Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 04 Νοεμβρίου

10 Νοεμβρίου 2012

Ο ΟΠΑΠ και οι 7 υποψήφιοι αγοραστές του

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ 33% ΤΟΥ ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ και οι 7 υποψήφιοι αγοραστές του

Επτά μνηστήρες θα διεκδικήσουν το 33% του ΟΠΑΠ που πωλεί το Δημόσιο. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την κατάθεση προσφορών έληξε το βράδυ της Παρασκευής και τελικά οι ενδιαφερόμενοι είναι επτά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων είναι

Intralot, ο όμιλος Μελισσανίδη μαζί με την Lottomatica και το fund PPF, η κοινοπραξία των Damlot (όμιλος Κοπελούζου) με την ισραηλινή Playtech και τη γερμανική Merkur, το βρετανικό fund BC Partner καθώς και άλλα τρία fund, με Κινέζους να ελέγχουν ένα από αυτά.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το ισχυρό ενδιαφέρον σημαντικών «παικτών» της αγοράς θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχία του διαγωνισμού. Γερμανοί, Ισραηλινοί, Κινέζοι, Βρετανοί αλλά και Ελληνες, από τους ισχυρότερους της αγοράς, θα κονταροχτυπηθούν τους επόμενους μήνες για τον ΟΠΑΠ. Ημερησία

Αποδέσμευση της δόσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup

Αισιόδοξος για την Ελλάδα ο Γιούνκερ

Αισιόδοξος για την Ελλάδα ο Γιούνκερ

Αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί δράση σύντομα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί "απόδειξη θάρρους".

Τα μέτρα αυτά "είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε", είπε ο Γιούνκερ. "Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ όμως παράλληλα εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Υποσχέθηκε "ταχεία" δράση μόλις είναι διαθέσιμα "όλα τα στοιχεία" για να ληφθεί απόφαση.
nooz.gr

9 Νοεμβρίου 2012

ΓΓΠΣ oι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες

ΓΓΠΣ oι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες
TAXISnet 8/11/2012

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ δεν θα είναι διαθέσιμες από Παρασκευή 09/11/2012 και ώρα 16:00 έως και την Κυριακή 11/11/2012 και ώρα 12:00, λόγω εργασιών αναβάθμισης της δικτυακής υποδομής.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας

Τι αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών Κύπρου – Ελλάδος- Ισραήλ, στη Λευκωσία

Οι συνέργειες και οι συνεργασίες στα θέματα ενέργειας μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας και Ισραήλ ήταν το αντικείμενο συνάντησης, που έγινε στη Λευκωσία, μεταξύ του Κύπριου υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, Ενέργειας του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου και του Έλληνα υφυπουργού Ενέγειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Οι δύο υπουργοί και ο Έλληνας υφυπουργός χαρακτήρισαν τη συνάντηση «πολύ σημαντική και εποικοδομητική».

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν δύο έργα:

Το πρώτο έργο είναι αυτό που ξεκίνησε ήδη με τη συνεργασία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Ισραήλ και της ΔΕΗ - QUANTUM για την ευρωασιατική σύνδεση με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.
Το δεύτερο είναι η δημιουργία από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενός διαδρόμου ενίσχυσης της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο κ. Συλικιώτης ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση δύο ομάδων εργασίας, οι οποίες θα επεξεργαστούν σε λεπτομέρεια τα συγκεκριμένα έργα έργα. Στην ομάδα για το ηλεκτρικό καλώδιο, πρόσθεσε, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εταιρειών Ηλεκτρισμού από τις τρεις χώρες.

«Θεωρώ ότι η συνεργασία Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας, ιδιαίτερα στον τομέα ενέργειας, μπορεί να είναι παραγωγική, και να συμβάλλουν και οι τρεις χώρες ώστε να υπάρξει ειρήνη και ευημερία για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής» τόνισε ο Κύπριος υπουργός.
Ο Έλληνας υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία των τριών χωρών και δήλωσε ότι πιστεύει πως μετά τις σημερινές αποφάσεις «θα προχωρήσουμε σε πολύ μεγαλύτερη συνεργασία στρατηγικής σημασίας και για τις τρεις χώρες».
Εμείς από την πλευρά μας, διαβεβαίωσε, θα ενισχύσουμε πλήρως αυτή την προσπάθεια και θα συμμετάσχουμε σε όλες τις κινήσεις που θα γίνουν και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ώστε αυτός ο ευρωπαϊκός, νοτιοανατολικής Ευρώπης, διάδρομος να κριθεί ως ένας από τους απαραίτητους διασυνδετήριους διαδρόμους της Ευρώπης».
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου, τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών «θα αποτελέσει άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή και θα συμβάλλει στην προαγωγή των συμφερόντων τους». Στο μέλλον θα συζητήσουμε ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας, πρόσθεσε ο κ. Λαντάου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Bloomberg: Προς τα τέλη Νοέμβρη η εκταμίευση

O ίδιος εκτίμησε πως θα καθυστερήσει για αρκετές εβδομάδες η συνέχιση της βοήθειας προς τη χώρα μαςπροηγούμενο1 από 1επόμενο

Bloomberg: Προς τα τέλη Νοέμβρη η εκταμίευση

Η 26η Νοεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

O ίδιος εκτίμησε πως θα καθυστερήσει για αρκετές εβδομάδες η συνέχιση της βοήθειας προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών δε θα απελευθερώσουν στο Eurogroup της Δευτέρας τα 31,5 δισ. ευρώ, καθώς θα περιμένουν την τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε στο πρακτορείο ο ίδιος αξιωματούχος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα περιμένουν την τελική έκθεση της τρόικας που θα αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσουν να αναλάβουν δράση. Σημείωσε ακόμα ότι η έκθεση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και η πρόχειρη έκθεση που θα είναι διαθέσιμη στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, δεν είναι αρκετή.

Στο μεταξύ, αν και το Βερολίνο χαιρέτισε την έγκριση των νέων μέτρων από την ελληνική βουλή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι ενδεχομένως να μην ληφθεί τη Δευτέρα η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Παρομοίως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο΄Κόνορ τόνισε ότι μένουν να γίνουν ακόμα αρκετά για να πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση αν και «οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την έγκριση των μέτρων λιτότητας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».skai.gr

8 Νοεμβρίου 2012

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών

Εκτός ελέγχου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων, οι οποίοι εκδηλώνουν μήνα με το μήνα την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Από την αρχή του έτους έχουν συσσωρευτεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 10,1 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα χρέη των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 6,5 δισ. ευρώ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) ανέρχονται σε 53,2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών φόρων εισοδήματος, έκτακτων εισφορών, τέλος επιτηδεύματος, χαρατσιών ακινήτων, ΦΠΑ και πάσης φύσεως τελών και βεβαιωμένων φόρων παλαιοτέρων ετών.  

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου και τα έσοδα να κινδυνεύουν με κατάρρευση από τη μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, ετοιμάζει νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλήσουν με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους προς την εφορία.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση να είναι κάτω από 80 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων να είναι συνολικά 36 και υπό προϋποθέσεις να φθάσει στις 48. Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τη διαγραφή των προσαυξήσεων εφόσον ο φορολογούμενος πληρώσει όλες τις δόσεις εντός των προθεσμιών που θα ορίζει η νέα ρύθμιση.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 10,169 δις ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους, θα πρέπει να προστεθούν και ληξιπρόθεσμα ύψους 43,672 δις ευρώ , μέρος των οποίων μετρά δεκαετίες αδυναμίας είσπραξης, διευρύνοντας τη δεξαμενή των χρεών που παραμένουν ανείσπρακτα κοντά στα 54 δις ευρώ. Από τις αρχές του έτους, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταφέρει να εισπράξουν μόλις 897 εκατ. ευρώ από τα παλιά ληξιπρόθεσμα και 323 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί 4.080.282 περιοδικές δηλώσεις, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 3.193.041. Συνολικά 869.935 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν. Το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υποχρεούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι 1,1 εκατομμύριο. Από αυτούς τουλάχιστον 239.100, που αντιστοιχούν στο 21,7% του συνόλου, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στους πρώτους εννέα μήνες του 2012.tovima.gr

Συγκεντρωτικά οι αλλαγές του ΚΒΣ σε ΚΑΣ.Οι αλλαγές του ΚΒΣ - σε ΚΑΣ

Οι αλλαγές του ΚΒΣ - σε ΚΑΣ

O Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών

Νέα όρια για την τήρηση βιβλίων


Νέα όρια για την τήρηση βιβλίων


Τα φυσικά πρόσωπα, που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, απαλλάσσονται (με ορισμένες εξαιρέσεις) από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής. 

·          Νέα όρια ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων
Β΄ κατηγορίας (έως 1,5 εκατ. ευρώ) και
Γ΄ κατηγορίας (άνω του 1,5 εκατ. ευρώ)

 Καταργείται, υπό προϋποθέσεις, η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.


  • Προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου, η οποία υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών. 
  •  Oι εκμεταλλευτές ξενοδοχείου, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, πάρκινγκ, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι μέχρι την έκδοση του φορολογικού στοιχείου για το οποίο έχουν υποχρέωση, θα αναγράφουν τα στοιχεία των πελατών τους χειρόγραφα σε θεωρημένα έντυπα ή επί μηχανογραφικής τήρησης, με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης. Η ισχύς της μεταβατικής ρύθμισης παύει την 1.1.2014.Συναλλαγές με επιταγές

Συναλλαγές με επιταγές

Συναλλαγές αξίας 3.000 ευρώ και άνω θα πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου.
Το όριο που ισχύει σήμερα είναι 1.500 ευρώ.

Στις εκδιδόμενες επιταγές που καλύπτουν εξόφληση επαγγελματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως ποσού, θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του εκδότη, του εκάστοτε οπισθογράφου καθώς και του  τελευταίου  κομιστή   που   εισπράττει  αυτήν. Επίσης, αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του εκδότη της επιταγής που προσκομίζεται για εξόφληση οφειλής προς το Δημόσιο ανεξαρτήτως ποσού.

Στα εκδιδόμενα από τις τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα παραστατικά στοιχεία πάσης φύσεως εισπράξεων ή πληρωμών μετρητοίς, για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων ή κοινοπραξιών ποσού άνω των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να αναγράφεται και ο ΑΦΜ του συναλλασσομένου. Σε περίπτωση αλλοδαπού φυσικού προσώπου θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός διαβατηρίου ή ταυτότητας.


Eιδικοί φόροι

    Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του υγραερίου κίνησης (LPG) από τα 200 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όσο είναι δηλαδή και στο ντίζελ κίνησης. Με την εξίσωση αυτή η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης αυξάνεται κατά περίπου 0,07 - 0,10 ευρώ ανά λίτρο  και από τα περίπου 0,90 ευρώ  ανά λίτρο που πωλείται σήμερα, αυξάνεται περίπου στο 1 ευρώ.
    Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ  του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται  αποκλειστικά στη γεωργία από  21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο  σε εξήντα έξι ευρώ ανά  χιλιόλιτρο για την ενίσχυση  των δημοσίων εσόδων.
  Αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, με κύριο στόχο τα «στριφτά». Ο πάγιος φόρος ορίζεται σε 80 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα και ο αναλογικός σε 20% επί της λιανικής τιμής. Το ελάχιστο ποσό φόρου των δυο παραπάνω «συστατικών» δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 115 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Επίσης, ορίζεται πάγιος φόρος 153 ευρώ ανά κιλό στον «λεπτοκομμένο καπνό, ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων».  Απαγορεύεται και η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού «για σκοπούς έρευνας αγοράς».


  Στα τέλη κυκλοφορίας

    Καταργείται η προμήθεια του  «ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας»  κατά την καταβολή  των τελών  κυκλοφορίας έτους 2013 και επομένων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας αυτοκινήτου οχήματος για το οποίο δεν  έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα  τέλη, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του με πράξη της αστυνομικής αρχής, από την οποία δεν επιστρέφονται εάν ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει το αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας.
 Ορίζεται προκαθορισμένο διάστημα είσπραξης των τελών κάθε έτος από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση φέτος, οπότε η πληρωμή των τελών θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας απειλούνται, εκτός των προστίμων, με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας, ενώ για να γίνει μεταβίβαση οχήματος, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν καταβληθεί οφειλόμενα τέλη, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων.

Μειώνεται από 11% σε 6% ο κατ'  αποκοπήν συντελεστής επιστροφής  φόρου των αγροτών.

 Μειώνεται το ύψος του εισιτηρίου στα καζίνο από 15 ευρώ που ίσχυε σε 6 ευρώ 

Στα καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης το εισιτήριο ήταν ήδη 6 ευρώ. Με άλλη διάταξη καθορίζεται ενιαία αξία εισιτηρίου εισόδου στα καζίνο 6 ευρώ. Ποσοστό 20% της συνολικής αξίας του εισιτηρίου παρακρατείται από την επιχείρηση - καζίνο, ως δικαίωμα διάθεσης και κάλυψης δαπανών, στο οποίο εμπεριέχεται και ο αναλογούν ΦΠΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι δικαίωμα του Δημοσίου. Παράλληλα όμως αυξάνεται η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα μεικτά κέρδη παιχνιδιών κατά 2%.
    Αυξάνεται κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες η  συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη παιγνίων των καζίνο.


 Καταργείται η παρεχόμενη εξουσιοδότηση με την οποία δύναται να καθορίζονται ανώτατα ή κατώτατα όρια αμοιβής των εκτελωνιστών κ.λπ. 

Αξιολόγηση ανά τρίμηνο των προϊσταμένων των φορολογικών υπηρεσιών
Επίσης θεσπίζεται η αξιολόγηση ανά τρίμηνο (αντί για έτος που ισχύει σήμερα) των προϊσταμένων των φορολογικών υπηρεσιών. Η αξιολόγησή τους θα γίνεται με συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια.

Θέση γενικού γραμματέα Δημοσίων  Εσόδων

Προβλέπεται επίσης και θέση γενικού γραμματέα Δημοσίων  Εσόδων που θα προέρχεται από  τον ιδιωτικό τομέα (κατά προτίμηση)  και θα έχει θητεία που θα υπερβαίνει το βίο μιας κυβέρνησης (επί 5ετία).
Η στερούμενη επικεφαλής (μετά την παραίτηση του Γιάννη Καπελέρη) Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει πενταετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται για μία ακόμη φορά και τοποθετείται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμα
O Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών 
O Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών
O Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών

7 Νοεμβρίου 2012

Δύο χρόνια ύφεση, σύμφωνα με την Κομισιόν

Δύο χρόνια ύφεση, σύμφωνα με την Κομισιόν

Δύο χρόνια ύφεση, σύμφωνα με την Κομισιόν

Δύο χρόνια ύφεση, σύμφωνα με την Κομισιόν

 

Δύο χρόνια ύφεση, σύμφωνα με την Κομισιόν

Για το 2014 μετατίθεται το «φως στην άκρη του τούνελ» της ελληνικής οικονομίας με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα η ύφεση αναμένεται να κλείσει στο 6% του ΑΕΠ το 2012 για να μειωθεί στο 4,2% το 2013,ενώ η ανάκαμψη μετατίθεται από το 2013 στο 2014 (+0,6%). Στις εαρινές προβλέψεις του Μαϊου η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση 4,7% το 2012 και μηδενική ανάπτυξη το 2013. Η ύφεση στην ευρωζώνη (μέσος όρος) θα φτάσει το -0,4% το 2012 ενώ το 2013 αναμένεται οριακή ανάπτυξη 0,1% και το 2014 +1,4%. Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι -0,3% για το 2012 και ανάπτυξη +0,4% το 2013 και +1,6% το 2014.

Αρνητική θα είναι και η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί από το 17,7%το 2011 στο 23,6% το 2012 (19,7% προέβλεπαν οι εαρινές προβλέψεις), στο 24% το 2013 (19,6% ανέφεραν οι προβλέψεις του Μαϊου), ενώ μείωση θα παρατηρηθεί από το 2014 με 22,2%. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία (25,1% το 2012 και 26,6% το 2013 και 26,1% το 2014).

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στο 6,8% του ΑΕΠ το 2012 για να μειωθεί σε 5,5% το 2013 και σε 4,6% το 2014. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 170,6% το 2011 θα σημειώσει συνεχή άνοδο στο 176,7% το 2012 (160,6% σημείωναν οι εαρινές προβλέψεις), στο 188,4% το 2013 (168% σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαϊου) και στο 188,9% το 2014.

Σχετικά θετική εξέλιξη, είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ο οποίος από 3,1% το 2011 θα μειωθεί στο 1,1% το 2012 για να υπάρξει αποπληθωρισμός τόσο το 2013 (-0,8%) όσο και το 2014 (-0,4%).

Στη σχετική με την Ελλάδα οικονομική έκθεσή της η Επιτροπή καταλήγει στην εκτίμηση εκτίμηση ότι το σημείο καμπής για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και η σταδιακή ανάκαμψη θα επανέλθει το 2014. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τον επόμενο χρόνο, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και της μείωσης των μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, τα μέτρα που προωθούνται για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ανισορροπιών αναμένεται, κατά την Επιτροπή, να ενισχύσουν τη συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης. Επίσης, οι επενδύσεις θα επηρεαστούν από την περιορισμένη πρόσβαση στην πίστωση και τις αβεβαιότητες που παραμένουν μετά τις «πολιτικές εντάσεις» που προέκυψαν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012. Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, οι προοπτικές των εξαγωγών θα επηρεαστούν από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση, οι οποίες είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που προκύπτουν από την ύφεση στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι θετικές προοπτικές για το 2014 βασίζονται κυρίως στην προσδοκία για επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, οι οποίες θα προκύψουν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, όπως επίσης στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την ΕΕ.

Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής προσπάθειας σε ό,τι αφορά την οικονομική πίστη, αλλά και την ταχύτητα και την επιτυχή έκβαση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα επηρεαστούν από την παρατεταμένη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας ότι η ανεργία θα κορυφωθεί το 2013 για να σημειώσει οριακή μείωση το 2014. Μεσοπρόθεσμα, η μείωση της ανεργίας θα εξαρτηθεί, κατά την Επιτροπή, από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, από την προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την αποκέντρωση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις τιμές του καταναλωτή. Για το 2013 και 2014 προβλέπεται ότι οι τιμές θα μειωθούν, αντανακλώντας τις μειώσεις στους μισθούς με κάποια καθυστέρηση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μετάβαση από τη μείωση των μισθών στη μείωση των τιμών θα παραμείνει περιορισμένη.

Παράλληλα, το διοικητικό κόστος και οι έμμεσοι φόροι (σε ηλεκτρισμό, ύδρευση και θέρμανση) αναμένεται να αυξηθούν.
Τέλος το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 176,7% το 2012, δηλαδή 16 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις προβλέψεις της Επιτροπής του περασμένου Μαίου. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στις αναθεωρήσεις του ονομαστικού ΑΕΠ, τη συνέχιση της ύφεσης, αλλά και την περιορισμένη πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις.

Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 188,4% του ΑΕΠ το 2013 και στο 189,9% του ΑΕΠ το 2014, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η μείωσή του με ταχείς ρυθμούς που θα υποστηριχθεί από μία ισχυρότερη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τη βελτίωση των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Δεν πλήρωσες το χαράτσι; (εετηδε) Αδυναμία της εφορίας να βεβαιώσει την οφειλή!

Δεν πλήρωσες το χαράτσι; (εετηδε) Αδυναμία της εφορίας να βεβαιώσει την οφειλή!

Το χαράτσι (εετηδε) για το 2011 δεν πλήρωσαν, μερικώς ή ολικώς, περίπου 500.000 μικροϊδιοκτήτες

Το χαράτσι (εετηδε) για το 2011 δεν πλήρωσαν, μερικώς ή ολικώς, περίπου 500.000 μικροϊδιοκτήτες

 Πονοκέφαλο προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η ουσιαστική αδυναμία της εφορίας να βεβαιώσει το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) στο όνομα των ιδιοκτητών οι οποίοι δεν το πλήρωσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από τότε που έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του χαρατσιού για το 2011 κανείς από όσους δεν το πλήρωσαν δεν έχει κληθεί στην εφορία για εξηγήσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. ΄Οταν τον Αύγουστο του 2011 άρχισε να συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών η βεβαίωση ενός τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ προκειμένου να κλείσει η τρύπα που είχε δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό, πολλά υπηρεσιακά στελέχη είχαν επισημάνει στις σχετικές συσκέψεις ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός για τη βεβαίωση του τέλους ακινήτων σε όσους δεν το πληρώσουν. Και αυτό διότι ενώ η νομοθεσία για το χαράτσι ορίζει ότι το τέλος βαρύνει τον ιδιοκτήτη του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, εκατομμύρια λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα ενοικιαστών, παλαιών ιδιοκτητών ακόμη και ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι αριθμοί παροχών για τους οποίους δεν εξοφλήθηκε το χαράτσι, το ύψος του χαρατσιού που δεν εξοφλήθηκε και στοιχεία των ατόμων που εμφανίζονται στους λογαριασμούς στους οποίους εξοφλήθηκε το χαράτσι. Όμως το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να προχωρήσει στη βεβαίωση του ποσού του χαρατσιού καθώς δεν γνωρίζει αν ο εμφανιζόμενος στο λογαριασμό είναι και ο ιδιοκτήτης ο οποίος το οφείλει. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνδρομητές των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των οποίων η λειτουργία διεκόπη και οι οποίοι δεν είχαν εξοφλήσει το χαράτσι.

“Πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν προσφέρονται για φορολογική και εισπρακτική πολιτική”, λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που συμμετείχε στις συσκέψεις. “Είχαν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να κληθεί όλη η Ελλάδα στις εφορίες προκειμένου να εντοπισθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα οποία δεν εξοφλήθηκε το χαράτσι και να βεβαιωθεί στη συνέχεια στο όνομά τους”.

Το χαράτσι (εετηδε) για το 2011 δεν πλήρωσαν, μερικώς ή ολικώς, περίπου 500.000 μικροϊδιοκτήτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται ότι το χαράτσι για το 2011 δεν πλήρωσαν, μερικώς ή ολικώς, περίπου 500.000 μικροϊδιοκτήτες και το σχετικό ποσό που δεν πληρώθηκε υπολογίζεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Κανείς όμως από αυτούς δεν έχει ακόμη λάβει ειδοποιητήριο για την πληρωμή του τέλους ενώ και το σχετικό χρέος δεν εμφανίζεται στο όνομά τους καθώς, όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός για την εξεύρεση των πραγματικών ιδιοκτητών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναζητεί τρόπους να βεβαιώσει το χαράτσι

Το θέμα έχει απασχολήσει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία αναζητεί τρόπους να βεβαιώσει το χαράτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να αποσταλούν 500.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους φορολογούμενους (και πεθαμένους!) σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν στοιχεία που υπάρχουν στους λογαριασμούς (όνομα, ΑΦΜ κ.ά.) και θα γίνουν επαληθευτικές διασταυρώσεις. Για παράδειγμα θα αναζητηθούν σε πρώτη φάση ιδιοκτήτες που εμφανίζονται στους λογαριασμούς και οι οποίοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Αυτό θα γίνει με διασταύρωση των στοιχείων τους με το περιουσιολόγιο ακινήτων (στοιχεία Ε9) και στη συνέχεια θα αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια. Μια άλλη λύση που εξετάζεται είναι να ζητείται πιστοποιητικό εξόφλησης του χαρατσιού σε διάφορες συναλλαγές όπως είναι η θεώρηση των μισθωτηρίων και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε σχετικά:


Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου

Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου

Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου
Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ 26 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 10 Μαΐου 2013.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα εί­ναι η Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 (Τ+3).

Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δη­μο­πρα­σία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη δια­δικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.


ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ 26 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣE ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους* και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 έως και Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012.


2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

* Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το ΣΑΤ του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ

Αποτελέσματα από τους διεξαγόμενους έλεγχους του ΣΔΟΕ

Αποτελέσματα από τους διεξαγόμενους έλεγχους του ΣΔΟΕ

Αποτελέσματα από τους διεξαγόμενους έλεγχους του ΣΔΟΕ

Από το ΣΔΟΕ διεξάγονται έλεγχοι για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, την καταβολή Φ.Π.Α και την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσιακών στοιχείων .
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων αποκαλύφθηκαν και καταλογίσθηκαν οι σχετικές παραβάσεις ως ακολούθως :
1. Σε τέσσερις (4) αγρότες στη Θήβα, οι οποίοι έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 5.467.000 ευρώ.

2. Σε 17 επιχειρήσεις, οι οποίες εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 65.000.000 ευρώ.
Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται διαφημιστικές εταιρείες, επιχείρηση εμπορίας ζωοτροφών, βιομηχανία ενδυμάτων, επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, κατασκευαστική επιχείρηση και εργαστήριο ελευθέρων σπουδών .
3. Σε 19 επιχειρήσεις καταλογίσθηκαν οι σχετικές παραβάσεις γιατί έλαβαν και καταχώρησαν στα βιβλία τους εικονικά τιμολόγια ύψους 21.600.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχείρηση οδικών μεταφορών, βιομηχανία ενδυμάτων, εργολάβο οικοδομών, επιχείρηση catering, πρατήριο καυσίμων και επιχείρηση διακοσμήσεων .

4. Σε έξι (6) επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες καταλογίσθηκαν παραβάσεις γιατί δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για ποσά 5.500.000 ευρώ που εισέπραξαν. Πρόκειται για ένα πλαστικό χειρουργό, έναν οδοντίατρο, ένα videoclub και άλλες τρεις επιχειρήσεις εμπορίας.

5. Σε γνωστή επιχείρηση κατασκευής κτιρίων και αγοραπωλησιών ακινήτων διαπιστώθηκε η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων ύψους 12.000.000 ευρώ.

6. Ανεπάγγελτος διαπιστώθηκε ότι ασχολείτο με εισαγωγές και παραγγελίες αυτοκινήτων και δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 5.500.000 ευρώ και είχε προσαύξηση της περιουσίας του κατά 6.000.000 ευρώ .
7. Τέλος, στο πλαίσιο του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι δημόσιος υπάλληλος κάτοικος Βούλας είχε αδικαιολόγητες καταθέσεις 2.679.000 ευρώ.

6 Νοεμβρίου 2012

Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1% ΟΕΚ


Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1% ΟΕΚ

Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1% ΟΕΚ

Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1% ΟΕΚ

ΙΧ) Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1% (Νομοσχέδιο)

1. Η προβλεπόμενη από τη διάταξη της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν.Δ. 2963/54 (Α΄, 195), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εισφορά 0,75% επί των ημερομισθίων και μισθών των εργαζομένων υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η οποία βαρύνει τον οικείο εργοδότη, καταργείται από 1 Νοεμβρίου 2012.
2. Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 678/1977 (Α΄,246) και του εδάφιου Γ του άρθρου 7 του ν.3144/2003 (Α΄,111) εισφορά 0,35% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας, η οποία βαρύνει τον οικείο εργοδότη, καταργείται από 1 Νοεμβρίου 2012.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να καθοριστεί και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού.
Θ) Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1 (Αιτιολογική Έκθεση)

Θ) Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1 (Αιτιολογική Έκθεση)


Θ) Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1 (Αιτιολογική Έκθεση)

Σύμφωνα με το ν.4046/2012 και σε εκτέλεση των ρυθμίσεων του Κεφαλαίου Ε΄ «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις », παράγραφος 29 του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και του Κεφαλαίου 4 «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης » παράγραφος 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των θεσμών εργασίας » του Μνημονίου Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής, τα σχέδια των οποίων εγκρίθηκαν κατά την παρ.2 του άρθρου 1 του ν.4046/2012 και προσαρτήθηκαν , ως παράρτημα V, στον ως άνω νόμο, προβλέπεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας , η μείωση των κοινωνικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε πρώτη φάση, για την επίτευξη του σκοπού αυτού, με την παρούσα διάταξη καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες προβλεπόταν εργοδοτική εισφορά σε συνολικό ποσοστό 1,10% υπέρ των καταργηθέντων πλέον, Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας

Κατεβάστε εδώ το Σχέδιο Νόμου ΥΠ Οικονομικών- Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016_1.pdf

Κατεβάστε εδώ το Σχέδιο Νόμου ΥΠ Οικονομικών- Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016_1.pdf

Σχέδιο Νόμου ΥΠ Οικονομικών- Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016_1.pdf

Τροποποιούμενες Διατάξεις ΣΝ ΥΠ Οικονομικών- Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.pdf

Αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας

Αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας

Αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας

 Η παράγραφος 4 του άρθρου 30 του ν.3996/2011 (Α΄ 170) αντικαθίσταται ως εξής:


«Ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει συμπληρωματικούς πινάκες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία:
α) για την πρόσληψη νέου εργαζομένου, το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο,
β) για την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή την οργάνωση του χρόνου εργασίας την ίδια μέρα ή το αργότερο εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και
γ) για την αλλαγή νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και για μεταβολή των αποδοχών των εργαζομένων εντός 15 μερών . Η κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων μπορεί γίνει γραπτά ή ηλεκτρονικά»

Αιτιολογική Εκθεση - ΚΑΣ

Αιτιολογική Εκθεση - ΚΑΣΑιτιολογική Εκθεση - ΚΑΣ


Αιτιολογική Εκθεση - ΚΑΣ


Υποπαράγραφος Ε.1. ΚΑΣ


Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου Ε.1. περιορίζονται σημαντικά οι ισχύουσες διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου που εξασφαλίζει την ομοιόμορφη για κάθε κατηγορία επιτηδευματιών εμφάνιση των συναλλαγών, προκειμένου να προκύπτουν τα δεδομένα και οι απαιτήσεις εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, στην άμεση και έμμεση φορολογία, με συγκεκριμένο, σαφή και απλό τρόπο.
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων εισήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μας, με την ονομασία Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων, με το διάταγμα της 7ης Ιουλίου 1952 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με τον α.ν. 4/1968, το π.δ. 99/1977 και το ισχύον π.δ. 186/1992. Σκοπός του Κώδικα δεν ήταν ο εξαναγκασμός των φορολογουμένων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά η διευκόλυνσή τους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών με την καθιέρωση ενιαίων, σαφών και λεπτομερειακών κανόνων σχετικά με την τήρηση των φορολογικών βιβλίων και την έκδοση των φορολογικών στοιχείων, ώστε να γνωρίζουν επακριβώς οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις τις υποχρεώσεις τους έναντι των φορολογικών αρχών σχετικά με το θέμα αυτό. Σταδιακά όμως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποδόθηκε πολύ μεγαλύτερο βάρος στο κυρωτικό μέρος του Κώδικα με αποτέλεσμα την πρόβλεψη αυστηρότατων και υπέρογκων διοικητικών προστίμων, μη δυναμένων να εισπραχθούν κατά την λογική εκτίμηση των πραγμάτων, ακόμη και για τυπικές παραβάσεις των διατάξεών του. Επιπλέον, συνδέθηκαν στενά οι παραβάσεις των διατάξεών του με το κύρος των βιβλίων με αποτέλεσμα την εύκολη και χωρίς ουσιαστικό λόγο απόρριψη των βιβλίων και τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων. Έτσι, ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από εργαλείο που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων μεταβλήθηκε σε ένα σύστημα καταπίεσης ακόμη και των φορολογουμένων που θα ήθελαν να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επομένως το πρόβλημα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων δεν είναι στην ουσία  οι ουσιαστικές του διατάξεις, αλλά οι διατάξεις που προβλέπουν τις διοικητικές κυρώσεις για τις παραβάσεις των διατάξεών του και καθορίζουν την επίδραση που έχουν οι παραβάσεις αυτές στο κύρος των βιβλίων. Βεβαίως και οι ουσιαστικές διατάξεις χρειάζονται εκσυγχρονισμό και βελτίωση ώστε να μη δημιουργούν στους φορολογουμένους άχρηστες υποχρεώσεις. Δεν μπορεί όμως να υποστηριχθεί σοβαρά ότι είναι δυνατή η πλήρης κατάργησή τους, διότι η έννομη τάξη δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ύπαρξη κανόνων ως προς τα τηρητέα βιβλία και τον τρόπο τηρήσεώς των ή ως προς τα στοιχεία που πρέπει να εκδίδονται κατά τις συναλλαγές και το περιεχόμενό τους. Άλλωστε αν δεν υπάρχουν οι κανόνες αυτοί, δεν είναι δυνατόν να αξιωθεί από τους ιδιώτες να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις κατά τις συναλλαγές τους. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν διατάξεις για την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων από τους φορολογουμένους, είναι δε δευτερεύον το ζήτημα αν αυτές είναι εντεταγμένες σε ιδιαίτερο νομοθέτημα ή αποτελούν μέρος του γενικού φορολογικού κώδικα.
Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην άρση των δυσλειτουργιών που οφείλονταν στην αδυναμία του παλαιού θεσμικού πλαισίου να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις νέες μορφές συναλλαγών και οικονομικών σχέσεων. Με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2010 τέθηκαν οι βάσεις για τη γενικευμένη και ασφαλή χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με σκοπό τη διασφάλιση των φορολογικών δεδομένων και την αξιοποίησή τους τόσο από τις φορολογικές αρχές όσο και από τους συναλλασσόμενους.
Ωστόσο, παρόλο που η εν λόγω φορολογική μεταρρύθμιση  εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες για τον ηλεκτρονικό έλεγχο και τη διασφάλιση των συναλλαγών (άρθρο 20, ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων, διασταυρώσεις κλπ) και παρόλο που το ηλεκτρονικό περιβάλλον που διαμορφώνεται αναμένεται  να εκσυγχρονίσει και να διασφαλίσει τις διαδικασίες, παράλληλα χρειάζεται να υπάρχουν βασικές διατάξεις για την απεικόνιση των συναλλαγών.
Οι προτεινόμενες διατάξεις λειτουργούν πλέον για τη φορολογική απεικόνιση των συναλλαγών και τις διασταυρώσεις, με κύρια κατεύθυνση τον περιορισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους εφαρμογής τους και τον εξορθολογισμό τους, χωρίς να αναιρείται η λειτουργία αυτών ως ρυθμιστικού πλαισίου καταγραφής των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων και ως εργαλείου ελεγκτικών επαληθεύσεων.
Οι διατάξεις του προτεινόμενου ΚΑΣ προορίζονται να εξυπηρετούν όλες τις φορολογίες και ουσιαστικά υλοποιείται ο στόχος της κατάργησης του υφιστάμενου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ειδικότερα με  τις προτεινόμενες διατάξεις:
- επιτυγχάνεται απλοποίηση, εκσυγχρονισμός και περιορισμός των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων,
- ενισχύεται η διαφάνεια στις σχέσεις υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και επιχειρήσεων,
- ενισχύεται το αίσθημα δικαίου των πολιτών και ενθαρρύνεται η  επιχειρηματικότητα με ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων και των εσόδων του Δημοσίου και χωρίς να  επηρεάζονται διατάξεις, που πηγάζουν από ενωσιακές υποχρεώσεις (Οδηγία για την τιμολόγηση).

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ΚΑΣ ορίζονται τα πρόσωπα που έχουν τις υποχρεώσεις των άρθρων 1 έως 10 του Κώδικα, σχετικά με την τήρηση βιβλίων, την έκδοση στοιχείων και υποβολή δεδομένων για διασταύρωση.

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ΚΑΣ ορίζεται ο σκοπός που εξυπηρετεί η απεικόνιση των συναλλαγών στα βιβλία και η έκδοση των στοιχείων.

Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι, τα βιβλία και τα στοιχεία, κατ’ αρχήν, τηρούνται στην ελληνική γλώσσα και σε ευρώ. Επίσης ορίζεται σε ποιες περιπτώσεις τα βιβλία και τα στοιχεία μπορεί να τηρούνται σε ξένη γλώσσα.

Με τις παραγράφους 3 και 4 ορίζονται τα δικαιολογητικά εγγραφής στα βιβλία, που αφορούν συναλλαγή ή άλλη πράξη του υπόχρεου.

Με την παράγραφο 5 ορίζεται ο τρόπος αποστολής των τιμολογίων και των αποδείξεων λιανικής, που μπορεί να είναι είτε σε χαρτί είτε σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και οι προϋποθέσεις αποστολής των τιμολογίων και των αποδείξεων λιανικής με ηλεκτρονικά μέσα.

Με την παράγραφο 6 ορίζεται ότι, ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών μπορεί να συγχωνεύει ή συνενώνει οποιοδήποτε βιβλίο ή βιβλία, στοιχείο ή στοιχεία, βιβλίο και στοιχείο ή βιβλία και στοιχεία σε άλλο, καθώς και οι προϋποθέσεις αυτής της συγχώνευσης ή συνένωσης.

Με την παράγραφο 7 ορίζονται οι διαδικασίες έκδοσης στοιχείων και τήρησης βιβλίων σε περίπτωση βλάβης μηχανήματος ή γενικά μη λειτουργίας του λογισμικού.

Με την παράγραφο 8 ορίζονται οι υποχρεώσεις των υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) για την τήρηση των βιβλίων ή την έκδοση των στοιχείων.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ΚΑΣ ορίζονται οι υποχρεώσεις ως προς την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων του Δημοσίου, ημεδαπού ή αλλοδαπού νομικού προσώπου κ.λπ. και η έκταση εφαρμογής των διατάξεων αυτών στα εν λόγω πρόσωπα.

Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζονται τα πρόσωπα που δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 ορίζονται οι απαλλασσόμενοι από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής.

Με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 ορίζονται αντίστοιχα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που προέρχονται από μετασχηματισμό και η καταχώριση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης στα βιβλία των προσώπων που αφορούν.

Με τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 4 του ΚΑΣ οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών εντάσσονται σε δύο κατηγορίες βιβλίων (απλογραφικά και διπλογραφικά). Κριτήρια για την ένταξη αποτελούν η μορφή της επιχείρησης, το αντικείμενο των εργασιών, το ύψος των ακαθάριστων εσόδων.

Με την παράγραφο 7 ορίζεται η υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων με την διπλογραφική μέθοδο από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών που εντάσσεται σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων. Τα βιβλία αυτά, είτε τηρούνται χειρόγραφα, είτε μηχανογραφικά, είναι αθεώρητα, χωρίς υποχρέωση τήρησης θεωρημένου ισοζυγίου γενικού-αναλυτικών καθολικών, επί μηχανογραφικής τήρησής τους.

Με την παράγραφο 8 ορίζεται υποχρέωση τήρησης των λογιστικών βιβλίων σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του Ε.Γ.Λ.Σ. ή των κλαδικών λογιστικών σχεδίων και καθορίζεται το περιεχόμενο των λογαριασμών του γενικού και των αναλυτικών καθολικών.

Με την παράγραφο 9 ορίζεται ο τρόπος καταχώρισης των εσόδων και ορισμένων δαπανών στα ημερολόγια και καθιερώνεται νέα δυνατότητα συγκεντρωτικής καταχώρισης (μία εγγραφή) των ημερήσιων εσόδων, ανεξαρτήτως είδους και σειράς στοιχείων.

Με την παράγραφο 10 ορίζεται η τήρηση από τον πιο πάνω υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, Μητρώου παγίων περιουσιακών στοιχείων και Βιβλίου Απογραφών και καθορίζεται το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών. Τα βιβλία αυτά ανεξάρτητα του τρόπου τήρησής τους (χειρόγραφα ή μηχανογραφικά) είναι αθεώρητα, χωρίς την υποχρέωση καταγραφής της ποσοτικής καταμέτρησης των αποθεμάτων σε θεωρημένα έντυπα ή CD-ROM.

Με την παράγραφο 11 καθιερώνεται η υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικού φακέλου από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών που τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Στον φάκελο αυτό αποθηκεύονται, ανά χρήση τα δεδομένα όλων των βιβλίων που τηρούνται μηχανογραφικά και τα δεδομένα του τελευταίου προσωρινού και οριστικού ισοζυγίου. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη για τη διενέργεια του ελέγχου από τη Δ.Ο.Υ.

Με την παράγραφο 12 καθορίζεται ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων που ορίζονται με τις προηγούμενες παραγράφους και συνδέεται ο χρόνος ενημέρωσης αυτών με την προθεσμία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. και φόρου εισοδήματος.

Με τις παραγράφους 13 και 14 ορίζονται οι υποχρεώσεις του υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών που συντάσσει τις ετήσιες οικονομικές του καταστάσεις, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Με την παράγραφο 15 ορίζονται τα διπλογραφικά βιβλία, που τηρούνται στο υποκατάστημα με αυτοτελή λογιστική, καθώς και τα βιβλία που προαιρετικά τηρούνται στο υποκατάστημα με εξηρτημένη λογιστική, χωρίς να ορίζεται η τήρηση διπλότυπης κατάστασης ποσοτικής καταχώρισης αποθεμάτων στο υποκατάστημα, αφού τα αποθέματά του καταχωρούνται διακεκριμένα στα βιβλία της έδρας και δεδομένα αυτά δίνονται άμεσα στον έλεγχο που γίνεται στο υποκατάστημα.

Με την παράγραφο 16 ορίζονται τα βιβλία που τηρούνται από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών που εντάσσεται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων, είτε αυτά τηρούνται χειρόγραφα, είτε μηχανογραφικά. Τα βιβλία είναι αθεώρητα, χωρίς την υποχρέωση τήρησης επιπλέον μηνιαίας κατάστασης βιβλίου εσόδων – εξόδων επί μηχανογραφικής τήρησής του.

Με τις παραγράφους 17, 18 και 19 ορίζεται το περιεχόμενο του βιβλίου εσόδων-εξόδων και ο χρόνος ενημέρωσής του. Με τις εν λόγω παραγράφους απλοποιείται η τήρηση του βιβλίου εσόδων – εξόδων και συνδέεται ο χρόνος ενημέρωσής του με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.

Με την παράγραφο 20 ορίζεται το περιεχόμενο και η προθεσμία ενημέρωσης του βιβλίου απογραφών που τηρείται από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών που τηρεί απλογραφικά βιβλία και θεσπίζεται η υποχρέωση καταγραφής διακεκριμένα στο βιβλίο απογραφών της έδρας, των αποθεμάτων που βρίσκονται στο υποκατάστημα ή στον αποθηκευτικό χώρο, ανεξάρτητα του τόπου που βρίσκονται.

Με την παράγραφο 21 ορίζεται ο τρόπος καταχώρισης των εσόδων και εξόδων και καθιερώνεται νέα δυνατότητα συγκεντρωτικής καταχώρισης (μια εγγραφή) των ημερήσιων εσόδων ανεξαρτήτως είδους και σειράς στοιχείων.

Με την παράγραφο 22 ορίζεται ότι στο υποκατάστημα τηρείται μόνο βιβλίο εσόδων – εξόδων (όχι κατάσταση απογραφής), με δυνατότητα μη τήρησής του, εφόσον οι συναλλαγές του υποκαταστήματος καταχωρούνται διακεκριμένα στο βιβλίο εσόδων – εξόδων της έδρας.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 23 του άρθρου αυτού ορίζεται η υποχρέωση παροχής ασφαλών πληροφοριών για τις συναλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, όπως οι εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, τα εκπαιδευτήρια, οι κλινικές ή θεραπευτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, οι χώροι στάθμευσης, οι ιατροί και οι οδοντίατροι.

Με τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 5 του ΚΑΣ  ορίζονται οι υπόχρεοι σε έκδοση δελτίου αποστολής, καθώς και οι κατηγορίες των συναλλαγών που δημιουργούν την υποχρέωση έκδοσης αυτού.

Με την παράγραφο 4 ορίζονται οι προϋποθέσεις έκδοσης του συγκεντρωτικού δελτίου αποστολής, ο χρόνος έκδοσης, το περιεχόμενο, η χρονική διάρκεια αυτού, καθώς και τα φορολογικά στοιχεία (δελτίο αποστολής, τιμολόγιο – δελτίο αποστολής, απόδειξη λιανικής) που εκδίδονται από τον πωλητή, κατά την παράδοση των αγαθών που διακινήθηκαν με συγκεντρωτικό δελτίο αποστολής. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα τήρησης θεωρημένου βιβλίου κινητής αποθήκης ανά όχημα, αντί της έκδοσης συγκεντρωτικού δελτίου αποστολής, όταν η μεταφορά γίνεται με οχήματα ιδιωτικής χρήσης. Επισημαίνεται ότι οι αποδείξεις λιανικής εκδίδονται σε περίπτωση λιανικής πώλησης αγαθών, τα οποία διακινήθηκαν με συγκεντρωτικό δελτίο αποστολής, εφόσον ο πωλητής υποχρεούται στην τήρηση βιβλίων που ορίζονται από τις διατάξεις του ΚΑΣ.

Με την παράγραφο 5 ορίζεται το υποχρεωτικό περιεχόμενο του δελτίου αποστολής. Δεν απαιτείται η αναγραφή της τιμής μονάδας, στα δελτία αποστολής που αφορούν τις παραδόσεις ή διακινήσεις νωπών οπωρολαχανικών, από πρόσωπο που παράγει τα προϊόντα αυτά, με σκοπό την αγορά ή την πώληση αυτών ή την πώληση για λογαριασμό του.

Με την παράγραφο 6 ορίζεται το δελτίο αποστολής ως μοναδικό συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο αγαθών, αποκλειομένης της έκδοσης συνενωμένου δελτίου αποστολής με φορολογικό στοιχείο αξίας και αντίστροφα για την ίδια συναλλαγή. Επίσης καθορίζονται τα φορολογικά στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν τα αγαθά, κατά τη μεταφορά τους με φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης ή άλλα μεταφορικά μέσα, καθώς και επί αποστολής αγαθών από πρόσωπο μη υπόχρεο σε έκδοση δελτίου αποστολής.

Με την παράγραφο 7 ορίζεται η υποχρέωση άμεσης επίδειξης του δελτίου αποστολής που συνοδεύει τα διακινούμενα αγαθά στο φορολογικό έλεγχο, καθώς και οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η χρονική διάρκεια (επικαιρότητα) αυτού.

Με την παράγραφο 8 ορίζονται οι περιπτώσεις εκείνες, οι οποίες ευθέως εξαιρούνται από την καθολικότητα της υποχρέωσης έκδοσης δελτίων αποστολής, που απορρέουν από τις υπόψη διατάξεις, όπως είναι οι διακινήσεις των ειδών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως αγαθών, οι διακινήσεις ανταλλακτικών παγίων μεταξύ εγκαταστάσεων του ίδιου υπόχρεου σε απεικόνιση συναλλαγών με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται, καθώς και συγκεκριμένες μεταφορές που διενεργούνται με ιδιωτικής χρήσης μεταφορικά μέσα ή μισθωμένα δημόσιας χρήσης. Επίσης εξαιρούνται της έκδοσης δελτίων αποστολής, αγαθά που διατίθενται μέσω δικτύου με συνεχή ροή (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό μη ιαματικό κ.λπ.).

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ΚΑΣ ορίζονται οι κατηγορίες των συναλλαγών που δημιουργούν την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου στον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών. Επίσης παρέχεται δυνατότητα τιμολόγησης, είτε από τον ίδιο τον υπόχρεο, είτε από πελάτη αυτού  (αυτοτιμολόγηση), είτε από τρίτον στον οποίο ανατίθεται η τιμολόγηση.

Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται η έννοια των επαναλαμβανόμενων πωλήσεων (αγαθών και υπηρεσιών), τα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία, το περιεχόμενο και ο χρόνος έκδοσης αυτών.

Με την παράγραφο 3 ορίζονται κάποιες ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες δημιουργείται υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών.

Με την παράγραφο 4 ορίζονται ως υπόχρεοι έκδοσης τιμολογίου το Δημόσιο, τα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και λοιπά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, σε περίπτωση που πραγματοποιούν πωλήσεις αγαθών ή παρέχουν υπηρεσίες.

Με την παράγραφο 5 ορίζονται οι υπόχρεοι και οι προϋποθέσεις έκδοσης τιμολογίου για την αγορά αγαθών από μη υπόχρεους, ενώ ορίζεται και η υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από τον αγοραστή αγαθών ή τον λήπτη υπηρεσιών σε περίπτωση λήψης ανακριβούς τιμολογίου ή μη λήψης τιμολογίου λόγω άρνησης του αντισυμβαλλόμενου – υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών.

Με την παράγραφο 6 επαναφέρεται το καθεστώς που ίσχυε πριν την 1.6.2010 για την έκδοση τιμολογίων στην αγορά αγροτικών προϊόντων, από αγρότες του ειδικού καθεστώτος των άρθρων 41 και 42 του ν. 2859/2000.

Με τις παραγράφους 7 και 8 ορίζονται οι προϋποθέσεις, ο χρόνος έκδοσης και το περιεχόμενο της εκκαθάρισης. Επισημαίνεται ότι παρέχεται δυνατότητα στον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών – λήπτη υπηρεσιών, να εκδίδει εκκαθάριση έως το τέλος του δευτέρου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου των συμβαλλομένων, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά το σύνολο των περιπτώσεων στην ίδια διαχειριστική περίοδο.

Με τις παραγράφους 9, 10 και 11 ορίζονται τα στοιχεία που αναγράφονται στο υποχρεωτικό περιεχόμενο του τιμολογίου.

Με την παράγραφο 12 ορίζονται τα στοιχεία που αναγράφονται στο τιμολόγιο που εκδίδει ο αντιπρόσωπος οίκου εξωτερικού, για την χορηγούμενη σε αυτόν προμήθεια.

Με την παράγραφο 13 ορίζονται οι υπόχρεοι στην έκδοση πιστωτικού τιμολογίου, οι προϋποθέσεις έκδοσης και το περιεχόμενο αυτού.

Με τις παραγράφους 14 και 15 ορίζεται ο χρόνος έκδοσης του τιμολογίου (πώλησης αγαθών, παροχής υπηρεσιών, επιστροφής αγαθών, εκτέλεσης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων κ.λπ.), από υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών προς άλλο υπόχρεο, το Δημόσιο και λοιπά πρόσωπα. Ειδικά για τις οριστικές πωλήσεις συγγραμμάτων αποσαφηνίζεται ότι το τιμολόγιο μπορεί  να εκδοθεί μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία έγινε η οριστικοποίηση, από τις αρμόδιες αρχές, της πώλησης των συγγραμμάτων.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 16 ορίζονται ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών, για τις οποίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους εκδίδονται, κατά περίπτωση, τα παραστατικά που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή, τα οποία εξομοιώνονται με τιμολόγια.

Με την παράγραφο 17 ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, βάση των οποίων πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα, μπορεί να εκδίδουν τιμολόγιο εξ ονόματος και για λογαριασμό του υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών.

Με την παράγραφο 18 ορίζεται ότι ως στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου, γίνονται δεκτά όλα τα έγγραφα ή μηνύματα σε χαρτί ή με ηλεκτρονική μορφή, τα οποία πληρούν τους όρους που καθορίζονται από τις κατ’ ιδίαν διατάξεις του ΚΑΣ.

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ΚΑΣ ορίζεται ότι ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών εκδίδει απόδειξη λιανικής για κάθε λιανική συναλλαγή, είτε πώληση αγαθών, είτε παροχή υπηρεσίας, είτε αλλαγή λιανικώς πωληθέντος αγαθού.

Με την παράγραφο 2 ορίζονται οι προϋποθέσεις έκδοσης απόδειξης επιστροφής.

Με την παράγραφο 3 ορίζεται το περιεχόμενο της απόδειξης λιανικής ή επιστροφής που εκδίδουν οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών, οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα και οι λοιποί υπόχρεοι. Ρυθμίζεται νομοθετικά η μη αναγραφή του είδους των παρεχόμενων υπηρεσιών, στις αποδείξεις λιανικής, που εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ιατρικό επάγγελμα. Στις περιπτώσεις αλλαγής λιανικώς πωληθέντος αγαθού, απαιτείται η αναγραφή του ονοματεπώνυμου και της διεύθυνσης του πελάτη, εφόσον η αξία του αγαθού που επιστρέφεται είναι άνω των τριάντα (30) ευρώ.

Με την παράγραφο 4 ορίζεται ο χρόνος έκδοσης για τις αποδείξεις λιανικής, τόσο για την πώληση αγαθών, όσο και για την παροχή υπηρεσιών. Επίσης, ορίζεται ο χρόνος έκδοσης της απόδειξης λιανικής στις περιπτώσεις εκτέλεσης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 ορίζεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού, δεν εφαρμόζονται στις συναλλαγές των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 16 του άρθρου 6, στις οποίες και παραπέμπουν. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν εκδίδονται αποδείξεις, εφόσον εκδίδονται, κατά περίπτωση, τα παραστατικά που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης της έκδοσης εισιτηρίων θεάτρων, κινηματογράφων, συναυλιών και λοιπών συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς και μεταφοράς προσώπων σε τρίτους.

Με τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 8 του ΚΑΣ καθιερώνεται η υποχρέωση έκδοσης φορτωτικών από τους μεταφορείς, τα μεταφορικά γραφεία και τους διαμεταφορείς για τη μεταφορά αγαθών και ορίζεται ο τρόπος και χρόνος έκδοσής τους, καθώς και το περιεχόμενό τους. Ειδικά στην περίπτωση που η φόρτωση των αγαθών γίνεται από τις εγκαταστάσεις του μεταφορικού γραφείου ή του διαμεταφορέα, ορίζεται υποχρέωση έκδοσης διπλότυπης κατάστασης αποστολής αγαθών, η οποία παραδίδεται στον μεταφορέα για την έκδοση συγκεντρωτικής φορτωτικής.

Με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται η υποχρέωση έκδοσης φορτωτικής στην περίπτωση που ο μεταφορέας μεταφέρει δικά του αγαθά, εκτός και εάν πρόκειται για δημόσια μεταφορική επιχείρηση.

Με την παράγραφο 5 παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης διπλότυπης απόδειξης, αντί φορτωτικής, για τις μεταφορές αποσκευών που συνοδεύονται από τον ταξιδιώτη ή μικροδεμάτων ή για μεταφορές εντός της αστικής περιοχής των πόλεων ή για μεταφορές εμφόρτων ή κενών οχημάτων με πλωτά μέσα και ορίζεται το περιεχόμενό της.

Με την παράγραφο 6 ορίζεται η έκδοση και το περιεχόμενο του διορθωτικού σημειώματος μεταφοράς στις περιπτώσεις επιστροφής κομίστρων, διαπίστωσης ποσοτικών διαφορών κατά την παράδοση των αγαθών, πραγματοποίησης της μεταφοράς κατά τρόπο, τόπο και χρόνο διαφορετικό από αυτόν που αναγράφεται στη φορτωτική και για κάθε άλλη διαφορά.

Με την παράγραφο 7 παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άλλων ισοδύναμων με τις φορτωτικές στοιχείων, για τις διεθνείς μεταφορές (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες ή εναέριες), εφόσον αυτά προβλέπονται από διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες έχει προσχωρήσει και η χώρα μας.

Με την παράγραφο 8 παρέχεται, ειδικά για τις θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές, η δυνατότητα ανάθεσης έκδοσης των εγγράφων μεταφοράς σε αντιπρόσωπο ή σε πράκτορα, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης έγγραφης γνωστοποίησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Με την παράγραφο 9 παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης συγκεντρωτικής φορτωτικής και ορίζεται το περιεχόμενό της, στις περιπτώσεις μεταφοράς αγαθών σε πολλούς παραλήπτες από τον ίδιο φορτωτή, ο οποίος καταβάλλει και το συνολικό κόμιστρο, για διευκόλυνση των συναλλαγών.

Με την παράγραφο 10 ορίζεται η έννοια του μεταφορέα, ως εκείνου που ενεργεί τη μεταφορά αγαθών με κόμιστρο, με μεταφορικά μέσα που ανήκουν σε αυτόν ή εκμεταλλεύεται ο ίδιος και η έννοια του φορτωτή ως εκείνου που αναθέτει στο μεταφορέα το έργο της μεταφοράς.

Με την παράγραφο 11 παρέχεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής μεταξύ της έκδοσης φορτωτικής και της έκδοσης τιμολογίου ή απόδειξης, υπό την προϋπόθεση της τήρησης ημερολογίου μεταφοράς, για τις μεταφορές αγαθών, με ή χωρίς την παροχή και άλλων υπηρεσιών, για τις συναλλαγές με υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών και πρόσωπα των παραγράφων της παραγράφου 1 του άρθρου 3 (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και γενικά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Επιπλέον, ειδικά για τα μεταφορικά γραφεία και τους διαμεταφορείς, εφόσον παρέχονται και άλλες υπηρεσίες πέραν της μεταφοράς, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου, για τις πραγματοποιούμενες μεταφορές, χωρίς την προϋπόθεση της τήρησης ημερολογίου μεταφοράς.

Με την παράγραφο 12 ρυθμίζονται οι περιπτώσεις αυτοπαράδοσης ή ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών, βάσει του ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.), με την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης αυτοπαράδοσης και τη δυνατότητα υποκατάστασής της με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αξίας, εφόσον αυτό φέρει την ένδειξη «απόδειξη αυτοπαράδοσης».

Με την παράγραφο 13 ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την έκδοση των αποδείξεων δαπανών και συγκεκριμένα:
α) Ορίζονται ως υπόχρεοι για την έκδοσή τους, οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών και τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 για την πραγματοποίηση επαγγελματικών δαπανών, για τις οποίες ο δικαιούχος δεν υποχρεούται σε έκδοση φορολογικού στοιχείου, καθώς και οι εκμεταλλευτές επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, για την καταβολή αμοιβών, που δεν υπάγονται σε Φ.Π.Α., σε οδηγούς.
β)   Ορίζεται το περιεχόμενό τους.
γ) Παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης ειδικής κατάστασης, αντί της έκδοσης αποδείξεων δαπανών, για την παράδοση δώρων αξίας έως πενήντα (50) ευρώ από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών σε διάφορα πρόσωπα για την επαγγελματική τους προβολή ή στα πλαίσια κοινωνικών τους υποχρεώσεων.
δ) Παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης κατάστασης (μισθοδοτικής), αντί της έκδοσης αποδείξεων δαπανών, για την καταβολή αμοιβών σε μισθωτούς (του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα), οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι σε απεικόνιση συναλλαγών από άλλη αιτία και ορίζεται επίσης, απλοποιημένη διαδικασία καταβολής μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων μέσω τραπεζών.

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του ΚΑΣ ορίζεται, για μεταβατικό διάστημα, η υποχρέωση θεώρησης των στοιχείων διακίνησης και των στοιχείων αξίας λιανικών συναλλαγών. Με τις νέες διατάξεις καταργείται η θεώρηση όλων των βιβλίων καθώς και των τιμολογίων, με συνέπεια τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, τόσο για τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών (επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες), όσο και για τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή άλλες Κεντρικές Υποδομές, που ήδη είναι σε διαδικασία υλοποίησης, καταργείται η θεώρηση των φορολογικών στοιχείων αξίας.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 ορίζεται ο τόπος τήρησης των βιβλίων και των στοιχείων καθώς και η υποχρέωση επίδειξη αυτών άμεσα στον έλεγχο, όταν τηρούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση που αφορούν ή στην προθεσμία που τίθεται από τον έλεγχο όταν αυτά τηρούνται σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση. Δεν απαιτείται στην τελευταία περίπτωση σχετική έγκριση από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., αλλά μόνο η υποβολή γνωστοποίησης.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 ορίζεται ο τόπος διαφύλαξης των βιβλίων και των στοιχείων, τα οποία μπορεί να φυλάσσονται και εκτός της ελληνικής επικράτειας μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου που αφορούν, με υποβολή σχετικής γνωστοποίησης.  

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 ουσιαστικά ενσωματώνονται οι σχετικές με τη διαφύλαξη τιμολογίων, διατάξεις του άρθρου 18α του Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992) στις διατάξεις του ΚΑΣ.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 ορίζεται ο χρόνος διαφύλαξης των βιβλίων, των στοιχείων και των ηλεκτρομαγνητικών μέσων αποθήκευσης δεδομένων βιβλίων.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών να διαφυλάττουν τα φορολογικά στοιχεία, εκδοθέντα και ληφθέντα, σε μικροφίλμ ή σε ηλεκτρονική μορφή μετά την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του Φ.Π.Α. ή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το χρόνο αποθήκευσης.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 7 δίνεται η δυνατότητα της μη εκτύπωσης των αθεώρητων βιβλίων με την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα τους δίνονται άμεσα όταν ζητηθούν από τον έλεγχο και η αδυναμία αναπαραγωγής των βιβλίων και των αποθηκευμένων δεδομένων που αφορούν στοιχεία εξομοιώνεται με μη τήρηση των βιβλίων και μη έκδοση των στοιχείων.

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 του ΚΑΣ ορίζονται οι καταστάσεις που πρέπει να υποβάλλουν τα υπόχρεα πρόσωπα, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να προβαίνουν σε διασταυρωτικούς φορολογικούς ελέγχους. Με τις νέες διατάξεις καταργείται η υποβολή των ακόλουθων καταστάσεων και ισοζυγίων, δεδομένου ότι, διαπιστώθηκε ότι δεν εξυπηρετούσαν τον διασταυρωτικό φορολογικό έλεγχο:
α.  Η κατάσταση με τους γιατρούς, που περιέχει το βιβλίο μεριδολογίου γιατρών.
β. Η κατάσταση με τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών - αποθέτες, που περιέχει το βιβλίο αποθήκευσης.
γ. Η κατάσταση με τους αντισυμβαλλόμενους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών του υπόχρεου σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου.
δ. Το ισοζύγιο των λογαριασμών όλων των βαθμίδων της κλειόμενης χρήσης από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών που τηρεί λογιστικά βιβλία.

Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι τα αναγκαία για διασταύρωση στοιχεία που αφορούν εισαγωγές ή εξαγωγές αγαθών λαμβάνονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων.

Με την παράγραφο 3 ορίζεται το περιεχόμενο των καταστάσεων της παραγράφου 1 και απλοποιείται το περιεχόμενο αυτών με την κατάργηση της  υποχρέωση αναγραφής του επαγγέλματος, της διεύθυνσης και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. των αντισυμβαλλομένων.

Με την παράγραφο 4 ορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής των καταστάσεων της παραγράφου 1 και ορίζεται ρητά ότι, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις δεν υποβάλλονται, όταν τα δεδομένα τους διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58).

Με την παράγραφο 5 ορίζονται οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση υποβολής των καταστάσεων της παραγράφου 1 και ορίζεται, για πρώτη φορά, η μη υποχρέωση υποβολής για τα ασφάλιστρα, τις επιστροφές ασφαλίστρων και τις εκπτώσεις επί των ασφαλίστρων που αναγράφονται στα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ή στις πρόσθετες πράξεις.

Με την παράγραφο 6 ορίζεται ο τρόπος της απόδειξης των συναλλαγών με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ύπαρξη των πραγματικών αντισυμβαλλομένων στις συναλλαγές. Με τις νέες διατάξεις αναπροσαρμόζεται το όριο εξόφλησης των φορολογικών στοιχείων αξίας με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού για τα αγροτικά προϊόντα, ώστε να υπάρχει κοινό όριο (3.000 €) με τα λοιπά φορολογικά στοιχεία αξίας και ορίζεται ότι επιτρέπεται ο συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων μεταξύ των αντισυμβαλλομένων, σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο μεταξύ μητρικής και θυγατρικής.

Με την παράγραφο 7 ορίζεται η υποχρέωση αναγραφής του Α.Φ.Μ. στα εκδιδόμενα, από τα πιστωτικά ιδρύματα, παραστατικά εισπράξεων και πληρωμών τοις μετρητοίς, ποσού άνω των 12.000€, καθώς και στην εξόφληση επαγγελματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως ποσού.

Με την παράγραφο 8 ορίζεται το βάρος της απόδειξης των συναλλαγών και ορίζεται, για πρώτη φορά, ότι η επιβεβαίωση των στοιχείων των συναλλασσομένων μπορεί να γίνεται και από βάση δεδομένων ή αρχείο υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, που είναι διαθέσιμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, καμπτομένου στην περίπτωση αυτή του ισχύοντος φορολογικού απορρήτου.

Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ΚΑΣ ορίζονται οι εξουσίες της Φορολογικής Αρχής για την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΑΣ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ΚΑΣ ορίζονται οι εξουσίες του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων εφαρμογής των διατάξεων του ΚΑΣ και της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

Με το άρθρο 13 του ΚΑΣ ορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων του ΚΑΣ.

Με το άρθρο 14 του ΚΑΣ ορίζονται οι μεταβατικές διατάξεις του ΚΑΣ. Επίσης, γίνεται αναφορά στην ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης και βελτίωσης των διατάξεων του ΚΑΣ, μέσω της επεξεργασίας των σχετικών διατάξεων από Ομάδα Εργασίας που θα συσταθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι 30.06.2013. Οι ρητά απαριθμούμενες στη διάταξη αυτή, καθώς και σε άλλες διατάξεις του Κώδικα, διατάξεις παύουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014.ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ