Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 07 Οκτωβρίου

13 Οκτωβρίου 2012

Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης. καλούνται να καταθέσουν

Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης. καλούνται να καταθέσουν

Με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης.

Σύμφωνα με πληροφρορίες τα αδικήματα ποιυ ερευνούν οι δύο εισαγγελείς είναι, μεταξύ άλλων, της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαγωγής εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος. Κι αυτό διότι εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται κάποιοι να επιχείρησαν με τον τρόπο αυτό να συγκαλύψουν μεγαλοφοροφυγάδες

Aπό την έρευνα που διενεργείται, όσον αφορά τη μη αξιοποίηση της λίστας, οι δύο εισαγγελείς φαίνεται να εντόπισαν λόγους, για τους οποίους οι δύο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι το επίμαχο υλικό παρέμεινε αδρανές σχεδόν δύο χρόνια, αν και αφορούσε καταθέσεις 1.991 Ελλήνων στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, των οποίων η νομιμότητα θα έπρεπε να ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης, με δήλωσή του για το θέμα, υποστήριξε ότι θεώρησε το εν λόγω υλικό μη αξιοποιήσιμο ως προϊόν υποκλοπής, ενώ ο κ. Καπελέρης φέρεται να παρέλαβε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ελάχιστα ονόματα από τη λίστα, με σκοπό να «εντοπίσει το οικονομικό τους προφίλ».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, πριν από μερικές ημέρες, έδωσαν παραγγελία στο ΣΔΟΕ για την πλήρη διερεύνηση των επίμαχων καταθέσεων κρίνοντας ότι η λίστα έχει επισήμως και νομίμως παραδοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, επί υπουργίας της Κρ. Λαγκάρντ στον τότε ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντινου.

Η λίστα έχει περιέλθει στις γαλλικές Αρχές εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, όταν κατάσχεσαν ψηφιακό υλικό από το σπίτι του πρώην υπαλλήλου της HSBC, καταζητούμενου από τις ελβετικές αρχές, Ερβε Φαλτσιάνι, ο οποίος είχε καταγράψει παράνομα τα στοιχεία περισσότερων από 20.000 καταθετών.

Από τις εννέα μαρτυρικές καταθέσεις, που έχουν λάβει οι οικονομικοί εισαγγελείς προκύπτουν τα εξής:

Ο Ι. Καπελέρης παρέλαβε από τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου 10 ονόματα της λίστας χωρίς να πάρει εντολή για περαιτέρω έρευνα τον Δεκέμβριο του 2010.


Ο Ι. Διώτης, που τον διαδέχθηκε παρέλαβε τη λίστα τον Ιούνιο του 2011, αλλά δεν την ερεύνησε, διότι έκρινε ότι ήταν παράνομη και προϊόν υποκλοπής.


Και οι δυο θα δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα και αν κριθούν επαρκείς δεν θα τους ασκηθεί δίωξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα διωχθούν για κακουργηματικές πράξεις.
http://www.tovima.gr

Υπουργείο Οικονομικών: Κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την Επικράτεια

Υπουργείο Οικονομικών: Κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την ΕπικράτειαΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Υπουργείο Οικονομικών: Κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την Επικράτεια

Στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την Επικράτεια, εντός του τρέχοντος έτους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του Κράτους, της ελαχιστοποίησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.
Η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ ολοκλήρωσε το σχετικό πόρισμα και το παρουσίασε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού κ. Στουρνάρα, του Υφυπουργού κ. Μαυραγάνη και όλων των Γενικών Διευθυντών που εμπλέκονται στο θέμα της ενοποίησης των ΔΟΥ.
Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των ΔΟΥ στη χώρα, έως τέλος του έτους:

• στην Αττική παραμένουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28)

• στη Θεσσαλονίκη παραμένουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6)

• σε 13 Νομούς παραμένουν από 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35), ήτοι: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτίας, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδικής

• σε 36 Νομούς παραμένει 1 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58).

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία (114 ΔΟΥ) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Επιπλέον, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.
Τέλος λήφθηκαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές – παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.

Το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 € ανά μήνα

Το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 € ανά μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4 εκατ. και συνεπώς θα αποσβεστεί σε 5 μήνες περίπου. Άρα το συνολικό όφελος για το Κράτος κατά τη διετία 2013-2014 θα ανέλθει σε 15 εκατ. €. Επιπλέον το Υπουργείο θα προβεί σε ενέργειες ένταξης των δαπανών αυτών στο ΕΣΠΑ, ώστε το Κράτος να επιχορηγηθεί κατά 95% από την Ε.Ε. και άρα η τελική οικονομική επιβάρυνση να είναι ελάχιστη.
Η εξοικονόμηση κόστους προκύπτει από την παράδοση μισθωμένων κτιρίων (π.χ. κτίριο ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής με ετήσιο μίσθωμα 264.000 €, κτίριο ΔΟΥ Τούμπας με ετήσιο μίσθωμα 157.000 €, κτίριο ΔΟΥ Β’ Πατρών με ετήσιο μίσθωμα 176.000 €, κτίριο ΔΟΥ Β’ Κέρκυρας με ετήσιο μίσθωμα 127.000 €) και τη μεταστέγαση σε ιδιόκτητα κτίρια. Οπουδήποτε δεν διατίθενται ιδιόκτητα κτίρια, διενεργούνται άμεσα διαγωνισμοί, με σκοπό τη μείωση των μισθωμάτων.
Η βελτίωση της λειτουργίας των ΔΟΥ θα προκύψει από την ενοποίηση του διάσπαρτου προσωπικού των υφιστάμενων ΔΟΥ. Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των ΔΟΥ Β’ Τάξης κατείχαν λιγότερους από 10 εργαζομένους, ενώ παράλληλα σε ΔΟΥ Α’ Τάξης υπήρχαν Τμήματα με 1 εργαζόμενο και τις καθιστούσε μη παραγωγικές. Πλέον κάθε ΔΟΥ θα διαθέτει επαρκή στελέχωση, ώστε τα Τμήματα των ΔΟΥ να γίνουν πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά, εστιάζοντας στη συλλογή εσόδων για το Κράτος, σε διενέργεια περισσότερων ελέγχων, καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Αναδιαρθρώνεται ο χάρτης των ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Πλέον θα έχουμε καλύτερη λειτουργία των ΔΟΥ, με περισσότερους ελέγχους, περισσότερα έσοδα και μικρότερο κόστος»

12 Οκτωβρίου 2012

25932/12.10.2012 - Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

25932/12.10.2012 - Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

Αριθ. πρωτ.: οίκ. 25932/12.10.2012

Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

Αθήνα: 12/10/2012
Αριθ. πρωτ.: οίκ. 25932

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΟΑΕΔ: 210 9989044
210 9989019
ΣΕΠΕ: 210 3748743
210 3748774
210 3748721
210 3748831
FAX ΟΑΕΔ: 210 9989043
ΣΕΠΕ: 210 3748744
E-mail: aninika@oaed.gr
anitsi@oaed.gr
agiannourakou@ypakp.gr
ktsatsoulis@ypakp.gr
ikeramaris@ypakp.gr
Πληροφορίες για έντυπα ΟΑΕΔ: Α. Νινίκα
Α. Ανίτση
Πληροφορίες για έντυπα ΣΕΠΕ: A. Γιαννουράκου
Κ. Τσατσούλης
Ι. Κεραμάρης
Μ. Παυλοπούλου

ΘΕΜΑ: Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)


Με την υπ’ αριθ. 17227/32/22.8.2012 (ΦΕΚ 2346Β΄/22-8-2012 και ΑΔΑ: Β4ΓΩΛ-ΩΥΣ) Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα:

Άρθρο 1: Ηλεκτρονική υποβολή εντύπων


Θεσπίζεται υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (στο εξής: ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ) με την επιφύλαξη του άρθ. 8 παρ. α΄ και β΄ (βλ. κατωτέρω σελ. 4) και διευκρινίζεται ότι η ΥΑ αφορά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής (και όχι τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ, όπως ίσχυε έως σήμερα και θα ισχύει και κατά τη μεταβατική περίοδο) με την εξαίρεση του άρθ. 4 παρ. γ περ. 2 (βλ. κατωτέρω σελ. 3).

Για να έχουν πρόσβαση στο ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ οι εξωτερικοί χρήστες θα επισκέπτονται τη διεύθυνση eservices.yeka.gr.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Άρθρο 2: Ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα


Απαριθμούνται τα επτά (7) έντυπα που υποβάλλονται ηλεκτρονικά εκ των οποίων οι πίνακες προσωπικού (E4), οι αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης (E8) και οι αιτήσεις για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης (Ε9) είναι έντυπα αρμοδιότητας ΣΕΠΕ.

Οι αναγγελίες πρόσληψης (Ε3), οι αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (Ε5), οι καταγγελίες σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (Ε6) και οι βεβαιώσεις-δηλώσεις εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου (Ε7) είναι έντυπα αρμοδιότητας ΟΑΕΔ.

Τα έντυπα που επισυνάπτονται στην ΥΑ ουσιαστικά αποτελούν τις φόρμες που συμπληρώνονται κατά την ηλεκτρονική υποβολή. Εάν επιλεγεί η κατάθεση με προσέλευση του υπόχρεου στην αρμόδια Υπηρεσία, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τα έντυπα που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα.

Άρθρο 3: Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων


Πρόσβαση στο ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ έχουν μόνο οι εργοδότες οι οποίοι έχουν απογραφεί στο ΙΚΑ, δηλ. είναι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα μητρώα εργοδοτών, και θα χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη που έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η γνωστοποίηση τυχόν μεταβολών στοιχείων των εργοδοτών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις και γίνεται μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής εκτυπώνεται αντίγραφο στο οποίο έχει αποδοθεί αυτόματα και αποτυπώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα αντίγραφα αυτά, αφού προηγουμένως έχουν νομίμως υπογραφεί και σφραγισθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις πχ τα αναρτούν, τα τηρούν στο αρχείο τους, τα επιδεικνύουν, κοκ.

Η επισύναψη του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις υπογραφές εργοδότη και εργαζόμενου ή με την έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή είναι υποχρεωτική όταν υποβάλλεται καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (έντυπο Ε6), ενώ είναι προαιρετική όταν υποβάλλεται αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (έντυπο Ε5).

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιο έντυπο δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης υποχρεωτικού πεδίου (πχ έλλειψη ΑΦΜ εργαζομένου) ή λόγω αδυναμίας επισύναψης του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου σχετικά με το έντυπο Ε6, θα ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία, μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

Άρθρο 4: Προθεσμία και ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής


Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων ισχύουν οι καθοριζόμενες από τις κείμενες διατάξεις προθεσμίες.

Επισημαίνεται πως κατά την ηλεκτρονική υποβολή, η αναγγελία πρόσληψης (έντυπο Ε3), υποβάλλεται το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Εάν επιλεγεί η κατάθεση με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, εξακολουθεί να ισχύει, κατά τη μεταβατική περίοδο, η προθεσμία των οχτώ (8) ημερών.

Ειδικά για τους νέους εργοδότες προβλέπεται ειδική προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών από την πρόσληψη για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3, αφού προηγουμένως έχουν απογραφεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ (και τους έχει χορηγηθεί όνομα και κωδικός χρήστη).

Σε περίπτωση μεταβολής των αποδοχών, ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τον πίνακα προσωπικού συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της μεταβολής (τροποποιητικός αποδοχών, βλ. σχετικά τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε4) εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη μεταβολή.

Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τον πίνακα προσωπικού συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της αλλαγής ή της τροποποίησης (τροποποιητικός ωραρίου, βλ. σχετικά τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε4), το αργότερο ως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Στο πλαίσιο της απλούστευσης διαδικασιών και δεδομένης της διασύνδεσης του ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ με το ΙΚΑ, καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού στις Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο, ακόμη και ως προς τους εργοδότες που επιλέγουν τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ. Σημειώνεται ότι η κατάργηση αφορά τη σχετική υποχρέωση ενώπιον των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ ενώ εξακολουθεί να υφίσταται ενώπιον των Υπηρεσιών του ΙΚΑ σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Ως ημερομηνία υποβολής των εντύπων θεωρείται η ημερομηνία επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης αυτών στο σύστημα με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - εργοδότη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, οι Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ εξακολουθούν να τηρούν, όπως έκαναν έως σήμερα, τα πρωτόκολλα που αφορούν τα έντυπα που κατατίθενται με προσέλευση.

Κατά την πρώτη φάση της ηλεκτρονικής υποβολής, διορθώσεις θα γίνονται μόνο με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ και προσκόμιση ή/και κατάθεση των σχετικών στοιχείων τα οποία θα ελέγχονται κατά περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ.

Άρθρο 5: Πρόσβαση και Διαχείριση


Σχετικά με τα δικαιώματα πρόσβασης και διαχείρισης στα υποβαλλόμενα έντυπα θα εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα αφορούν τον ορισμό των εσωτερικών χρηστών, τον προσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων καθώς και την απόδοση κωδικών.

Άρθρο 6: Συγκρότηση ομάδας διαχείρισης


Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 16511/Δ1.4909/12-9-2012 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΑΔΑ: Β4ΘΞΛ-8ΟΡ) συγκροτήθηκε η ομάδα διαχείρισης του ΠΣ αποτελούμενη από υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ.

Άρθρο 7: Κυρώσεις


Προβλέπεται ρητώς πως οι κείμενες διατάξεις για την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων καθώς και για τα όργανα επιβολής αυτών ισχύουν αναλόγως και για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής.

Άρθρο 8: Μεταβατικές διατάξεις


Καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως τις 28/2/2013 κατά τη διάρκεια της οποίας η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων είναι προαιρετική. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι ακόμη και μετά από την ηλεκτρονική υποβολή οιουδήποτε εντύπου, οι εργοδότες μπορούν να επιλέξουν την κατάθεση με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ. Πχ μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στις 16/10/2012 την αναγγελία πρόσληψης (έντυπο Ε3) και στις 20/11/2012 να προσέλθουν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ και να καταθέσουν πίνακα προσωπικού.

Άρθρο 9: Ισχύς της απόφασης


Η έναρξη ισχύος της Απόφασης ορίζεται στις 15/10/2012 και ρητώς προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση της ΥΑ καταργείται η υπ’ αριθ. 14827/22/24.7.2012 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ 2240Β΄/2−8−2012).
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το σύστημα Αριάδνη υπόσχεται πάταξη της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση

Το σύστημα Αριάδνη υπόσχεται πάταξη της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση

Το σύστημα Αριάδνη υπόσχεται πάταξη της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2012

O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, παρουσίασαν σήμερα το καινοτόμο σύστημα «Αριάδνη» που αφορά στην οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

ετήσιες απώλειες που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ

Όπως δήλωσε ο υπουργός «Με την πιο επιεική προσέγγιση εκτιμούμε ότι λόγω παραβατικότητας τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ετήσιες απώλειες που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται. Είναι και η κοινωνική αδικία η οποία γίνεται εναντίον των νόμιμων εργαζόμενων εναντίον των νόμιμων συνταξιούχων οι οποίοι βλέπουν καθημερινά αυτές τις προκλήσεις μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή μία αυξημένη διαχρονικά παραβατικότητα και ένα κράτος που για πολλές δεκαετίες είναι απλώς θεατής. Η απογραφή και το ηλεκτρονικό δίχτυ που αναπτύξαμε ως πολιτεία τα τελευταία χρόνια είχαν επιτυχή παρέμβαση. Είναι όμως εργαλεία τα οποία έρχονται να αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα αφού γίνει. Είναι όμως εργαλεία τα οποία σε ετήσια βάση δημιουργούν και ταλαιπωρία στους συνταξιούχους αλλά την ίδια στιγμή πρέπει και να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ επιπλέον υπάρχει και το διοικητικό κόστος. Ως υπουργός, ως κυβέρνηση, είναι αδύνατον απέναντι σε αυτή τη μεγάλη παραβατικότητα, στη μεγάλη κοινωνική αδικία να παραμείνω αδρανής, να παραμείνουμε αδρανείς και να βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται μπροστά μας και εμείς απλά να κάνουμε ως παρατηρητές διαπιστώσεις. Γι’ αυτό λοιπόν εισάγουμε το σύστημα «Αριάδνη». Ένα σύστημα που από 1-1-2013 διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναγεννηθεί παραβατικότητα στα

Τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών από την Επιθεώρηση Εργασίας (15512)

Τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών από την Επιθεώρηση Εργασίας (15512)

Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) λειτουργεί η Τηλεφωνική γραμμή (15512) από τις 9πμ έως 9μμ στο πλαίσιο του Αυτοτελούς Γραφείου Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και Διαχείρισης Καταγγελιών (άρθρο 11 Ν. 3996/2011).

Τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών από την Επιθεώρηση Εργασίας (15512)

Η ανωτέρω τηλεφωνική γραμμή την παρούσα περίοδο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας. 

Ειδικότερα για παραβάσεις:
αα) των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας της σχετικής ιδίως με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τους ειδικούς όρους και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (όπως ανήλικοι, νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με αναπηρία), καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζόμενων,
ββ) των όρων κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
γγ) των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση,
δδ) των διατάξεων σχετικά με τη νομιμότητα της απασχόλησης των εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών και
εε) της νομοθεσίας για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας.
Μελλοντικά το τηλ (15512) θα μετεξελιχθεί σε τηλεφωνική γραμμή παροχής πληροφοριών και υποστήριξης σε εργαζόμενους και εργοδότες, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση μέσα από το υποέργο Υλοποίηση σύγχρονου κεντρικοποιημένου συστήματος παροχής υπηρεσιών του ΣΕΠΕ - Call Center.
Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων θα γίνεται παράλληλα με την υποδοχή και καταγραφή καταγγελιών και δρομολόγηση τους στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες. Ενημέρωση θα παρέχεται και σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Τόσο τα ερωτήματα όσο και οι καταγγελίες θα μπορούν να κατατίθενται επώνυμα ή και ανώνυμα και θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο σύστημα.
Σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα θέματα αυτά από τους Επιθεωρητές του Σώματος που υπηρετούν στα 102 Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) και 52 Τμήματα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ΤΕΑΥΕ) που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Με την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης η διαδικασία απλουστεύεται ενώ η παροχή των πληροφοριών και των απαντήσεων σε ερωτήματα θα γίνεται σε δύο επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο οι ερωτήσεις θα είναι πιο απλές και γενικές. Η απάντησή τους δεν θα απαιτεί ουσιαστική εξειδίκευση και γνώση του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης που υποβάλλει το ερώτημα.
Στο δεύτερο επίπεδο θα παραπέμπονται ερωτήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες συνθήκες και χαρακτηριστικά της επιχείρησης και της δραστηριότητάς της ή του εργαζόμενου και της εργασίας του. Τα ερωτήματα αυτά κατά βάση θα έχουν περάσει από το πρώτο επίπεδο χωρίς επιτυχή αντιμετώπιση και θα έχουν κλιμακωτή εξέταση από περισσότερο εξειδικευμένα στελέχη.

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


1. Υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης

2. Παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης (προσυνταξιοδοτική Βεβαίωση)


Από 15/10/2012 θα είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν στον τομέα των Συντάξεων, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη χρήση των "εργαλείων" της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη συμπλήρωση και υποβολή μέσω διαδικτύου της αίτησης για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας) και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης.

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Έτσι ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση για χορήγηση σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό). Επίσης θα μπορεί να παρακολουθεί και να αντλεί πληροφορίες για την πορεία εξέλιξης της αίτησης συνταξιοδότησης ή προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωση αυτής.

Με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών ωφελούνται οι ασφαλισμένοι και οι υπηρεσίες Συντάξεων 

γιατί:
 • ελαχιστοποιείται ο χρόνος υποβολής της αίτησης, αφού η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ περιορίζεται μόνο στην παράδοση των δικαιολογητικών.
 • οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή τους (για συνταξιοδότηση ή προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης).
 • οι υπηρεσίες συντάξεων θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το χρόνο συναλλαγής που αποδεσμεύεται με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρόνου απόκρισης στα αιτήματα των ασφαλισμένων.
 • Οι νέες υπηρεσίες θα εμπλουτίζονται διαρκώς ώστε να αποτελούν ένα ωφέλιμο "εργαλείο" για τους πολίτες αλλά και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα βρείτε στον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ www.ika.gr

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Εμβάσματα στο εξωτερικό μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα, για 13500.

Εμβάσματα στο εξωτερικό μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα, για 13500.

Εμβάσματα στο εξωτερικό μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα, για 13.500 περιπτώσεις εντοπίστηκαν όπως δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι των 54.000 φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.


Σε ποσοστό 25% διαπιστώθηκαν εμβάσματα στο εξωτερικό μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή της Μαρίνας Χρυσβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία της λίστας των εμβασμάτων και από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι σε ένα ποσοστό 25% υπάρχει αναντιστοιχία δηλώσεων και εμβασμάτων.


«Έχουμε ζητήσει από αυτούς να δικαιολογήσουν την αναντιστοιχία και σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα» είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στον έλεγχο στοιχείων για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο από έλληνες πολίτες μέχρι την 31.12.2010. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτει ότι έχουν ήδη προκύψει στοιχεία τα οποία ερευνώνται προκειμένου να προχωρήσουν οι καταλογισμοί φόρων.

Στο αίτημα πάντως της κας Χρυσοβελώνη να επεκταθεί η έρευνα για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο και πριν από το 2009, ο υφυπουργός δεν το αρνήθηκε αλλά τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι ο έλεγχος της λίστας των εμβασμάτων.
http://www.skai.grΤο ΣΔΟΕ ψάχνει 14.000 Έλληνες που έβγαλαν χρήματα ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Πλειστηριασμοί ακινήτων και φοροφυγάδες στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Πλειστηριασμοί ακινήτων και φοροφυγάδες στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται διακόσια άτομα που «χτυπούν» κυρίως πλειστηριασμούς ακινήτων

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται διακόσια άτομα που «χτυπούν» κυρίως πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος τους για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Σύμφωνα με "Το Βήμα", στην υπόθεση παρενέβη κι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης που ζήτησε τα σχετικά έγγραφα στοιχεία.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται διακόσια άτομα που «χτυπούν» κυρίως πλειστηριασμούς ακινήτων

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται διακόσια άτομα που «χτυπούν» κυρίως πλειστηριασμούς ακινήτωνΚυκλώματα «τοκογλύφων» πίσω από πλειστηριασμούς ακινήτων

Οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους σε ιδιώτες που επί σειρά ετών υφάρπαζαν χιλιάδες ακίνητα μέσω πλειστηριασμών και είχαν τεράστια κέρδη, χωρίς να δηλώνουν στην εφορία τις ύποπτες συναλλαγές τους. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι μέσω αυτού του εκτεταμένου ελέγχου θα φτάσουν και σε κυκλώματα «τοκογλύφων».

Με επείγον έγγραφό του στην Ένωση Ελλήνων Συμβολαιογράφων, το οποίο στάλθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, το ΣΔΟΕ ζητεί να ενημερωθεί από τα μέλη της «για τα πλήρη στοιχεία αγοραπωλησιών ακινήτων που εκπλειστηριάστηκαν την περίοδο 2007-2010 στην περιοχή της τέως διοίκησης πρωτευούσης». Σημειώνεται ότι στην τέως διοίκηση πρωτευούσης περιλαμβάνονται όλοι σχεδόν οι δήμοι της Αττικής.
Η μαφία των εξ επαγγέλματος μειοδοτών στους πλειστηριασμούς ακινήτων

Εκτιμάται ότι σχετικές απαντήσεις θα αποστείλουν τις προσεχείς εβδομάδες περίπου 1.000 από τους περίπου 1800 συμβολαιογράφους της 'Ενωσης. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2007-2010, περίοδος στην οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ, έχουν εκπλειστηριασθεί περισσότερα από 150.000 ακίνητα τα οποία κατέληξαν σε «επαγγελματίες μειοδότες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα αυτά επί σειρά ετών λυμαίνονταν τη διαδικασία των πλειστηριασμών και απειλούσαν τους εκτός κυκλωμάτων υποψήφιους πλειοδότες να αποσυρθούν, έτσι ώστε να αποκτήσουν τα ακίνητα έναντι... πινακίου φακής.

Σύμφωνα με "Το Βήμα" υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις στις οποίες κατακυρώθηκαν ακίνητα σε τιμή μόλις τριών ευρώ υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης η οποία υπολειπόταν βεβαίως ακόμη και της αντικειμενικής αξίας τους. Επιπλέον πολλές φορές είχαν υπάρξει κρούσματα ξυλοδαρμού ιδιωτών, εκτός του κυκλώματος, που επιχειρούσαν να διεκδικήσουν τα ακίνητα.

Τα «κοράκια» που λαμβάνουν μέρος στους πλειστηριασμούς υποβάλουν συνήθως μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, ενώ εμφανίζονται στους πλειστηριασμούς να κάνουν προσφορές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Βήμα


Διαβάστε ακόμα

Πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου (οφειλών άνω των 3.000 ευρώ)

11 Οκτωβρίου 2012

ΙΚΑ Παράνομη απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων

ΙΚΑ Παράνομη απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Παράνομη απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων


Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΣΕΠΕ με συνοδεία της αστυνομίας το βράδυ της 09/10/2012 σε Νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων διαπιστώθηκε η απασχόληση εκατόν τριάντα τριών (133) ανασφάλιστων αλλοδαπών, ως αποκλειστικών νοσοκόμων, χωρίς πιστοποιητικά υγείας και νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής και εργασίας.

Στα γραφεία προϊσταμένων βάρδιας των Νοσοκομείων δεν τηρούνταν στοιχεία παρουσίας των παράνομων αλλοδαπών στους θαλάμους ασθενών.

Από την αστυνομική δύναμη συνοδείας των κλιμακίων ελέγχου πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις και προσαγωγές.ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Δεν καταργείται ακόμα η εργοδοτική εισφοράς 1,1% υπέρ του ΟΕΚ και του ΟΕΕ

Δεν καταργείται ακόμα η εργοδοτική εισφοράς 1,1% υπέρ του ΟΕΚ και του ΟΕΕ

ΓΙΑ δεύτερη φορά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης απέσυρε την τροπολογία για την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς 1,1% υπέρ του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, λόγω της αρνητικής στάσης από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά και προ του κινδύνου καταψήφισης της ρύθμισης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Η απόσυρση για δεύτερη φορά της συγκεκριμένης ρύθμισης, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας με βάση το μνημόνιο, καθιστά προφανή τη δυσκολία για την ψήφιση από τη Βουλή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κίνηση αυτή αναδεικνύει το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα που υπάρχει, καθώς είναι η πέμπτη φορά που τα τρία κόμματα που μετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας δεν έχουν κοινή γραμμή. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Eurogroup, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να «τρέξει» για να υλοποιήσει 89 εκκρεμότητες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Βασική ένσταση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν ότι οι δύο οργανισμοί έχουν μεν καταργηθεί, ωστόσο το ποσό της εργοδοτικής εισφοράς πήγαινε στον ΟΑΕΔ. Έτσι η κατάργησή της θα ισοδυναμούσε με απώλεια εσόδων για τον ΟΑΕΔ ύψους 247 εκατ. ευρώ ετησίως.
http://www.express.gr

Φορολογία ακινήτων, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Φορολογία ακινήτων, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Το τελικό σχέδιο της φορολογίας ακινήτων

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο

Το τελικό σχέδιο της φορολογίας ακινήτων

Το τελικό σχέδιο της φορολογίας ακινήτων


Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου για 
 • κατοικίες, 
 • επαγγελματικά ακίνητα, 
 • οικόπεδα και 
 • αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλεως
με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Φόρο και οι αγροτικές εκτάσεις

Επίσης, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

 Αντικατάσταση ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ

Στόχος είναι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων ( ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), να αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή αποδίδουν και οι δύο φόροι μαζί.


Τι προβλέπει το σχέδιο φορολογίας ακινήτων;

Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά) προβλέπει:

Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας. 

Εξετάζονται δύο προτάσεις:
 • Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον ΦΠΑ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. Η εν λόγω μείωση κρίνεται από αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «οριζόντια και άδικη», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικά στοιχεία ενός ακινήτου.
 • Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μία κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.). Από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υπόκειται σε φόρο.

Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων

Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων θυμίζει κατά πολύ αυτή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Θα έχει πολλά κλιμάκια, ενώ στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Αγροτεμάχια: Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ξεχωριστού φόρου στα αγροτεμάχια. Οπως διαπίστωσε το υπουργείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ορθά και έγκαιρα ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εδαφικών εκτάσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2012, με συνέπεια να θεωρείται προς το παρόν αδύνατη πρακτικά η ένταξη των συγκεκριμένων ακινήτων στον ενιαίο φόρο.

Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται προσωρινά, τα συγκεκριμένα ακίνητα να φορολογούνται ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ.), η απόστασή της από τη θάλασσα, το εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφάνειάς της και ανεγερθέντα κτίσματα.

Αγρότες: το σενάριο προβλέπει ότι δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά θα ισχύσουν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγησή τους όπως η εφαρμογή κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.
Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
http://www.ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα

Πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου (οφειλών άνω των 3.000 ευρώ)

Στουρνάρας : Θετικός για Eurogroup και Μέρκελ

Στουρνάρας : Θετικός για Eurogroup και Μέρκελ 

Θετική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας την σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου. 
Stoyrnaras-gia-Eurogroup-Merkel
Stoyrnaras-gia-Eurogroup-Merkel

Αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης

 «Ήταν νομίζω μία θετική αποτίμηση» είπε ο κ.Στουρνάρας ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης την οποία, όπως ανέφερε, την υπολογίζει στον Νοέμβριο.

Ζητήσαμε την επιμήκυνση στο Eurogroup

 Αναφερόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε πως ήταν «κάπως καλύτερη η εικόνα». Ανέφερε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό με μεγάλη λεπτομέρεια, και τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι έγινε χθες στο Eurogroup υπογραμμίζοντας πως «έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι έχουμε ζητήσει την επιμήκυνση και το θέμα είναι πάνω στο τραπέζι. «Το πρόβλημα με την επιμήκυνση, είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα. Πήραμε την εντολή από το Eurogroup για να δούμε πως θα βρεθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Με τι τρόπους. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016 

xrysos, χρυσος, xreokopia, τιμές,

Αλλαγή κλίματος στο κλάδο της εξόρυξης χρυσού 

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016, ξεπερνώντας τη Φινλανδία, εκτιμά σε άρθρο του το Bloomberg.

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα

Το δίκτυο οικονομικών ειδήσεων παρουσιάζει παράλληλα τα προβλήματα που εμπόδιζαν όλα αυτά τα χρόνια - γραφειοκρατία, περιβαλλοντικοί περιορισμοί, κωλυσιεργία στην λήψη αποφάσεων - την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.
Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όσες εταιρίες επιχειρούν να εισέλθουν στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα είναι λίγο πολύ γνωστά και κοινά για όλες, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Η χορήγηση αδειών εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μέσα στα οποία οι εταιρίες αναθεωρούν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη χώρα ενώ ταυτόχρονα πλήττονται και οικονομικά.


Η καναδέζικη επιχείρηση European Goldfields, σημειώνει το Bloomberg, προσπαθούσε για περισσότερο από πέντε χρόνια να πάρει άδεια εξόρυξης για τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και κατά το διάστημα αυτό η μετοχή της «υπέφερε» από μεγάλα σκαμπανεβάσματα. «Με τίποτα δεν θα γύριζα στην Ελλάδα», λέει πρώην στέλεχος της που έφυγε από την εταιρεία για να εργαστεί σε μεταλλευτική στην ΠΓΔΜ.

Ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη χρυσού

Ανησυχίες προκύπτουν σχετικά και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη καθώς και με τις συνέπειες για τον τουρισμό της εκάστοτε περιοχής.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα οι κάτοικοι της Ιερισσού διαδήλωναν κατά της λειτουργίας του ορυχείου στις Σκουριές καθώς στην περιοχή εξόρυξης συμπεριλαμβάνονται και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης που ενδέχεται να αποψιλωθούν λόγω των εργασιών.
Παρά τις προθέσεις τις εταιρίας για αναφύτευση, οι κάτοικοi υποστηρίζουν ότι η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια.
Μια άλλη καναδέζικη εταιρία, η TVX, που είχε δικαιώματα εξόρυξης για τα ορυχεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τις τοπικές Αρχές και είχε βρεθεί στα δικαστήρια πριν εγκαταλείψει οριστικά τις δραστηριότητες τις στην περιοχή το 2003.

Αλλαγή κλίματος στο κλάδο της εξόρυξης χρυσού 

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται μια μεταστροφή κλίματος, βλέπει το Bloomberg.
Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη κάνει επιτακτική την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων που όχι μόνο θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά θα δώσουν και ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Στο κλάδο της εξόρυξης χρυσού διακρίνεται μια προσπάθεια εξομάλυνσης των προβλημάτων, επισημαίνει. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πρόγραμμα έγκρισης έργων με διαδικασίες «fast track».
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή ο χρυσός είναι το μόνο μέταλλο που επιτρέπει τη ταχεία έγκριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα.

Ελλάδα ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών εξόρυξης, η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη θέση της Φινλανδίας ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη καθώς οι ελληνικές Αρχές ξεπαγώνουν συμφωνίες που έμειναν στάσιμες για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών περιορισμών.
Η Glory Resources, ιδιοκτήτρια του ορυχείου στις Σάπες Ροδόπης και η Eldorado Gold, μητρική εταιρία της European Goldfields, δήλωσαν ότι η παραγωγή και των δύο το 2016 θα φτάνει τις 425.000 ουγγιές χρυσού (αξίας 757 εκ. δολαρίων με τις τρέχουσες τιμές), ξεπερνώντας κατά πολύ τις 16.000 ουγγιές που ήταν η παραγωγή της χώρας το 2011. Συγκριτικά η Φινλανδία παράγει 220.000 ουγκιές.
Σύμφωνα δε με τον αντιπρόεδρο της Eldorado, Εντουάρντο Μούρα, η εταιρία σκοπεύει να επενδύσει στην Ελλάδα σχεδόν ένα δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.
«Οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι μια στάση υπέρ της εξόρυξης είναι απαραίτητη, λόγω των προοπτικών δημιουργίας θέσεων εργασίας»
δήλωσε ο πρόεδρος της Glory Resources Τζέρεμι Ράθχολ για να προσθέσει ότι «είναι αξιοπερίεργο που η Ελλάδα είναι σχεδόν ανεξερεύνητη».

Η Ελλάδα απασχολεί σήμερα 10.300 εργαζόμενους στον τομέα της μετάλλευσης και της εξόρυξης.


Η Eldorado Gold διπλασίασε το εργατικό δυναμικό της στη χώρα σε 800 άτομα από τότε που έγινε η εξαγορά των ορυχείων και σχεδιάζει να το αυξήσει σε 1.500 όταν θα αναπτύξει πλήρως την παραγωγή της. Η Glory Resources υποστηρίζει ότι θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους όταν ξεκινήσει την παραγωγή της.
πηγή Νέα on line

10 Οκτωβρίου 2012

Περίπου 91.000 συντάξεις του ΙΚΑ δεν θα δοθούν στις 22 Οκτωβρίου

Περίπου 91.000 συντάξεις του ΙΚΑ δεν θα δοθούν στις 22 Οκτωβρίου

Περίπου 91.000 (91.124) συντάξεις του ΙΚΑ δεν θα δοθούν στις 22 Οκτωβρίου, καθώς οι δικαιούχοι δεν πήραν μέρος στην απογραφή που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.
Περίπου 91.000 συντάξεις του ΙΚΑ δεν θα δοθούν στις 22 Οκτωβρίου

Περίπου 91.000 συντάξεις του ΙΚΑ δεν θα δοθούν στις 22 Οκτωβρίου


Στα κατά τόπους υποκαταστήματα μετά τις 22 Οκτωβρίου όσοι δεν πρόλαβαν να απογραφούν

Σύμφωνα με τον διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο, όσοι δεν έχουν απογραφεί θα μπορούν να προσέλθουν στα υποκαστήματα του ΙΚΑ -με τα στοιχεία της απογραφής- για να λάβουν το αργότερο την επόμενη ημέρα κανονικά τη σύνταξή τους ενώ θα ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι εισέπρατταν τις συντάξεις.

Ειδικότερα δεν απεγράφησαν:

- 52.189 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

- 33.960 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ

- 222 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ και

- 4.573 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠ – ΟΤΕ


Πάντως, δεν ήταν λίγοι οι συνταξιούχοι που δεν προσήλθαν να απογραφούν, θεωρώντας ότι είχαν απογραφεί με την περυσινή διαδικασία, αγνοώντας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

Yποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο

Yποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο

Στο 0,9%, από 1,7% που ήταν τον Αύγουστο, υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Σεπτεμβρίου 2012, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011, προκύπτει αύξηση 0,9%, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2012, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 2,5%, έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2010 - Σεπτεμβρίου 2011, παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης 3,9% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2012, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:


1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: ψάρια νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά.

β) Κατά 37,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση» λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.

γ) Κατά 4,1% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.

δ) Κατά 0,4% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω επαναφοράς των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα κουρεία-κομμωτήρια-είδη ατομικής φροντίδας και στα ασφάλιστρα μεταφορών.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.

β) Κατά 0,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

γ) Κατά 0,7% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα αυτοκίνητα.

δ) Κατά 0,6% της ομάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα βιβλία-γραφική ύλη-σχολικά είδη.

ε) Κατά 3,4% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

στ) Κατά 0,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:


1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, ψάρια γενικά, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο.

β) Κατά 1,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 5,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

δ) Κατά 3,3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.

ε) Κατά 0,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,4% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 2,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.

γ) Κατά 1,7% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των νοσοκομείων και κλινικών.

δ) Κατά 1,9% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

ε) Κατά 2,2% της ομάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής.

στ) Κατά 3,7% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

ζ) Κατά 1,2% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, προσωπικών ειδών και ασφαλίστρων μεταφορών.

http://www.naftemporiki.gr

Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.υπαγωγή στο άρθρο 99

Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.υπαγωγή στο άρθρο 99

Αίτηση υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του Ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 12 του Ν.4013/2011 και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του Ν.4072/2012, κατέθεσε χθες η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΒΔΤ, με δεδομένο ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις κυριότερες πιστώτριες τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές της, η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να μπορέσει να συμφωνήσει μαζί τους και να υλοποιήσει σε σύντομο χρόνο το πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει.

«Η εταιρεία υπήρξε από συστάσεώς της και επί σειρά δεκαετιών κερδοφόρα, μέχρι και την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το έτος 2008 και την έκδοση της ακυρωτικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του έτους 2009, η οποία οδήγησε στη ματαίωση της οικοδόμησης εμπορικού κέντρου συμφερόντων της -υλοποιουμένου ήδη κατά την περίοδο εκείνη σε ποσοστό 75% του φέροντος οργανισμού του- στο υπ' αριθμόν 45α Οικοδομικό Τετράγωνο στην περιοχή του Βοτανικού, το οποίο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου μεταπολεμικού αναπτυξιακού έργου που επιχειρήθηκε ποτέ στο Νομό Αττικής, της «Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ Χαράλαμπος Βωβός.

Σύμφωνα με τον κ. Βωβό, αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκθεση της εταιρίας σε δανεισμό, σημαντικό μέρος του οποίου προοριζόταν για την υλοποίηση του έργου στο Βοτανικό, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση αρνητικών ταμειακών ροών.

Πρατήρια υγρών καυσίμων - 3.290 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις

Πρατήρια υγρών καυσίμων - 3.290 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις

Τουλάχιστον 3.290 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις διαπιστώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά τους ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων, δείχνουν τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, από το Νοέμβριο του 2011 εφαρμόζεται επιχειρησιακό σχέδιο και επικαιροποιημένοι, έντυποι οδηγοί ελεγκτικών επαληθεύσεων για τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στους εμπλεκόμενους (εταιρείες εμπορίας, φορολογικές αποθήκες καυσίμων, πρατήρια, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, βυτιοφόρα, φορτηγά κλπ). Κατ΄ εφαρμογή των παραπάνω, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του ΣΔΟΕ και του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για την περίοδο 2012-2014, όπως σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, πραγματοποιήθηκαν 408 έλεγχοι σε πρατήρια υγρών καυσίμων, βρέθηκαν 186 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 3.290 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει τέλος ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση προληπτικοί και προσωρινοί έλεγχοι, που καλύπτουν όλο το κύκλωμα των ενεργειακών προϊόντων, όπως παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία, διάθεση και χρήση στην κατανάλωση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

9 Οκτωβρίου 2012

Τo Δημόσιο άντλησε την Τρίτη 1,3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Τo Δημόσιο άντλησε την Τρίτη 1,3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Τo Δημόσιο άντλησε την Τρίτη 1,3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται χαμηλότερα απ' αυτό της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης του Σεπτεμβρίου.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,46% έναντι 4,54% στην προηγούμενη έκδοση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.


Το 4,46% είναι το χαμηλότερο επιτόκιο από τον Αύγουστο του 2011.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,60 φορές, έναντι συντελεστή κάλυψης 1,95 στην προηγούμενη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.
http://www.tovima.gr

Η οικοδομή σημείωσε πτώση 49,2%

Η οικοδομή σημείωσε πτώση 49,2% 

Το πρώτο επτάμηνο του 2012 η συνολική μείωση της οικοδομής να ανέρχεται στο 22,3%.

Νέα κάθετη πτώση κατά 49,2% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα στο πρώτο επτάμηνο του 2012 η συνολική μείωση της οικοδομής να ανέρχεται στο 22,3%.
πτώση κατά 51,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών
πτώση κατά 51,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών

Παράλληλα, η πτώση κατά 51,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τον Ιούλιο, προοιωνίζεται ότι και τους επόμενους μήνες, η οικοδομή, η πάλαι ποτέ «ατμομηχανή της οικονομίας» στην οποία απασχολούνται περίπου 35 επαγγελματικοί κλάδοι, θα είναι ουσιαστικά «νεκρωμένη», έχοντας πληγεί καίρια, από την αύξηση της φορολογίας, τον δραστικό περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Ιούλιο 2012 σε 2.132 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 413,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.595,6 χιλιάδες m3 όγκου.

Η δραστηριότητα παρουσίασε μείωση κατά 51,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 43% στην επιφάνεια και κατά 49,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.


Συνολικά, το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 25,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 21,3% στην επιφάνεια και κατά 22,3% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2011.

www.kathimerini.gr

Εκτός των προβλέψεων το ποσοστό του δημόσιου χρέους έναντι του ΑΕΠ

Εκτός των προβλέψεων το ποσοστό του δημόσιου χρέους έναντι του ΑΕΠ

Το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2017 εξαιτίας της βαθύτερης του αναμενόμενου ύφεσης και των δημοσιονομικών αστοχιών, είπε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη, θέτοντας εν αμφιβόλω τον στόχο που έχει τεθεί στο μνημόνιο.

Σε έκθεσή του προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 152,8% το 2017 έναντι πρόβλεψης του μνημονίου για 137,3%.


Βάσει της δεύτερης δανειακής σύμβασης η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 ώστε να το καταστήσει βιώσιμο, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει το ΔΝΤ να χρηματοδοτεί τη χώρα.

Το ταμείο αναφέρει επίσης ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ --επίπεδο ικανό να για να μειωθεί δραστικά το χρέος-- δεν είναι πλέον εφικτός πριν το 2016. Στο μνημόνιο προβλέπεται ότι η οικονομία θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% από το 2014.

"Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση και οι αστοχίες στην εφαρμογή των μέτρων θα περιπλέξουν για ακόμα μια φορά την επίτευξη του στόχου για σημαντική μείωση του ελλείμματος", είπε το ΔΝΤ.


Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Menno Snel είπε την Τρίτη ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εάν το ύψος του αποδειχθεί μη βιώσιμο.

Οι χώρες της ευρωζώνης φαίνονται, ωστόσο, να εμμένουν στους δημοσιονομικούς στόχους, δίνοντας στην Αθήνα μόνο περισσότερο χρόνο για να τους επιτύχει. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε μετά το Eurogroup της Δευτέρας ότι οι εταίροι της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα παράταση δύο ετών για την εφαρμογή περικοπών σχεδόν 12 δισ. ευρώ.
http://www.imerisia.gr/

Χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από το κράτος

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για ορισμό νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, όπου τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το κράτος κι όχι οι κοινωνικοί εταίροι, κάτι που ισχύει σήμερα.

Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Είναι βέβαιο ότι ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος θα έληγε στα τέλη Οκτωβρίου, θα τιναχθεί στον αέρα μετά την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.
Αυτό σημαίνει ότι μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού με το νόμο 4046/12, προχωρά και σε νομική παρέμβαση ώστε να παγιωθεί ο καθορισμός του από το κράτος.

Χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

 Συγκεκριμένα το «Μνημόνιο συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής», κεφ. 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας» αναφέρει:
«Η κυβέρνηση θα εργασθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Αρχές Απριλίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα από τις αρχές Απριλίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «Δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός», ωστόσο κάτι τέτοιο εξαρτάται από την ανεργία και την ύφεση στη χώρα που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις της εκάστοτε κυβέρνησης πέφτουν έξω.
Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

1. Ολοκλήρωση κοινωνικού διαλόγου έως το τέλος Οκτωβρίου.

2. Έως το τέλος του 2012 νομική προετοιμασία του «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

3. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης.

4. Έως το τέλος Ιανουαρίου 2013, μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί.

5. Αρχές Απριλίου του 2013 θα τεθεί σε εφαρμογή ο κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση τον «νέο μηχανισμό». 

http://www.express.gr

Ξεκινά η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.

Ξεκινά η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.

Αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.

Η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει εφάπαξ και η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει οτι θα εισπράξει περίπου 420 εκ. ευρώ.

Παράλληλα από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2013.

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: "το χαράτσι της ΔΕΗ το πληρώνουν μόνο τα κορόιδα"

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: "το χαράτσι της ΔΕΗ το πληρώνουν μόνο τα κορόιδα"

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στις 17:00 το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Νίκος Φωτόπουλος, σχετικά με την καταγγελία ότι έχει στοιχεία πως "το χαράτσι της ΔΕΗ το πληρώνουν μόνο τα κορόιδα", τονίζοντας ότι οι φτωχοί πληρώνουν και οι πλούσιοι απέχουν.

Λίστα επιχειρήσεων που έτυχαν... ειδικής μεταχείρισης από την ΔΕΗ.


Έτσι, σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα λίστα επιχειρήσεων που έτυχαν... ειδικής μεταχείρισης από την ΔΕΗ.

Ο κ. Φωτόπουλος κατήγγειλε τον εμπαιγμό των Ελλήνων πολιτών που κλήθηκαν να καταβάλουν το δυσβάσταχτο "χαράτσι", την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις είτε πλήρωσαν μειωμένο τέλος ακινήτων, -ακόμη και σε ποσοστό 60%-, είτε εξαιρέθηκαν του σχετικού μέτρου. Σε άλλες περιπτώσεις δε, επιχειρήσεις εμφανίζουν μειωμένο αριθμό του εμβαδού του κτιρίου, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Ενδεικτική είναι η περίπτωση τεσσάρων κτιρίων του επιχειρηματία κ. Μπάμπη Βωβού, επί της λεωφόρου Κηφισίας.


Στην πρώτη παροχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τα τ.μ από 15.578 έγιναν 9.985 και ο επιχειρηματίας γλίτωνε 196.585 ευρώ χαράτσι. Στη δεύτερη παροχή τα τ.μ από 33.705 έγιναν 19.981 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 446.626 χαράτσι. Στην τρίτη παροχή τα τετραγωνικά από 20.956 έγιναν 9.728 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 310.364 ευρώ. Στην τέταρτη παροχή τα τετραγωνικά από 22.173 έγιναν 12.844 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 296.891 ευρώ.

Πέραν των παραπάνω στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ έθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα:

1η Περίπτωση: Πως γίνεται και τι έγινε το REGENCY καζίνο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ το 2011 χρεώνεται με ΕΕΤΗΔΕ με βάση τα τετραγωνικά του, το 2012 μηδενίζονται τα τετραγωνικά του, με αποτέλεσμα να του επιστρέφεται και το ποσό που είχε χρεωθεί το 2011. Ανήκει στις Ουρσουλινες; Έχει ανάγκη στήριξης; Είναι φιλόπτωχο ταμείο;
2η Περίπτωση: Πως γίνεται και γιατί το ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ενώ αρχικώς πλήρωσε, δεν πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ; Ανήκει στην εκκλησία; Έχει ανάγκη στήριξης;
3η Περίπτωση: Πως γίνεται και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ , δεν πληρώνει καθόλου χαράτσι; Είναι φιλανθρωπικό Ίδρυμα; Είναι βιομηχανία; Είναι εκκλησία;
4η Περίπτωση: Πως γίνεται, τι γίνεται και τα εκπαιδευτήρια ΚΩΣΤΕΑ -ΓΕΙΤΟΝΑ δεν πληρώνουν χαράτσι; Έχει ανάγκη φιλανθρωπίας ο κ. Γείτονας;
5η Περίπτωση: Γιατί ενώ ο εκδοτικός Οργανισμός Λαμπράκη και η εφημερίδα Ελευθεροτυπία μετά το δώρο Βενιζέλου πληρώνουν μειωμένο χαράτσι; Ο εκδοτικός οίκος Πήγασος δεν πληρώνει καθόλου; Αν η απάντηση είναι γιατί έχει βιομηχανικό ρεύμα, τι διαφορετικό βγάζει-κάνει-εκδίδει από τον ΔΟΛ και την Ελευθεροτυπία που να του δίνει την δυνατότητα να έχει βιομηχανικό ρεύμα;
6η Περίπτωση: Πώς γίνεται και τα ελαστικά ΜΙΣΕΛΕΝ δεν πληρώνουν χαράτσι; Παράγονται εδώ;
7η Περίπτωση: Πως γίνεται και το ΙΚΕΑ στα Σπάτα δεν πληρώνει; Οι Σουηδοί έχουν δική τους οικονομική ζώνη;

Στα παραδείγματα επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση για τις εκπτώσεις περιλαμβάνονται κατά τον κ. Φωτόπουλο το The Mall, το River West στη Θεσσαλονίκη, το θεραπευτήριο Υγεία, το Πόρτο Καρράς, η Media Markt, η Αττική Οδός. Επίσης ο κ. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου πλήρωσε 70.545 ευρώ χαμηλότερο τέλος ακινήτων για τη βίλα της στο Π. Ψυχικό.


Απάντηση από ΣΚΑΙ

Ο ΣΚΑΙ ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Φωτόπουλος είναι ψευδή. Οπως αναφέρεται, «το ψεύδος του κ. Φωτόπουλου έγκειται στο γεγονός ότι ο ΣΚΑΪ είναι ενοικιαστής και όχι ιδιοκτήτης και άρα -σύμφωνα με το νόμο- δεν καταβάλλει τέλος ακινήτων». Ο ΣΚΑΪ συμπληρώνει ότι πληρώνει λογαριασμό μόνο για τις κεραίες εκπομπής του σήματος και γνωστοποιεί ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα του μετά τα συκοφαντικά και ψευδή στοιχεία σε βάρος του.
http://www.protothema.gr/

Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%

Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%

Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20% σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα, προωθώντας ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» η ρύθμιση αυτή σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα που προέρχονται αποκλειστικά από ακίνητα θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα!

Θύματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από 1.000 έως 35.000 ευρώ το χρόνο προερχόμενα από εκμισθώσεις ακινήτων, δηλαδή περίπου 1.000.000 μικροϊδιοκτήτες. Τη ρύθμιση αυτή είχε εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σχετικές εκθέσεις που είχαν υποβάλει τα τεχνικά κλιμάκια του διεθνούς οργανισμού τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.

Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση:

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους. Συνεπώς, η τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 5.000 ευρώ θα φθάνει τα 1.550 ευρώ.

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων με ένα παιδί και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 1.400 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, οπότε η τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 7.000 ευρώ θα φθάνει μέχρι και τα 2.192 ευρώ.

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων με δυο παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 1.800 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους. Συνεπώς, τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 9.000 ευρώ θα φθάνει μέχρι τα 2.700 ευρώ!

Προσαυξήσεις

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων με τρία παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 2.400 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, οπότε η τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ θα φθάνει τα 3.720 ευρώ.

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων με τέσσερα παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 3.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, οπότε η τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 15.000 ευρώ θα φθάνει τα 4.650 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες χωρίς παιδιά και με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα κυμαίνονται από 680 έως και 1.780 ευρώ.

• Οι ιδιοκτήτες με 1 παιδί και με ετήσια εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα κυμαίνονται από 130 έως και 1.980 ευρώ.

• Οι ιδιοκτήτες με 2 παιδιά και με ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα κυμαίνονται από 330 έως και 2.180 ευρώ.

• Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ετήσια εισοδήματα πάνω από 35.000 ευρώ θα ωφεληθούν με φοροελαφρύνσεις που θα είναι μεγαλύτερες όσο υψηλότερα είναι τα εισοδήματά τους.
«Τύπος της Κυριακής»

8 Οκτωβρίου 2012

Ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, να εξετάσει η ΕΕ, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, να εξετάσει η ΕΕ, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το σενάριο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που αυτό αποδειχθεί μη βιώσιμο, υποστηρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Μένο Σνελ.

«Η εισφορά των κυβερνήσεων από εδώ και στο εξής θα αποτελέσει αναμφίβολα αντικείμενο συζήτησης», δήλωσε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο κ. Σνελ επισήμανε, επίσης, τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν τον περασμένο μήνα στο Reuters ότι δέχονταν πιέσεις από το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μια δυσάρεστη προοπτική για τους ηγέτες που αντιδρούν στην ιδέα να υποστούν ζημίες οι κυβερνήσεις τους. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα προτιμούσε να δώσει πίστωση χρόνου στην Αθήνα να φέρει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα σε σωστή τροχιά.

Πηγή: Reuters

To deal Εθνικής - Eurobank

To deal Εθνικής - Eurobank

Τα μάτια και η προσοχή της αγοράς αναμένεται να στραφούν από αύριο κιόλας στις λεπτομέρειες του deal μεγατόνων ανάμεσα στην Εθνική και τη Eurobank.


58 μετοχές της Εθνικής για κάθε 100 της Eurobank

Η σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές της Εθνικής για κάθε 100 της Eurobank στην ουσία, όπως εξηγούν χρηματιστές, πρόκειται για μία σχέση μία Εθνική για κάθε δύο Eurobank και ταυτόχρονη απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, αφού οι «μέτοχοι της Eurobank», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, «που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του µετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσµευτεί να προσφέρουν τις µετοχές τους στη Δηµόσια Πρόταση».
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα συναινέσουν οι υπόλοιποι μέτοχοι και κυρίως όχι τόσο οι ξένοι θεσμικοί που παραδοσιακά συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, όσο οι ιδιώτες επενδυτές. Και ειδικά εκείνοι, όπως αναφέρουν με νόημα χρηματιστές, που ενδεχομένως αποτελούν παραδοσιακοί μέτοχοι από την εποχή της Εργασίας, χωρίς να αποκλείονται και οι περιπτώσεις μικρομετόχων που μπορεί να «σαμποτάρουν» τις διαδοχικές γενικές συνελεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις 30 Οκτωβρίου για να εγκρίνουν το νέο σχήμα, αξιώνοντας μετρητά...

Ταυτόχρονα τραπεζικά στελέχη αναμένουν το πως θα τρέξει διοικητικά η νέα τράπεζα, δεδομένου ότι τα πολύπειρα στελέχη της Εθνικής θα πλαισιωθούν από τα φρέσκα μυαλά της Eurobank. Προς το παρόν τα ηνία της νέας τράπεζας που θα φέρει τον τίτλο όμιλος ΕΤΕ έχουν ο κ. Γ. Ζανιάς ως πρόεδρος και η σάρκα εκ της σαρκός της Εθνικής κ. Αλ. Τουρκολιάς.

Σημειώνεται ότι, εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των µετοχών της Eurobank, οι νυν µέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν µέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Και μόνο με βάση την κεφαλαιοποίηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εικόνα των τραπεζών πριν από τρία χρόνια που ξέσπασε η κρίση, το πρώτο χέρι το παίρνει η Εθνική. Σύμφωνα με την προαιρετική δημόσια πρόταση στις 4 Οκτωβρίου η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ διαμορφωνόταν στο 1,922 δισ. ευρώ και της Eurobank στα 603 εκατ. ευρώ.

Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ.

Σύμφωνα με την αγορά εκείνο που θα μπορούσε να υπολογιστεί, αλλά εκκρεμούν οι όροι της κεφαλαιοποίησης, καθώς επίσης και τα πορίσματα της Blackrock ή ο υπολογισμός από το PSI είναι το Tier 1 της νέας τράπεζας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπ0ολογίζεται οριακά πάνω από το 8, ακόμα και μετά τη μείωση του ορίου από το 9 στο 8 από την Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την αγορά είναι ακόμα νωρίς για αυτούς τους υπολογισμούς, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκκρεμεί η εξαγορά του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική απαίτησε από την κυβέρνηση να φροντίσει πρώτα για την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις απορρόφησής του από τη νέα τράπεζα.


Τι λέει η αγορά

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «η διαμόρφωση της «επόμενης ημέρας» στον τραπεζικό κλάδο της χώρας ήταν η αφορμή για να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης πολύ κοντά στα υψηλά έτους μετά από 7 μήνες δίνοντας ένα πανηγυρικό τόνο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου αποτελεί μια καλή εξέλιξη καθώς εφόσον πάρει η Ελλάδα την δόση των 31,5 δις ευρώ θα είναι γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των υπό διαμόρφωση σχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος τους ώστε να μην χαθεί επιπλέον χρόνος. Το τραπεζικό σύστημα θα απαρτίζεται από οργανισμούς που θα έχουν αποκτήσει σημαντικό μέγεθος ώστε να εξυγιανθεί γρηγορότερα, ανακτώντας το ρόλο χρηματοδότησης της αγοράς. Αυτή είναι η βασική προσδοκία πάνω στην οποία πάτησαν ανοδικά και οι υπόλοιποι τίτλοι στο Χρηματιστήριο βλέποντας ότι κάτι αλλάζει μετά από αναβολές, καθυστερήσεις και ακυρώσεις συμφωνιών». Ο αναλυτής τονίζει ακόμα ότι, «η δραστηριότητα στο τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν ικανή να επισκιάσει κάθε άλλη παράμετρο που επηρεάζει το ΧΑ βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ακόμα και την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα. Σε δεύτερο χρόνο η αγορά θα αποτιμήσει την ικανότητα παραγωγής κερδών από τα νέα σχήματα. Η επίτευξη συνεργιών θα είναι καθοριστική για την εικόνα της κερδοφορίας των νέων τραπεζικών οργανισμών ειδικά στον πρώτο καιρό της ενοποίησης όπου τα έσοδα από τις τραπεζικές εργασίες είναι αναμενόμενο να παρουσιάσουν κάποια συρρίκνωση δεδομένης της εκτιμώμενης ύφεσης που αναμένεται το 2013».

Από την πλευρά του ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Δ. Τζάνας θεωρεί ότι, «το πρόβλημα του deal θα είναι η λειτουργική συγχώνευση. Άλλη νοοτροπία, άλλη φιλοσοφία κι αυτό θα πρέπει να το «παντρέψουν», σχολιάζει ο κ. Τζάνας, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα εξαγοράς της Εργασίας από την Eurobank ή της Ιονικής από την Alpha, ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για την πλήρη ενοποίησή τους.

Ο κ. Γ. Παπουτσής τέλος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών, θεωρεί ότι το deal ανάμεσα στις δύο τράπεζες ήταν ότι χρειαζόταν σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και την αγορά.


Οι άλλες τράπεζες


Ουδείς μπορούσε να προβλέψει την περασμένη εβδομάδα ότι τα νήματα των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο θα κινούνταν τόσο γρήγορα. Την περασμένη Δευτέρα η Credit Agricole ανακοίνωσε ότι για την πώληση της Emporiki Bank συνομιλεί μόνο με την Alpha και μία μέρα μετά η Societe Generale για την πώληση της Γενικής Τράπεζας, συνομιλεί μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απέκτησε το καλοκαίρι την Αγροτική Τράπεζα και ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να απορροφήσει και την FBB, στην οποία είχε συμμετοχή η «παλιά» Αγροτική. Οι καραμπόλες αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα αφού και η Εμπορική Τράπεζα της Πορτογαλίας στην οποία ανήκει η Millennium βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Millennium, ενδεχομένως κολλήσει στο νέο σχήμα της Εθνικής με τη Eurobank. Στο ίδιο σχήμα δεν αποκλείεται να κολλήσει και το Ταμείο Παρακαταθηκών  ακόμα και η Τράπεζα Αττικής, φτάνοντας στην ολοκλήρωση που κατά τον πολύπειρο τραπεζίτη, πρόεδρο της Alpha Bank κ. Ι. Κωστόπουλο, «η ελληνική αγορά σηκώνει το πολύ 2,5 τράπεζες». Σε τούτη τη συγκυρία, σύμφωνα με άλλα τραπεζικά στελέχη, η αγορά μέχρι το καλοκαίρι θα αποτελείται τουλάχιστον από τρεις μεγάλες τράπεζες...

Πως φτάσαμε στο deal

Πληροφορίες, οι οποίες δεν κατέστη εφικτό να διασταυρωθούν, αν και έκαναν το γύρο της αγοράς από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» το νέο συγχώνευσης ETE - Εurobank, έκαναν λόγο για διακριτική παρατήρηση των εξελίξεων εκ μέρους της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν την Παρασκευή και το Σάββατο, υπήρξαν επαφές εκπροσώπων της οικογένειας Λάτση απευθείας με την Εθνική και το Ελληνικό Δημόσιο που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και μάλιστα εν αγνοία κορυφαίων στελεχών και των δύο τραπεζικών ομίλων. Να σημειωθεί δε, ότι το deal έρχεται ως... αρωγός των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά και της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να τονίσει στους συνομιλητές της ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πραγματική ζύμωση.
http://www.reporter.gr

Τεκμήρια μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες.

Τεκμήρια μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν και ενδεχομένως θα ενισχυθούν μόνο για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως δικλίδα ασφαλείας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.

«Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου στο οποίο θα περιέχονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, τα τεκμήρια διαβίωσης δεν έχουν πλέον κανένα λόγο ύπαρξης» σημειώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Και προσθέτει ότι «όταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισοδήματα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογούμενου δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι ξεπερασμένη».

Τα τεκμήρια διαβίωσης θα παραμείνουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορολογουμένους που ασκούν ατομική επιχείρηση

Τα τεκμήρια διαβίωσης θα παραμείνουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορολογουμένους που ασκούν ατομική επιχείρηση. Μάλιστα, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά για να «πιάνουν» όσους εμφανίζονται στην εφορία με πολύ χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τι ισχύει τώρα
Σημειώνεται ότι με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό, η εφορία προσδιορίζει ένα «τεκμαρτό» εισόδημα. Το εισόδημα αυτό συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος και όποιο από τα δύο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο, αυτό φορολογείται.

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι με τη θέσπιση του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα «φουντώσει» η φοροδιαφυγή. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και η εφαρμογή ενός φορολογικού συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα των επιτηδευματιών αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών πολλοί για να μειώσουν τις φοροεπιβαρύνσεις, θα επιδιώξουν να περιορίσουν τα εισοδήματά τους

 • είτε μη κόβοντας αποδείξεις 
 • είτε «φουσκώνοντας» τις επαγγελματικές δαπάνες που αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους. 
Άλλωστε και η τρόικα αμφισβητεί τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Για τον λόγο αυτό, τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελούν μια από τις δικλίδες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των αυτοαπασχολούμενων.
Αποδείξεις
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.
Η εφορία όμως δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

Ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζονται φορολογικά;

Ποιες κατηγορίες δαπανών θα εκπίπτουν από το εισόδημα;

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ξαναβάλει τις αποδείξεις στο φορολογικό «παιχνίδι» για να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το εισόδημα των φορολογουμένων να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί το 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων τις αποδείξεις από

 • υδραυλικούς, 
 • ηλεκτρολόγους, 
 • κομμωτήρια, 
 • αισθητικούς, 
 • φυσιοθεραπευτές, 
 • μπαρ, 
 • εστιατόρια, 
 • κέντρα διασκέδασης. 

Αναμένεται να τεθεί πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η εφορία όμως δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

Ελεγχος μέσω περιουσιολογίου

Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει από το επόμενο έτος να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, μέσω της κατάρτισης του Περιουσιολογίου, ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου, καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσεις του, δηλαδή τις καταθέσεις και τις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
http://www.imerisia.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ