Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 27 Μαΐου

2 Ιουνίου 2012

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Αγαπητέ χρήστη του TAXISnet,

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του πολίτη για τη συλλογή των αποδείξεων, καθώς μας επιτρέπει κάθε στιγμή να γνωρίζουμε τι έξοδα έχουμε κάνει, αποφεύγοντας τη χρονοβόρο καταγραφή των αποδείξεων στο τέλος του έτους. Η χρήση της είναι προαιρετική και ασφαλής, καταγράφεται μόνο το συνολικό ύψος της κάθε απόδειξης και όχι τα είδη που αγοράστηκαν.

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ανώνυμη και συνδέεται με τον Α.Φ.Μ. του καταναλωτή, με μια εύκολη και ασφαλή διαδικασία, μέσω SMS ή διαδικτύου, χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιας τράπεζας ή τρίτου φορέα.

Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από τις συνεργαζόμενες στο πρόγραμμα Τράπεζες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συναλλαγή, ανεξάρτητα αν αυτή γίνεται με τη χρήση μετρητών, πιστωτικών καρτών ή άλλου τρόπου πληρωμής. Σήμερα, τα περισσότερα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα χρήσης της Κάρτας Αποδείξεων, μέσω των ειδικά ενημερωμένων POS και e-POS που ήδη διαθέτουν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://link.minfin.gr/karta

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

1 Ιουνίου 2012

Λεφτά ... υπάρχουν !

No 2

"Λεφτά υπάρχουν" ... και από ότι φαίνεται, είναι η 2η φορά που ο ελληνικός λαός θα την πατήσει - πιστεύοντας το ίδια παραμύθι, την ίδια ψεύτικη ελπίδα - σε διάστημα μικρότερο των 5 χρόνων, μετά το "λεφτά υπάρχουν" του Γεωργίου Ανδρέα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !
Διάβασα ελάχιστα κομμάτια από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ...
Ενός από τα κόμματα που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην κορυφή των προτιμήσεων των πολιτών αυτής της χώρας... και έφριξα!
Από οικονομικής πλευράς, επιθυμώ να σχολιάσω κάποιες από τις θέσεις του κόμματος:

Πρέπει οι πολιτικοί αυτής της χώρας να λένε ψέματα συνέχεια ... για να εκλεγούν;

 Τι " κουφά" γράφουν - λένε οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ;

  • στεγνή λίμνη;
  • δωρεάν δώρο;
  • Gourmet pizza;
  • άγαμη μητέρα
  • το club των μοναχικών

Κοινωνικοποίηση των τραπεζών (!! )
Ρε παιδιά ... έλεος ! ... να κοινωνικοποιήσουμε τις τράπεζες, τι σημαίνει ακριβώς ;
Μαζευτήκαμε 10 άφραγκοι, ας φτιάξουμε μια τράπεζα;
ή μήπως τα κεφάλαια θα βγούν από αλλού;

Υπάρχει κανείς ριζοσπάστης αριστερός στο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί δεν μιλαει κανείς για αναδιανομή των δημόσιων γαιών;

Κάθε άνεργος να παίρνει ένα κομμάτι δημόσιας γης ! 

Όχι θέλουμε να ακουσουμε :

τσάμπα χρήμα χωρίς δουλεία τώρα

Μην ψηφίζετε τα όμορφα ψέματα, όπως κάνετε επί 30 χρόνια!

Η Ελλάδα μετά το 1974 -όταν επέστρεψε σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις- παρέλαβε το δημόσιο χρέος της λίγο πάνω από το 20% του ΑΕΠ και κατάφερε -σε λιγότερο από 20 χρόνια- το 1993, να έχει δανειστεί περίπου 110% του ΑΕΠ της! Από το 1993 έως το 2008, συγκρατήσαμε το δημ.χρέος μας, πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ από κει και μετά εκτοξεύθηκε σχεδόν στο 140% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
άργησε τόσο πολύ να παραδεχτεί την πραγματικότητα.
Έφτασε κάποια στιγμή (μόλις) το 2009, να "αναγνωρίσουμε" ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.

Ποια κόμματα κυβερνούσαν τότε;


Μην ψηφίσεται τους ίδιους

Ποιοι μας οδήγησαν στο χρέος;


Ανακοίνωση Τύπου: Παράταση προθεσμίας υποβολής ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ

Ανακοίνωση Τύπου: Παράταση προθεσμίας υποβολής ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί ο στόχος της όσο το δυνατό μεγαλύτερης υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά και να μειωθεί εν τέλει ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης αυτών ορίζεται ότι:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 15 Ιουνίου 2012, παρατείνεται ως εξής :

α. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 2 Ιουλίου 2012.

β. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 16 Ιουλίου 2012.

Διακοπή των ασφαλίσεων των πιστώσεων προς την Ελλάδα.

Διακοπή των ασφαλίσεων των πιστώσεων προς την Ελλάδα.

Περίπου 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν, ήδη, να ανταπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας, αφενός μεν της διακοπής ασφαλιστικής κάλυψης φορτίων προς την Ελλάδα αφετέρου δε, εξαιτίας της μείωσης των ορίων της ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους στο όριο της επιτρεπτής πίστωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα μεταφορικά τους έξοδα, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Σ' αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την ετήσια μεταβολή της χρηματοδότησης για τo 2011 να διαμορφώνεται στο -6,0% και να συνεχίζει μειούμενη», προστίθεται.

Μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι το ελληνικό εμπόριο εισέρχεται πλέον «σε αχαρτογράφητα νερά» και συμπληρώνει ότι «η απόφαση του Euler Hermes μπορεί να μεταφραστεί σαν μία προσπάθεια μείωσης της έκθεσης του ομίλου στη χώρα μας, ενώ με αυτόν τον τρόπο προεξοφλείται, τρόπον τινά, πως οι φόβοι για επιστροφή της χώρας στη δραχμή είναι βάσιμοι».

«Η ουσία όμως για τους εμπόρους είναι πως οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους», συνεχίζει η Συνομοσπονδία.

Εκτιμάται μάλιστα πως θα απαιτηθούν περίπου 20 δισ ευρώ μετρητά για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά. «Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ., ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς και δημιουργίας ελλείψεων στα ράφια είναι άμεσα ορατός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ορατός είναι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά και αυξήσεων στις τιμές βασικών εισαγόμενων ειδών, μετά την απόφαση και δεύτερου μεγάλου ομίλου εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes να προχωρήσει σε διακοπή των ασφαλίσεων των πιστώσεων προς την Ελλάδα.

.http://www.naftemporiki.gr

Σχετικά με την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολής των εμπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων.

Σχετικά με την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολής των εμπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων.

To Yπουργείο Οικονομικών, δεδομένης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των εμπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων με ατομικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (εκτός των συνταξιούχων) για το Οικονομικό Έτος 2012, υπενθυμίζει την Απόφαση ΠΟΛ.1079/26.3.2012, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει:

• Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης των υφιστάμενων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ που δεν έχουν προβεί στη διαδικασία λήψης και εισαγωγής κλειδαρίθμου ισχύουν ως έχουν μέχρι τις 31/12/2012 και οι δηλώσεις εισοδήματος των φυσικών αυτών προσώπων μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά με τη χρήση των υφιστάμενων κωδικών χωρίς να απαιτείται κλειδάριθμος.

• Σε όσους φορολογούμενους δεν σταλούν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε έντυπη μορφή, λόγω υποχρέωσής τους σε ηλεκτρονική υποβολή (φορολογούμενοι που δήλωσαν το προηγούμενο έτος εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ πλήν των συνταξιούχων) και δεν είναι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISNET, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει με συστημένη επιστολή τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να υποβάλουν την δήλωσή τους μέσω διαδικτύου.

Οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των παραπάνω υφιστάμενων διευκολύνσεων που αποφασίστηκαν προς αποφυγή συνωστισμού, μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., για την υποβολή αίτησης και την απόκτηση κλειδαρίθμου, ανεξάρτητα από την αποστολή των συστημένων επιστολών, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε με απλή εξουσιοδότηση, πλην όμως προτείνεται να αναμένουν τη λήψη των συστημένων επιστολών.

Παρατείνεται έως τις 11 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρατείνεται έως τις 11 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ανακοίνωση Τύπου

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, παρατείνεται έως τις 11 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Επισημαίνεται, ότι με αυτήν την παράταση δίνεται μια ακόμα δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

31 Μαΐου 2012

Ειδοποίηση στους ενεργούς επιτηδευματίες φυσικά ή μη φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών

Ειδοποίηση στους ενεργούς επιτηδευματίες φυσικά ή μη φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Σε εφαρμογή της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1167/2011, έχει αποσταλεί Ειδοποίηση στους ενεργούς επιτηδευματίες φυσικά ή μη φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ενώ δεν ασκούν πλέον την δραστηριότητα του ελευθερίου επαγγέλματος ή της εμπορικής επιχείρησης, ότι δύνανται μέχρι 14.6.2012 να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή με την πραγματική ημερομηνία διακοπής τους.

Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που η δραστηριότητα ασκείται κανονικά, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια.

Όσον αφορά στους αποβιώσαντες αναφέρουμε ότι η Γενική Γραμματεία έστειλε την Ειδοποίηση σ’ αυτούς για τους οποίους δεν έχει γίνει ενημέρωση του συστήματος για το θάνατό τους. Σε περίπτωση θανάτου οι κληρονόμοι οφείλουν να ενημερώσουν το Μητρώο TAXIS της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. χωρίς να δεσμεύονται από την ανωτέρω ημερομηνία, εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε1.

Παρατάσεις στις δηλώσεις 2012 : φορολογίας εισοδήματος ΑΕ, ΕΠΕ, φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων (Φ.Α.Π.) κα


Παρατάσεις στις δηλώσεις 2012 : φορολογίας εισοδήματος ΑΕ, ΕΠΕ, φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων (Φ.Α.Π.) κα

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, στο πλαίσιο διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή φορολογικών δηλώσεων:

Προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε.( ΑΕ, ΕΠΕ)

1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε.( ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.) παρατείνεται έως και τις 8 Ιουνίου 2012 ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του νομικού προσώπου.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων (Φ.Α.Π.)

2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων (Φ.Α.Π.) έτους 2012 καθώς και των δηλώσεων ειδικού φόρου επί των ακινήτων έτους 2012, παρατείνεται μέχρι και την 8η Ιουνίου 2012, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Α.Φ.Μ.

Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ»

3. Η προθεσμία υποβολής του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ» για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε μέχρι και την 31.12.2011 ορίζεται η 16η Ιουλίου 2012.

Υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ

4. Η προθεσμία, που ξεκινά την 25η Ιουνίου, για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2011, ορίζεται ως ακολούθως:

Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2, 3.
Μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 4, 5, 6.
Μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 7, 8, 9.
Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 0.

Η Κομισιόν : η συνέχιση της παροχής διεθνούς βοήθειας στη χώρα εξαρτάται από το μνημόνιο!

Η Κομισιόν : η συνέχιση της παροχής διεθνούς βοήθειας στη χώρα εξαρτάται από το μνημόνιο!

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης που συμφωνήθηκε να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, υπογραμμίζεται ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αλλά διευκρινίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει με την Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την καταβολή της εναπομείνασας δόσης. Η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί σε συντονισμό με την τρόικα.Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η συνέχιση της παροχής διεθνούς βοήθειας στη χώρα εξαρτάται άμεσα από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την υλοποίηση των αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Επισημαίνει εξάλλου ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών σχετικά με την αυστηρή τήρηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες, όταν θα καθοριστούν τα μέτρα για το κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας της περιόδου 2013-2014. «Οι κίνδυνοι για την εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) παραμένουν πολύ υψηλοί», επισημαίνει η Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας πως η διεθνής στήριξη θα συνεχιστεί «μόνο εφόσον βελτιωθεί η εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι μεσοπρόθεσμα παρατηρείται «ένταση» μεταξύ του «εσωτερικού αποπληθωρισμού» και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Για τον λόγο αυτόν, επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσα από τον εσωτερικό αποπληθωρισμό, δηλαδή μέσα από τη μείωση των τιμών και του κόστους παραγωγής, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και να υπάρξει μετάβαση της οικονομίας, από την έμφαση στην κατανάλωση, στην τόνωση των εξαγωγών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος. Εκτιμά επίσης ότι θα απαιτηθούν συμπληρωματικές προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» για την περίοδο 2013-2014 ύψους 5,5% του ΑΕΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, κάτι που, όπως λέει, οφείλεται σε δυσμενείς συνθήκες της αγοράς αλλά και σε τεχνικά και νομικά εμπόδια.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και ότι η ανάκαμψη, που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, ενώ από το 2014 θα πρέπει να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Διαψεύδει ότι ζήτησε «σκληρή δήλωση» ο Λ. ΠαπαδήμοςΣτο μεταξύ, ο Λ. Παπαδήμος διέψευσε το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ» προήλθε μετά από αίτημα του Έλληνα πρώην Πρωθυπουργού. «Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», ξεκαθάρισε ο Λ. Παπαδήμος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα Fm.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Reuters, σημείωσε ότι με την κ. Κατσέλη συμφώνησαν πως μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα, τη σταθερότητα της οικονομίας, δεν είναι οι εταίροι, αλλά εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα των Βρυξελλών. «Υπό το πρίσμα αυτό η αποκάλυψη δεν μας ξάφνιασε. Αυτό που μας ξαφνιάζει είναι το πόσο αδίστακτοι είναι ορισμένοι, που προκειμένου να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας», σημείωσε.

πηγή: NewsKosmos.Com/tvxs.gr

28 Μαΐου 2012

Πως θα αποφύγουμε την εσωτερική στάση πληρωμών;

Πως θα αποφύγουμε την εσωτερική στάση πληρωμών;

Αγώνα δρόμου για να αντιστραφεί η εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζουν τα έσοδα του Δημοσίου από τις αρχές Μαΐου και να αποτραπεί ο κίνδυνος εσωτερικής στάσης πληρωμών ξεκινάει το οικονομικό επιτελείο.


Με δεδομένο ότι χωρίς νέες εκταμιεύσεις από την τρόικα, τα ταμεία θα είναι άδεια και η πληρωμή μισθών και συντάξεων θα είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς ρίχνει όλο το βάρος στην «αναστήλωση» των φορολογικών εσόδων. Από σήμερα ο υπουργός «εξορμά» στις μεγαλύτερες εφορίες ενώ ταυτόχρονα 20 ειδικές ομάδες κρούσης «πιάνουν δουλειά» στις ΔΟΥ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την ίδια ώρα, αρχίζει η αποστολή των «ξεχασμένων» εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 και των πρώτων εκκαθαριστικών-«φωτιά» των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο κ. Ζανιάς, θα επισκεφθεί σήμερα τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και τη ΔΟΥ Ψυχικού, ενώ την Τετάρτη έχει καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του, τους εφόρους των δέκα μεγαλύτερων ΔΟΥ και των πέντε μεγαλύτερων τελωνείων της Αττικής. Αναμένεται να τους ζητήσει άμεση κινητοποίηση και να τους επισημάνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για χαλαρότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Συναγερμός
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός αφού γνωρίζουν ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει στο 1,3 δισ. ευρώ και να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα».

Με τις δημόσιες εισπράξεις να καταγράφουν πτώση που αγγίζει το 30% από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου και τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται στο τέλος Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία. Το σχέδιο προβλέπει:

1. Την τοποθέτηση 20 ειδικών συνεργείων στις εφορίες που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα οι ομάδες κρούσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Δημοσίων Εισπράξεων θα «πιάσουν δουλειά» στις εφορίες που εμφανίζουν τις μικρότερες εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα όπου θα εφαρμόσουν νέες εξειδικευμένες μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών. «Θα πάμε πόρτα πόρτα για να εισπράξουμε τις οφειλές», δηλώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στους οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους περίπου 1 εκατομμύριο μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως την Πέμπτη 31 Μαΐου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος, χωρίς να αποκλείεται νέα παράταση ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότεροι φορολογούμενοι στη ρύθμιση και να εισπραχθούν «πολύτιμα» έσοδα για τη λειτουργία του κράτους. Με τις ανείσπρακτες οφειλές να υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει φέτος το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

2. Ελέγχους-εξπρές για την είσπραξη του ΦΠΑ από επιτηδευματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσουν το φόρο στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται (έλεγχοι από το γραφείο, αποστολή e-mail με την απειλή τακτικού ελέγχου σε όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ κ.λπ.) έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο εισπράξεις από τους ελέγχους ΦΠΑ ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 95 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 δηλαδή καταγράφουν αύξηση 105%.

3. Το ΣΔΟΕ θα εντείνει τους εμφανείς ελέγχους στην αγορά και ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να επιταχυνθεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Παράλληλα θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει περισσότερους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους.

Αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009

Από τις 5 Ιουνίου αποστέλλεται η πρώτη «παρτίδα» εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος του τρέχοντος έτους, η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον 250.000 σημειώματα

Το ένα μετά το άλλο θα έρχονται στους φορολογούμενους τα «ραβασάκια» της εφορίας για την πληρωμή φόρων. Πιο συγκεκριμένα:

1. Από σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να ταχυδρομεί 270.000 εκκαθαριστικά σημειώματα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009. Από τα εκκαθαριστικά αυτά προκύπτουν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν εφάπαξ το τέλος, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2. Από την Τρίτη 5 Ιουνίου θα αρχίσει να αποστέλλεται και η πρώτη «παρτίδα» εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον 250.000 σημειώματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα εκκαθαριστικά αυτά:

Το 57%-60%, δηλαδή τουλάχιστον 140.000-150.000 σημειώματα θα είναι χρεωστικά και θα αναγράφουν επιπλέον φόρους προς πληρωμή συνολικού ύψους άνω των 220 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού σημειώματος θα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιπλέον φόρος άνω των 1.450 ευρώ.

Το 8%-10%, δηλαδή τουλάχιστον 20.000-25.000 θα είναι πιστωτικά και θα αναγράφουν επιστροφές φόρων άνω των 14 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 30%-35% θα αποτελείται από σημειώματα με μηδενικά ποσά.

Κάθε ένα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν θα περιλαμβάνει μόνο το φόρο εισοδήματος για το 2011 αλλά και δύο ακόμη φόρους: 
  1. την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που θα επιβαρύνει εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το 2011, και 
  2. το αυξημένο από τα 300 ευρώ στα 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα επιβαρύνει όσους κατά τη διάρκεια του 2011 άσκησαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ