζώνη τραπεζικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι το ευρωσύστημα διασφαλίζει τη
ρευστότητα των τραπεζών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Η θέση του Μπαράκ Ομπάμα και του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας.

Η θέση του Μπαράκ Ομπάμα και του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τη θέση του Μπαράκ Ομπάμα ότι η απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι μία ισορροπημένη προσέγγιση δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανάπτυξης, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο οποίος μετέφερε την ανησυχία του Αμερικανού προέδρου για το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία επηρεάζεται άμεσα και αρνητικά από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του G 8 που θα φιλοξενήσει ο κ. Ομπάμα στο Καμπ Ντέιβιντ στις 18 και 19 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, σε παρέμβασή της μια μόλις ημέρα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, και η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι μέτρα λιτότητας μπορούν να συνυπάρξουν με την ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα υπεραμύνθηκε της μείωσης των μισθών.

 “Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο για να απελευθερώσουν την παραγωγικότητα και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν έχουν χρόνο. Έτσι, σε μερικές περιπτώσεις θα χρειασθεί να προσαρμοσθούν οι μισθοί" 

τόνισε η κα Λαγκάρντ και συνέχισε:

"Συχνά πρόκειται απλά για κοινή λογική. Αν και ο κατώτατος μισθός υπηρετεί εύλογους κοινωνικούς σκοπούς, συχνά η κατάσταση εκτροχιάζεται με επιπτώσεις στους νέους και τους ανειδίκευτους. Για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 50% υψηλότερος από ότι στην Πορτογαλία, 17% από ότι την Ισπανία και 5 έως 7 φορές υψηλότερος από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία”.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι σύμφωνα με αναλύσεις του Ταμείου, σε μερικές χώρες της ευρωζώνης ευρείες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της ασφάλισης αλλά και των αγορών, θα μπορούσαν να αυξήσουν την επόμενη πενταετία το ΑΕΠ κατά 4,5%. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το όφελος από μια κοινή προσέγγιση και συνεργασία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες.

Tο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας

Αν και επέμεινε στις απελευθερώσεις, επισήμανε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διανομή του εισοδήματος, και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από έναν διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και εργαζομένων. Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας πιέζει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των χωρών της νότιας Ευρώπης που την έχουν απολέσει σε σχέση με τους εταίρους τους και η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας ή τη μείωση των μισθών.

τα μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του ΔΝΤ τονίζουν ότι τα μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητα και πρέπει να εφαρμοσθούν ανεξαρτήτως των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται στη χώρα. Στο Ταμείο επικρατεί “στάση αναμονής” και η εκπρόσωπός του δήλωσε χθες ότι ειναι σαφές πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και το ΔΝΤ προσβλέπει να έρθει σε επικοινωνία με τη νέα κυβέρνηση μόλις αυτή αποφασισθεί. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την πρόθεση να μην προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό των εξελίξεων.

άντως, από την πλευρά του ο διευθυντής Δημοσιονομικών του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι μέρος του προγράμματος, απαιτούνται διότι τα έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και δεν έχουν να κάνουν με πολιτικές επιλογές».
Πηγή: Deutsche Welle / www.skai.gr

IKA Αρ.Πρωτ.: Π12/111:Υπολογισμός χρόνου Ειδικής `Αδειας Προστασίας Μητρότητας.

IKA Αρ.Πρωτ.: Π12/111:

Υπολογισμός χρόνου Ειδικής `Αδειας Προστασίας Μητρότητας.

Υπολογισμός χρόνου Ειδικής `Αδειας Προστασίας Μητρότητας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Αθήνα 7/5/2012

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ


Αρ.Πρωτ.: Π12/111

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ


ΔΙΟΙΚΗΣΗ


ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ


ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ


ΘΕΜΑ: Υπολογισμός χρόνου Ειδικής `Αδειας Προστασίας Μητρότητας.

Σχετ.: Εγκύκλιος 91/8-12-2011

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με τον υπολογισμό του χρόνου Ειδικής `Αδειας Προστασίας Μητρότητας για την συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων για τη χορήγηση Παροχών Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 36 του Ν.3996/2011 , ρυθμίστηκε από 5/8/2011 το θέμα της κάλυψης στον Κλάδο Ασθένειας (σε είδος και σε χρήμα) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τις ασφ/νες μητέρες που κάνουν χρήση του δικαιώματος της Ειδικής `Αδειας Προστασίας Μητρότητας του Ν. 3655/2008, διάρκειας έξι (6) μηνών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Περαιτέρω δόθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης αναδρομικά του χρόνου Ειδικής `Αδειας Προστασίας Μητρότητας από 3/4/2008 έως 4/8/2011, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Φ40021/23219/2780/24-10-2011 έγγραφο της Γεν. Γραμ. Κοιν. Ασφ/σεων που σας κοινοποιήθηκε με την ανωτέρω σχετική εγκύκλιο μας, και με την προϋπόθεση της καταβολής των αναλογούντων εισφορών αποκλειστικά από τις ίδιες της ασφ/νες.

Έπειτα από τα παραπάνω, στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένες θεμελιώνουν δικαίωμα με τον συνυπολογισμό του ως άνω αναγνωριζόμενου χρόνου, οι υπηρεσίες Παροχών θα κρίνουν τα αιτήματά τους (επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, κ.α.) με την προϋπόθεση ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί εντός έξι (6) μηνών από την εξόφληση των εισφορών του αναγνωριζόμενου χρόνου.

Επισημαίνουμε ότι αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν κριθεί διαφορετικά ή εκκρεμούν στην Υπηρεσία, πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

7 Μαΐου 2012

Οι υπηρεσίες του TAXISnet δεν θα είναι διαθέσιμες στις 08 Μαίου 2012 και από ώρα 14:00 έως 15:00

Taxisnet

07/05/2012

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Οι υπηρεσίες του TAXISnet δεν θα είναι διαθέσιμες στις 08 Μαίου 2012 και από ώρα 14:00 έως 15:00, λόγω εργασιών εγκατάστασης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (έντυπο Φ01-010) και των συνυποβαλλόμενων εντύπων Ε2 και Ε3, όπου απαιτείται.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Παρατείνεται έως και τις 31 Μαΐου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, για ΑΕ και ΕΠΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, παρατείνεται έως και τις 31 Μαΐου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Κ.Λ.Π.) του Κ.Φ.Ε.. Η προθεσμία αυτή ισχύει για όλα τα νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

6 Μαΐου 2012

Κλιμάκιο του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για τα προβλήματα ανταγωνισμού.

Κλιμάκιο του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για τα προβλήματα ανταγωνισμού


Κλιμάκιο του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για τα προβλήματα ανταγωνισμού

Tεχνικό κλιμάκιο του ΟΟΣΑ έχει αναλάβει το «φροντιστήριο» των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να αντιμετωπιστούν οριζόντια όλα τα θέματα που θέτουν εμπόδιο στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Με σχετική απόφαση του υπουργείου ανατέθηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η υλοποίηση του έργου: «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους» με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει δουλέψει ο ΟΟΣΑ σε χώρες όπως η Αυστραλία και το Μεξικό με θετικό αποτέλεσμα στην πτωτική πορεία των τιμών, όπως είχε αναφέρει, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός.

Τα στελέχη του ΟΟΣΑ θα ασχοληθούν με τη συλλογή και κατανόηση του σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου της χώρας μας. Θα κάνουν ποιοτική ανάλυση του αποτυπωμένου σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανίχνευση σημείων που ενδεχομένως δημιουργούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας και θα επιλέξουν τα σημεία που χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το Φθινόπωρο θα γίνει η ανάλυση των σημείων εκείνων του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου που δημιουργούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας, θα αξιολογηθούν τα προβλήματα (π.χ. δημιουργία δυσκολιών εισόδου στην αγορά) και θα γίνουν εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ενώ τέλος θα δοθεί καθοδήγηση και τεχνογνωσία στους φορείς που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση του υπουργείου η ολοκλήρωση της ανάλυσης και η παρουσίαση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί σε 6 ως 7 μήνες, ενώ η συνολική ανάπτυξη του έργου εκτιμάται στους 10 μήνες.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή του ΟΟΣΑ, ανέρχεται στο ύψος 936.468 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου φόρου ή κράτησης, αλλά η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα,σήμερα διεξάγονται εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες τέσσερις χώρες.

Εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα,σήμερα διεξάγονται εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες τέσσερις χώρες.

Εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα, στις οποίες πραγματοποιούνται ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές της σύγχρονης ιστορίας τους, σήμερα διεξάγονται εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες τέσσερις χώρες, από τη Γερμανία ως την Ιταλία κι από τη Σερβία ως την Αρμενία.

Σε Ελλάδα και Γαλλία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Ελλάδα καλείται να εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση, η Γαλλία τον επόμενο πρόεδρό της αλλά στη Γερμανία και δη στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν η Καγκελάριος Μέρκελ φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει και πάλι τον «εφιάλτη» των τοπικών εκλογών του περασμένου χειμώνα, όταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της δέχονταν την μία ήττα πίσω από την άλλη. Και μπορεί το μέγεθος του κρατιδίου και η σημασία του στην ομοσπονδιακή Βουλή να είναι σχετικά περιορισμένα, αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης του ίσως είναι προάγγελος των όσων θα διαδραματισθούν στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013! Και πάντως θα επηρεάσουν και τους ψηφοφόρους στο κρατίδιο της Bόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που ψηφίζουν την επόμενη Κυριακή.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, η απερχόμενη κυβέρνηση του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, που είναι μια πιστή … «μικρογραφία» της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP), απειλείται με ήττα, κυρίως γιατί το κόμμα των Φιλελευθέρων απειλείται με συντριβή. Οι αναλυτές βλέπουν πιθανότερη μια συγκυβέρνηση του CDU της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της σημερινής αντιπολίτευσης. Τα δε ποσοστά των δύο αυτών κομμάτων εμφανίζεται παραπλήσια (στο +30% [περίπου), κάτι που σημαίνει πως το κόμμα της κυρίας Μέρκελ υποχωρεί, ίσως και σε εθνικό επίπεδο!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία του Μάριο Μόντι. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και τον σχηματισμό της κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μόντι, αφορά μεν την ανάδειξη δημοτικών αρχόντων, αλλά δεν παύει να είναι ένα πρώτο τεστ για την Ιταλία της «βαθιάς κρίσης».

Η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί σε 800 δήμους και στις κάλπες θα προστρέξει το 13% του συνόλου του εκλογικού σώματος της Ιταλίας. Οι ειδικοί τονίζουν πως ασχέτως προσώπων και σχηματισμών που θα εκλεγούν, η ψήφος των Ιταλών θα είναι το πρώτο δείγμα για το πώς υποδέχονται, αποτιμούν και κρίνουν την πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μόντι. Και εκτιμούν πως θα βρεθούμε μπροστά σε μια ψήφο διαμαρτυρίας που παράλληλα θα είναι και ένα μήνυμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, προς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση των τεχνοκρατών.

Εκτός «κεντρικής σκηνής» αλλά με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για τις ισορροπίες και την επόμενη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή, είναι οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη «γειτονιά» μας. Ο λόγος για τις εκλογές στη Σερβία, για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, νέας Βουλής και νέων δημοτικών αρχόντων. (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=194912).

Τέλος, σήμερα ψηφίζουν και οι Αρμένιοι για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο. Στην ψηφοφορία αναμετρώνεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν και το κόμμα της «Αρμενίας της Ευημερίας» που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και του οποίου ηγείται ο πολυεκατομμυριούχος και πρώην πρωταθλητής της πάλης Γκάγκικ Τσαρουκιάν.
http://www.protothema.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ