Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 02 Σεπτεμβρίου

6 Σεπτεμβρίου 2012

Καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών / Προμηθευτών (Δ1, Δ2)

Καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων

Πελατών / Προμηθευτών (Δ1, Δ2)


Μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2012 Για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε
1, 2, 3
Μέχρι 24 Σεπτεμβρίου 2012 Για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε    4, 5, 6
Μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2012 Για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε    7, 8, 9
Μέχρι 1 Οκτωβρίου 2012 Για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε     05 Σεπτεμβρίου 2012

H Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία στον ΟΟΣΑ.

H Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία στον ΟΟΣΑ.

Εκροές και εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων μαύρου χρήματος διαπιστώνει ο Ρέιμοντ Μπέικερ, πρόεδρος του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Global Financial Integrity, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στη συνέντευξή του, ο Ρ.Μπέικερ δηλώνει ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια παράνομου χρήματος που προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία»
 αναφέρει ο Μπέικερ.

Παράλληλα, τονίζει ότι το Ινστιτούτο έχει διαπιστώσει για το 2010 ότι εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 90 δισ. δολάρια και για το 2011 109 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αιτία για αυτό είναι ότι σε περιόδους ύφεσης, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις δανείζονται δυσκολότερα «κι αυτό γίνεται αιτία προσέλκυσης παράνομου χρήματος, με το οποίο επιχειρείται να κλείσει αυτή η "τρύπα". Έτσι μια τέτοια κρίση είναι ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος. Αγοράζουν ακίνητα φθηνά και ελπίζουν ότι σε 10 με 15 χρόνια θα αξίζουν περισσότερο».

«Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση, η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που μελέτησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση» αναφέρει στη συνέντευξή του.

Πτώση στα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων, για τον Ιούλιο.

Πτώση στα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων, για τον Ιούλιο.

Πτώση παρουσίασαν, τον Ιούλιο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, καθώς και το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων

Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων για 1 ημέρα

Αναλυτικά, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,47% παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,40%.

Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων για 1έτος

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε πτώση κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,82%.
Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,86%.


Το μέσο επιτόκιο των δανείων

Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε μικρή πτώση, κατά 5 μονάδες βάσης, στο 14,91%.

Σημαντική πτώση κατά 28 μονάδες βάσης παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος, που διαμορφώθηκε στο 7,88%, τον Ιούλιο, έναντι 8,16% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε και αυτό πτώση κατά 8 μονάδες βάσης στο 7,61%.
Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων, το οποίο παρουσίασε πτώση κατά 6 μονάδες βάσης στο 10,21%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 7,67% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 6,42% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και κατά 84 μονάδες βάσης στο 5,71% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε σημαντικά κατά 29 μονάδες βάσης στο 3,13%. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παρουσιάσει σημαντική πτώση κατά 39 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί στο 5,89%.

Επιτόκια σε υφιστάμενα δάνεια και καταθέσεις


Άνοδο παρουσίασε τον Ιούλιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρουσίασε πτώση.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη αυξήθηκε οριακά κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,73% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,64%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,34% για τα στεγαστικά δάνεια, κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,90% για τα επιχειρηματικά δάνεια και κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,21% για τα επαγγελματικά δάνεια.

Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,86% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,01%.
http://www.tanea.gr

Επιστροφή στην εξαήμερη εργασία και κατάργηση του πενθημέρου, λόγω τρόϊκας.

Επιστροφή στην εξαήμερη εργασία και κατάργηση του πενθημέρου, λόγω τρόϊκας.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις ανατροπές που θα επέλθουν με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Έτσι, οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της τρόικας που τώρα ζητά (με e-mail που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και Εργασίας Γ.Βρούτση) μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, κάτι που φέρνει στο τραπέζι την επιστροφή στην εξαήμερη εργασία, καθώς και νέες περικοπές στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, η τρόικα ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και τις απολύσεις.

Έτσι, θέτει στο τραπέζι της συζήτησης το χρόνο της προειδοποίησης για την απόλυση υπαλλήλου και το κόστος της απόλυσης.

Επιπλέον, ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ζητούν διαφορετικό ωράριο εργασίας μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 4μηνη ή και 9μηνη βάση, που προβλέπει ο νόμος).

Ακόμη, ζητείται η κατάργηση του πενθημέρου, με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.

4 Σεπτεμβρίου 2012

Υποβάθμιση της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Moody’s.

Υποβάθμιση της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Moody’s.

Σε υποβάθμιση της προοπτικής (outlook) της Ευρωπαϊκής Ένωσης από σταθερή (stable) σε αρνητική (negative) προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, 3 Σεπτεμβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο όρος «αρνητική προοπτική» σημαίνει πως ένας οίκος αξιολόγησης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας ενός πιστολήπτη, όπως η Ε.Ε. Η τελική απόφαση για υποβάθμιση, ή εναλλακτικά διατήρηση, του βαθμού πιστοληπτικής ικανότητας συνήθως λαμβάνεται σε χρονικό διάστημα έξι μηνών έως δύο ετών έπειτα από την αλλαγή του outlook. Για την ώρα, η αξιολόγηση της Ε.Ε. παραμένει στο Aaa.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η υποβάθμιση της προοπτικής της ενωμένης Ευρώπης πηγάζει από την αρνητική προοπτική που έχει ήδη προσδοθεί στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, τέσσερα κράτη που αντιστοιχούν στο 45% των εσόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρουν σημαντικά στον ετήσιο προϋπολογισμό της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Moody’s υπογραμμίζει ότι η προοπτική και η επίδοση των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών οικονομιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προοπτική της αξιολόγησης της Ε.Ε. θα μπορούσε να επιστρέψει σε σταθερή εάν η προοπτική [...] των χωρών-κλειδιών με συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης [αναβαθμιστεί] σε σταθερή», υπογραμμίζει η Moody’s.

«Το αξιόχρεο αυτών των [τεσσάρων] κρατών μελών είναι στενά συνδεδεμένο, καθώς όλα είναι εκτεθειμένα, έστω σε διαφορετικό βαθμό, στην κρίση χρέους της ευρωζώνης», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. «Μολονότι η Moody’s αναγνωρίζει πως έχουν τοποθετηθεί δομές που ενισχύουν το [συνολικό] αξιόχρεο της Ε.Ε., κατά τη γνώμη μας [οι δομές] δεν επαρκούν προκειμένου να αποσυνδέσουν τις αξιολογήσεις της Ε.Ε. από την αξιολόγηση των ισχυρότερων μελών-κλειδιών της».

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουλίου η Moody’s είχε υποβαθμίσει σε «αρνητική» την προοπτική της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, τριών εκ των τεσσάρων χωρών που διατηρούν την υψηλότερη βαθμολόγηση (Aaa) στην ευρωζώνη. Αιτία της υποβάθμισης ήταν η «αυξανόμενη αβεβαιότητα» για την έκβαση της κρίσης που ταλανίζει τη νομισματική ένωση. Η Γαλλία τελεί υπό αρνητική προοπτική από το Φεβρουάριο, ενώ η Βρετανία από τον Δεκέμβριο.

http://www.skai.gr

Μάριο Ντράγκι : Αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από ΕΚΤ.

Μάριο Ντράγκι : Αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από ΕΚΤ.

<acronym title="Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα">ΕΚΤ</acronym>
Την αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έως και τριετούς διάρκειας, θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι

Η εισήγηση του επικεφαλής της ΕΚΤ θα αφορά κρατικούς τίτλους διάρκειας έως 3 έτη

Την αγορά ομολόγων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έως και τριετούς διάρκειας, θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι τα επωφελούμενα κράτη θα συμμορφώνονται με αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας.
Παρά τις πιέσεις που δέχεται και την έντονη αντίδραση της Bundesbank, ο κ. Ντράγκι φέρεται να υποστήριξε με έντονο τρόπο στη χθεσινή –κεκλεισμένων των θυρών– συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής την ανάγκη σαρωτικής παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, λέγοντας ότι οι αγορές αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν ορθολογικά και δεν αναγνωρίζουν επαρκώς τις «τεράστιες προσπάθειες» που έχουν καταβάλει τα κράτη της περιφέρειας τα οποία δοκιμάζονται.

Ως εκ τούτου, δημιουργούνται συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας και μαζικής φυγής κεφαλαίων από την περιφέρεια, εξαιτίας των οποίων δεν επιτρέπεται η ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει σε συνομιλητές του ότι ανάμεσα στις υποχρεώσεις της τράπεζας, εκτός από τον έλεγχο της σταθερότητας των τιμών, είναι και η προστασία της Ευρωζώνης, της οποίας η βιωσιμότητα τίθεται σήμερα εν αμφιβόλω.

Στο πλευρό του κ. Ντράγκι, ο οποίος σημειωτέον επανέλαβε χθες την «ισχυρή προτίμησή του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», βρίσκονται και τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, αλλά η αντίθεση της Bundesbank ενδεχομένως να αποδειχθεί καταλυτική για τις αποφάσεις της Πέμπτης, όπου εκτός των άλλων δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η εκ νέου μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,5% (από 0,75% που είναι σήμερα).


Οι αντιρρήσεις της Bundesbank

Σημειώνεται ότι τόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, θεωρούν ότι η πρόθεση της ΕΚΤ να παρέμβει δραστικά στις αγορές ομολόγων, με σκοπό τη μείωση του κόστους δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας, ισοδυναμεί «με χρηματοδότηση των ελλειμμάτων μέσω του τυπώματος χρήματος» και αποτελεί παράβαση του καταστατικού της τράπεζας.
Ο κ. Βάιντμαν μάλιστα έχει απειλήσει επανειλημμένως ότι θα παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε πιο ήπιους τόνους, ο επίσης Γερμανός Γιοργκ Αζμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστηρίζει την ανάγκη παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, αλλά μόνο για βραχυπρόθεσμους τίτλους και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη που θα επωφεληθούν θα έχουν ζητήσει προηγουμένως την υπαγωγή τους σε πρόγραμμα υπό την αιγίδα του ΔΝΤ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να κλίνει προς την υποστήριξη των θέσεων του κ. Ντράγκι.

Τραπεζική ενοποίηση

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο στην Ευρωζώνη, η πλευρά της Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι, παρά τις ενστάσεις του Βερολίνου, η πρότασή της για την τραπεζική ενοποίηση, η οποία θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου, θα προβλέπει την υπαγωγή και των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης στην εποπτεία της ΕΚΤ
Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του περασμένου Ιουνίου, η ενιαία εποπτεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς τα κεφάλαια που διατίθενται για τον σκοπό αυτό να προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος των οικείων κρατών. 
Από τη δυνατότητα αυτή η χώρα μας θα μπορούσε να διαγράψει τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι, μέχρι να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, θα έχει επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής εντός τροχιάς υλοποίησης.

http://news.kathimerini.gr

Αύξηση 20% των τουριστών από την Τουρκία.

Αύξηση 20% των τουριστών από την Τουρκία.

Αύξηση 20% σημείωσε τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των τουριστών, που εξέδωσαν βίζα για να επισκεφτούν την Ελλάδα από την Τουρκία, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι πλέον δεν απαιτείται βίζα για την επίσκεψη Τούρκων μαθητών και σπουδαστών στην Ελλάδα συντέλεσε στο να αυξηθούν σημαντικά και οι μαθητικές εκδρομές στη χώρα μας, όπως υπογραμμίζει η διοίκηση του Οργανισμού.

Ειδικά η Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμη περισσότερους Τούρκους τουρίστες, τάση που διευκολύνεται από την αύξηση του αριθμού των πτήσεων, που συνδέουν την πόλη με την Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών αερογραμμών, η Θεσσαλονίκη συνδέεται με την Κωνσταντινούπολη με έξι πτήσεις την εβδομάδα και από εκεί με εκατοντάδες πτήσεις σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας και περισσότερες από 30 καθημερινά για την Άγκυρα.

Τον Οκτώβριο οι πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη θα γίνουν καθημερινές, ενώ το 2013 αναμένεται ν΄ αυξηθούν σε 10 εβδομαδιαίως.

agelioforos.gr

3 Σεπτεμβρίου 2012

Δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα.

Δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα.

Τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αναπτυχθεί οικονομικά και να βγει από την κρίση προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο Μάρτιν Σουλτς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα λιτότητας, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι μια στρατηγική προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει μέσω επενδυτικών προγραμμάτων και ταυτόχρονα με έλεγχο από την ΕΕ.

Δημιουργία ενός οργανισμού ανάπτυξης

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «οργανισμός ανάπτυξης», λέει ο Σουλτς, όπου ευρωπαίοι και έλληνες πολιτικοί θα εντοπίζουν έργα άξια να τύχουν υποστήριξης και θα ελέγχουν την εισροή των σχετικών κονδυλίων. «Θα υπάρχει έλεγχος, αλλά και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», εξηγεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους. «Ωστόσο, δεν πρόκειται για καμιά εχθρική δύναμη κατοχής, αλλά για εργαλείο βοήθειας».

Προϋπόθεση γι’ αυτήν την ειδική οικονομική ζώνη αποτελεί η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ και η προθυμία της Αθήνας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και επενδυτικές διευκολύνσεις για επιχειρήσεις, οι οποίες θα επενδύουν στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, η ιδέα μιας ειδικής οικονομικής ζώνης κερδίζει και στην Ελλάδα όλο και περισσότερο οπαδούς: Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει ήδη σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.

Τι θα επιτύχουμε μέσω του οργανισμού ανάπτυξης;

Στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών με τη θέσπιση χαμηλότερων εισφορών και λιγότερη γραφειοκρατία. Αυτές οι περιοχές θα δημιουργηθούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, π.χ. στο νότιο τμήμα της Κρήτης και στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου, αναφέρεται στο άρθρο. Εκεί θα μπορούν να διακινούνται αγαθά, τα οποία προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά. Οι μισθοί των εργαζομένων λέγεται ότι δεν θα θιγούν, επειδή η Ελλάδα έχει ήδη μειώσει δραστικά τους κατώτατους μισθούς.

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία ειδικών ζωνών σε κάποιες περιοχές, παραπέμποντας στις ανάλογες θετικές εμπειρίες της Πολωνίας, υπενθυμίζεται στο άρθρο.Πηγή:www.capital.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ