Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 29 Ιουλίου

31 Ιουλίου 2012

Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος (;)

Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος (;)

Οι χρησμοί σχετικά με την παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών συστημάτων σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ, τόνισε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία απόφαση για παράταση.

Αλλά...

Ενώ οι υποβολές μετά την λήξη της προθεσμίας, θα είναι εκπρόθεσμες, οι υπεύθυνοι δεν θα εξανλήσουν την αυστηρότητά τους, που σημαίνει ότι θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες (;)30 Ιουλίου 2012

Ληξιπρόθεσμα χρέη - τμηματική καταβολή των φόρων - Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων

Ληξιπρόθεσμα χρέη - τμηματική καταβολή των φόρων - Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων

Ληξιπρόθεσμα χρέη

1. Ληξιπρόθεσμα χρέη. Το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, επεκτείνοντας τις δόσεις από 12 σε 60. Με την ισχύουσα ρύθμιση, που λήγει στις 31 Ιουλίου, δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η πλειονότητα των οφειλετών χρωστάει ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, αλλά λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο να καταβληθούν σε 12 δόσεις. Αυτή είναι και η επιχειρηματολογία του υπουργείου, σε συνδυασμό με τους δεκάδες φόρους που πρέπει να καταβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός από τις 60 δόσεις, η ηγεσία του θα επιδιώξει την αύξηση του αριθμού των οφειλετών που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Δηλαδή να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και οφειλέτες με χρέη έως και 50.000 ευρώ και επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 250.000 ευρώ.

Τμηματική καταβολή των φόρων

2. Τμηματική καταβολή. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων την Τρίτη. Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προλάβει και θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή των φόρων πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής (31 Ιουλίου), οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως και 100.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και να πληρώσουν τους φόρους σε δέκα δόσεις.

Στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ μετά την 31η Ιουλίου, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης μέχρι 31/7 θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν και το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί σε 10 δόσεις.

Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων

3. Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων αλλά με συνοπτικούς ελέγχους. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο με συνοπτικούς ελέγχους και να περαιώνει με αυτόν τον τρόπο τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Με ελέγχους-εξπρές που θα συνοδεύονται από κίνητρα, όπως μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για την καταβολή των επιπλέον φόρων που προκύπτουν, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει υπό προϋποθέσεις δύο δισ. ευρώ.

Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 100.000 επιτηδευματίες που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων 2000-2009.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εφορίες θα εκδίδουν τις εντολές ελέγχους και αμέσως τα ειδικά ελεγκτικά κλιμάκια που θα συσταθούν θα διενεργούν ελέγχους με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Κάθε έλεγχος θα διαρκεί τρεις ημέρες και θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον προκύπτουν παραβάσεις, θα γίνεται μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέγει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις θα φθάνουν μέχρι και τις 36.

Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα, επισημαίνει ο Ρόμπερτ Μαντέλ.

Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα, επισημαίνει ο Ρόμπερτ Μαντέλ.

Την ανάγκη παρεμβάσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έκδοσης ευρωομολόγου, επισημαίνει ο Ρόμπερτ Μαντέλ στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ενώ τονίζει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα.
Ο Ρόμπερτ Μαντέλ αποκαλείται κατά περίπτωση «πατέρας» ή «παππούς» του ευρώ. Ηταν η δική του πρωτοποριακή εργασία στη δεκαετία του 1970 αναφορικά με τη νομισματική δυναμική και τις βέλτιστες νομισματικές περιοχές (optimal currency areas) που αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του ευρώ. Για αυτά τα επιτεύγματά του ο κορυφαίος καναδός οικονομολόγος, καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έλαβε το 1999 το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας. Προσκεκλημένος του προέδρου της Εταιρείας Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (ΕΜΠΡΟΣ), κ. Πέτρου Δούκα, βρέθηκε στις 25 Ιουλίου στην Αθήνα για μία ομιλία για τις διεθνείς και τις ελληνικές πτυχές της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον νομπελίστα η Ελλάδα σε περίπτωση αποχώρησής της από την ευρωζώνη θα γυρνούσε 20 χρόνια πίσω, ενώ θα περνούσε πολύς καιρός για να επανέλθουν τα επίπεδα ζωής στα σημερινά, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Ρόμπερτ Μαντέλ.

Σε συνέντευξή του υποστηρίζει πως η Ελλάδα, ακόμη κι αν επέστρεφε στο νόμισμά της και το υποτιμούσε έως και 50% δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους.

«Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα» τονίζει.

Ο κ. Μαντέλ δεν συμμερίζεται πάντως την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και εκτιμά ότι αυτές οι πιθανότητες δεν είναι πάνω από 25%. Ο νομπελίστας οικονομολόγος τάσσεται επίσης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, επισημαίνοντας πως «το ευρωομόλογο είναι ένα μεγάλος άσος στο μανίκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», «μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητα» και «έχει τη δυνατότητα να αποβεί εξαιρετικά δημοφιλές»www.imerisia.gr/

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ