Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 16 Σεπτεμβρίου

21 Σεπτεμβρίου 2012

Με αφορμή δημοσιεύματα για αναστολή λειτουργίας 49 εφοριών

Με αφορμή δημοσιεύματα για αναστολή λειτουργίας 49 εφοριών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή λειτουργίας 49 εφοριών, ανακοινώνεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπονται ιδιόκτητα κτίρια προκειμένου να μεταστεγαστούν σε μισθωμένα κτίρια.

Ειδικά για την ΔΟΥ Χολαργού, -όπως αναφέρεται καθαρά στην απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα- αυτή μεταφέρεται διοικητικά (και όχι κτιριακά) στη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής.

Η ενοποιημένη πλέον ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής, θα στεγάζεται από 1ης Οκτωβρίου στο ιδιόκτητο κτίριο που στεγάζεται ακόμη και σήμερα η εφορία Χολαργού.

Όλα όσα γράφονται περί του αντιθέτου είναι εκ του πονηρού και απολύτως ανακριβή.

Μέσω Taxisnet και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Μέσω Taxisnet και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζουν την επιβολή προστίμων και υπό προϋποθέσεις χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.
Σήμερα οι τροποποιητικές δηλώσεις κατατίθενται χειρόγραφα στις εφορίες, ενώ το σχέδιο που προωθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
- Οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα Taxisnet θα μπορούν να υποβάλουν τις τροποποιητικές φορολογικές τους δηλώσεις ηλεκτρονικά.
Στις περιπτώσεις που υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέσω του διαδικτύου και από την επεξεργασία της προκύπτει πρόσθετος φόρος, εφόσον υπάρχει αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος, τότε δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο παρά μόνο ο προβλεπόμενες πρόσθετος φόρος.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές, που προκύπτει αύξηση εισοδήματος, οι υπόχρεοι δεν θα υποχρεούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ μέχρι σήμερα τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλουν οι φορολογούμενοι που είχαν «ξεχάσει» να αναγράψουν στη δήλωσή τους εισόδημα που έχουν αποκτήσει από κάποια «πηγή» και επιθυμούν να το δηλώσουν για να γλιτώσουν τα τεκμήρια, καθώς και όσοι επιθυμούν να λάβουν δάνειο από τράπεζα, όμως, το ύψος του εισοδήματος που δηλώνουν δεν τους το επιτρέπει και έτσι αναγκάζονται να «φανερώσουν» κι άλλες «πηγές».
http://www.imerisia.gr/

Μέσω Taxisnet και οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις 2012. Αντίθετα, οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Μέσω Taxisnet και οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις 2012. Αντίθετα, οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Ηλεκτρονικά και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου υποχρεούνται να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση όλοι όσοι αμέλησαν να το πράξουν εμπρόθεσμα. Ετσι, ενώ έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών δεν δεχόταν ηλεκτρονικά τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και υποχρέωνε τους φορολογούμενους να επισκεφθούν την εφορία και να υποβάλουν χειρόγραφα το Εντυπο Ε1, με απόφαση του υφυπουργου Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η διαδικασία αλλάζει.

Σύμφωνα με την απόφαση, ηλεκτρονικά υποβάλλονται μόνο οι αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, αντιθέτως οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Δεδομένου ότι, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, μέσω του διαδικτύου TAXISNET, έχει παραμείνει ανοικτή και μετά το πέρας της προθεσμίας για την εμπρόθεσμη υποβολή τους και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 31.10.2012 και για λόγους άμεσης εκκαθάρισης των δηλώσεων, η υποβολή των αρχικών εκπρόθεσμων δηλώσεων γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.
Για τις περιπτώσεις πιστωτικών και μηδενικών εκπρόθεσμων δηλώσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 2523/1997, η ΓΓΠΣ θα αποστείλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. καταστάσεις υπόχρεων, προκειμένου να τους επιβληθεί το αυτοτελές πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής.
http://www.tovima.gr

Τα 20 μέτρα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλείς της τρόικας.

Τα 20 μέτρα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλείς της τρόικας.

Στην κρισιμότερη φάση έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο των επώδυνων μέτρων.
Τα 20 μέτρα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλείς της τρόικας.

Τα 20 μέτρα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλείς της τρόικας.

Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη νέα συνάντηση που θα έχει στις 18:00 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Τα μέτρα που θεωρούνται κλεισμένα, σύμφωνα με το Βήμα είναι τα εξής:

1.Πλήρης κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

2.Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

3.Επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες επιχειρήσεις Οργανισμούς.

4.Μείωση των επικουρικών συντάξεων.

5.Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.

6.Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων.

7.Μείωση επιδομάτων σε αναπήρους.

8.Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς.

9.Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφορά υγείας για τους αγρότες.

10.Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.

11.Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους.

12.Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων

13.Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

14.Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν ανά ασφαλισμένο.

15.Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών

16.Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο.

17.Σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία.

18.Καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάση περιουσιακών στοιχείων

19.Δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

20.Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων.

Πηγή: imerisia.gr

«Στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά 600.000 περίπου εργαζομένους»

«Στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά 600.000 περίπου εργαζομένους»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

Εκτός Δημοσίου 40.000 υπάλληλοι χωρίς απολύσεις

Με το πρόγραμμα της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης, χωρίς απολύσεις, θα μειωθούν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης.

Με το πρόγραμμα της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης, χωρίς απολύσεις, θα μειωθούν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης. Σε ομιλία που πραγματοποίησε στην εκδήλωση της ένωσης των βελγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τίτλο «Η δύσβατη πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα», ο κ. Μανιτάκης προανήγγειλε την εφαρμογή προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» στις 16 Σεπτεμβρίου.


ΔΗΜΟΣΙΟ 19/09

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχευμένων αποχωρήσεων, καθώς θα εξαιρεθούν μεγάλες κατηγορίες υπαλλήλων όπως εκπαιδευτικοί, προϊστάμενοι κτλ., αναμένεται να αποχωρήσουν από το Δημόσιο περίπου 35.000-40.000 υπάλληλοι τα επόμενα δύο χρόνια. Μόνο για το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καταγράφεται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων που θα φτάσει και τους 40.000 υπαλλήλους.
Σε συνδυασμό και με όσους αποχωρήσουν με το πρόγραμμα συνταξιοδοτικής ωρίμανσης ο κ. Μανιτάκης εκτίμησε ότι οι φυσιολογικές αποχωρήσεις από το 2009 μέχρι το 2015 θα ξεπεράσουν τους 200.000 υπαλλήλους.

«Στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά 600.000 περίπου εργαζομένους» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης. Ο υπουργός προανήγγειλε την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών με βάση το νέο Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρές ποινές μέχρι και απολύσεις για τους επίορκους υπαλλήλους. Προειδοποίησε τους εργαζομένους στο Δημόσιο ότι «η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητά τους δεν αποτελεί άλλοθι για αδιαφορία και πλημμελή ή ελλιπή άσκηση των δημοσιοϋπαλληλικών τους καθηκόντων».
Επισήμανε δε ότι θα εξαλειφθεί το κλίμα ατιμωρησίας στο Δημόσιο, τονίζοντας παράλληλα ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων επιτελούν τα καθήκοντά τους με αίσθημα ευθύνης.
Ανακοίνωσε επίσης τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ υπουργείου του ΟΟΣΑ για την πάταξη της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του διεθνούς οργανισμού. «Η γραφειοκρατία» σημείωσε ο κ. Μανιτάκης «εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 14 δισ. ευρώ, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 3,5%».

Χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης

Τα «βήματα» της διοικητικής μεταρρύθμισης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση παρουσίασε ο κ. Μανιτάκης εξαίροντας τον ρόλο της Task Force για την τεχνική βοήθεια που παρέχει στο αρμόδιο υπουργείο με τη συμβολή Γάλλων εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα περιέγραψε τη δυσκολία του εγχειρήματος και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών:
Τέλη του 2012: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών σε υπουργεία και οργανισμούς. Μείωση μέχρι και 50% των οργανικών δομών έχει καταγραφεί στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπογραφή των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.
2013: Ξεκινά η αξιολόγηση του προσωπικού. Αρχικά αξιολογούνται οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες των νέων οργανισμών. Οι θέσεις των προϊσταμένων θα μειωθούν έως και 40% σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα. Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προσωπικού και θα επακολουθήσουν σαρωτικές μετατάξεις υπαλλήλων για να καλυφθούν τα κενά.
πηγή: «Έθνος της Κυριακής»

24ωρη απεργία σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις εφορίες

24ωρη απεργία σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις εφορίες

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις εφορίες, όπως και οι ομοσπονδίες-σύλλογοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΔΟΥ, οι εφοριακοί «δεν αντέχουν άλλο τη διάλυση των υπηρεσιών, μέσω της στοχοποίησης, απαξίωσης και κατασυκοφάντησης του κλάδου, άλλες μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις μέσω εφεδρειών κ.λπ., τους
άδικους φόρους και τα χαράτσια».

Συγχωνεύοναι άλλες 49 εφορίες
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη συγχώνευση ακόμη 49 εφοριών, εκ των οποίων οι 11 είναι στην Αττική.

Συνολικά προβλέπεται να καταργηθούν 213 εφορίες, που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο να παραμείνουν 75 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα.

Η ΠΟΕ - ΔΟΥ αναφέρει «η παραπάνω ενέργεια γίνεται προς χάριν της επικοινωνίας, την εμφάνιση του δήθεν έργου και των "καλών παιδιών", στους Τροϊκανούς προϊστάμενούς της. Η περίτρανη ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού - προγραμματισμού, αγνοεί τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες τα πληθυσμιακά και φοροδοτικά κριτήρια κάθε περιοχής».

Ακίνητα - ελεύθεροι επαγγελματίες τα θηράματα στο φορο-σαφάρι.

Ακίνητα - ελεύθεροι επαγγελματίες τα θηράματα στο φορο-σαφάρι

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο στόχo της εφορίας.


Ακίνητα - ελεύθεροι επαγγελματίες τα θηράματα στο φορο-σαφάρι. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη νομοθετικές διατάξεις. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ο περιορισμός των κλιμακίων από οκτώ σε τέσσερα. Με τον τρόπο αυτόν το Δημόσιο Ταμείο θα εισπράξει συνολικά 2 δισ. ευρώ

Εξτρα φόρος σε ακίνητα - επαγγελματίες

Ακίνητα - ελεύθεροι επαγγελματίες τα θηράματα στο φορο-σαφάρι

«Κεφαλικό» έκτακτο φόρο σε 1.500.000 φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα και ο οποίος θα ξεκινά από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από ενοίκια, αλλά και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστή 20%-30%, περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα σχεδιάζεται μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για τα φυσικά πρόσωπα, με εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με περιορισμό των κλιμακίων σε 3 με 4 από 8 που είναι σήμερα ή 4 και κατάργηση της τεκμαρτής και αυτοτελούς φορολογίας.

Χθες αιφνιδιαστικά διέρρευσαν νέες πληροφορίες για τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και σύμφωνα με τις οποίες οι ελεγκτές ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ με επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τη φορολογία για να διορθωθούν οι αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό.
Οι Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς εμφανίζονται όλο το τελευταίο διάστημα κατά πολύ διαλλακτικότεροι του Π. Τόμσεν
Οι Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς εμφανίζονται όλο το τελευταίο διάστημα κατά πολύ διαλλακτικότεροι του Π. Τόμσεν
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό την πίεση των δανειστών το οικονομικό επιτελείο έβαλε στο τραπέζι μια νέα έκτακτη εισφορά που θα επιβάλλεται σε όσους αποκτούν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.).

Εξτρα φόρος σε ακίνητα - επαγγελματίες

Πέραν της έκτακτης εισφοράς το υπ. Οικονομικών περιέγραψε τους βασικούς άξονες του νέου φορολογικού καθεστώτος. Ειδικότερα:


1. Ανατρέπεται εκ βάθρων το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις ατομικές επιχειρήσεις καθώς θα φορολογούνται όχι με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα αλλά με βάση το σύστημα που ισχύει για τις επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ).

Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται ενιαίος φόρος 20% - 30% στο εισόδημα και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Το μέτρο θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περίπου 800.000 φορολογούμενους, καθώς μόνο από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου ο επιπλέον φόρος θα είναι 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νέο καθεστώς θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας εφόσον το εισόδημά τους δεν θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ύψος.

2. Διατηρείται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά τα εισοδήματά θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει λιγότερα κλιμάκια με αναπροσαρμογή των συντελεστών.

Το βέβαιο είναι ότι θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής που είναι σήμερα 45% και αφορά το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι σταδιακά να εναρμονιστεί η φορολογία των φυσικών προσώπων με των επιχειρήσεων.

3. Μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ) που σήμερα μαζί με τη φορολογία των μερισμάτων φθάνει το 42,5%. Ο στόχος είναι η επιβάρυνση να μην ξεπερνάει το 30%, αφού στρατηγικός στόχος είναι να υπάρχει ενιαία φορολογική μεταχείριση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

4. Καταργούνται τα καθεστώτα των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών και όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους. Ετσι θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει στις οικοδομικές επιχειρήσεις με βιβλία Β΄ κατηγορίας και σύμφωνα με το οποίο τα καθαρά τους κέρδη προκύπτουν από την εφαρμογή 20% επί του τζίρου τους. Αντίθετα θα παραμείνει το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης για τους αγρότες και κτηνοτρόφους

Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει εκτεταμένες και νέου τύπου διασταυρώσεις με χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων, για να εντοπίσει «κρυφά» και αδήλωτα εισοδήματα, παράνομο πλουτισμό και διακίνηση «μαύρου» χρήματος.
http://www.ethnos.gr

20 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων για τις συναλλαγές του 2011

ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων για τις συναλλαγές του 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
μέχρι 30/11/2012, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.

Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων μέχρι 30/11/2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Παράταση χρόνου υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων για τις συναλλαγές του 2011


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη παρατείνεται για όλους τους υπόχρεους η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων της παρ.1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ (Π.Δ. 186/1992), για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2011, μέχρι 30/11/2012, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τα ισοζύγια της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ, για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Kατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ

Kατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ

Ισχυρό φορο-σοκ θα υποστούν τα επόμενα έτη περίπου 780.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους - ανάμεσά τους και χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» - καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει για όλους αυτούς, την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων που ισχύουν σήμερα για τα προστατευόμενα τέκνα τους! Οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως «φυσικά πρόσωπα», αλλά ως «νομικά πρόσωπα». Αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή φόρου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής αυτός να οριστεί στο επίπεδο του 20% ή του 30%, το οποίο θα είναι κυριολεκτικά εξοντωτικό για τους περισσότερους εμποροβιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους.

Το σχέδιο για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ειδικότερα ότι:


1) Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα φορολογούνται και οι εταιρείες (οι ΑΕ, οι ΕΠΕ, οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες). Στα καθαρά εισοδήματά τους, δηλαδή στα ποσά τα οποία προκύπτουν μετά την αφαίρεση των επαγγελματικών δαπανών τους από τα συνολικά ακαθάριστα έσοδά τους, θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ, υπολογιζόμενος με έναν μόνο συντελεστή. Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ατομικές ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) θα φορολογούνται με τον ίδιο αυτό συντελεστή.

2) Το ύψος του ενιαίου αυτού φορολογικού συντελεστή θα καθοριστεί πιθανότατα στο επίπεδο του 20% ή του 30%.

3) Ως εκ τούτου, τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν οι ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές δεν θα φορολογούνται πλέον με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια 780.000 φορολογούμενοι που έχουν ατομικές επιχειρήσεις ή ασκούν ατομικώς ελευθέρια επαγγέλματα να μην δικαιούνται πλέον το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ούτε τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια τα οποία προσδιορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων που τους βαρύνουν! Τα πρόσθετα αυτά αφορολόγητα, τα οποία θα πάψουν πλέον να ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους, ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού εξετάζεται να ξεκινήσει αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012! Όποτε όμως κι αν ξεκινήσει η εφαρμογή του, θα εκτοξεύσει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα:

  • Μόνο από την κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ οι εν λόγω φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο έως 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο συντελεστής 20%, ή μέχρι 1.500 ευρώ, αν αποφασιστεί ο συντελεστής να διαμορφωθεί στο 30%. Για μεγαλύτερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα είναι ακόμη υψηλότερη. Για παράδειγμα, για ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί σήμερα ανέρχεται σε 2.420 ευρώ. Αν εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, τότε ο φόρος θα εκτιναχθεί στις 4.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 65,3%, ενώ εάν εφαρμοστεί συντελεστής 30% ο φόρος θα φθάσει στις 6.000 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 148%.
  • Αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων για τα προστατευόμενα τέκνα, τότε οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όσους αυτοαπασχολούμενους είναι ταυτόχρονα και οικογενειάρχες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με 2 παιδιά και ατομική εμπορική επιχείρηση, η οποία έχει ετήσια καθαρά κέρδη 16.000 ευρώ, ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 1.020 ευρώ. Εάν ισχύσει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος ο φόρος θα ανέλθει στα 3.200 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 213,72%! Εάν ισχύσει συντελεστής 30% ο φόρος θα φθάσει στο απίστευτο ύψος των 4.800 ευρώ σημειώνοντας αύξηση-σοκ 370,58%
http://www.imerisia.gr

Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών

Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών


Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να ξεκινήσει άμεσα διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις δόσεις που καταβάλουν κάθε χρόνο στις τράπεζες για την εξόφληση των δανείων που έχουν λάβει από αυτές.

Στην κίνηση αυτή προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από τη δημοσιοποίηση της έρευνας των τριών καθηγητών ξένων Πανεπιστημίων, η οποία, με βάση τη διασταύρωση ανάλογων στοιχείων, έδειξε μεγάλα ποσοστά απόκρυψης εισοδήματος από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο μεταξύ, διάφορα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ότι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και η επαναφορά ενός μοναδικού αυτοτελούς συντελεστή φορολόγησης σε συνδυασμό με την επαναφορά ενός είδους αντικειμενικών κριτηρίων καθώς διαπιστώθηκε ότι και εφέτος δήλωσαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσά εισοδήματος που δεν δικαιολογούνται από τον τρόπο διαβίωσής τους.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εξετάζονται τα περιθώρια που υπάρχουν για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ.

Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι της συζήτησης και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αφού παραμένει ανοικτό ακόμη το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ που συζητείται με την τρόικα. Δεδομένο θεωρείται πάντως ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο τρόπο συλλογής των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, με στόχο να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συγκέντρωσή τους, που θα συμβάλει στην σύλληψη της φοροδιαφυγής. 
www.protothema

ΠΟΛ1067/06 Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών - Έκδοση στοιχείου Παράδοση κτισμάτων στον οικοπεδούχο.


ΠΟΛ. 1067/06 Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών - Έκδοση στοιχείου Παράδοση κτισμάτων στον οικοπεδούχο.

ΘΕΜΑ: Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών - Έκδοση στοιχείου Παράδοση κτισμάτων στον οικοπεδούχο.

ΓΕΝΙΚΑ
Με την 1024754/187/0015/ ΠΟΛ. 1039/9-3-2006 Α.Υ.Ο.Ο. (ΦΕΚ 311Β΄/15-3-2006) όπως ισχύει, ο επιτηδευματίας που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών και για κάθε «οικοδομή» που υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το Ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α΄/27.12.2005), υποχρεούται:

α) Σε τήρηση θεωρημένου πρόσθετου βιβλίου με τίτλο «βιβλίο κοστολογίου οικοδομών» (Παράγραφος 1).

β) Σε έκδοση θεωρημένου διπλότυπου στοιχείου με τίτλο «Παράδοση κτισμάτων» στον κύριο του οικοπέδου, 

για την οικοδομή που ανεγείρεται με το σύστημα της αντιπαροχής (Παράγραφος 2).
Ειδικότερα σε ότι αφορά τις πιο πάνω υποχρεώσεις διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1. ΤΗΡΗΣΗ «ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1. ΤΗΡΗΣΗ «ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»

Α. ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

1.1. Υπόχρεος τήρησης

Το βιβλίο τηρείται από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών που υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Ν. 2859/2000. Δηλαδή από τον επιτηδευματία που κατασκευάζει οικοδομή της οποίας η άδεια εκδίδεται ή αναθεωρείται μετά την 1/1/2006 και εφόσον μέχρι την ημερομηνία αναθεώρησης δεν έχουν αρχίσει εργασίες κατασκευής. Όσον αφορά τις οικοδομές για τις οποίες ο επιτηδευματίας δικαιούται και λαμβάνει εξαίρεση από την υπαγωγή στο ΦΠΑ σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1038/2006 δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης του βιβλίου κοστολογίου.

Τι θεωρείτε ως  «οικοδομή» ;

1.2. Έννοια οικοδομής. Τρόπος τήρησης

Ως «οικοδομή» θεωρείται για την τήρηση του βιβλίου το σύνολο των οικοδομημάτων (κτισμάτων) κάθε οικοδομικής άδειας. Έτσι εάν με την ίδια οικοδομική άδεια ανεγείρονται στο ίδιο οικόπεδο περισσότερα του ενός κτίσματα, στο βιβλίο κοστολογίου παρακολουθείται ενιαία το κόστος όλων των κτισμάτων και όχι χωριστά το κόστος κάθε κτίσματος.
Για κάθε «οικοδομή» τηρείται ιδιαίτερο βιβλίο χειρόγραφα ή μηχανογραφικά. Για διευκόλυνση του επιτηδευματία παρέχεται η δυνατότητα αντί της τήρησης ιδιαίτερου βιβλίου για κάθε «οικοδομή» να τηρείται ένα ενιαίο (μία θεώρηση) βιβλίο για μερικές ή για όλες τις «οικοδομές», σε ιδιαίτερες μερίδες του οποίου παρακολουθείται αναλυτικά το κόστος της κάθε «οικοδομής» για την οποία τηρείται. Μπορεί δηλαδή ο επιτηδευματίας να τηρεί π.χ. ένα βιβλίο για τις τρεις από τις πέντε «οικοδομές» και ένα βιβλίο για κάθε μία από τις λοιπές.
Σημειώνεται ότι εάν με διαφορετική άδεια ανεγείρονται συγχρόνως κτίσματα στο ίδιο οικόπεδο (ένα υποκατάστημα), τότε τηρείται ένα βιβλίο για όλες τις «οικοδομές» που ανεγείρονται στο ίδιο οικόπεδο, σε ιδιαίτερες μερίδες του οποίου παρακολουθείται διακεκριμένα το κόστος κάθε «οικοδομής», ή στο ενιαίο (μία θεώρηση) βιβλίο που τηρείται για όλες τις «οικοδομές» ή μερικές από αυτές που ανεγείρονται σε διαφορετικά οικόπεδα (υποκαταστήματα), παρακολουθείται διακεκριμένα το κόστος κάθε μίας από τις «οικοδομές» που ανεγείρονται στο ίδιο οικόπεδο.

Συνένωση με το Βιβλίο εσόδων - εξόδων

Τονίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του Κ.Β.Σ. το βιβλίο κοστολογίου οικοδομών για μερικές ή όλες τις «οικοδομές» μπορεί να τηρείται συνενωμένο με το βιβλίο εσόδων - εξόδων, με την προϋπόθεση ότι από το συνενωμένο αυτό βιβλίο θα παρέχονται διακεκριμένα (χωριστές στήλες) τουλάχιστον τα δεδομένα των βιβλίων που συνενώνονται.

ΚΩΔ. ΘΕΩΡΗΣΗΣ TAXIS επί χειρόγραφης τήρησης ΄΄311΄΄ «Βιβλίο εσόδων - εξόδων, Βιβλίο κοστολογίου οικοδομών».

ΚΩΔ. ΘΕΩΡΗΣΗΣ TAXIS επί μηχανογραφικής τήρησης ΄΄312΄΄ «Μηνιαία κατάσταση βιβλίου εσόδων - εξόδων, Βιβλίο κοστολογίου οικοδομών».

Σημειώνεται ότι τα θεωρημένα έντυπα του Βιβλίου εσόδων - εξόδων ή της Μηνιαίας κατάστασης του βιβλίου εσόδων - εξόδων μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέχρι την εξάντλησή τους για την τήρηση των συνενωμένων βιβλίων.

1.3. Τόπος τήρησης

Το «βιβλίο κοστολογίου οικοδομών» ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησής του (ένα βιβλίο για κάθε μία «οικοδομή» ή ένα για μερικές ή όλες τις «οικοδομές») τηρείται στην έδρα του επιτηδευματία με δυνατότητα τήρησης αυτού εκτός έδρας μετά από γνωστοποίηση ή μετά από έγκριση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. της έδρας κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ., οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα και για το βιβλίο αυτό.

1.4. Θεώρηση

Το βιβλίο θεωρείται από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας με ΚΩΔ. ΘΕΩΡ. «309». Το βιβλίο αυτό, όπως και κάθε βιβλίο που ορίζεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ, πρέπει σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ιδίου Κώδικα να θεωρείται πριν από την χρησιμοποίησή του. Δηλαδή επί χειρόγραφης τήρησής του πρέπει να θεωρείται πριν από την λήξη της προθεσμίας της πρώτης εμπρόθεσμης ενημέρωσής του και επί μηχανογραφικής τήρησής του πριν από τη λήξη της προθεσμίας της πρώτης εμπρόθεσμης εκτύπωσής του.

1.5. Περιεχόμενο του βιβλίου (περίπτωση Α΄ της παραγράφου 1 της Α.Υ.Ο.Ο.)

Στο βιβλίο κοστολογίου παρακολουθείται αναλυτικά το κόστος κάθε «οικοδομής».

Κόστος οικοδομής: Για την τήρηση του βιβλίου αυτού ως κόστος «οικοδομής» θεωρείται:

α) Κάθε δαπάνη αγοράς αγαθών, λήψης υπηρεσιών και γενικά κάθε άλλη επιβάρυνση (π.χ. μισθοδοσία εργατών, εισφορές ΙΚΑ, δημοτικά τέλη κλπ.) που πραγματοποιείται για την ανέγερση και αποπεράτωσή της, ανεξάρτητα από τον χρόνο που πραγματοποιείται (πριν ή μετά από την έκδοση της αδείας ή την υποβολή της δήλωσης μεταβολής του υποκαταστήματος) ή εάν αφορά μία ή περισσότερες «οικοδομές» ή εάν υπάγεται ή όχι στο ΦΠΑ.
Στην περίπτωση που οι δαπάνες που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερες από μία «οικοδομές» και εμφανίζονται στο ίδιο φορολογικό στοιχείο του ΚΒΣ ή στο ίδιο δημόσιο έγγραφο ή σε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο, το μέρος της δαπάνης που αφορά κάθε «οικοδομή» βρίσκεται με βάση την πραγματική διάθεση των αγαθών ή των υπηρεσιών στην κάθε «οικοδομή», όταν αυτή προκύπτει από οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, φορολογικό ή μη (π.χ. δελτίο αποστολής αγαθών του εργολάβου από την αποθήκη του στο χώρο της οικοδομής). Όταν η πραγματική διάθεση δεν μπορεί να προσδιοριστεί, τότε η αξία της δαπάνης που αφορά κάθε «οικοδομή» βρίσκεται με επιμερισμό της αξίας της με βάση την επιφάνεια κάθε «οικοδομής» και τη συνολική επιφάνεια των «οικοδομών» τις οποίες αφορά η δαπάνη που πραγματοποιήθηκε.

Σημειώνεται ότι στον επιμερισμό της δαπάνης εκτός από την καθαρή (χωρίς ΦΠΑ) αξία της δαπάνης που επιμερίζεται, αναλόγως επιμερίζεται και ο ΦΠΑ αυτής.

Παράδειγμα: Υπεργολάβος ελαιοχρωματιστής για τον ελαιοχρωματισμό δύο «οικοδομών» επιφανείας 600 τ.μ. και 800 τ.μ. εξέδωσε στον εργολάβο βάσει συμφωνίας τιμολόγιο αξίας 2.800,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 532,00 ευρώ. Η αξία που αντιστοιχεί σε κάθε οικοδομή είναι:

  600   χ 2800,00 €=1200,00 € και  800 χ 2800,00 € =1600,00 € και
1400                                              1400

ο ΦΠΑ 600 χ 532,00 €=228,00 € και    800 χ 532,00 € =304,00 €
          1400                                          1400

Δεν θεωρείται κόστος οικοδομής τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας (π.χ. ενοίκια γραφείων, ΔΕΗ γραφείων, μισθοί διοικητικού προσωπικού κ.λ.π.).

β) Η αξία του οικοπέδου επί του οποίου ανεγείρεται η οικοδομή ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησής του (αγορά, δωρεά, κληρονομιά, διανομή κ.λ.π.).

Ανέγερση οικοδομής σε ιδιόκτητο οικόπεδο

Στην περίπτωση αυτή ως αξία του οικοπέδου αναγράφεται το κόστος κτήσης αυτού, όπως προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία (Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας) και επί μη καταχώρησής του σ΄ αυτά στο βιβλίο κοστολογίου αναγράφεται η αξία κτήσης του όπως προκύπτει από το συμβόλαιο ή άλλο τίτλο ιδιοκτησίας ο οποίος έχει μεταγραφεί.
Εάν το κόστος κτήσης του οικοπέδου δεν προκύπτει σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, ως αξία κτήσης αναγράφεται:
- όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος, η τρέχουσα αντικειμενική αξία αυτού κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας
- όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, η αξία αυτού κατ΄ εκτίμηση του εργολάβου η οποία οριστικοποιείται με τον προσδιορισμό της από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ κατά την πρώτη μεταβίβαση ιδιοκτησίας.

Ανέγερση οικοδομής με αντιπαροχή

Στην περίπτωση αυτή ως αξία του οικοπέδου αναγράφεται η αξία των παραδιδομένων κτισμάτων στον οικοπεδούχο, όπως αυτή προκύπτει από το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» (παράγραφος 2 της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1039/2006). Εάν με βάση το προσύμφωνο και το εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής έχει συμφωνηθεί και η καταβολή ενός μέρους του τιμήματος σε χρήμα από τον οικοπεδούχο στον κατασκευαστή, ως αξία του οικοπέδου καταχωρείται η αξία του στοιχείου μειωμένη με το ποσό του χρηματικού τιμήματος.
Μετά την καταχώρηση της αξίας του οικοπέδου (15η ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του στοιχείου «Παράδοση Κτισμάτων») η αξία των δαπανών που έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο, μειώνεται ισόποσα με τη συνολική αξία των δαπανών που βαρύνουν τα παραδιδόμενα κτίσματα, όπως προκύπτει από το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων».
γ) Οι αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση της «οικοδομής» (μηχανήματα, φορτηγά Ι.Χ. κ.λ.π.), όπως αυτές προσδιορίζονται στην φορολογία εισοδήματος.
Η καταχώρηση των αποσβέσεων αυτών μπορεί να γίνει συγκεντρωτικά για όλα τα πάγια που χρησιμοποιήθηκαν στην κάθε «οικοδομή» εφόσον ανάλυση αυτών και ανά οικοδομή προκύπτει από αθεώρητες καταστάσεις ή από το τηρούμενο μητρώο παγίων όταν τηρούνται βιβλία Γ΄ κατηγορίας.
Στην περίπτωση που το ίδιο πάγιο περιουσιακό στοιχείο χρησιμοποιείται σε πολλές «οικοδομές» στην ίδια διαχειριστική περίοδο, η ετήσια απόσβεσή του επιμερίζεται στις «οικοδομές» που χρησιμοποιήθηκε με βάση την πραγματική διάθεσή του και όταν αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, η ετήσια απόσβεση επιμερίζεται με βάση την επιφάνεια κάθε «οικοδομής» σε σχέση με τη συνολική επιφάνεια των «οικοδομών» που χρησιμοποιήθηκε.

1.6. Τρόπος καταχώρισης των εγγραφών (περίπ.Β΄ της παραγρ.1 της Α.Υ.Ο.Ο.)

1.6.1. Δεδομένα καταχώρισης

Στο βιβλίο κοστολογίου κάθε «οικοδομής» ή στη μερίδα που τηρείται γι΄ αυτήν καταχωρούνται διακεκριμένα σε στήλες ή οριζοντίως:

1.6.1.1. Το είδος του δικαιολογητικού, ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του (π.χ. τιμ. πώλ. 301/30-6-06). 

Δικαιολογητικό εγγραφής της δαπάνης αποτελεί:
α) Το στοιχείο αξίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ (τιμολόγιο πώλησης του προμηθευτή, τιμολόγιο αγοράς, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, απόδειξη δαπάνης κ.λ.π.). Επί αγοράς αγαθών που στέλνονται με Δ.Α. στο χώρο της «οικοδομής» καθώς και επί επιστροφής αυτών στον προμηθευτή δικαιολογητικό εγγραφής αποτελεί το στοιχείο αξίας (τιμολ. πώλησης, πιστωτικό τιμολόγιο) και όχι το δελτίο αποστολής των αγαθών αυτών στο χώρο της οικοδομής ή στον προμηθευτή αντίστοιχα.
β) Δημόσιο έγγραφο (π.χ. συμβόλαιο κ.λ.π.).
γ) Οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. τριπλότυπο καταβολής τελών ή εισφορών κ.λ.π.).
δ) Λογιστικό σημείωμα (αθεώρητο).
Με το λογιστικό σημείωμα επιμερίζεται η δαπάνη αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών και λοιπών επιβαρύνσεων που αφορούν δύο ή περισσότερες «οικοδομές» και εμφανίζεται στο ίδιο δικαιολογητικό εγγραφής, καθώς και οι αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο ή περισσότερες «οικοδομές». Το λογιστικό σημείωμα αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής της δαπάνης ή των αποσβέσεων σε όλες τις «οικοδομές» που αφορά η κοινή δαπάνη.
Ο τρόπος, ο χρόνος επιμερισμού των πιο πάνω δαπανών ή των αποσβέσεων και το περιεχόμενο του λογιστικού σημειώματος αναλύονται στο Β΄ κεφάλαιο της παραγράφου αυτής.

1.6.1.2. Η γενική περιγραφή δαπάνης.

Η δαπάνη αγοράς αγαθών, λήψης υπηρεσιών κλπ. περιγράφεται στο βιβλίο με τη γενική κατηγορία αυτής (πχ. υδραυλικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά κλπ), χωρίς να αποκλείεται αναλυτικότερη κατ΄ είδος περιγραφή της.
Όταν στο δικαιολογητικό εγγραφής που αφορά μία μόνο «οικοδομή» περιλαμβάνονται αγαθά ή υπηρεσίες και λοιπές δαπάνες διαφορετικής γενικής κατηγορίας (π.χ. ηλεκτρολογικά και υδραυλικά), η καταχώρηση αυτού στο βιβλίο μπορεί να γίνει με μία εγγραφή και ως περιγραφή της δαπάνης αναγράφεται η γενική περιγραφή των επιμέρους δαπανών (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά).

1.6.1.3. Η καθαρή (χωρίς ΦΠΑ) αξία της δαπάνης, όπως προκύπτει από το δικαιολογητικό εγγραφής (φορολογικό στοιχείο, δημόσιο έγγραφο, λογιστικό σημείωμα κλπ) χωρίς να απαιτείται η παρακολούθηση της αξίας αυτής σε χωριστές στήλες ανά συντελεστή ΦΠΑ.

1.6.1.4. Ο ΦΠΑ της ανωτέρω δαπάνης

1.6.1.5. Η αξία μαζί με το ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης αυτού (π.χ. δαπάνες της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του Κώδικα Φ.Π.Α.) και η αξία των δαπανών που δεν βαρύνονται με Φ.Π.Α.

Ενδεικτικό υπόδειγμα του βιβλίου παρατίθεται στο τέλος της παρούσας.

1.7. Χρόνος ενημέρωσης - εκτύπωσης του βιβλίου (περίπτωση Γ΄ της παραγράφου 1 της Α.Υ.Ο.Ο.)

Χρόνος ενημέρωσης
Το βιβλίο ενημερώνεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του δικαιολογητικού εγγραφής της δαπάνης. Η αξία του οικοπέδου, καθώς και τα δικαιολογητικά εγγραφής δαπανών που λαμβάνονται πριν από την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης υποκαταστήματος καταχωρούνται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της υποβολής της δήλωσης αυτής (π.χ. για τη μελέτη μηχανικού λήφθηκε στις 20/5/2006 απόδειξη παροχής υπηρεσιών, οι εργασίες επί του οικοπέδου που αγοράστηκε στις 28/2/2006 άρχισαν την 1/7/2006, το βιβλίο κοστολογίου πρέπει να ενημερωθεί με την αξία του οικοπέδου και την Α.Π.Υ. του μηχανικού μέχρι τις 15/8/2006).
Όταν ανεγείρεται «οικοδομή» με αντιπαροχή του οικοπέδου, η αξία του οικοπέδου καταχωρείται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του στοιχείου «Παράδοση Κτισμάτων» (παράγραφος 2 της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1039/2006).
Εάν η αξία του οικοπέδου που καταχωρήθηκε αρχικά στο βιβλίο, είναι διαφορετική από την αξία του οικοπέδου που προκύπτει μεταγενέστερα (όπως π.χ. οριστικός προσδιορισμός αυτής από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.), η διαφορά αυτή καταχωρείται εμπρόθεσμα μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της διαπίστωσής της.
Χρόνος εκτύπωσης
Το βιβλίο εκτυπώνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που αφορά.

1.8. Μεταβατικός χρόνος ενημέρωσης (περίπτωση Δ΄ της παραγράφου 1 της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1039/2006, όπως ισχύει με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1059/2006)

Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για «οικοδομή» που υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ και μέχρι τις 31/5/2006 έχουν ληφθεί γι΄ αυτές τα δικαιολογητικά εγγραφής και για την οποία («οικοδομή») η προθεσμία της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης υποκαταστήματος έχει παρέλθει μέχρι τις 30/6/2006, καταχωρούνται στο βιβλίο κοστολογίου οικοδομών μέχρι τις 15/7/2006, με ημερομηνία την ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του δικαιολογητικού.

Β. ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

1. Επιμερισμός δαπάνης. Περιεχόμενο λογιστικού σημειώματος

1.1. Επιμερισμός δαπάνης αγοράς αγαθών. Περιεχόμενο λογιστικού σημειώματος.

1.1.α. Αγαθά με την ίδια τιμή κτήσης (ίδιο τιμολόγιο) που αφορούν πολλές «οικοδομές».

Για τα αγαθά τα οποία αποστέλλονται από τον προμηθευτή με δελτίο αποστολής στο χώρο της κάθε «οικοδομής» και έχουν τιμολογηθεί με το ίδιο τιμολόγιο συντάσσεται λογιστικό σημείωμα που αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής και στο οποίο αναγράφεται:
- Ο αριθμός και η ημερομηνία του τιμολογίου.
- Το είδος κάθε αγαθού ή η γενική κατηγορία του.
- Ο αριθμός και η ημερομηνία του σχετικού Δ. Αποστολής.
- Η ποσότητα αποστολής σε κάθε «οικοδομή», η τιμή μονάδας όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, η αξία του αγαθού που αφορά κάθε «οικοδομή» και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.
Ο επιμερισμός της αξίας όλων των αγαθών της περίπτωσης αυτής μπορεί να απεικονίζεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα, όμως αναλυτικά ανά αγαθό (είδος ή γενική κατηγορία) και ανά τιμολόγιο.

1.1.β. Αγαθά με διαφορετική τιμή κτήσης που αφορούν μία οικοδομή.

Για τα αγαθά που έχουν αγοραστεί με διαφορετική τιμή κτήσης στην ίδια ή σε προηγούμενες χρήσεις και στέλνονται σε μία «οικοδομή» με ένα ή περισσότερα Δ. Αποστολής, συντάσσεται λογιστικό σημείωμα προσδιορισμού της αξίας, το οποίο αποτελεί το δικαιολογητικό εγγραφής.
Στο λογιστικό σημείωμα αναγράφονται:
- Ο α/α και η ημερομηνία του Δ. Αποστολής.
- Το είδος ή η γενική κατηγορία του αγαθού (πχ. τούβλα).
- Η ποσότητα κάθε Δ. Αποστολής.
- Η αξία της συνολικής ποσότητας, η οποία προσδιορίζεται με μία από τις παραδεκτές μεθόδους προσδιορισμού της τιμής κτήσης (π.χ FIFO, LIFO, μέσο σταθμικό κόστος κλπ.) και η οποία ακολουθείται πάγια. Επί τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας ο προσδιορισμός γίνεται με την ίδια μέθοδο που εφαρμόζεται και για τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης στο τέλος της χρήσης. Ο προσδιορισμός της αξίας μπορεί να γίνεται ανά δελτίο αποστολής.
- Ο ΦΠΑ που αναλογεί στην πιο πάνω αξία.
Ο προσδιορισμός της αξίας των αγαθών της περίπτωσης αυτής μπορεί να γίνεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα, διακεκριμένα όμως ανά είδος ή γενική κατηγορία αγαθού.

1.1.γ. Αγαθά με διαφορετική τιμή κτήσης που αφορούν πολλές «οικοδομές».

Για τα αγαθά που έχουν αγοραστεί με διαφορετική τιμή κτήσης και αποστέλλονται σε δύο ή περισσότερες «οικοδομές» συντάσσεται λογιστικό σημείωμα για τον προσδιορισμό της αξίας τους και τον επιμερισμό αυτής στην κάθε «οικοδομή». Το λογιστικό σημείωμα αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής στο βιβλίο της κάθε μίας από αυτές.
Στο λογιστικό σημείωμα αναγράφονται:
- Το είδος ή η γενική κατηγορία του αγαθού.
- Ο α/α και η ημερομηνία του κάθε Δ. Αποστολής.
- Η ποσότητα αποστολής σε κάθε «οικοδομή».
- Η αξία της συνολικής ποσότητας που στάλθηκε σε όλες τις «οικοδομές», η οποία προσδιορίζεται με μία από τις παραδεκτές μεθόδους που ακολουθείται πάγια, όπως αναφέρεται στην προηγούμενη περίπτωση.
- Η αξία που αναλογεί σε κάθε «οικοδομή», η οποία βρίσκεται με επιμερισμό της συνολικής αξίας βάσει της ποσότητας που στάλθηκε σε κάθε οικοδομή.
- Ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.
Αντί να προσδιορίζεται συνολική αξία και να επιμερίζεται αυτή στις επιμέρους «οικοδομές», μπορεί να προσδιορίζεται αξία διακεκριμένα για κάθε Δ. Αποστολής.
Επισημάνσεις:
• Λογιστικό σημείωμα ανάλογου περιεχομένου σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στις υποπεριπτώσεις 1.1.α, 1.1.β και 1.1.γ συντάσσεται και για τα αγαθά που στέλλονται από τη μία «οικοδομή» στην άλλη. Το λογιστικό σημείωμα αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής στο βιβλίο ή στη μερίδα και των δύο «οικοδομών».
• Ο επιμερισμός της αξίας όλων των αγαθών στις «οικοδομές» που αφορούν μπορεί να απεικονίζεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα, εφόσον καταχωρούνται σ΄ αυτό κατά περίπτωση τα δεδομένα που προαναφέρονται στις πιο πάνω υποπεριπτώσεις.

1.2 Επιμερισμός δαπάνης παροχής υπηρεσίας ή λοιπών επιβαρύνσεων. Περιεχόμενο λογιστικού σημειώματος.

Ο επιμερισμός όλων των δαπανών λήψης υπηρεσιών και των λοιπών επιβαρύνσεων μπορεί να απεικονίζεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα. Ο επιμερισμός μπορεί να γίνεται ανά κατηγορία της δαπάνης ή ανά τιμολόγιο.

Ειδικότερα:
Ο επιμερισμός δαπανών της ίδιας κατηγορίας που καλύπτονται με διαφορετικά δικαιολογητικά γίνεται ανά δικαιολογητικό ή ενιαία για όλα ή μερικά από αυτά, εφόσον αφορούν τις ίδιες «οικοδομές» και επιμερίζονται με το ίδιο κριτήριο (επιφάνεια της οικοδομής).
Ο επιμερισμός δαπανών διαφορετικής κατηγορίας που προκύπτουν από το ίδιο δικαιολογητικό (πχ. τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών) γίνεται ανά δαπάνη ή ενιαία, εφόσον αφορούν τις ίδιες «οικοδομές», επιμερίζονται με το ίδιο κριτήριο (επιφάνεια) και στο λογιστικό σημείωμα αναγράφεται διακεκριμένα ή κατηγορία και η αξία κάθε μίας από αυτές.
Στο λογιστικό σημείωμα αναγράφεται:
- Το είδος της δαπάνης ή της επιβάρυνσης, το οποίο μπορεί να περιγράφεται μόνο με την κατηγορία του (π.χ. ελαιοχρωματισμός κτιρίου κ.λ.π.).
- Το είδος και ο αύξων αριθμός των δικαιολογητικών που αφορούν την επιμεριζόμενη δαπάνη.
- Η συνολική αξία της δαπάνης.
- Ο ΦΠΑ που αναλογεί σ΄ αυτήν.
- Για τον επιμερισμό της δαπάνης αναγράφονται ακόμη οι «οικοδομές» που αφορά αυτή, καθώς και η συνολική επιφάνεια της κάθε «οικοδομής», όταν ο επιμερισμός γίνεται βάση αυτής.
- Η αξία που αφορά κάθε «οικοδομή».
- Ο ΦΠΑ που αναλογεί σ΄ αυτή.

1.3. Επιμερισμός αποσβέσεων. Περιεχόμενο λογιστικού σημειώματος.

Για τις αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές «οικοδομές» συντάσσεται λογιστικό σημείωμα επιμερισμού αυτών στη κάθε «οικοδομή».
Στο λογιστικό σημείωμα αναγράφεται:
- Το είδος του πάγιου περιουσιακού στοιχείου.
- Η ετήσια απόσβεσή του.
- Οι «οικοδομές» που χρησιμοποιήθηκε.
- Η επιφάνεια κάθε «οικοδομής», όταν ο επιμερισμός γίνεται βάση αυτής.
- Το ποσό της απόσβεσης που αναλογεί σε κάθε «οικοδομή».
Ο επιμερισμός των αποσβέσεων των παγίων μπορεί να γίνει με ένα λογιστικό σημείωμα, το οποίο θα αποτελεί το δικαιολογητικό εγγραφής στο βιβλίο κάθε «οικοδομής» και η εγγραφή στο βιβλίο κάθε «οικοδομής» μπορεί να γίνει με το συνολικό ποσό των αποσβέσεων όλων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στην κάθε «οικοδομή».
Ενδεικτικά υποδείγματα επιμερισμού δαπανών αγοράς αγαθών, υπηρεσιών και αποσβέσεων παρατίθενται στο τέλος της παρούσας. Σημειώνεται ότι τα υποδείγματα που παρατίθενται είναι ενδεικτικά και μπορούν να συνταχθούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, εφόσον σ΄ αυτά απεικονίζονται τα δεδομένα που απαιτούνται.

2. Τρόπος καταχώρησης στο βιβλίο των δαπανών που επιμερίζονται

Η αξία των δαπανών που βαρύνουν κάθε «οικοδομή» και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σ΄ αυτήν (όπως προκύπτει από τα λογιστικά σημειώματα που συντάσσονται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα) μπορεί να καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου κάθε «οικοδομής» είτε ανά είδος ή γενική κατηγορία αγαθού ή υπηρεσίας ή συγκεντρωτικά για όλα τα είδη ή κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών με αναγραφή της συνολικής αξίας και του Φ.Π.Α. όλων των αγαθών ή των υπηρεσιών που αφορούν κάθε οικοδομή.

3. Χρόνος σύνταξης του λογιστικού σημειώματος

3.1. Δαπανών αγοράς αγαθών - λήψης υπηρεσιών

Η αξία των δαπανών κάθε μήνα που αφορούν δύο ή περισσότερες «οικοδομές» επιμερίζονται με τη σύνταξη του λογιστικού σημειώματος το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα, με ημερομηνία σύνταξης την τελευταία ημέρα του μήνα που αφορούν οι δαπάνες και με την ημερομηνία αυτή καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου. Προαιρετικά μπορεί να συντάσσεται για μικρότερα του μήνα διαστήματα.
Ειδικά όταν μεταβιβάζεται ιδιοκτησία, το λογιστικό σημείωμα επιμερισμού των κοινών δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του μήνα μέχρι την υποβολή της ειδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και αφορούν την αντίστοιχη «οικοδομή» συντάσσεται και καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου οικοδομών μέχρι την ημερομηνία της κατάθεσης της δήλωσης αυτής.

3.2. Αποσβέσεων

Οι ετήσιες αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο ή περισσότερες «οικοδομές» επιμερίζονται στις οικοδομές που αφορούν μέχρι την προθεσμία κλεισίματος του ισολογισμού ή την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους τηρούντες βιβλία Β΄ κατηγορίας. Το λογιστικό σημείωμα συντάσσεται με ημερομηνία την τελευταία ημέρα της χρήσης και με την ημερομηνία αυτή καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου.
Ειδικά όταν η «οικοδομή» ολοκληρώνεται, το λογιστικό σημείωμα επιμερισμού των αποσβέσεων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στην εν λόγω «οικοδομή» από την έναρξη της χρήσης μέχρι και την ολοκλήρωσή της συντάσσεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της ολοκλήρωσης της «οικοδομής» και με ημερομηνία της ημέρας του μήνα ολοκλήρωσης της «οικοδομής».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2. ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ «ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ»

2.1 Γενικά - Υπόχρεος έκδοσης

Το στοιχείο «Παράδοση κτισμάτων» εκδίδεται από την κατασκευάστρια επιχείρηση - εργολάβο που αναλαμβάνει την ανέγερση της οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής προς τον κύριο του οικοπέδου για κάθε οικοδομή που υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Ν. 2859/2000 (σχετική η παράγραφος 1.1 της παρούσας).
Στο στοιχείο αυτό εμφανίζεται η αξία των παραδιδομένων κτισμάτων από την κατασκευάστρια επιχείρηση στον οικοπεδούχο, η οποία αποτελεί τη φορολογητέα βάση εφαρμογής του ανάλογου συντελεστή Φ.Π.Α., προκειμένου να προκύψει το ποσό του φόρου που επιρρίπτεται στον οικοπεδούχο και αποδίδεται στο Δημόσιο από τον εργολάβο κατασκευαστή.
Η αξία αυτή εκφράζει την απαίτηση του εργολάβου από τον οικοπεδούχο για την παρεχόμενη από αυτόν εργολαβία.  
Η απαίτηση αυτή αποσβένεται, με τη μεταβίβαση από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή στον υποδεικνυόμενο από αυτόν τρίτο των ποσοστών του οικοπέδου που αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαροχής ή με την μεταβίβαση ποσοστών του οικοπέδου και καταβολής χρηματικού ποσού με βάση το προσύμφωνο.

2.2 Τρόπος έκδοσης - Θεώρηση

Το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» εκδίδεται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά σε δύο τουλάχιστον αντίτυπα (διπλότυπο) και θεωρείται πριν την χρησιμοποίησή του από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας με ΚΩΔ. ΘΕΩΡ. «310». Όταν το στοιχείο αυτό εκδίδεται μηχανογραφικά δεν θεωρείται εφόσον σημαίνεται με την χρήση ΕΑΦΔΣΣ, σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1082/2003.

2.3 Περιεχόμενο

Στο στοιχείο «Παράδοση κτισμάτων», πέραν των όσων ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ. αναγράφονται:
α) Τα πλήρη στοιχεία του κυρίου του οικοπέδου (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, δ/νση έδρας ή κατοικίας, ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ. έδρας ή φορολογίας).
β) Η φορολογητέα αξία των παραδιδομένων κτισμάτων στον οικοπεδούχο, η οποία ισούται με το τμήμα του συνολικού κόστους κατασκευής των οικοδομημάτων - κτισμάτων της «οικοδομής» (όπως αυτό προκύπτει από το βιβλίο κοστολογίου) που αναλογεί στα χιλιοστά του οικοπέδου που αντιστοιχούν στα παραδιδόμενα κτίσματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Κώδικα Φ.Π.Α. (όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 1 παράγραφος 8 εδάφιο β΄ του Ν. 3427/2005).
Σημειώνεται ότι στην πιο πάνω αξία δεν περιλαμβάνεται η αξία του ιδανικού μεριδίου του οικοπέδου που αντιστοιχεί στα παραδιδόμενα κτίσματα, επειδή η αξία του οικοπέδου καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου μετά την έκδοση του στοιχείου «Παράδοση Κτισμάτων».
  • Η καθαρή αξία του εν λόγω παραστατικού αποτελεί αφενός μειωτικό στοιχείο του συνολικού κόστους κατασκευής των κτισμάτων της «οικοδομής» για τον εργολάβο και 
  • αφετέρου δικαιολογητικό καταχώρισης στο βιβλίο κοστολογίου ως κόστος «οικοδομής» της αξίας των χιλιοστών του οικοπέδου που παραδίδονται από τον οικοπεδούχο στον κατασκευαστή ή στον υποδεικνυόμενο από αυτόν τρίτο, όπως αναφέρεται στην ενότητα «Ανέγερση οικοδομής με αντιπαροχή» της παραγράφου 1.5 της παρούσας.
γ) Ο Φ.Π.Α. που αναλογεί στην προαναφερόμενη φορολογητέα αξία.

Στο στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» σκόπιμο είναι να αναφέρονται συνοπτικά οι ιδιοκτησίες που αποτέλεσαν αντικείμενο της εργολαβίας και παραδίδονται στον οικοπεδούχο ή να γίνεται παραπομπή στο οικείο προσύμφωνο.

Παράδειγμα: Το συνολικό κόστος ανέγερσης οικοδομής επί οικοπέδου με αντιπαροχή ανέρχεται όπως προκύπτει από το βιβλίο κοστολογίου σε 2.000.000,00 ευρώ (στην αξία αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η αξία του οικοπέδου). Τα κτίσματα που παραδίδονται στον οικοπεδούχο αντιστοιχούν σε 400χιλ. του οικοπέδου.
Το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» θα εκδοθεί με αξία
2.000.000,00 χ   400 = 800.000,00 ευρώ και  Φ.Π.Α. 800.000,00 χ 19%=152.000,00 ευρώ
                         1000

2.4 Χρόνος έκδοσης

Το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παράδοσης κτίσματος ή κτισμάτων στον οικοπεδούχο και όχι πέραν της πενταετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ακριβές Αντίγραφο                                Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας                                ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

Αγαθών (περίπτωση 1.1.α) 12/31-8-2007


Οικοδομή Α
Οικοδομή Β
Τιμολόγιο
Είδος
Δ.Α.
Ποσότητα
Τιμή Μονάδας
Αξία
ΦΠΑ
Αξία
ΦΠΑ
20/3-8
Μπαταρίες μπάνιου
80/3-8
10
100,00€
1.000,00€
190,00€Μπαταρίες μπάνιου
82/6-8
12
100,00€


1.200,00€
228,00€

Μπαταρίες μπανιέρας
80/3-8
10
400,00€
4.000,00€
760,00€Μπαταρίες μπανιέρας
82/6-8
12
400,00€


4.800,00€
912,00€
30/20-8
Τούβλα
35/20-8
500 κμ
50,00€
25.000,00€
4.750,00€Τούβλα
38/21-8
300 κμ
50,00€


15.000,00€
2.850,00€

Πυρότουβλα
35/20-8
50 κμ
30,00€
1.500,00€
285,00€Πυρότουβλα
38/21-8
100 κμ
30,00€


3.000,00€
570,00€
ΣΥΝΟΛΟ
31.500,00€
5.985,00€
24.000,00€
4.560,00€

Αγαθών (περίπτωση 1.1.β) 13/31-8-2007
Οικοδομή Α
Οικοδομή Β
Δ. Αποστ.
Είδος
Ποσότητα
Αξία
ΦΠΑ
Αξία
ΦΠΑ
50/10-8
Πλακάκια
100 τμ
*10.000,00€
1.900,00€


55/15-8
Πλακάκια
200 τμ
60/20-8
Μπαταρίες
10 τεμ
*2.400,00€
456,00€


62/22-8
Μπαταρίες
20 τεμ
65/25-8
Πυρότουβλα
10 κμ


*10.000,00€
1.900,00€
67/28-8
Πυρότουβλα
15 κμ
ΣΥΝΟΛΟ


12.400,00€
2.356,00€
10.000,00€
1.900,00€
* Η αξία της συνολικής ποσότητας των 300 τ.μ., 30 τεμ. και 25 κ.μ. προσδιορίζεται με μία από τις μεθόδους που ακολουθείται πάγια.

Αγαθών (περίπτωση 1.1.γ) 14/31-8-2007
Οικοδομή Α
Οικοδομή Β
Δελτίο Αποστολής
Είδος
Ποσότητα
Αποστολή
Αξία
ΦΠΑ
Αποστολή
Αξία
ΦΠΑ
105/17-8
Πλάκες Καρύστου
Συνολική Αξία =
20 κμ.
2.000,00€
380,00€106/18-8
Πλάκες Καρύστου
* 3500 €10 κμ.
1.000,00€
190,00€
110/25-8
Πλάκες Καρύστου
Τιμή μον. = 3500 / 35 = 1005 κμ.
500,00€
95,00€
105/17-8
Μάρμαρα
Συνολική Αξία = *20.000€
100 τμ.
5.000,00€
950,00€106/18-8
Μάρμαρα
Τιμή μον. =250 τμ.
12.500,00€
2.375,00€
110/25-8
Μάρμαρα
20000 / 400 = 5050 τμ.
2.500,00€
475,00€
ΣΥΝΟΛΟ7.000,00€
1.330,00€

16.500,00€
3.135,00€
* Η αξία της συνολικής ποσότητας των 35 κ.μ., (πλάκες Καρύστου) και των 400 τ.μ. (μάρμαρα) προσδιορίζεται με μία από τις μεθόδους που ακολουθείται πάγια.

Παροχής υπηρεσιών (περίπτωση 1.2) 15/31-8-2007

Οικοδομή Α (600τμ.)
Οικοδομή Β (800 τμ.)

Δαπάνες με ΦΠΑ
Δαπάνες Χωρίς ΦΠΑ
Δαπάνες με ΦΠΑ
Δαπάνες
Δαπάνες με ΦΠΑ
Δαπάνες
Στοιχείο
Αξία
ΦΠΑ
Χωρίς ΦΠΑ
Αξία
ΦΠΑ
Χωρίς ΦΠΑ
Αξία
ΦΠΑ
Χωρίς ΦΠΑ
Τ.Π.Υ./ 35/20-8-2006 Ελαιοχρωματιστής
2.800,00€
532,00€

1.200,00€
228,00€

1.600,00€
304,00€

Α.Π.Υ./ 10/21-8-2006 Υπηρεσίες δικηγόρου


6.000,00€


2.571,00€


3.429,00€
Τ.Π.Υ./ 40/22-8-2006 Μίσθωση μηχανήματος
3.000,00€
570,00€

1.285,00€
244,00€

1.715,00€
326,00€

ΣΥΝΟΛΟ
5.800,00€
1.102,00€
6.000,00€
2.485,00€
472,00€
2.571,00€
3.315,00€
630,00€
3.429,00€

Αποσβέσεων (περίπτωση 1.3) 24/31-12-2007Οικοδομή Α΄ 800 τμ
Οικοδομή Β΄ 1.000 τμ
Οικοδομή Γ΄ 1.200 τμ
ΠΑΓΙΟ
Αποσβέσεις
Μηχάνημα Α
6.000,00€
1.600,00€
2.000,00€
2.400,00€
Μηχάνημα Β
3.600,00€
1.600,00€
2.000,00€

Μηχάνημα Γ
6.600,00€

3.000,00€
3.600,00€
.................
...............
...............
...............
................
.................
................
................
................
................
*ΣΥΝΟΛΟ
33.200,00€
10.200,00€
8.000,00€
15.000,00€
* Στο βιβλίο κοστολογίου μπορεί να καταχωρείται η συνολική αξία των αποσβέσεων που αναλογούν σε κάθε οικοδομή (δηλαδή το ποσό των 10.200,00, 8.000,00 και 15.000,00)
Σημείωση:
Τα ποσά που προκύπτουν από τους επιμερισμούς στρογγυλοποιούνται στη πλησιέστερη μονάδα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»

ΟΙΚΟΔΟΜΗ Α 31-8-2007

Είδος Δικαιολογητικού
α/α Ημερομηνία
Περιγραφή δαπάνης
Αξία Δαπάνης
Φ.Π.Α.
Δαπάνες χωρίς Φ.Π.Α.
Τιμ. Πώλησης
35 / 5-8-07
Υδραυλικά (σωλήνες, καλοριφέρ)
10.000,00€
1.900,00€

Τιμ. Πώλησης
50 / 6-8-07
Ηλεκτρολογικά
5.000,00€
950,00€

Καταστάσεις Μισθοδοσίας

Μισθοδοσία Αυγούστου


5.000,00€
Λογιστ. Σημείωμα
12 / 31-8-07

31.500,00€
5.985,00€

Λογιστ. Σημείωμα
13 / 31-8-07

12.400,00€
2.356,00€

Λογιστ. Σημείωμα
14 / 31-8-07

7.000,00€
1.330,00€

Λογιστ. Σημείωμα
15 / 31-8-07

2.485,00€
472,00€
2.571,00€
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ