Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 28 Οκτωβρίου

3 Νοεμβρίου 2012

Μετρό, ΗΣΑΠ και το τραμ ακινητοποιημένα θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη


Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει από την προσεχή Δευτέρα το επιβατικό κοινό, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Μετρό, ΗΣΑΠ και το τραμ ακινητοποιημένα θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη


Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ λόγω νέας 48ωρης απεργίας των εργαζομένων.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή.

ΟΣΕ και ο προαστιακός θα ακινητοποιηθούν από τα ξημερώματα της Τρίτης για 48 ώρες

Επίσης, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα ακινητοποιηθούν από τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται ότι λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια την Δευτέρα 5/11/2012.

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες ταξί.


Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες ταξί.


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) την Τρίτη και την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τρίτη και στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα

Ακόμη, την Τετάρτη, θα κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος, από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι.


Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία την Τρίτη και Τετάρτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μείωση στις δόσεις σε δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες, επιχειρηματικά στο 30%

Μείωση στις δόσεις σε δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες, επιχειρηματικά στο 30%

Δόσεις στα δάνεια:  μείον 30% και επιμήκυνση διάρκειας στο δάνειο

«Ψαλίδι» 30% στις δόσεις των δανείων με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους είναι η λύση που προτείνουν οι τράπεζες για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Και ακόμα τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι τα καθυστερούμενα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν τινάξει στον αέρα τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.

Τα δεδομένα είναι δύο:


 • Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις τους.
 • Η όποια ρύθμιση υιοθετηθεί τελικά από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.

Επείγει, λοιπόν, να βρεθεί λύση και μάλιστα «σολομώντεια», που θα ανακουφίσει δηλαδή τα νοικοκυριά, χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια οι τράπεζες.

Διάλογος ανάμεσα στην ΕΕΤ και το υπουργείο Ανάπτυξης               

Προς το παρόν ο διάλογος ανάμεσα στην ΕΕΤ και το υπουργείο Ανάπτυξης «πάγωσε», αφού και οι δύο πλευρές εμμένουν στις απόψεις τους.
«Θα πρέπει να κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί, αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: Αναμφισβήτητα τα νοικοκυριά πρέπει να βοηθηθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους. Όμως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να δημιουργηθούν υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες».

«Η μείωση των δόσεων -σε στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες, επιχειρηματικά δάνεια- στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, θα δημιουργήσει υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια» 

σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας γιατί «πάγωσε» προς το παρόν η συζήτηση μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και  ΕΕΤ για τη ρύθμιση στα δάνεια τω νοικοκυριών.

Η άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια

Όμως καθημερινά τα περιθώρια στενεύουν. Οι «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, σε συνολικά υπόλοιπα 231,8 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1% τον μήνα, όταν πέρυσι ο ρυθμός αυτός ήταν 1,5% στο τρίμηνο.
Οι τράπεζες αναγκαστικά, λοιπόν, προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων. Οι οποίες αφορούν κυρίως την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και τα 45 χρόνια, εφόσον η ηλικία του δανειολήπτη το επιτρέπει, δηλαδή δεν ξεπερνά τα 85 έτη, στη λήξη του δανείου.
Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2012 μόνο το Ειρηνοδικείο Αθήνας εξέδωσε 7.500 διαταγές πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες για ποσά κάτω από 20.000 ευρώ. πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οι μηνιαίες αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΤτΕ

Οι μηνιαίες αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΤτΕ

Οι μηνιαίες αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΤτΕ


Οι μηνιαίες αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΤτΕ

Στοιχεία με τις μηνιαίες αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΤτΕ διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού Οικονομικών,

 •  ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος λαμβάνει 7.615 ευρώ μηνιαίως,
 •  η υποδιοικήτρια Ελένη Δενδρινού-Λουρή λαμβάνει 8.148 ευρώ (είναι μεγαλύτερη η αμοιβή της επειδή δεν καταβάλλει εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων της ΤτΕ λόγω ασφάλισης σε άλλον φορέα) και 
 • ο υποδιοικητής Ι. Παπαδάκης λαμβάνει 7.373 ευρώ.


Αναφορικά με τα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής,

 • ο Χ. Σταματόπουλος λαμβάνει 4.596 ευρώ, 
 • ο Γ. Οικονόμου 5.944 ευρώ και 
 • ο Ηλ. Πλασκοβίτης 6.765 ευρώ.


Στο απαντητικό έγγραφο του κ. Στουρνάρα διευκρινίζεται ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας δεν λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο Γενικό Συμβούλιο, αλλά μηνιαία αποζημίωση η οποία από το 2002 είναι 250 ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου.

Προοδευτικό φόρο ακινήτων οκτώ κλιμακίων εξετάζει η κυβέρνηση

Προοδευτικό φόρο ακινήτων οκτώ κλιμακίων εξετάζει η κυβέρνηση

Προοδευτικό φόρο ακινήτων οκτώ κλιμακίων εξετάζει η κυβέρνηση

Εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τις μικρές ιδιοκτησίες


Τα βασικά χαρακτηριστικά του φόρου ακινήτων που θα καταργήσει το χαράτσι που εισπράττεται με τον λογαριασμό τη ΔΕΗ, αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, εξέτασε σήμερα -3/11/12-  η Διακομματική Επιτροπή για θέματα φορολογίας σε σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στη σύσκεψη δεν μετείχε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά αντάλλαξαν απόψεις για τον νέο φόρος ακίνητης περιουσίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και σύμφωνα με πληροφορίες πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί μεγάλο μέρος της τελικής ρύθμισης.

Νέος κώδικας φορολογίας τον Νοέμβριο

Νέος κώδικας φορολογίας τον Νοέμβριο

Νέος κώδικας φορολογίας τον Νοέμβριο

Μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει τον νέο κώδικα φορολογίας, στον οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπονται αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκη σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Νέος κώδικας φορολογίας τον Νοέμβριο

«Το Νοέμβριο», τόνισε χαρακτηριστικά, «φέρνουμε νέο κώδικα φορολογίας. Θα στοχεύει στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα. Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μην φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. να αλλάξει το σύστημα προσαύξησης ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος»
Επιπλέον, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι επιτροπές που ασχολούνται με τη διαδικασία επίλυσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ενώ για τον νέο κώδικα φορολογίας είπε πως από τα 32 άρθρα θα μείνουμε στα 12. «Είναι», κατέληξε, «ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση απλοποίησης, ψηφιοποίησης των συναλλαγών και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος».

2 Νοεμβρίου 2012

Ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016

Ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016

Ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016

Ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016

 

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του αριθμού τους κατά 150.000 έως το 2016.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Αυτό αποκαλύπτεται στον Προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, όπου υπολογίζεται ότι μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα περιοριστεί κατά 80.000 άτομα στο εξεταζόμενο διάστημα. Ετσι, για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος, 70.000 υπάλληλοι θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου μέσω της διαθεσιμότητας. Είναι ενδεικτικό το ότι, όπως σημειώνεται, προωθούνται συγχωνεύσεις - καταργήσεις περίπου 200 φορέων, ενώ επανεξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200.

Ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και τα νέα μέτρα
Ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο περιέχουν μια... ατελείωτη λίστα νέων μέτρων, τα οποία εντός του επόμενου έτους θα πάρουν από τις... τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων 11 δισ. ευρώ (8,99 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και 1,99 δισ. ευρώ από αύξηση των εσόδων).
Η καθαρή δημοσιονομική απόδοση των μέτρων ανέρχεται στα 9,37 δισ. ευρώ. Βέβαια αυτό που μετρά για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι πως μέσα στο 2013 θα «χαθούν» 10,98 δισ. ευρώ.
Στην τετραετία 2013-2016 το συνολικό πακέτο των μέτρων φθάνει τα 18,88 δισ. ευρώ, κάτι που «μεταφράζεται» σε μία νέα τετραετία σκληρής λιτότητας. Από αυτά τα μέτρα που θα εξειδικευτούν στο πολυνομοσχέδιο ανέρχονται στα 14,24 δισ. ευρώ (9,37 δισ. το 2013 , 4,2 δισ. το 2014, 529 εκατ. ευρώ το 2015 και 155 εκατ. ευρώ το 2016), ενώ παραμένουν και 4,64 δισ. «αδιευκρίνιστα μέτρα» για τη διετία 2015-2016. Επί της ουσίας το Μεσοπρόθεσμο «σφραγίζει» τη διετή επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής, για την οποία όμως το τίμημα θα είναι βαρύ.

 Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

Με τη λήψη των μέτρων εντός του 2013 το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,2% του ΑΕΠ από 6,6% φέτος και στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ από πρωτογενές έλλειμμα 1,2% το 2012. Το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,2% το 2016.

 Το δημόσιο χρέος

Το δημόσιο χρέος θα φθάσει του χρόνου στο 189% του ΑΕΠ (από 175,6%).
Ο πληθωρισμός θα περάσει σε αρνητικό έδαφος (-0,8), ενώ η Οικονομία θα παραμείνει για έκτη στη σειρά χρονιά σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης (4,5%).
Με την εφαρμογή του προγράμματος το δημόσιο χρέος στην καλύτερη περίπτωση θα περιοριστεί ελαφρά στο 184,9% το 2016, επίπεδο που βέβαια δεν το καθιστά βιώσιμο, ενώ η Οικονομία εκτιμάται πως την ίδια χρονιά θα φθάσει σε ισχυρή ανάπτυξη 3,5%.

Ανεργία

Στο υψηλότερο σημείο αναμένεται να φθάσει το ποσοστό ανεργίας το 2013 (22,8%), ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 22,4%. Από το 2014 και μετά εκτιμάται ότι θα αρχίσει η σταδιακή μείωσή της. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα περιοριστεί στο 21,4% το 2014, στο 19,7% το 2015 και στο 17,1% το 2016.
Πάντως, στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών μπορεί να ανατραπούν τα επόμενα χρόνια, καθώς μεταξύ άλλων δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη με ακρίβεια η πραγματική επίπτωση των μέτρων λιτότητας στο ΑΕΠ.

Χαμηλώνει ο πήχης για ιδιωτικοποιήσεις

Στα 9,5 δισ. ευρώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2016
Χαμηλώνει ο πήχης για τα έσοδα που θα προκύψουν από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2016. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου, έως τα τέλη του 2016 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα φθάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ και ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μετά το 2020, χωρίς να υπάρχει σαφής αναφορά στο πότε.

Πιο αναλυτικά, από τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναμένονται έσοδα:

2,58 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 από ΟΠΑΠ , Κρατικά Λαχεία, IBC (εξόφληση δεύτερης δόσης), ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κασσιώπη, πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, ΕΛΠΕ, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΛΑΡΚΟ, Αφάντου, περιφερειακά αεροδρόμια, ΕΛΤΑ, αποθηκευτικός χώρος «Νότια Καβάλα».
2,34 δισ. ευρώ το 2014 από Κρατικά Λαχεία (απόδοση δικαιωμάτων), ΕΥΑΘ, παραχώρηση Εγνατίας Οδού, ΕΥΔΑΠ, αξιοποίηση Ελληνικού, αξιοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφερειακών λιμένων, Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, πώληση 17% της ΔΕΗ, πώληση δικαιωμάτων ψηφιακού μερίσματος.
1,14 δισ. ευρώ το 2015 και 3,44 δισ. ευρώ το 2016.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα αναλάβει το πλήρες ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των εμπορικά βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ενώ αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο Ταμείο θα περνούν 250 ακίνητα ανά τρίμηνο.

Την τετραετία 2013 - 2016

Ερχονται νέοι φόροι και εισφορές 3,89 δισ. ευρώ

«Καταιγίδα» νέων φόρων ύψους 3,89 δισ. ευρώ αναμένεται να πλήξει τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων την περίοδο 2013-2016. Ο νέος προϋπολογισμός και το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής «φέρνουν» πρόσθετους φόρους 3,28 δισ. ευρώ και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές ύψους 609 εκατ. ευρώ.

Μόνο για το έτος 2013, ο προϋπολογισμός προβλέπει την επιβολή νέων φορο-μέτρων περίπου 2 δισ. ευρώ με στόχο να προκύψει μια «καθαρή» αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 1,78 δισ. ευρώ.

Το μοναδικό «καλό» νέο του Μεσοπρόθεσμου είναι ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, διατηρείται μέχρι και το 2015 και όχι έως το 2018 που ήταν στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2013 και όχι αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλει από το επόμενο έτος ειδικό τέλος καπνιζόντων στα καταστήματα μαζικής εστίασης χωρίς να προχωρά ταυτόχρονα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, όπως είχε δεσμευτεί.

Τα μέτρα, που έρχονται το 2013, προβλέπουν μεταξύ των άλλων:

Κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, αναδρομικά από τα εισοδήματα του έτους 2012 που θα φορολογηθούν το 2013.
Τα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν εν μέρει με τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια σε οικογένειες με 1 ή περισσότερα τέκνα και ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.

Μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες με μείωση του συντελεστή από 11% σε 6%.
Μείωση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης των αγροτών από το 95% στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.

Επίσης το επόμενο έτος προβλέπεται να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 609 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την εξίσωση του ανώτατου ορίου αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους πριν όσο και για τους μετά το 1993 πρωτοασφαλισθέντες εργαζόμενους. Για το 2014 δρομολογούνται μειώσεις στις εκπτώσεις φόρων για τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για την επίπτωση στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2013, αλλά θα εμφανιστεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2014. ΠΗΓΗ: Ημερησία

Η ΓΓΠΣ ενεργοποιεί την ηλεκτρονική εκτύπωση στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ

Η ΓΓΠΣ ενεργοποιεί την ηλεκτρονική εκτύπωση στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ

Τέλη κυκλοφορίας 2013 -Μέσω Taxisnet από 15/11/2012


Η ΓΓΠΣ ενεργοποιεί την ηλεκτρονική εκτύπωση στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ

 
Η ΓΓΠΣ ενεργοποιεί την ηλεκτρονική εκτύπωση στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 Νοεμβρίου.
Η ΓΓΠΣ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική υπηρεσία, στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα μπορούν να εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων και στην τράπεζα

 Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά και οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής.

Θα υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής πληρωμής τους μεσω e-banking.

Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα μπορούν να πηγαίνουν στην τράπεζα μόνο με την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκίνητου και το ΑΦΜ τους για να πληρώσουν την οφειλή.

Την ίδια ώρα, η ΓΓΠΣ προωθεί νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς να απαιτείται να επισκέπτονται τις ΔΟΥ. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αφορούν:

Οι ρυθμίσεις στα εργασιακά που προτείνει η τρόικα είναι ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία

Οι ρυθμίσεις στα εργασιακά που προτείνει η τρόικα είναι ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 

Οι ρυθμίσεις στα εργασιακά που προτείνει η τρόικα είναι ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία

Οι ρυθμίσεις στα εργασιακά που προτείνει η τρόικα είναι ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία

Οι ρυθμίσεις στα εργασιακά που προτείνει η τρόικα είναι ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 

Οι ρυθμίσεις στα εργασιακά που προτείνει η τρόικα είναι ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, σύμφωνα με τη Κομισιόν, όπως προκύπτει από απάντησή της σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ενδέχεται να ανοίξει παράθυρο για την ελληνική κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την τρόικα, η οποία πιέζει για ανατροπές στα εργασιακά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού παραδέχεται ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις περιγράφουν «οριακές καταστάσεις», υπογραμμίζει πως «ως θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ». Και συνεχίζει πως ακόμη και αν η νομοθεσία κάποιων κρατών μπορούσε να αλλάξει ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, πάντως δεν θα πρέπει «να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ». 
Η Κομισιόν κάνει περαιτέρω αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

 Ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες

Επισημαίνει πως ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και πως είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου (εκτός της ημερήσιας ανάπαυσης) η ανάπαυση τουλάχιστον για δύο συνεχόμενες ημέρες εβδομαδιαίως (πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δηλαδή).

Η Κομισιόν παραπέμπει στην απάντησή της σε ανασκόπηση ερευνών που η ίδια έχει δημοσιεύσει για την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με τις ώρες εργασίας στην οποία αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των πολλών εργάσιμων ωρών στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης, και με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη σώρευση κούρασης και την ανάκαμψη από τη συσσωρευμένη κόπωση λόγω των συνεχών εργάσιμων ημερών ή βαρδιών και των εβδομαδιαίων περιόδων ανάκαμψης, συνίσταται η μείωση των ανώτατων ορίων εβδομαδιαίας εργασίας».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης αρχίζει να πλήττεται σοβαρά όταν η εργασία εκτείνεται άνω των 40 εργάσιμων ωρών εβδομαδιαίως. Οι εβδομαδιαίες περίοδοι ανάκαμψης της μίας ημέρας συχνά δεν είναι αρκετές για την αποφυγή σώρευσης των δυσμενών επιπτώσεων και την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης από την εργασία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλού φόρτου εργασίας.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι χρειάζεται αύξηση της εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης και ακολούθως μείωση των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα στις πέντε. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα για τη σχέση ημερήσιου χρόνου εργασίας και ασφαλείας οδηγούν σε σύσταση πέντε ημερών οκτάωρης εργασίας ανά εβδομάδα (5x8=40 ώρες ανά εβδομάδα), καταλήγει η Κομισιόν στην απάντησή της προς την κ. Ράπτη.imerisia.gr

Αγορά γης - οικοπέδων - ακινήτων

Αγορά γης - οικοπέδων - ακινήτων

Έπεσε και το τελευταίο «προπύργιο» της κτηματαγοράς, η γη που διαχρονικά αποτελούσε σταθερή αξία για τους επενδυτές σε ακίνητα. Η ανύπαρκτη ζήτηση και η ελεύθερη πτώση τιμών συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αγοράς, που, μέχρι πρότινος, έδειχνε να αντιστέκεται στο «τσουνάμι» της κρίσης.

Αγορά γης - οικοπέδων - ακινήτων

 Πλέον, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι αντιμέτωποι με αδιέξοδο: Είτε θα πρέπει να βάλουν «πωλητήριο», σε τιμή πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με την αρχικά ζητούμενη, είτε να… κάνουν υπομονή, πληρώνοντας φόρους για απρόσοδα ακίνητα.

Ποιος αγοράζει γη;


Το ερώτημα αυτό θέτουν παράγοντες του real estate, μιας και ο παραδοσιακός νόμος της προσφοράς και της ζήτησης έχει παντελώς ανατραπεί: η έλλειψη ελεύθερων και αξιόλογων εκτάσεων δεν συνεπάγεται πια ότι αυτού του είδους τα ακίνητα είναι περιζήτητα.

Σε σχέση με το peak του 2009, οι αξίες γης έχουν υποχωρήσει από 30% έως 50%, σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτών.


«Κάποιος που αγοράζει εμπορικό οικόπεδο επιδιώκει είτε να πραγματοποιήσει μία επένδυση είτε να αξιοποιήσει την έκταση άμεσα. Ωστόσο, λόγω της ύφεσης και οι δύο περιπτώσεις είναι προβληματικές. Η απόκτηση ενός μη οικιστικού οικοπέδου ως επένδυση είναι επισφαλής διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθεί μακροπρόθεσμα η αγορά.

Και με το κόστος κατασκευής να είναι μεγαλύτερο της αξίας του οικοπέδου, η ανέγερση καθίσταται ασύμφορη» σημειώνει στο Capital.gr, ο Γιώργος Λίτσας, γραμματέας και εκπρόσωπος του RICS Ελλάδας (Royal Institution of Chartered Surveyors).

Κατασκευαστικό κόστος

Όπως εξηγεί, εάν προσθέσουμε στο κατασκευαστικό κόστος, όπως μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος των υλικών, το χρηματοδοτικό κόστος και τον απαιτούμενο χρόνο (κατ’ ελάχιστο 6 μήνες) υλοποίησης ενός project απαιτούνται περίπου 1.500 ευρώ ανά τ.μ.

Την ίδια στιγμή, το ρίσκο χώρας συμπιέζει ακόμη περισσότερο τις τιμές πώλησης και αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής οικοπέδου θα πληρώσει σήμερα ακριβότερα, σε σχέση με έξι μήνες μετά.

Με άλλα λόγια, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση ακινήτου, η αξία της επένδυσης απομειώνεται εξαιτίας του country risk, γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Ένας, επίσης, από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» των οικοπέδων είναι τα ξενοίκιαστα κτήρια γραφείων, τα οποία είτε μπορούν να μισθωθούν σε χαμηλές τιμές είτε μπορούν να τροποποιηθούν βάσει των αναγκών του χρήστη. Άρα για ποιο λόγο να αγοράσει κάποιος οικόπεδο;

Ζητούν αστρονομικές τιμές


Με την αρχή «κανείς δεν ζημιώθηκε, αγοράζοντας γη» να αποτελεί απαράβατο αξίωμα για τον μέσο Έλληνα ιδιοκτήτη, όσοι πωλούν οικόπεδα ζητούν, κατά βάση, πολύ υψηλές τιμές και ως αποτέλεσμα δεν καταφέρνουν να βρουν αγοραστή.

Για παράδειγμα, για οικόπεδο ενάμιση στρέμματος σε κεντρική λεωφόρο με συντελεστή δόμησης 2, ο ιδιοκτήτης του δεν θα μπορούσε να αξιώσει σήμερα περισσότερο από 800.000 ευρώ. Ωστόσο, ζητάει τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ, τιμή που δύσκολα θα συναντήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

«Βασικό κριτήριο της τιμής ενός οικοπέδου είναι η αξία μίσθωσης ή πώλησης των νεόδμητων και μεταχειρισμένων στην ίδια περιοχή. Επομένως, το τίμημα αγοράς γης είναι συνακόλουθο της πτώσης των τιμών, δηλαδή συρρικνώνεται διαρκώς» σημειώνει ο κ. Λίτσας.

Τα παραπάνω γίνονται αντιληπτά, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι τιμές μίσθωσης επαγγελματικών χώρων βρίσκονται σε διαρκή πτώση: πρόσφατα κτήριο 800 τ.μ. μισθώθηκε προς 5.000 ευρώ (το μήνα).

Πηγή:www.capital.gr

1 Νοεμβρίου 2012

ΓΓΠΣ: Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες στο TAXISnet για την εξυπηρέτηση των πολιτών

ΓΓΠΣ: Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες στο TAXISnet για την εξυπηρέτηση των πολιτών


Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες στο TAXISnet για την εξυπηρέτηση των πολιτών


Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες προς τους πολίτες, εντάσσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στο TAXISnet, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το Υπουργείο Οικονομικών με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς να απαιτείται να επισκέπτονται τις Δ.Ο.Υ.
ΓΓΠΣ: Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες στο TAXISnet για την εξυπηρέτηση των πολιτών

ΓΓΠΣ: Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες στο TAXISnet για την εξυπηρέτηση των πολιτών


 Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν στο σύστημα οι ακόλουθες υπηρεσίες: 

1. Πληρωμή οποιασδήποτε βεβαιωμένης μη ρυθμισμένης οφειλής στο σύνολο της ή μέρος αυτής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα [Νοέμβριος 2012]

 Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των βεβαιωμένων μη ρυθμισμένων οφειλών που θα βλέπει, να τυπώνει για όποια οφειλή θέλει “Ταυτότητα Οφειλής(ΤΟ)”, με την οποία θα μπορεί να πληρώνει όποτε θέλει όποιο ποσό θέλει, χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής( Web Banking, Phone Banking).

2. Πληρωμή οποιασδήποτε δόσης ρυθμισμένης οφειλής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα [Δεκέμβριος 2012 ]. 

Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των ρυθμίσεων που θα βλέπει να τυπώνει για όποια ρύθμιση θέλει “Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής(ΤΡΟ)" με την οποία θα μπορεί να πληρώνει κάθε δόση χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΡΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής( Web Banking, Phone Banking).

3. Ηλεκτρονική Υποβολή Μισθωτηρίων Ενοικίασης [Δεκέμβριος 2012].

 Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο Ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.

4. Αγορά Παραβόλου για κάθε χρήση με όλα τα τραπεζικά προϊόντα [Ιανουάριος 2013]. 

Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να επιλέγει το Παράβολο που χρειάζεται σε κάποια υπηρεσία, να τυπώνει έναν Κωδικό με το αντίστοιχο ποσό και να αγοράζει το παράβολο του μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον Κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει το Παράβολο, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση του Παραβόλου.

5. Πληρωμή οποιασδήποτε οίκοθεν πληρωμής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα [Ιανουάριος 2013].

Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να τυπώνει έναν Κωδικό με το αντίστοιχο ποσό που πρέπει να πληρωθεί οίκοθεν και να το εξοφλεί μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον Κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει την Οίκοθεν πληρωμή, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση.Οι παραπάνω υπηρεσίες θα διευκολύνουν τις συναλλαγές των πολιτών με το Υπουργείο Οικονομικών και θα μειώσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από την συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. αφού πλέον για όλες τις συχνά χρησιμοποιούμενες συναλλαγές δεν θα υπάρχει ανάγκη επίσκεψης στις Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι ήδη το TAXISnet παραλαμβάνει ηλεκτρονικά και πλειάδα Δηλώσεων

ΙΚΑ - Προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αριθμ. πρωτ.: Α20/ 251/ 115/1.11.2012

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Α20/ 251/ 115/1.11.2012
Προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών


Αθήνα 1 / 11 /2012
Αριθμ. Πρωτ. Α20/251/115

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΣΟΔΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 248-251
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ : Προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.


Σχετ.: Το υπ’αριθμ. Φ. 80000/ 25028/1685/31.10.2012 έγγραφο της ΓΓΚΑ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σας κοινοποιούμε το ανωτέρω σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με το οποίο προωθείται Κ.Υ.Α., η οποία θα καθορίζει την όλη διαδικασία συνείσπραξης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) και ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μισθολογικών περιόδων 1ου/2013 και εφεξής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Ως εκ τούτου, για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνών Οκτωβρίου 2012, Νοεμβρίου 2012 και Δεκεμβρίου 2012 καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων 2012 θα ισχύσουν οι κείμενες διατάξεις, ήτοι οι κάτωθι προθεσμίες:

Οκτώβριος 2012: από 1/11/2012 έως 30 /11/2012

Νοέμβριος 2012: από 3/12/2012 έως 31 /12/2012

Δεκέμβριος 2012: από 2/1/2013 έως 31/1 /2013

Δώρο Χριστουγέννων 2012: από 2/1/2013 έως 28/2/2013Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Πρόταση επαναγοράς μέρους του χρέους της Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Πρόταση επαναγοράς μέρους του χρέους της Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης


Πρόταση επαναγοράς μέρους του χρέους της Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Πρόταση επαναγοράς μέρους του χρέους της Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

 Την πρόταση επαναγοράς για την ανακούφιση της Ελλάδας από ένα μέρος του χρέους της και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έλαβε η χώρα από τον επίσημο τομέα παρουσιάζουν ως τον πιο πιθανό τρόπο χειρισμού του εκτροχιασμού του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά και την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Πρόταση επαναγοράς μέρους του χρέους της Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι αξιωματούχοι είπαν πως στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της τρόικας, αποφασίστηκε επί της αρχής να δοθεί παράταση στην περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.


Έδαφος κερδίζει η ιδέα επαναγοράς από την Ελλάδα χρέους του ελληνικού δημοσίου που διακρατούν ιδιώτες πιστωτές. Η πρόταση χαίρει της στήριξης της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμφωνα με τους αξιωματούχους εξετάζεται ήδη από τεχνικής πλευράς η εφαρμογή της.

Πρόταση επαναγοράς μέρους του χρέους της Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης
Η επαναγορά θα προταθεί στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που έχουν στα χέρια τους ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ μετά την αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του PSI. Θα μπορούσε ωστόσο να περιλαμβάνει τα ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, είπαν οι αξιωματούχοι. Η αξία τους εκτιμάται ότι φτάνει περίπου τα 12 δισ. ευρώ.

Η πρόταση του ΔΝΤ 

Η πρόταση του ΔΝΤ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επωμιστούν ζημιές -ή "haircuts"- επί των δανείων τους προς την Ελλάδα απορρίφθηκε ως αρχικό σχέδιο, με έναν εκ των αξιωματούχων να λέει χαρακτηριστικά πως η ιδέα ήταν "πολιτικά άνοστη" και "εκτός συζήτησης".

Επίσης, βάσει μιας άλλης ιδέας που φέρεται να προκαλεί αντιδράσεις στο ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι προτείνουν παράταση του μεσοπρόθεσμου στόχου για βιωσιμότητα του χρέους (ορίζεται ως χρέος της τάξης του 120% του ΑΕΠ) έως το 2022, από 2020 που έχει συμφωνηθεί σήμερα. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους είναι κρίσιμο για το ΔΝΤ το οποίο πραγματοποιεί τη σχετική ανάλυση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τη δική του μεθοδολογία.

Η Ελλάδα, σημειώνει το Dow Jones Newswires, αναμένεται να αποκλίνει σημαντικά από το στόχο για χρέος της τάξης του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 -στην πραγματικότητα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άκουσαν πως το φορτίο χρέους της χώρας θα βρίσκεται στο 140% του ΑΕΠ έως τότε.
Σύμφωνα με πηγές, το ΔΝΤ εμφανίζεται διστακτικό στην ιδέα της διετούς παράτασης για τη βιωσιμότητα, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την αξιοπιστία του.

Άλλη μία ιδέα που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών για να βοηθήσουν την Ελλάδα είναι η χώρα να σταματήσει να πληρώνει τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2011. Ωστόσο οι επενδυτές αυτοί είχαν στα χέρια τους μόνο 6 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους την άνοιξη, μέρος του οποίου έχει ήδη ωριμάσει. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εξοφλήσει πλήρως τα χρέη που έληξαν.
Πηγή:www.capital.gr

Μοσκοβισί: «Δεν συζητάμε πλέον για ευρωομόλογα»

Μοσκοβισί: «Δεν συζητάμε πλέον για ευρωομόλογα»

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα προς κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους της, υποστήριξε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα προς κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους της, υποστήριξε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αν και παραδέχτηκε πως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων.

 «Δεν συζητάμε πια για ευρωομόλογα. Γνωρίζω πως εδώ στη Γερμανία υπάρχει μια κόκκινη γραμμή για κάποιους, μεταξύ των οποίων είναι και η κυβέρνηση», είπε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό που εννοώ» διευκρίνισε ο κ. Μοσκοβισί, «είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα του χρέους, και αυτό θα πρέπει να έχει τη στήριξη και των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να συγκεντρώσουμε κάποια εργαλεία βραχυπρόθεσμης κρατικής χρηματοδότησης και να κάνουμε το πρώτο βήμα προς κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους». 

Eιδικός προϋπολογισμός για τα 17 μέλη της Ευρωζώνης

 Οι δύο ΥΠΟΙΚ υποστήριξαν, παράλληλα, την ιδέα ενός ειδικού προϋπολογισμού για τα 17 μέλη της Ευρωζώνης, παράλληλα με τον προϋπολογισμό για την ΕΕ.

 Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ο προϋπολογισμός αυτός θα λειτουργεί σαν «αυτόματος σταθεροποιητής σε θέματα που είναι σημαντικά για την επιτυχία της νομισματικής ένωσής μας».

«Ένας τέτοιος προϋπολογισμός, κατά την άποψή μου, δεν θα ήταν μια αντιγραφή του υφιστάμενου προϋπολογισμού των 27 της ΕΕ», είπε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δοθούν εκτεταμένες εξουσίες στον ευρωπαίο επίτροπο για νομισματικές υποθέσεις κέρδισε αυτό το Σαββατοκύριακο την υποστήριξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος την εξέφρασε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

 Ο γερμανός υπουργός δήλωσε πως, αν δοθούν στον επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν οι ίδιες νομικές εξουσίες που έχει ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος μπορεί να ασκεί ο ίδιος βέτο σε συγχωνεύσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, «η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα είχε πολλή περισσότερη αξιοπιστία». Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Αναδρομικός έλεγχος των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη και της συζύγου του

Αναδρομικός έλεγχος των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη και της συζύγου του

 Τον αναδρομικό έλεγχο των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικ. Πελέκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

 Η ύπαρξή τους στη λίστα γνωστοποιήθηκε με επιστολή του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προς την Επιτροπή, στην οποία επισυνάπτονταν στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμά της. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλλουν άμεσα επίσημο πόρισμα πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο». «Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους και θα ζητήσει, διευκρινήσεις και εξηγήσεις από αυτούς εντός προθεσμίας 20 ημερών, όπως ο νόμος ορίζει», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. Πηγή: ΑΜΠΕ

Εισοδήματα από ενοίκια-αφορολόγητο τέλος και φόρος έως 45%

Εισοδήματα από ενοίκια: αφορολόγητο τέλος και φόρος έως 45% 

Φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια έως 45%

Την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, χωρίς αφορολόγητο, με συντελεστές που θα αγγίξουν ακόμη και το 45% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. 

Αφορολόγητο τέλος στα εισοδήματα από ενοίκια και φόρος έως 45%

Το υπό επεξεργασία σχέδιο φαίνεται να γίνεται δεκτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έναντι της φορολόγησης τους με βάση την κλίμακα όπως ισχύει σήμερα. 

 Η πρόταση την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου και την επιβολή κλιμακωτής αυτοτελούς φορολόγησης από 10% έως και 45% για τα εισοδήματα από ακίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν ενοίκια, θα φορολογούνται για τα εισοδήματα αυτά αυτοτελώς, χωρίς αφορολόγητο όριο και θα πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 10% από το πρώτο ευρώ. 

Ο συντελεστής 45% ενδεχομένως θα εφαρμόζεται για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ ενώ θα υπάρχει και ένας ενδιάμεσος συντελεστής 30%. Αν η πρόταση περάσει, οι επιβαρύνσεις θα είναι σαρωτικές για όλους όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και σήμερα επωφελούνται από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.http://www.sofokleousin.gr

31 Οκτωβρίου 2012

taxisnet ανακοίνωση - Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης

taxisnet ανακοίνωση - Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης

Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και πληροφόρησή σας σχετικά με το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης καλέστε στο τηλέφωνο: 210-480.3131 Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ηλεκτρονική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. ακολουθώντας τη διαδρομή:

Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης

Ευχαριστούμε

ΠΟΛ.1201/25.10.2012 Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012

ΠΟΛ.1201/25.10.2012 Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012

E9 2012 - Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων

E9 2012 - Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων

ΠΟΛ 1201


Θέμα: Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012


Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 2 της περ. β του άρθρο 321 του ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α΄ 86) περί ατομικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

2. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να καθορίζει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

3. Την Απόφαση Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1061/3.3.2012 (ΦΕΚ 896 Β΄), με την οποία καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2012 και δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή.

4. Την Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών YΠΟΙΚ 07927/2012 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β΄), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

5. Την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών με στόχο τη δυνατόν ταχύτερη και ορθότερη δημιουργία του Περιουσιολογίου.

6. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

1. Για το έτος 2012 η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

2. Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, διαρκούντος του έγγαμου βίου υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο Taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της.

Από την ημερομηνία ενεργοποίησης του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.

Από την ημερομηνία καταχώρισης της διακοπής ή της διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis – Μητρώο διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διαστάση συζύγου για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της πρώην ή σε διάσταση, κατά περίπτωση, συζύγου.

3. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανηλίκου προστατευόμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε., τέκνου υποβάλλεται από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανηλίκου τέκνου.

Από την ημερομηνία ενηλικίωσης του τέκνου δεν είναι δυνατή η χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του γονέα για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Σε περίπτωση που, με βάση τα μηχανογραφικά τηρούμενα στοιχεία δεν προκύπτει ο υπόχρεος γονέας, η δήλωση υποβάλλεται στο όνομα του ανηλίκου τέκνου, μετά την ενεργοποίηση του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του τέκνου.

4. Παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο – φυσικό πρόσωπο είτε να πραγματοποιεί διορθώσεις σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων είτε να προβεί σε έλεγχο της εικόνας της περιουσιακής του κατάστασης, ετών 2010 και 2011, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δήλωση – εκκαθαριστικό φόρου επί της ακίνητης περιουσίας για το έτος αυτό.

5. Οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων για το έτος 2012, υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2012.


Μετά την καταχώρηση των μεταβολών της ακίνητης περιουσίας, η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του νομικού προσώπου πρέπει να ταυτίζεται με αυτήν της 1ης Ιανουαρίου 2012.

Σε περίπτωση εμφάνισης μέρους της ακίνητης περιουσίας του νομικού προσώπου ή σε περίπτωση εμφάνισης λανθασμένων στοιχείων επί των ακινήτων, το νομικό πρόσωπο πραγματοποιεί υποχρεωτικά τις απαραίτητες μεταβολές, ώστε να αποτυπώνεται ορθά το σύνολο της περιουσιακής κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου 2012.

Νομικά πρόσωπα, στην περιουσιακή κατάσταση των οποίων δεν επήλθε μεταβολή κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2012, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους αυτού.


6. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης αυτής, χωρίς την επιβολή προστίμου αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:


α. Όταν ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 έχει αποβιώσει και έχει ενημερωθεί το τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος.

β. Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

γ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δεν καθίσταται εφικτή η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

7. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος χρειαστεί αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που έχει υποβάλει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, προσκομίζει εκτυπωμένη την ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 18 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄), με την οποία δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης.

8. Η Απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο Υφυπουργός Οικονομικών
Γ. Μαυραγάνης

Έναρξη της υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2012 και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης ετών 2010-2011

www.gsis.gr/anakoinwsh_e9 - Έναρξη της υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2012 και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης ετών 2010-2011

www.gsis.gr/anakoinwsh_e9

υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012

gsis.gr/anakoinwsh_e9 - Έναρξη της υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2012 και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης ετών 2010-2011

Ανακοίνωση

gsis.gr/anakoinwsh_e9 - Έναρξη της υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2012 και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης ετών 2010-2011

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 31/10/2012, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012.

Μέσω της εφαρμογής αυτής, δίνεται η δυνατότητα στα Φυσικά πρόσωπα όχι μόνο να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012, αλλά και να προβούν σε έλεγχο της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για τα έτη 2010 και 2011 πραγματοποιώντας τις απαραίτητες διορθώσεις

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9 έτους 2012, εφόσον επήλθαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2011.

Τηλέφωνα και διευθύνσεις των ενοποιημένων ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ

Τηλέφωνα και διευθύνσεις των ενοποιημένων ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ

Τηλέφωνα και διευθύνσεις των ενοποιημένων ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ

Τηλέφωνα και διευθύνσεις των ενοποιημένων ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ


Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ
ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
Σ Υ Ζ Ε Υ Ξ Ι Σ
ΤΩΝ ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ε Υ Ρ Ε Τ Η Ρ Ι Ο
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕΛ.
Α.Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ)………….... …………………………...2-81
Ι. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων)…………………..2-24
ΙΙ.ΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ………………………………………………………………………..….25-81
Β.Τελωνεία και Τοπικά Τελωνειακά Γραφεία…………………………….………..82-112

Κατεβάστε από εδώ τον κατάλογο

Τηλέφωνων και διευθύνσεων των ενοποιημένων ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ

30 Οκτωβρίου 2012

Η ΓΓΠΣ θα αναλάβει την διασταύρωση στοιχείων από τράπεζες, κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά σχολεία

Η ΓΓΠΣ θα αναλάβει την διασταύρωση στοιχείων από τράπεζες, κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά σχολεία

Η ΓΓΠΣ θα αναλάβει την διασταύρωση στοιχείων
Με απόφασή του υπουργείου οικονομικών ορίζεται ότι τράπεζες, κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά σχολεία και άλλοι φορείς και επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ λεπτομερή στοιχεία για τις συναλλαγές των πελατών τους- φορολογούμενων.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα δημιουργηθούν μεγάλες βάσεις δεδομένων οι οποίες θα επιτρέψουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ να προσδιορίζουν το ύψος των δαπανών διαβίωσης των φορολογούμενων οι οποίοι μπαίνουν στο ελεγκτικό μικροσκόπιο.

Τα στοιχεία θα πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικά αρχεία στη ΓΓΠΣ το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και θα αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων το 2011, ενώ για ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών θα πρέπει να αποσταλούν και στοιχεία παλαιότερων ετών.

Οι φορείς που καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλουν στοιχεία με τις συναλλαγές των πελατών τους είναι:


 • τράπεζες. Θα πρέπει να υποβάλλουν στη ΓΓΠΣ αναλυτικές καταστάσεις με τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν. Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ αναλυτικές καταστάσεις με τις συναλλαγές που έχουν γίνει σε ελληνικά ATM με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι πολλοί Έλληνες έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις του σε ξένες τράπεζες και χρησιμοποιούν για την διεκπεραίωση των συναλλαγών τους στην Ελλάδα κάρτες που εκδόθηκαν εκτός συνόρων.
 • ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά τα ασφάλιστρα που έχει καταβάλει κάθε φορολογούμενος για κάθε είδους καλύψεις (ζωής, υγείας, αυτοκινήτων κλπ)
 • ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Υποχρεώνονται να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ τα αναλυτικά ποσά που κατέβαλαν οι γονείς για δίδακτρα και πρόσθετες δραστηριότητες. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 20 Νοεμβρίου 2012.
 • ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτήρια. Θα πρέπει να αποστείλουν αναλυτικά τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για τη νοσηλεία τους.
 • εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, ύδρευσης. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία με τις δαπάνες των πελατών τους.
 • ασφαλιστικά ταμεία. Υποχρεώνονται να υποβάλλουν αναλυτικές καταστάσεις με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι τους (πλην των μισθωτών εφόσον δεν έχουν καταβάλει εισφορές για προαιρετική ασφάλιση).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα είναι κωδικοποιημένα στη βάση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου κάθε φορολογούμενου ενώ θα υπάρχουν και πρόσθετα στοιχεία, όπως είναι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων. Με βάση αυτά τα στοιχεία το ΥΠΟΙΚ θα πραγματοποιεί σαρωτικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει φορολογούμενους με πολύ υψηλές δαπάνες οι οποίοι όμως δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.


Πηγή:www.capital.gr

Προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο αργή της αναμενόμενης

Προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο αργή της αναμενόμενης

Προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο αργή της αναμενόμενης
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος άφησε για άλλη μια φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς αυτή την κατεύθυνση που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να απαιτήσουν να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, είπε η επικεφαλής της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο περιφερειακό συνέδριο του κόμματος στο Σβερίν.

Προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο αργή της αναμενόμενης

"Ωστόσο, εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο αργή της αναμενόμενης παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες", πρόσθεσε η Καγκελάριος. Αυτό δεν επιφέρει αλλαγές σε σχέση με την απαιτούμενη εφαρμογή των 89 μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ζητά η διεθνής κοινότητα να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

Το όραμα της Merkel για το πως θα πρέπει να αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Merkel περιέγραψε επίσης παραπέρα το όραμα της για το πως θα πρέπει να αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκη Επιτροπή (Κομισιόν) θα πρέπει να αναλάβει τον ενισχυμένο ρόλο μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης και το Συμβούλιο της ΕΕ να αποτελέσει ένα "δεύτερο θάλαμο" δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει επιπλέον να προετοιμασθούν να δώσουν περισσότερη ισχύ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου αυτό είναι απαραίτητο, επισήμανε η καγκελάριος. Λείπουν ορισμένες ρυθμίσεις στην εφαρμογή του Πακέτου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, παρά την ύπαρξη του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
"Αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρξει μια αποσαφήνιση των ευρωπαϊκών αρμοδιοτήτων στο τι θα συμβεί αν μια χώρα δεν τηρεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο",
 τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει την παρέμβαση του κοινοτικού Επιτρόπου οικονομικών στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όταν αυτοί δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της λιτότητας.


Πηγή:www.capital.gr

Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ)- Συστήματα Αυτόματης Καταγραφής Διερχόμενων Οχημάτων-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ)- Συστήματα Αυτόματης Καταγραφής Διερχόμενων Οχημάτων-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει Συστήματα Αυτόματης Καταγραφής Διερχόμενων Οχημάτων στα συνοριακά τελωνεία της χώρας και βρίσκεται σε φάση διερεύνησης σχετικών συστημάτων και λύσεων.
Τα συστήματα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τα εξής χαρακτηριστικά:

Καταγραφή και αναγνώριση στοιχείων διερχόμενων οχημάτων (επιβατικών, φορτηγών, βυτιοφόρων, λεωφορείων κλπ)

Καταγραφή και αναγνώριση στοιχείων εμπορευματοκιβωτίων

Δυνατότητα διασύνδεσης με αντίστοιχα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε άλλα συνοριακά τελωνεία (μέσω δικτύου SYZEYXIS).

Δυνατότητα διασύνδεσης με αντίστοιχα άλλα συστήματα του ΥΠΟΙΚ (μέσω δικτύου SYZEYXIS)


Δυνατότητα διασύνδεσης με άλλους αισθητήρες ελέγχου (π.χ. γεφυροπλάστιγγες)

Στην υλοποίηση του συστήματος συμπεριλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση όλου του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Στα πλαίσια αυτά καλούνται οι εταιρείες που προσφέρουν σχετικά συστήματα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους προς το ΥΠΟΙΚ.
Το ΥΠΟΙΚ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει διευκρινίσεις και πρόσθετη πληροφόρηση από όποιους κρίνει αναγκαίο.
Η παρούσα πρόσκληση γίνεται αποκλειστικά στα πλαίσια έρευνας αγοράς και η υποβαλλόμενη ενημέρωση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθή ως υποβολή προσφοράς και δεν δεσμεύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο καμία από τις δύο πλευρές.
Το ΥΠΟΙΚ δεσμεύεται να διασφαλίσει την εμπιστευτικότητα των προτάσεων
Κάθε ενδιαφερόμενος καλείται να αποστείλει μέχρι και την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 το σχετικό πληροφοριακό υλικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση epitropi.cctv@1974.syzefxis.gov.gr.

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις, υποχρεώνει όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, το υπουργείο Οικονομικών

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις, υποχρεώνει όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και υποχρεώνει όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να διαβιβάσουν στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία για τα δίδακτρα που κατέβαλαν οι πελάτες τους. Οσοι δεν αποστείλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 5.000 έως 100.000 ευρώ

κρύβουν τα δίδακτρα που πληρώνουν σε ιδιωτικά σχολεία


Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν οι φορολογούμενοι που κρύβουν τα δίδακτρα που πληρώνουν σε ιδιωτικά σχολεία για να αποφύγουν το τεκμήριο διαβίωσης και την πληρωμή επιπλέον φόρου.
Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και γι' αυτόν τον σκοπό υποχρεώνει όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικά στοιχεία για τα δίδακτρα που κατέβαλαν οι πελάτες τους.
Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες), όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κολέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ΙΕΚ και όλες οι ιδιωτικές σχολές θα πρέπει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2012 να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ κατάσταση καταβλη-θέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές, του έτους 2011. Υπολογίζεται πως σε ιδιωτικά σχολεία πάνε περίπου 86.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.

Κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές

Με απόφαση του υφ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα πρέπει μέχρι τις 20.12.2012 να δώσουν κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές, του έτους 2011
Τα στοιχεία που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά είναι:
1. ΑΦΜ ή ονοματεπώνυμο του κάθε υπόχρεου προς καταβολή.
2. Ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές.

Οσοι δεν αποστείλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 5.000 έως 100.000 ευρώ.

Τα δίδακτρα θεωρούνται τεκμήρια διαβίωσης

Τα δίδακτρα θεωρούνται τεκμήρια διαβίωσης και πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου. Συνεπώς, η αποφυγή δήλωσής τους ενδέχεται να υποκρύπτει πρόθεση του φορολογουμένου να μην εμφανίσει υψηλό τεκμαρτό εισόδημα.
Τα στοιχεία που θα στείλουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στη ΓΓΠΣ για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν δαπάνες διδάκτρων θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις των συγκεκριμένων φορολογουμένων για να διαπιστωθεί ποιοι δεν δήλωσαν τα δίδακτρα , οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, ενώ θα υπολογιστεί το επιπλέον ποσό τεκμαρτού εισοδήματος που απέφυγαν να εμφανίσουν και αν το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν, τότε θα τους καταλογιστεί ο επιπλέον φόρος.
Επιπλέον, θα διασταυρωθούν και οι συναλλαγές σε ΑΤΜ στην Ελλάδα μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών που εκδόθηκαν από τράπεζες του εξωτερικού που δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας.

29 Οκτωβρίου 2012

Δικαιολογητικά για την πιστοποίηση καταβολής μετοχικού κεφαλαίου Α.Ε.

Δικαιολογητικά για την πιστοποίηση καταβολής μετοχικού κεφαλαίου Α.Ε.

Δικαιολογητικά για την πιστοποίηση καταβολής μετοχικού κεφαλαίου Α.Ε.

 

 

Έλεγχος Πιστοποίησης Καταβολής Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, εκδίδει απόφαση που ορίζει τους ελεγκτές για να ελέγξουν την καταβολή του Μετοχικού Κεφαλαίου.
Προκειμένου να διεκπεραιωθεί ο έλεγχος προσκομίζονται τα εξής βιβλία και στοιχεία:

1. Γενικό Ημερολόγιο ή Ημερολόγιο Διαφόρων Πράξεων.

2. Αναλυτικό Καθολικό (τραπεζικός λογαριασμός καταθέσεων μετόχων).

3. Γενικό Καθολικό. 

4. Αποδείξεις συμψηφιστικών εγγραφών.

5. Τα Φ.Ε.Κ. της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου και της πιστοποίησης της καταβολής του Κεφαλαίου.

6. Το βιβλίο πρακτικών του Δ.Σ. που καταχωρήθηκε η πιστοποίηση της καταβολής του Κεφαλαίου.

K.N.2190/20 Αρθρο 9. Αποτίμηση των εταιρικών εισφορών

Στην περίπτωση που οι εταιρικές εισφορές γίνονται σε είδος, σύμφωνα με το άρθρο 9, του ΚΝ 2190/20

K.N.2190/20 Αρθρο 9. Αποτίμηση των εταιρικών εισφορών

1. Η εξακρίβωση της αξίας των εταιρικών εισφορών σε είδος κατά τη σύσταση της εταιρείας, καθώς και σε κάθε αύξηση του κεφαλαίου της, γίνεται μετά από γνωμοδότηση τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από έναν ή δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης (Τομέας Εμπορίου) ή της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πτυχιούχους ανωτάτης σχολής, με τριετή τουλάχιστον υπηρεσία ή από έναν ή δύο ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές ή ορκωτούς εκτιμητές, κατά περίπτωση, και από έναν εμπειρογνώμονα, εκπρόσωπο του αρμόδιου Επιμελητηρίου. Τα μέλη της επιτροπής δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε εξάρτηση από την εταιρεία.
Στις περιπτώσεις συγχωνεύσεως πιστωτικών ιδρυμάτων, η παραπάνω επιτροπή αποτελείται υποχρεωτικά από έναν ορκωτό ελεγκτή - λογιστή και έναν ορκωτό εκτιμητή και τον εκπρόσωπο του αρμόδιου Επιμελητηρίου.
Με κανονιστικές αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να καθορίζονται και άλλες περιπτώσεις υποχρεωτικής σύνθεσης της επιτροπής για κατηγορίες εταιρειών.

2. Τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται με πράξη του Υπουργού Εμπορίου. Ο ορισμός πρέπει να γίνεται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης στο Υπουργείο Εμπορίου. Η έκθεση της Επιτροπής υποβάλλεται στο Υπουργείο Εμπορίου, μέσα σε δύο (2) μήνες από τον ορισμό των μελών της, και ταυτόχρονα με την αποδοχή της ή όχι, κοινοποιείται από το Υπουργείο αυτό στην ενδιαφερόμενη εταιρεία.
Η Έκθεση της Επιτροπής πρέπει να περιέχει την περιγραφή κάθε εισφοράς, να αναφέρει τις μεθόδους αποτίμησης που εφαρμόστηκαν και να πιστοποιεί για το αν οι αξίες, που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτών των μεθόδων αποτίμησης, αντιστοιχούν στον αριθμό και στην ονομαστική αξία των μετοχών που θα επιδοθούν έναντι των εισφορών αυτών, ή, σε περίπτωση που δεν είναι γνωστή η ονομαστική αξία, στη λογιστική τους αξία, αφού ληφθεί υπόψη και η διαφορά πάνω από το άρτιο που είναι πιθανό να προκύψει από την έκδοση των μετοχών
Ειδικότερα, για την εκτίμηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν η πραγματική και νομική κατάσταση αυτών και τα τυχόν βάρη, καθώς και:
α) προκειμένου περί ακινήτων, η τιμή και οι τίτλοι κτήσης, η εμπορικότητα της περιοχής, οι προοπτικές ανάπτυξης, οι πραγματικές τρέχουσες τιμές, οι άδειες οικοδομής και αντίστοιχη τεχνοοικονομική έκθεση μηχανικού,
β) προκειμένου περί μηχανημάτων, μεταφορικών μέσων και επίπλων, η χρονολογία και η αξία κτήσης, ο βαθμός χρησιμοποίησης, συντήρησης και εμπορευσιμότητάς τους, η ενδεχόμενη τεχνολογική απαξίωσή τους και οι τρέχουσες τιμές για ίδια ή παρεμφερή πάγια στοιχεία.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου καθορίζονται τα οδοιπορικά έξοδα και η αποζημίωση των μελών της επιτροπής των προηγούμενων παραγράφων 1 και 2 που καταβάλλονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερομένους μετά το πέρας της εκτίμησης.


4. Η εκτίμηση που γίνεται κατά το παρόν άρθρο μπορεί, με επιλογή των ιδρυτών κατά το στάδιο της ίδρυσης ή, στη συνέχεια, του διοικητικού συμβουλίου, να γίνει με δαπάνες της εταιρείας και χωρίς παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης ή της αρμόδιας Αρχής από δύο ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές ή, κατά περίπτωση, από δύο εκτιμητές του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Για τους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές και για την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών-λογιστών, της οποίας είναι μέλη, δεν πρέπει να συντρέχουν κωλύματα ή ασυμβίβαστα, που θα απέκλειαν τη διενέργεια τακτικού ελέγχου από τα πρόσωπα αυτά, ούτε τα τελευταία θα πρέπει να έχουν αναλάβει τον τακτικό έλεγχο της εταιρείας κατά την τελευταία τριετία. Αυτοί που διενεργούν την εκτίμηση εφαρμόζουν, ως προς την εκτίμηση και το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης, τις διατάξεις της παραγράφου 2.

5. Αυξήσεις κεφαλαίου, μη αποτελούσαι τροποποιήσεις καταστατικού, πραγματοποιούμεναι όμως δι' εισφορών εις είδος, θεωρούνται άκυροι, εάν δεν εξακριβωθή κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου η αξία των είς είδος εισφορών, δια των οποίων πραγματοποιούνται.

6. Οι εκθέσεις αποτίμησης των εισφορών σε είδος υποβάλλονται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β

Σόιμπλε: Η ευθύνη για την κατάσταση στην Ελλάδα βαραίνει μόνο την ίδια την Ελλάδα και τους πολιτικούς της

Σόιμπλε: Η ευθύνη για την κατάσταση στην Ελλάδα βαραίνει μόνο την ίδια την Ελλάδα και τους πολιτικούς της

Αμφιβολία για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ

Αμφιβολία για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ 

Αμφιβολία για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ εξέφρασε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια. Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF με τίτλο “Ο Αγώνας για το Ευρώ” το οποίο πρόκειται να μεταδοθεί στις 30 Οκτωβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται πως δήλωσε: “Επιθυμία μας είναι η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως η Ελλάδα έχει να κάνει πολλά ακόμη. Αυτό δεν έχει αποφασισθεί ακόμη”.

Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, παρά τα δημοσιεύματα που θέλουν την τρόικα να προετοιμάζεται για τη χορήγηση πίστωσης χρόνου στην Ελλάδα οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η χώρα θα επιτύχει τους στόχους της παραμένουν.

“Υπάρχουν αμφιβολίες έως σήμερα ως προς το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτές οι αμφιβολίες θα πρέπει να αρθούν στο μέλλον”, είπε ο Σόιμπλε, και τόνισε ότι
“αν οι Έλληνες πολιτικοί πείθουν τον λαό ότι η ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, την Ευρώπη ή την Γερμανία, είναι ανεύθυνοι δημαγωγοί. Η ευθύνη για την κατάσταση στην Ελλάδα βαραίνει μόνο την ίδια την Ελλάδα και τους πολιτικούς της”.

ΠΟΛ 1195 - Υποχρεώσεις υπηρεσιών, νομικών προσώπων και οργανώσεων σύμφωνα με τις παρ. 2 και 8 του άρθρου 82 του Ν. 2238/1994, όπως τροποποιήθηκαν από τις παρ. 2 και 5 του άρθρου 17 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄), την παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄) και την παρ.3 του άρθρου 32 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄).

ΠΟΛ 1195 - Υποχρεώσεις υπηρεσιών, νομικών προσώπων και οργανώσεων 

σύμφωνα με τις παρ. 2 και 8 του άρθρου 82 του Ν. 2238/1994, όπως τροποποιήθηκαν από τις παρ. 2 και 5 του άρθρου 17 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄), την παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄) και την παρ.3 του άρθρου 32 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄).

ΠΟΛ 1195


Θέμα : Υποχρεώσεις υπηρεσιών, νομικών προσώπων και οργανώσεων σύμφωνα με τις παρ. 2 και 8 του άρθρου 82 του Ν. 2238/1994, όπως τροποποιήθηκαν από τις παρ. 2 και 5 του άρθρου 17 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄), την παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄) και την παρ.3 του άρθρου 32 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

α) Τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Κ.Φ.Ε. όπως ισχύουν μετά τις τροποποιήσεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 17 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄) και της παραγράφου 3 του άρθρου 32 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄).

β) Την ανάγκη διευκόλυνσης των διασταυρώσεων που διενεργεί το Υπουργείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης.

γ) Την υπ’ αριθμ. 07927/19.09.2012 (Φ.Ε.Κ. 2574/Β΄/24.09.2012) απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη.

δ) Ότι από τις διατάξεις της, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Για το είδος των υποβαλλόμενων στοιχείων και πληροφοριών, τον τρόπο και χρόνο υποβολής αυτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα ορίζουμε τα ακόλουθα:

Άρθρο 1
Έκταση εφαρμογής

Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Άρθρο 2
Τροποποιήσεις της ΠΟΛ.1077/26.3.2012 Α.Υ.Ο.

2.1. Στην παρ. 4 του άρθρου 2 προστίθεται νέα περίπτωση ως εξής: «θ) Είδος συναλλαγής».

2.2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:
«5.1. Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται από την περίπτωση η΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 38 του N.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄)».

2.3. Το άρθρο 6 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 6
Υποχρεώσεις ταμείων ασφάλισης
6.1. Τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές τους εισφορές, εφόσον τα ταμεία έχουν συσταθεί με νόμο, σύμφωνα με την περ. ιε΄ της παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994, όπως αυτή τροποποιήθηκε με παράγραφο ε΄ του άρθρου 38 του Ν. 4024/2011 (Φ.Ε.Κ. 226 Α΄).
6.2. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου,
β) Ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού,
γ) Ημερολογιακό έτος είσπραξης,
δ) ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου.
6.3. Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών είναι μισθωτοί, τα ταμεία θα διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. μόνο τα ποσά που αφορούν τις προαιρετικές εισφορές των ασφαλισμένων σε αυτά».

2.4. Στην παρ. 2 του άρθρου 8 και στην παρ. 2 του άρθρου 9 αντικαθίστανται οι περιπτώσεις ε΄ και ε΄ αντίστοιχα ως εξής:
«ε) Ημερολογιακό έτος αναφοράς».

2.5. Το άρθρο 10 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Συναλλαγές καρτών πληρωμών εκδοτών εκτός Ελλάδος 10.1. Οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά Α.Τ.Μ. (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα, με έδρα εκτός Ελλάδας.
10.2. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
β) Αριθμός κάρτας πληρωμών τράπεζας εκδότη που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
γ) Πλήθος συναλλαγών καρτών που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα για τα έτη 2010 και 2011, βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα.
δ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα για τα έτη 2010 και 2011, βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα.
Στο πλήθος των συναλλαγών του στοιχείου (β) προσμετρούνται οι εκκαθαρισθείσες συναλλαγές αγορών και επιστροφών (ακυρώσεων). Στην αξία των συναλλαγών του στοιχείου (δ) αφαιρούνται τα ποσά των επι στροφών (ακυρώσεων) από τα ποσά των αγορών (net balance). Στην αξία των συναλλαγών καταγράφεται το σύνολο του ποσού της αγοράς σε περιπτώσεις δόσεων (και όχι το ποσό της δόσης)».

2.6. Το άρθρο 15 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 15
Έναρξη ισχύος
15.1. Η παρούσα ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2011 και εφεξής, εκτός των στοιχείων των περιπτώσεων των παραγρ. 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 10 της παρούσης, τα οποία δύναται να αφορούν χρήσεις από το 2010 και εφεξής και της παραγράφου 5 του άρθρου 2 της παρούσης, τα οποία δύναται να αφορούν χρήσεις από το 2009 και εφεξής.
15.2. Η πρώτη αποστολή αρχείων των στοιχείων των άρθρων 3 έως και 10 θα γίνει έως την 20η του 8ου μήνα από την υπογραφή της παρούσης. Ειδικά για τα στοιχεία του άρθρου 10, η αποστολή αυτή θα αφορά τα έτη 2010 έως και 2011, ενώ για τα στοιχεία των άρθρων 3 έως και 9 θα αφορά μόνο το έτος 2011».

2.7. Η παράγραφος 12.2 αντικαθίσταται ως εξής:
«12.2. Η συχνότητα διαβίβασης όλων των λοιπών στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς».

Άρθρο 3

Υποχρεώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων


3.1. Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, που εμπίπτουν στην περίπτωση δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 2238/1994, όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 3842/2010 (Φ.Ε.Κ. 58 Α΄), διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος.

3.2. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή,
β) Ονοματεπώνυμο υπόχρεου, εφόσον δεν υπάρχει Α.Φ.Μ. έως την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης.
γ) Ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές.

3.3. Τις παραπάνω υποχρεώσεις της παραγράφου 3.2. και σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 48, της περ. γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 9 και των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Ν. 2238/1994, έχουν και όλα τα λοιπά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα (Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Φροντιστήρια, Σχολές, Εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, Ι.Ι.Ε.Κ., κ.λπ.).

Άρθρο 4

Χρόνος διαβίβασης και διατήρησης των στοιχείων


4.1. Η συχνότητα διαβίβασης των στοιχείων του άρθρου 3 της παρούσης είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς.

4.2. Οι φορείς διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ., στη μορφή με την οποία τα αποστέλλουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε εργάσιμων ημερών.

4.3. Η Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών θα διατηρεί τα ως άνω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.

Άρθρο 5

Τρόπος διαβίβασης στοιχείων


Η διαβίβαση των στοιχείων του άρθρου 3 της παρούσης θα γίνεται απευθείας στη Γ.Γ.Π.Σ. μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου με τη χρήση δια δικτύου. Οι προδιαγραφές του αρχείου, ο τρόπος διαβίβασης και το χρονοδιάγραμμα διαβίβασης αρχείων, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ..

Άρθρο 6

Κυρώσεις μη διαβίβασης και διατήρησης των στοιχείων


Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω υποχρεώσεων του άρθρου 3 της παρούσης, εφαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών οι κυρώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του Ν. 2523/1997, έτσι όπως ισχύουν μετά την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρου 21 του Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄).

Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος

7.1. Η παρούσα αναφορικά με το άρθρο 3 αυτής, ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2011 και εφεξής.
7.2. Η πρώτη αποστολή αρχείων των στοιχείων του άρθρου 3 θα γίνει έως την 20η του 2ου μήνα από την υπογραφή της παρούσης.

Άρθρο 8
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2012

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Το Βερολίνο ζητεί την πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα

επιμήκυνση

Επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016

Το Βερολίνο ζητεί την πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα

Το Βερολίνο ζητεί την πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση

Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την «υποχρεωτική» πρόσληψη ξένων ειδικών για να βοηθήσουν στην Ελλάδα

 • στην είσπραξη των φόρων, 
 • την καταπολέμηση της διαφθοράς και 
 • την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, 
ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σήμερα.

Όπως σημειώνεται, τα μέτρα επιβολής διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι περισσότερο προωθημένα σε σχέση με το παρελθόν.
Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αντίγραφο του σχεδίου είναι σε γνώση της εφημερίδας και ότι αυτό προβλέπει επίσης την αυτόματη και οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών, εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016

Μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε ένα «λογαριασμό διαχείρισης»

Εκτός από την πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών, στη σελίδα που έχει επικεφαλίδα «αυξημένοι μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου», η οποία θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αναφέρεται επίσης η μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε ένα «λογαριασμό διαχείρισης» (trust account) που θα ελέγχεται διεθνώς και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

«Είναι μία σκληρή αλλά ρεαλιστική πρόταση», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προσθέτουν οι Financial Times, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για τα μέτρα αυτά.

Επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αν και ήταν κοντά, η τελική συμφωνία για την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 δεν είχε ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 16 δισ. ευρώ έως 18 δισ. ευρώ.

Στα προσχέδια των μνημονίων που θα υπογραφούν από την Αθήνα και είναι σε γνώση των Financial Times σημειώνεται ότι η επιμήκυνση των δύο ετών θα δοθεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μέτρων λιτότητας εν μέσω μίας βαθύτερης οικονομικής ύφεσης. Αντί για μειώσεις ύψους 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το αναθεωρημένο σχέδιο απαιτεί μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ.

Πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος

Μόλις υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας, η συζήτηση θα επιστρέψει και πάλι στις Βρυξέλλες, αναφέρει το δημοσίευμα, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν για την πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος

Αξιωματούχος που μετέχει στις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν σήμερα. «Το όλο θέμα της χρηματοδότησης μόλις ξεκίνησε», είπε.

«Ανοικτός» σε ενδεχόμενη επιμήκυνση ο Αυστριακός αντικαγκελάριος


Ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, λέει ο ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, κ. Μίχαελ Σπίντελεγκερ και ο ίδιος θα τασσόταν υπέρ μιας παράτασης του χρόνου, εφόσον αποδειχθεί πως υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, επισήμανε σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, διαψεύδοντας συγχρόνως την είδηση για επίτευξη συμφωνίας ως προς την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα η έκθεση της Τρόικας και μετά να παρθεί απόφαση, διευκρίνισε ο κ. Σπίντελεγκερ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση στη βάση πραγματικών δεδομένων, τα οποία θα πρέπει να τεθούν πρώτα στη διάθεση των εταίρων, κάτι που αποτελεί και την προϋπόθεση για να δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα.

Ως στοιχεία ουσιαστικής προόδου θεωρεί, για παράδειγμα,
 • τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας,

 • την είσπραξη φόρων, που δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη, καθώς και

 • την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε σχέση με ενδεχόμενη νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς καθοριστικής σημασίας είναι το πού ακριβώς έχει υπάρξει πρόοδος, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές που εμφανίζουν αύξηση κατά 18%, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Κατά την άποψή του, όλα αυτά θα μπορούν να αξιολογηθούν επακριβώς μετά την κατάθεση της έκθεσης από την τρόικα, οπότε και θα μπορεί να ειπωθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, όχι όμως και επιπλέον χρήματα.
http://www.kerdos.gr/

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ