Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 01 Ιουλίου

6 Ιουλίου 2012

Αντισυνταγματική η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων

Αντισυνταγματική η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε ως αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση της χώρας με την τρόικα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Η απόφαση πάρθηκε στα πλαίσια προσφυγής που είχαν καταθέσει τον Ιανουάριο βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικότερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι περικοπές αποτελούν παραβίαση της αρχής της ισότητας που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών.

Πάντως, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2012, με την αιτιολογία ότι οι συνέπειες της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.http://www.tanea.gr

Οι Γερμανοί συμφωνούν με την Μέρκελ.

Οι Γερμανοί συμφωνούν με την Μέρκελ.

Εντυπωσιακή αύξηση, κατά 8%, του ποσοστού των Γερμανών που συμφωνεί με την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ καταγράφει η δημοσκόπηση Deutschlandtrend του πρώτου προγράμματος της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Άγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για το καλύτερο ποσοστό για την καγκελάριο από το Δεκέμβριο του 2009. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ με 62%, ενώ την τρίτη θέση με 61% μοιράζονται ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Δημοψήφισμα ζητά το 71%

Οι Γερμανοί συμφωνούν με την Μέρκελ στην αντιμετώπιση της «ευρωκρίσης.

Με την πολιτική Μέρκελ στο πεδίο της αντιμετώπισης της «ευρωκρίσης» συμφωνεί το 58% των ερωτηθέντων. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των Γερμανών, σχεδόν το 85%, εκτιμά ότι τα «χειρότερα έπονται». Το 71% των πολιτών υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το εάν η χώρα θα πρέπει να εκχωρήσει ή όχι περισσότερες εθνικές αρμοδιότητες στην ΕΕ. Σε περίπτωση δημοψηφίσματος, το 39% θα υπερψήφιζε την εκχώρηση μεγαλύτερου μέρους της εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. Το 55%, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική και ο έλεγχος του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών.http://www.skai.gr/


Κατάργηση των σημάτων των τελών κυκλοφορίας.

Κατάργηση των σημάτων των τελών κυκλοφορίας.

Κατάργηση των σημάτων των τελών κυκλοφορίας. επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών καθώς το κόστος τους φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τα αυτοκόλλητα σήματα των τελών κυκλοφορίας που τοποθετούνταν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων και τις μοτοσικλέτες, καθώς και τα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό απαγορευτικό πλέον για τη χώρα.

Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταργείται πλέον το σύστημα της ειδοποίησης και τις παραλαβής των σημάτων, αφού εκτός από το μεγάλο κόστος, έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλά κρούσματα παράνομης τοποθέτησης αυτοκόλλητου σήματος σε οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα πηγαίνουν στην τράπεζα με τη φορολογική τους δήλωση

Με το νέο σύστημα οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα πηγαίνουν στην τράπεζα με τη φορολογική τους δήλωση αλλά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους ώστε οι υπάλληλοι να μη χρειάζεται να βεβαιώσουν ούτε τους φορολογήσιμους ίππους αν πρόκειται για παλιό ΙΧ ούτε τις εκπομπές ρύπων αν είναι καινούργιο και θα ολοκληρώνουν τη διαδικασία.

Πως «έκλεβαν» σήματα οι ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Κάποιος που έχει δύο ή περισσότερα αυτοκίνητα κατέβαλε τα τέλη για το όχημα που είχε το μικρότερο κινητήρα ή τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και για το άλλο δεν έπαιρνε. Μετά από 20 μέρες πήγαινε στην εφορία με την απόδειξη καταβολής των Τελών του ΙΧ και υποστήριζε πως καταστράφηκε το παρμπρίζ όπου είχε βάλει το αυτοκόλλητο. Ετσι έπαιρνε καινούργιο μόνο με 3 ευρώ και το τοποθετούσε στο όχημα που δεν είχε πληρώσει τα τέλη!http://www.protothema.gr


Μειώσεις των δόσεων στεγαστικών δανείων, από Ντράγκι.

Μειώσεις των δόσεων στεγαστικών δανείων, από Ντράγκι.

Xιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται κατά τι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Οταν η ΕΚΤ κόβει το επιτόκιο κατά 0,25%, τότε αυτό σημαίνει μια μηνιαία ελάφρυνση της τάξης των 25 ευρώ για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο ύψους 200.000 ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου

Η ΕΚΤ κόβει το επιτόκιο κατά 0,25%

Βαθιά «ανάσα» στους δανειολήπτες ιδίως στεγαστικών δανείων και στις επιχειρήσεις της χώρας μας φέρνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Χάρη στο τρίτο κατά σειρά «ψαλίδισμα» των επιτοκίων με τον Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, χιλιάδες πελάτες στεγαστικών θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται κατά τι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, όταν η ΕΚΤ κόβει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες, τότε αυτό σημαίνει μια μηνιαία ελάφρυνση της τάξης των 25 ευρώ για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο ύψους 200.000 ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου.


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

Παράλληλα, διευκολύνεται η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στον δανεισμό, καθώς θα μειωθούν τα επιτόκια για τη χρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησής τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Eλαστικοποίηση

Ο κ. Ντράγκι εξήγησε πως η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ελήφθη σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων παροχής εγγυήσεων της ΕΚΤ.

Επέμεινε επίσης στη θέση της ευρωτράπεζας για διαχωρισμό των τραπεζών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το ευρωσύστημα θα συνεχίσει να στηρίζει τα βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Απηύθυνε εξάλλου νέες συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ παραδέχθηκε πως η πιστωτική επέκταση παραμένει αδύναμη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύο γύροι φθηνών δανείων προς τις τράπεζες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης γνωστοποίησε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε το ενδεχόμενο λήψης νέων, έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Εστιάζοντας στο μείζον θέμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ήτοι εκείνο της παροχής εγγυήσεων (collaterals) προς την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, ο κ. Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος: Οι συνθήκες στα collaterals διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αλλά, όπως ανέφερε στη συνέχεια, η κατάσταση στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι χειρότερη από εκείνη που ήταν το 2008.

Παραδείγματα

Δόσεις δανείων με τη μείωση επιτοκίων


1 Στεγαστικό 20ετούς διάρκειας και ύψους 150 χιλιάδων ευρώ που είχε επιτόκιο της τάξης του 4% είχε δόση 909 ευρώ. Με τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%, η δόση διαμορφώνεται στα 890 ευρώ.

2 Στεγαστικό 20ετούς διάρκειας και ύψους 200 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 4,25% πλήρωνε 1.251 ευρώ τον μήνα, ενώ με επιτόκιο 4% θα πάρει την... ανάσα των 26 ευρώ. Η δόση του διαμορφώνεται στα 1.225 ευρώ.

3 Στεγαστικό 15ετούς διάρκειας και ύψους 100 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 4,25% πλήρωνε 758 ευρώ τον μήνα, ενώ με επιτόκιο 4% η δόση του διαμορφώνεται στα 745 ευρώ.

4 Επιχειρηματικό 5ετούς διάρκειας και ύψους 300 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 9% πλήρωνε 19.063 ευρώ το τρίμηνο, ενώ με επιτόκιο 8,75% η δόση του διαμορφώνεται στα 18.950 ευρώ.http://www.ethnos.gr


 

Υπολογισμός τεκμηρίου κατοικίας - ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία

Υπολογισμός τεκμηρίου - ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία

 

Υπολογισμός τεκμηρίου κατοικίας - ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία

Υπολογισμός τεκμηρίου - ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία

Σύμφωνα με το άρθρο 16 § 1 περ. α' και β' του ν. 2238/1994, όπως αυτό τροποποιήθηκε βάσει του άρθρου 28 παρ. 1 του ν. 3896/2011 η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία ορίζεται κλιμακωτά, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας, ως εξής:

για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
για τα επόμενα από ογδόντα ένα (81) μέχρι και εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα πέντε (65) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
για τα επόμενα από εκατόν είκοσι ένα (121) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν δέκα (110) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
για τα διακόσια ένα (201) έως τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με διακόσια (200) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με τετρακόσια (400) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Υπολογισμός τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας  - ετήσια αντικειμενική δαπάνη των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%). Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Υπολογισμός τεκμηρίων ΙΧ - αντικειμενικής δαπάνης.

Υπολογισμός τεκμηρίων ΙΧ - αντικειμενικής δαπάνης.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 § 1 περ. γ' του ν. 2238/1994, όπως αυτό τροποποιήθηκε βάσει του άρθρου 28 παρ. 2 του ν. 3896/2011 η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ορίζεται ως εξής:

η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήση


η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήση

για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ
για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται εξακόσια (600) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2.000) κυβικά εκατοστά
για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των δύο χιλιάδων (2.000) κυβικών εκατοστών προστίθενται εννιακόσια (900) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά και μέχρι τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά
για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά προστίθενται χίλια διακόσια (1.200) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά
Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό ως εξής:

Τριάντα τοις εκατό (30%) για χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) και μέχρι δέκα (10) έτη.
Πενήντα τοις εκατό (50%) για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη.
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιο πιστοποιητικό, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους.

Αν ο κυβισμός του αυτοκινήτου δεν καταλήγει σε πλήρη εκατοντάδα (π.χ. 1240, 1290 κ.ε.) τότε θα γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη εκατοντάδα (Μέχρι 50 κ.ε. προς την αμέσως προηγούμενη και πάνω από 50 κ.ε. προς την αμέσως επόμενη).

Για τον υπολογισμό του χρόνου παλαιότητας του αυτοκινήτου λαμβάνεται ως πρώτο έτος το έτος μέσα στο οποίο για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το αυτοκίνητο στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση απόκτησης ή μεταβίβασης με οποιοδήποτε τρόπο Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του έτους η τεκμαρτή δαπάνη μερίζεται σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου. Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Τα ίδια εφαρμόζονται και στην περίπτωση ακινησίας ή ολοκληρωτικής καταστροφής του αυτοκινήτου από οποιαδήποτε αιτία (Σχετ. Εγκ. ΠΟΛ 1094/23.3.1989)

5 Ιουλίου 2012

ΙΚΑ Παράταση υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΙΚΑ Παράταση υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΙΚΑ Παράταση υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Αθήνα, 05 Ιουλίου 2012

Δελτίο Τύπου

Παράταση υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης


Στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση με το Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ρ. Σπυρόπουλο αποφασίστηκε η παράταση υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών έως τις 16/07/2012. Οι οφειλέτες του Ιδρύματος θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα σχετική αίτηση στα αρμόδια υποκαταστήματα προκειμένου να τύχουν των προβλεπόμενων από το ν.4038/2012 ευνοϊκών διατάξεων.

Επισημαίνεται ότι:

H προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού, κατά 40%, επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31/12/2011, οφειλής λήγει οριστικά στις 16/07/2012.

H προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στις διατάξεις του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012, λήγει οριστικά στις 16/07/2012.

Η προθεσμία του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης β' της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012, σχετικά με την εφάπαξ καταβολή και την καταβολή της πρώτης δόσης, λήγει οριστικά στις 16/07/2012.

Με την ανωτέρω παράταση, η οποία χορηγείται λόγω της υποβολής πληθώρας σχετικών αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καλούμε τις επιχειρήσεις που οφείλουν, να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους παρέχεται.

Για την αναστολή των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ασφαλιστικά ενήμερος θεωρείται ο οφειλέτης, ο οποίος υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών του και καταβάλλει την πρώτη δόση.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

3 Ιουλίου 2012

Συνάντηση Ράιχενμπαχ με Κ.Χατζηδάκη για την απεμπλοκή κονδυλίων της ΕΤΕπ.

Συνάντηση Ράιχενμπαχ με Κ.Χατζηδάκη για την απεμπλοκή κονδυλίων της ΕΤΕπ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρέθηκαν η πρόοδος του ΕΣΠΑ, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η τεχνική βοήθεια σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα ρευστότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό επί τάπητος τέθηκε συγκεκριμένα η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ιδέα για τη δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού Ταμείου.

Σχετικά με την απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Σχετικά με την απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διαπιστώθηκε ότι αν και έχουν γίνει κάποια βήματα στις εξαγωγές και στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, υπάρχουν άλλοι τομείς όπως είναι οι δημόσιες προμήθειες στις οποίες διαπιστώνεται καθυστέρηση προσαρμογής.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι αρμοδιότητα της Task Force, ούτε αρμοδιότητα του υπουργείου του. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπό αποκρατικοποίηση και ανήκουν στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε θα πρέπει να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η αγορά όταν οι εταιρείες αυτές θα αποκρατικοποιηθούν.

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η Task Force κι αν δεν υπήρχε οποιοσδήποτε άλλος, εμείς έπρεπε να προχωρήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», τόνισε. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Ομάδα Δράσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα στελέχη της «δεν είναι ελεγκτές», αλλά «συνεργάτες της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά στην επίτευξη προόδου στα θέματα που συζητήθηκαν. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο δικός του ρόλος είναι να εντείνει τη συνειδητοποίηση ως προς τα θέματα αυτά και να συνδράμει την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση ώστε να εξασφαλιστεί και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.http://www.naftemporiki.gr

O μέσος μισθός στο Δημόσιο, είναι 3.000 ευρώ.


O μέσος μισθός στο Δημόσιο, είναι 3.000 ευρώ.

Εκτός τόπου και χρόνου αναφορικά με τα πράγματα στην Ελλάδα και την οικονομική ευρωστία της χώρας μας δείχνει να είναι ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι ο μέσος μισθός στο Δημόσιο στην Ελλάδα φτάνει τα... 3.000 ευρώ!

Ο κ. Άσμουσεν πιάστηκε «αδιάβαστος» όταν συνέχισε να λέει "... δεν μπορούμε να ζητούμε από χώρες όπου ο μέσος μισθός στο δημόσιο είναι κάτω από 1.000 ευρώ να συνδράμουν την Ελλάδα όπου ο μέσος μισθός είναι, 3.000 ευρώ».

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την ένταξη της Ελλάδας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών σχεδόν αδύνατη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι.

Ο κ. Άσμουσεν τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές με την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ταυτόχρονα βασική προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του κ. Άσμουσεν και σε ό,τι αφορά στα περιθώρια διαπραγμάτευσης του μνημονίου που έχει η κυβέρνηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των βασικών στόχων του προγράμματος».

Τέλος ο κ. Άσμουσεν ήταν σαφής σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες που έχει από τη νέα κυβέρνηση. Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και το βασικό μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αναπλήρωση του χαμένου χρόνου από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης θεωρεί ότι πρέπει να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στα εργασιακά που έχουν ήδη ψηφιστεί, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.http://www.protothema.gr

2 Ιουλίου 2012

Παράταση υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, μέσω ΔΟΥ.

Παράταση υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, μέσω ΔΟΥ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση Τύπου

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Ζανιά, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρατείνεται:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ.1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ, και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 2 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Ιουλίου 2012.

Εισέρρευσε το 1 δισ ευρώ του υπολοίπου της δόσης του Μαΐου.

Εισέρρευσε το 1 δισ ευρώ του υπολοίπου της δόσης του Μαΐου. 

Εισέρρευσε στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου το 1 δισ ευρώ του υπολοίπου της δόσης του Μαΐου.

Αυτό ανάφερε το απόγευμα της Τρίτης ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αμέσως μετά τη διυπουργική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 με θέμα την προετοιμασία για την επίσκεψη της τρόικας που αναμένεται ότι θα αρχίσει την Πέμπτη σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 450 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ήδη ως δόση της Ελλάδας προς το μόνιμο μηχανισμό στήριξης και τα υπόλοιπα 550 εκ. ευρώ θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αναφορικά με τα 450 εκ. ευρώ που απομένουν για να συμπληρωθεί η δόση των 900 εκατ. ευρώ προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης SM η οποία κανονικά έπρεπε να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η χώρα μας κατάφερε να αποσπάσει μία παράταση και ότι τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν 15 ημέρες πριν από τη δόση του Οκτωβρίου.

Στη διυπουργική σύσκεψη που ξεκίνησε στις 13:00 συμμετείχαν ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντ. Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, υφυπουργoοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου δήλωσε αμέσως μετά: «Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές». Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι: «Στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».

«Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους πείσουμε για τη σοβαρότητα της χώρας» δήλωσε εξερχόμενος, Υπουργός της κυβέρνησης. «Έχει σημασία η σοβαρότητα, δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε αλλά δεν είμαστε και στον αυτόματο πιλότο» πρόσθεσε. Οι συναντήσεις των Υπουργών με τα μέλη της τρόικας θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη ως και το Σάββατο.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των κυρίων Στουρνάρα και Ζανιά με το στέλεχος της ΕΚΤ κ. Γεργκ Ασμουσεν. Τα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στις 16.00 στην οικία του στην Κηφισιά.

Τι ζητούν, τι ζητάμε

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις άμεσες προτεραιότητες της τρόικας όπως είναι 

  • η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2013-2014, 
  • η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, 
  • η άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων που χαρακτηρίζονται «ώριμες» (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC), 
  • η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και 
  • η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2 όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μ.ο. από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη, ως το 2016. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και αναφορικά με την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.


Την Πέμπτη η ορκωμοσία


Για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί η ορκωμοσία του νέου υπουργού κ. Γ. Στουρνάρα και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η πρώτη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικαςhttp://www.tovima.gr

Νέα απογραφή των συνταξιούχων ΙΚΑ από σήμερα.

Νέα απογραφή των συνταξιούχων ΙΚΑ από σήμερα.

Αρχίζει από σήμερα η νέα απογραφή των συνταξιούχων ΙΚΑ, μέτρο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.

Οι συνταξιούχοι προκειμένου να καταγραφούν θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα, ΕΛ.ΤΑ) από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους προσκομίζοντας Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο σε ισχύ και Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων Β΄ τριμήνου 2012.

Στο πλαίσιο της απογραφής απαραίτητος είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Η καταγραφή θα γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί το Ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωϊδρυματικό επίδομα).

Σε ότι αφορά στις κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από την διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα (συνταξιούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα που δεν διαθέτουν Αστυνομική ταυτότητα ή Διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση - θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Τμήματα Πληρωμών) του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.

Το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων σκοπό έχει την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους. Η διαδικασία της απογραφής θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2012.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ